Aktuálně: 4 435 inzerátů179 747 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Havran polní

Corvus frugilegus

Havran polní

Corvus frugilegus

Havran polní

  • Výskyt: Evropa, Asie po východní Čínu
  • Délka: 46 cm s ocasem
  • Hmotnost: 200-625 g
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubace: 16-18 dnů
  • Potrava: Všežravec
Havran polní
Kam se řadí?

Havran polní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Corvus - vrána, krkavec...
Havran polní
Kde žije?

Havran polní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 05.06.2014, 20:00
13 012 3 minuty čtení

Znaky

Ve srovnání s vránou má havran polní slabší zobák, obličej je ve stáří šedobílý a holý, peří má purpurový lesk, na stehnech jsou jakési „kalhotky". Je dlouhý asi 46 cm, v rozpětí měří 90 cm.

Prostředí

Otevřená polní krajina s lesíky. Nežije v rozlehlých lesích, hnízdní kolonie jsou vždy v blízkosti vody. V zimě se zdržuje v ne- zasněžených oblastech nebo v okolí mést. Havrani se pokoušejí neustále znovu zakládat kolonie na stromech mezi domy, zdejší obyvatelé je střelbou a s pomocí hasičů zahánějí, protože nemohou snášet hluk, který působí.

Rozmnožování

Havrani hnízdí v koloniích v několika desítkách až tisíci párech. Od května hrají tyto kolonie jedno z posledních velkých přírodních divadelních představení v zemědělsky obhospodařovaném kraji. Z dálky vidíme vzduchem se míhající havrany a slyšíme jejich krákání. V březnu tokají staří havrani před samičkami, s nimiž po léta žijí. Klaní se a vydávají milostné zvuky, mladí ptáci spolu nekrvavé zápasí. Jiní ptáci už staví hnízda, ulamují větve ze stromů nebo je kradou z nestřežených hnízd sousedů. V době hnízdění odpočívá sameček vedle samičky. Blíží-li se dravec, letí mu celá kolonie vstříc s hlasitým krákoráním. Samec krmí samičku i mláďata z volete. Hnízdění začíná v polovině dubna, sezení trvá 16 až 18 dní, mláďata zůstávají na hnízdě asi 30 dní, a tak už koncem května vyletují první mladí ptáci. Samičky havranů sedí od prvního vejce, takže vylíhlá mláďata jsou různě stará i velká. V posledních dnech, předtím než mladí ptáci hnízdo opustí, obstarávají potravu oba rodiče.

V havraních koloniích s až 50 hnízdy na jediném stromě nezřídka žijí a hnízdí všelijací spolu nájemníci. Jsou tu straky, kterým sice havrani kradou vrchní část hnízd, dále i poštolky.

V jihovýchodní Evropě sdílí kolonie s volavkami, kormorány a ibisy.

Potrava

Havrani běhají po zemi jako slepice a hledají potravu. Loví hlavně hmyz, dále i myši a jiné drobné živočichy, nepohrdnou ani potravou rostlinnou jako je obilí nebo brambory. Vyhýbají se tak vysokému porostu, který už nemohou přehlédnout, hustému křoví a souvislému lesu a neprohledávají koruny stromů.

Jako plenitelé hnízd jsou bezvýznamní. V místech, kde člověk provozuje přírodní zemědělství, jsou havrani užiteční, protože hubí škodlivý hmyz a myši. Kde byl však hmyz vyhuben a kde ani myši nemají příhodné životní podmínky, působí havrani značnou škodu tím, že likvidují sadbu nebo naklovávají brambory.

Všeobecně

Východoevropští havrani jsou tradičními zimními hosty ve střední a západní Evropě. Táhnou za dne, obvykle ve společnosti kavek, někdy i špačků. Na zimovištích se každého večera shromažďují tisíce ptáků ve „stromech na spaní", které mohou být k velké nespokojenosti obyvatel i uprostřed vesnic. Přes den se havrani potulují v okruhu dobrých 20 km na polích a prohledávají smetiště, kde polykají často i zcela nejedlé předměty. V lednu vypadávají mladým ptákům pera při kořeni zobáku a tak vzniká charakteristický holý obličej, který se v průběhu let neustále zvětšuje.

Názvy ve světě

Havran polní

Anglicky: Rook, Dánsky: Råge, Finsky: Mustavaris, Francouzsky: Corbeau freux, Holandsky: Roek, Chorvatsky: Vrana gačac, Islandsky: Bláhrafn, Italsky: Corvo, Maďarsky: Vetési varjú, Německy: Saatkrähe

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu havraníHusa polníZoborožec havraníHraboš polníVrabec polníOsenice polníPolník dvojtečnýSvižník polníCvrček polníKoroptev polní

Foto: http://www.pbase.com

Podělte se s námi o názor na tento text →