Aktuálně: 6 451 inzerátů160 581 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Kakadu šalamounský

Cacatua ducorpsii

Kakadu šalamounský

Cacatua ducorpsii

Kakadu šalamounský

  • Výskyt: Východní část Šalomounova souostroví
  • Velikost: 31 cm
  • Hmotnost: 300-400 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Semena, ořechy, bobule, ovoce, květy...
  • Cena: 15 000 Kč/ks
Kakadu šalamounský
Kam se řadí?

Kakadu šalamounský

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu šalamounský
Kde žije?

Kakadu šalamounský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 13:58
28 466 2 minuty čtení

Vzhled

Samec je bílý, uzdičku má bílou bez růžového zbarvení jako u C. sanguinea, peří hlavy, lící a někdy i prsou u kořene lososově růžové, spodní strana letek a ocasu žlutavá, nahé okruží oka modré, vespod stejně široké, zobák šedobílý, duhovka tmavě hnědá, běhák šedý.

Samice tohoto druhu kakadu je zbarvena stejně jako samec ale duhovku má červenohnědou.

Rozšíření

Kakadu šalamounský obývá východní část Šalomounova souostroví od Bougainville po Malaita. V nížinách své domoviny je kakadu šalamounský běžným druhem. Na ostrově Guadalcanal je hojným druhem spodního pásma lesů, na ostrově Bougainville byl pozorován v lesních oblastech a kolem vesnických zahrad do nadmořské výšky 1700 metrů. Kakadu šalamounský je hlučný a nápadný pták, kterého obvykle spatříme v párech nebo menších hejnech. Tento pták je dosti ostražitý a při vyrušení odlétá za hlasitého křiku. Jeho třepetavý let je kombinací prudkého mávání křídel s klouzavým letem.

Potrava

Kakadu šalamounský se ve volné přírodě živí semeny, ořechy, ovocem, bobulemi, květy, pupeny listů, hmyzem a jeho larvami. Způsobují i značné škody ve vesnických zahradách, kde požírají plody papáje a dokonce ze země vyhrabávají sladké brambory.

Názvy ve světě

Kakadu šalamounský

Latinsky: Cacatua ducorpsii, Anglicky: Ducorps' Cockatoo, Dánsky: Salomonkakadu, Finsky: salomoninkakadu, Francouzsky: Cacatoès de Ducorps, Holandsky: Ducorps' Kaketoe, Italsky: Cacatua di Ducorps, Japonsky: soromonoumu, Japonsky 2: ソロモンオウム, Norsky: Salomonkakadu, Německy: Salomonenkakadu, Polsky: kakadu mala, Rusky: Соломонский какаду, Slovensky: kakadu šalamúnsky, Čínsky: 杜氏凤头鹦鹉, Španělsky: Cacatúa de las Salomón, Švédsky: Ducorps kakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholící

Podělte se s námi o názor na tento text →