»
Odpověď na příspěvek uživatele
trojAAAcko z 24.04.2026, 08:57:20
No, chápu vás nevčelaře. A za palce děkuju. Držíte je ale ne ani tak mě, ale možná tisícům starých včelařů a ženám, ale i dětem, pro které je limitem váha plných nástavků. Na závěr ještě přidám potenciál, ze kterého si chytří sednou na zadek.
------------------
Vše musí být včelotěsné, někdy když není snůška včely děsivě slídí a v nástavcích nesmí být žádné otvory, to by nastartovalo rabovku nezvladatelných rozměrů!
Další je, že to musí být jednoduché. Všimněte si, že vše co dělám já je jednoduché až primtivní. To proto, aby nebylo potřeba ŽÁDNÉ drahé speciální vybavení a mohl si to s pomocí obyčejné cirkulárky a vrtačky udělat každý. Co vidíte na fotkách, včetně hledání materiálu, mi trvalo asi hodinu, spíš méně. A to jsem byl líný vyprostit zarovnanou desku sololitu 8 mm a při tom na mě vypadly tři desky plovoucí podlahy, které sousedům zbyly a vyhodili je do kontejneru. Já je před asi 3 lety zachránil a proto to má dokonce i pěknou povrchovou úpravu a zdá se to tvrdší a tedy odolnější než sololit. Navíc co je do bytu, musí splňovat hygienické požadavky. A taky je tu moje ponětí recyklace odpadů a ekologie - zachránit něco, co může nějak nově nebo jinak posloužit, co jiní už nepotřebovali a vyhodili to.
Vycházím z logiky, že v úle je tma jak v řiti, vše se tam děje a řídí jen chemicky, tanečky jsou kravina, včely se nevidí a nevidí krokové kreace kolegyň - typická tupost tak zvaných vědců. Tudíž včely nevidí ani překážku uvnitř úlu. Ale v dutinách může být uvnitř hnízda kus odolnějšího neshnilého dřeva a dílo ho “obtéká” a klidně ho zakomponují. Ale dám vám tady a teď, jako inspiraci pro život, jak funguje moje myšlení.
Nejprve je idea aby se nezměnila míra, ale nástavek byl lehčí. Tak to rozpůlit. Hloupější je kvůli tomu rozpůlit vysoký nástavek PRO PLOD vodorovně na tak zvané Nízké Nástavky. To napadlo někoho už dřív a nefunguje to dobře, protože včely potřebují souvislý plást pro plod, ale jen do výšky 30 cm. To je zákonitost nejefektivnějšího chovu včely medonosné.
Pak tedy nezbývá než bednu rozpůlit na výšku v rovině rámků - nesmysly se šestirámkoívými úly. Jenže aby byla stejná plocha díla je pak úl nesmyslně vysoký, vratký a obtížný na práci a je to pak horší než původní.
Ale ty pochyby jsem měl roky, ale dokud jsem byl fyzicky zdatnější, nic mě nenutilo to řešit. No a neuvěříte, poslední kapkou (pozitivní) byl poznatek Stefanose tady na CHZ. Všiml jsem si, že když se včas neodstraní blinovka, včely skrz ní nosí (malou dírou asi 18-22 mm) jak pyl, tak ale i med. Zajímalo mě a psal jsem tady, zda by tam daly i plod. Na to Stefanos že ano, že se mu to stalo. To byl ten poslední impulz k mému rozhodnutí. Netajím se tím, že se pořád snažím od ostatních něco naučit, něco, co sám nevím a nebo jsem nevyzkoušel. A že se dám často inspirovat někým jiným. Vždy to přiznám.
Ale na druhou stranu (u rybářského krmítka jsem byl první na světě s modifikacemi), ale zdá se mi neuvěřitelné, že by na stejné co já nepřišel už dávno někdo přede mnou. Jediné jak to zjistit je to zkusit. Zkusil jsem a uvidíme a vše tu zveřejním. Taky proto, že pak to už nikdo nemůže patentovat a napakovat se na nápadu jiného, jako je to v “normálním” světě běžné a dokonce pokřivené charaktery tomu říkají chytrost. Jsem plně připravený na to, že to nevyjde. Ale kdyby to vyšlo, byla by to revoluce. Také jeden rok nic neznamená a halvně to musí být u víc včelstev a nejen první medníky, ale jde o to, zda tak mohou být VŠECHNY. Je co zkoušet a já hloupě doufal, že i ostatní vzrušuje objevování a zkoušení. Opak je pravdou, pro někoho je nejvyšší metou jít minulý týden prvně do včel po více než 6 měsících. Od takových se já nenaučím nic.
----------------
K počtu rámků. Rámky musí být od sebe dál a proto se dává do nástavku pro 11 rámků jen 10. To kvůli odvíčkovacímu stroji, který seřízne jen to, co vyčnívá přes rovinu louček. Mimochodem také proto jsou blbé pleckaté rámky, údajně modernější. Akorát pak nejlacinější odvíčkovací stroj vyjde asi na 100 tisíc a je složitý, ten můj stál 12.500 Kč a není na něm nic zvláštního a nože vyhřívá elektřina a tedy žádná hloupá pára v medárně, kde nepotřebujeme vlhko aby ho nasál med.
Jen ale nezvládne zakladené dílo s košilkami. I to odvíčkuje, ale jedině když je plást tlustší a buňka delší než jsou dlouhé košilky. A tak i staré plásty by na mém stroji šly odvíčkovat, když budou v medníku dál od sebe a stroj zeřízne jen to, co je nad rovinu louček rámku. Taky proto musí být loučky stejně široké. Složitě by to ale šlo uzpůsobit i pleckatým loučkám. Jenže není jednodušší laciný jednoduchý rámek než pleckatá hloupost? Mimochodem na pleckatý rámek je asi dvojnásobná spotřeba dřeva a tak často někdo s plnou hubou ekologie užívá zbytečně drahé rámky, sám si je navíc nevyrobí a ještě kvůli tomu výroba zničila dvojnásobek dříví!!! Jenže když on je ten pleckatý rámek tak Americký že?
------------------------
A nyní si představme šestirámek D-B, jenže na jednom společném dně. Nesmysl? Asi ano, ALE!
Mockrát se každému stalo, že M uprostřed matka nezaklade, zanesou jí pylem a matka jí obchází jako svislou přepážku a ne a ne mezistěnu zaklást. Zjevně tudíž, za nějakých podmínek (a to je třeba zkoumat), svislá přepážka tlustá jako rámek = 35 mm, nevadí. Pokud by se ukázalo (vyzkoušel to Stefanos), že by mohl být plodiskový vysoký nástavek rozpůlený jako můj medník, pak by to skýtalo neskutečné možnosti. Třeba tvorba oddělku odebráním celé jedné půlky a nahrazení půlkou s M a soušemi na zakaldení, případně zásobním rámkem a podobně. Každý si zkuste sám domyslet, co by to znamenalo.
A první krok jsem udělal já před pár dny, když jsem takhle za hodinu rozpůlil na primitivní cirkulárce medník a našrouboval tam (+ lepidlo polyuretan D4) čela z plovoučky. Ale to je spíš s plodisky jen zbožná idea, on by medník ÚPLNĚ POSTAČIL!!!