Aktuálně: 4 351 inzerátů189 388 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Nestor kaka

Nestor meridionalis

Nestor kaka

Nestor meridionalis

Nestor kaka

  • Výskyt: Nový Zéland
  • Velikost: 45 cm
  • Hmotnost: 900 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 21 dnů
  • Potrava: Ovoce, zelenina, semena, plody
  • Cena: V ČR nabízeni pouze vyjímečně
Nestor kaka
Kam se řadí?

Nestor kaka

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Nestor - nestor
Nestor kaka
Kde žije?

Nestor kaka

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 07:32
18 520 3 minuty čtení

Nestor kaka si stejně jako jeho větší příbuzný nestor kea zasloužil domorodé a následně i anglické a české jméno díky hlasu. Za letu se ozývá daleko slyšitelným ka-aa. Kaka je celkově zbarven spíše olivově hnědě. Čelo a temeno včetně týlu jsou šedobílé a směrem vzad přecházejí do hnědé. Krk a břicho mají červenavý nádech, na zadní časti krku je karmínově červený. Příuší je oranžově žluté, některá pera na plášti mají červený lem. Kostřec a ocasní krovky jsou karmínové. Spodní část křídla je šarlatová. Rýdovací pera jsou hnědá. V přírodě byli uloveni i odlišně zbarvení ptáci - úplně žlutí, albinotičtí, šarlatově červení, se zeleným leskem či hnědí. Šlo jistě o spontánně vzniklé mutace.

Kaka obývá oba hlavní novozélandské ostrovy, nalezneme ho ale i na některých menších ostrůvcích podél pobřeží. Vyhuben byl na Chathamových ostrovech (jeho výskyt dokazují kosterní nálezy). Kaka je obvvatel původních novozélandských lesů. Bohužel, s příchodem Evropanů došlo k nekontrolovanému odlesňování s cílem přeměnit lesy v zemědělskou půdu a pastviny. I když se nestor kaka sem tam zatoulá i do zahrad a na okraj měst, kde se živí květy a plody, prokazuje jen malou adaptabilitu vůči lidem. Veškeré aktivity, směřující k jeho záchraně, tak jsou věnovány ochraně lesů, ve kterých dosud žije. Nestor kaka není nikde běžný a početný, i když kupodivu nejvíce se mu daří na ostrůvcích Kapiti a Stewart.

Nejčastěji ho uvidíme, jak sám nebo v páru sedí na vrcholku nejvyššího stromu a sleduje okolí. Nejaktivnější je hned po ránu a před setměním a jeho hlas bývá slyšet i za noci. Mimo hnízdní období se toulá krajinou a na některých místech se neukáže celé týdny či měsíce. Na ostrově Kapiti jsou někteří ptáci ochočení a nechávají se turisty krmit z ruky.

Potravou kaků jsou semena, plody, květy, listy a pupeny, nektar, hmyz a jeho larvy. Plody si dovede přidržet v prstech. Hmyz dobývá ze země nebo odumřelých stromů silným špičatým zobákem. Hnízdní sezona začíná v září a končí v březnu. Hnízda jsou v dutinách stromů, obyčejné nízko nad zemí. Oblíbené dutiny, ve kterých pár vyvede potomstvo, bývají užívány mnoho let po sobě. Snáší 4 až 5 vajec na holé dno dutiny. To si někdy částečně vystýlá dřevní hmotou ze stěn dutiny. Samice vejce zahřívá tři týdny a opouští je pouze ráno a večer, kdy ji samec krmí. Mláďata opouštějí hnízdo po devíti týdnech.

V zajetí se nestor kaka chová jen výjimečně v některých zoologických zahradách. Tam se také občas vydaří úspěšný odchov. Mimo zoologické zahrady na Novém Zélandu byli kakové odchováni například v Anglii (Botanická zahrada Dunedin).

Názvy ve světě

Nestor kaka

Latinsky: Nestor meridionalis, Anglicky: New Zealand Kaka, Německy: Kaka, Dánsky: Kaka, Španělsky: Kaka, Finsky: kaka, Francouzsky: Nestor superbe, Italsky: Kaka, Japonsky: kaka, Japonsky 2: カカ, Holandsky: Kaka, Norsky: Kaka, Polsky: nestor kaka, Rusky: Кака, Slovensky: nestor kaka, Švédsky: Kaka, Čínsky: 白顶啄羊鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholící

Podělte se s námi o názor na tento text →