marcelaamax: A tak to, ze ma pes masivní obojek a postroj, pripadne dvojí jištění, to přece neni nic špatného, a nedela to ze psa nezvladatelného magora? Memu psovi je 11 a cely zivot na procházkách nosí také široký obojek a nosí i postroj (sice z jiných důvodu, ale nosí oboje). V době, kdy jsem ho vodila na šňůře, to bezne vypadalo tak, ze kdyz jsme potkali někoho se psem, tak jsem psa přivolala, šňůru nechala na postroji, na obojek pripla vodítko pro lepsi manipulaci, a kdyz to šlo, šla jsem taky trochu bokem abychom se nemíjeli přímo. A to i v době, kdy míjení psů v pohode zvládal. Kdyz chodim se psema u nas po loukách, tak to tak delam vlastně doteď. Proste tam je na to prostor, tak jdu se psy bokem. Uděláme kolem nich takový oblouček a vracíme se zpátky, většinou lidi kývnou, jakože děkují.
Ale samozřejmě jsem u toho nebyla, takže nevím, jak se pes choval atd., ale alespoň majitel se choval zodpovědně, to se o všech říct nedá. Ja pro to na jednu stranu mám pochopení, protože jsem se psem taky byla před lety ve fázi, kdy prostě nezvládal v pohodě míjet psy, ale nějak se to naučit musel, a samozřejmě bezpečně. No a třeba moje fena - jí cizí psi v podstatě nezajímají, když je na volno, vím jistě, že k nim nepůjde.. a i pokud by přiběhl jiný pes za ní, tak to ve většině případů bude v pohodě (tím myslím, pokud se ten druhý pes nepřijde vyloženě rvát), ona třeba dá najevo, že se jí to nelíbí, ale neublíží. No ale jakmile mám fenu na vodítku a meli bychom někoho těsně míjet tam, kde pro ni nejsou psi běžní (u nás prave na loukách, v lese atd) tak bude na tom vodítku po psovi rvat, a asi to bude vypadat hrůzostrašně, ale ve chvíli, kdy pustím vodítko na zem, tak bude v pohodě 🤷♀️😀, tohle se mi proste nepodařilo odbourat… respektive už to spis v poslední době nějak neresim, většinou nechávám na volno, a protoze sama moc nemusím, kdyz protistrana necha psa při přímém míjení na volno, tak si proste uděláme ten oblouček. To jen takový druhy pohled k tomu, ze ne vždy to musí byt nezvladatelný magor, se kterým se neda fungovat. Ale samozřejmě to chápu i z te druhé strany, ze to neni příjemné.
Tady šlo o to, že jsme byli v lese, docela daleko od vsi. Taková lesní cesta, asfalt, hodně nepřehledná cesta, samý kopec, nahoru, dolů a hodně zatáček. A potkat ho v nějakém horším místě, tak by ho asi neudržel. Když musel asi 20 m před námi se psem naběhnout do lesa, otočit ho zády k nám, dát si ho mezi nohy a opravdu pevně ho držet. Zajímalo by mě jak to s tím psem praktikuje v civilizaci. Kde potká jiné psy, děti, lidi. Život s takovým psem si nedokážu a ani nechci představit.