Aktuálně: 1 989 inzerátů283 989 diskuzních příspěvků20 216 uživatelů

Celoroční teplákofka

list
list 23.06.2026, 07:01:08 xxx.xxx.203.144

S krmným hmyzem vidím problém spíš v úmyslu. Chci-li slípkám občas hodit nějakýho hmyzáka pro chuť a zábavu, chov se nevyplatí, spíš je to takový koníček. Pokud chci zařadit do krmné dávky relevantní množství, ať už živého hmyzu nebo jeho produktů, jako hmyzí moučky, budu potřebovat větší, nezámrzný prostor, vhodný druh  a vhodnou technologii, abych zajistil celoroční produkci a taky nějakou nutriční kvalitu. Takový potemník se doporučuje jako mňamka i pro hmyzožravý druhy plazů, ptáků i savců, neboť jeho výživová hodnota není bůhví jaká a nadměrné zkrmování vede spíše k tučnění zvířat. 

Krmní hlodavci jsou potom poměrně drahý protein, ty už neodchováte jen na zbytcích a výhodněji vás přijde koupit proteinový koncentrát, rybí moučku nebo pivovarský kvasnice

Buggyra
Buggyra 23.06.2026, 07:06:11 xxx.xxx.198.226

Mně stačí produkce v zimě, přes sezonu si holky nahrabou 🙂

Tak zůstanu u švábů, když tedy mouční červi zase tak bezva nejsou. Tím se mé dilema vyřešilo 🙂 Občas také padne nějaká stínka… No teď jsem to vyřešila na léto dokrmením dospělců na jaře, abych nedržela staré šváby zbytečně v létě. Ale příští rok jak začne být venku hmyzu dost, namrazím velké šváby na další zimu do zásoby a nechám víc produkujících samic, aby bylo veselo. ON má také velkou produkci švábů, ale nevzpomene si mi přivézt, kdyby vozil, tak mohu přikrmovat v zimě dvakrát třikrát týdně pěkného velkého švába na slepici, no a to by bylo, aby z toho vejce nebylo 🙂

list
list 23.06.2026, 07:37:37 xxx.xxx.203.144
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.06.2026, 07:06:11

Jj, švábi nejsou marní. Výživově v pohodě a nedělají rámus jako cvrčci 😉 Ale jejich velikou nevýhodou je velikost, pokud je člověk nepotřebuje pro drůbež, varany a podobně, ale pro drobné ještěry, nebo žáby jsou až moc ☹️

Buggyra
Buggyra 23.06.2026, 08:11:36 xxx.xxx.198.226

Pro malé pavouky má ON šváby turkistánské, to jsou takoví větší cvrčci, jen teda to hodně dobře a rychle běhá 😀 Toho turkistána si teď dal i kudlák, když jsme ho ubytovali 🙂

Buggyra
Buggyra 23.06.2026, 13:51:20 xxx.xxx.198.226

Našrota znám, viděla jsem pandu, medojeda, určitě ještě tak pět dalších, ale nepamatuju, která zvířátka to byla 🙂

Buggyra
Buggyra 24.06.2026, 13:45:24 xxx.xxx.198.226

Nevíte, zda ze zavařovacích okurek mám odštipovat takové ty boční větve? Nějak se mrchy chytly a dělají tam trochu džungli. Na bočních větvích už jsou miniokurky, tak by mi bylo líto to zaštípnout, ale zase jestli se to má, aby to vůbec plodilo, tak…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.