Aktuálně: 2 750 inzerátů262 217 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 21.03.2025, 09:56:46 xxx:xxx.f18:7b13

koukla jsem do staré dobré Rettigové (občas je sranda v ní číst - její vraž do toho kopu vajec 😄 já vím, že jsou to recepty pro velké vaření na statku pro mnoho krků) - a o ukládání vajec píše:

… poněvadž je skořápka vaječná průlinčitá, vniká vnější vzduch do vajíčka, proniká i blánou papírovitou a způsobuje po čase rozklad - vejce se kazí a vydává velice nelibý zápach. Zamezíme-li vzduchu přístup do vajíčka tím, že ucpeme pory ve skořápkách, zachová se vajíčko nezkažené dlouhou dobu. … Vejce uchovají se na zimu nejlépe od poloviny srpna do konce září. Nejlépe se uchovají, když každé zvlášť slaninou potřeme a do dírkovaného prkna vstrčíme a na chladném místě ukryjeme, kde nemrzne. Také se ukládají po vrstvách do suchého písku nebo do otrub, řezanky a p. … 

O orientaci ani slovo - ale moje stará prateta na vesnici mě vždycky nutila vajíčka ukládat špičkou dolů… a to už v minulém století 😉

Xerxova
Xerxova 20.03.2025, 14:02:10 xxx:xxx.f18:7b13

už pár dní si říkám, že jsou u nás málo vybarvené sýkory. Vždy na jaře září jasnou žlutou a letos jsou jak zaprané… Před chvilkou mi volala sestra a vznesla na mě stejnou otázku - že má na zahradě vybledlé sýkory i pěnkaváky… a že i špačkové jí připadají letos nevýrazní. Čím to je ?? Nebo je ještě brzo??

Xerxova
Xerxova 19.03.2025, 18:41:45 xxx:xxx.f18:7b13

jen bacha - ony ty hospodářské sady jsou často v silně sestříhaných kordonech - takže množství stromků je výrazně větší, než v běžném sadu, kde stromky rostou “svobodně”

Xerxova
Xerxova 18.03.2025, 17:51:08 xxx:xxx.5eb5:afb7
Verun:

https://www.facebook.com/reel/611972054939550

ještě že se s tím nemusím potkat…no možná někdy můžu , ale nechci takhle blízko …🙏

my ho potkali - a strach jsem necítila - spíš radost ze setkání s divokou přírodou. Byl také relativně blízko a dost sebevědomý - prošel nám přes cestu dvakrát, takže žádný pokus o rychlé zmizení. Nighta jsem chytla za obojek… takže i ten byl v klidu.

Xerxova
Xerxova 18.03.2025, 13:31:30 xxx:xxx.f18:7b13
efe:

Verun: tahle čuba to je fakt lepidlo na problémy s nohama, to snad ani není statisticky možný už… držím palec, ať je vše brzo v cajku..

Xerx: u nás fakt bylo těch -10, co hlásili, dokonce nám zamrzla brána, nemohla jsem se ráno dostat autem ze zahrady 🙂 Zítra naštěstí letíme na týden za teplem a až se vrátíme, tak se posouvá čas a to pro mě vždycky znamená opravdový začátek jara, už se těším ☀️❤️

užijte si teplo - já jarní dovolené taky moc ráda - na jihu je jaro o kus dál - a není tam ještě vedro a nejsou tam davy. Vyrážíme za tři neděle ☀️

Xerxova
Xerxova 18.03.2025, 06:20:56 xxx:xxx.f18:7b13
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 17.03.2025, 23:19:05

tak ať se dobře zahojíte a můžete se konečně pořádně projít. Chudák psice, ta má prostě pech…

Xerxova
Xerxova 17.03.2025, 16:04:53 xxx:xxx.b508:7ed3

my dneska měli kus procházky velmi svižný… Byli jsme objednaní na očkování. Ordinace je na okraji Jizerek - a tak jsme jeli dřív, popojeli až na parkoviště u Výšiny a vyrazili do lesa. Bylo krásně - zima, místy sněhový poprašek, místy vytáto od jasného sluníčka… a jdeme a kecáme a kocháme se… a najednou už míjíme skautskou studánku… a to že je dál, než jsem to chtěla točit zpátky. No zrychlili jsme krok a stihli jsme veterinu přesně - časovka taky klapla, takže jsme vůbec nečekali a za pár minut byli venku (kontrola psa, načtení čipu a jeden bodanec platný zase na tři roky).

Xerxova
Xerxova 16.03.2025, 10:51:17 xxx:xxx.9490:4c54
kometa:

Chybí měřítko, ale býložravec to není. Liška? Pohled shora by mohl napovědět víc.

já myslela, že je to srnčí čelist… ale moc jsem to nezkoumala

Xerxova
Xerxova 16.03.2025, 09:54:55 xxx.xxx.123.100

ještě k té fotce jelenů (mimochodem kolik jich vidíte?) . Přišlo nám divné, že měli všichni sice malé, ale parohy. Já si myslela, že už budou "holohlaví". A až doma jsem se dočetla, že mladí jedinci shazují paroží později, než ti starší. A že klidně až v dubnu.  

Jinak vysokou jsme potkali v úseku, kde se nedalo jít po cestě (opravdu neschůdně poničená)  a tak jsme chvíli poskakovali po zamrzlém bahně, chvilku se motali mezi šlahouny ostružin po okraji paseky… Yoda byl na volno a protože bahno nemá rád, tak šel o kus dál od cesty a čenichal s rypákem u země… a my se kochali jeleny na druhé straně cesty a on o nich vůbec nevěděl. 

Xerxova
Xerxova 15.03.2025, 21:08:22 xxx:xxx.f18:7b13
kometa:

Ta druhá fotka! Hotový strýček Fido.🙂

a v další vteřině musí jít foťák stranou, aby ho psík páníkovi nenarazil do obličeje. Neb to je “útok” na páníka… 

Xerxova
Xerxova 15.03.2025, 19:50:44 xxx:xxx.f18:7b13

tak tedy tohle byl akční týden - nedělní cesta k rybníkům u Valtinova (prvních pět fotek), pondělní podtrosecké rybníky (dalších pět), pak nám nasněžilo a dneska jsme byli v horách lužických kolem Kytlice (poslední čtyři). Tedy některé cesty byly lesácky upravené na neschůdno… ale dokonce jsme i vysokou potkali a vodopádek (Velký Bělský vodopád) tekl.

takže nejprve ty nepsí 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 14.03.2025, 16:00:10 xxx:xxx.c29f:c89b

teď jsme se vrátili z lesa a bylo to jak v bojové linii - pořád na nás útočily sněhové hroudy… Ono se totiž oteplilo a ta vrstva mokrého sněhu z větví padala dolů. Takže jsme mokří od hlavy k patě… Pes si občas i naštvaně blafnul, když dostal nečekaný větší zásah… Ale alespoň na rozdíl od zahrady není v lese bahno. Na zahradě už není sníh, a je mokro… takže psíček tahá tuny bahna na tlapátkách (a tak nemůže domů obývákem, ale musí předsíní a odmyjeme tlapátka v kyblíčku - naštěstí vzorně spolupracuje)

Xerxova
Xerxova 13.03.2025, 18:12:50 xxx:xxx.c29f:c89b
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.03.2025, 16:54:06

kdybyste si nevzpomněla, tak já poradím 😉  A některé myslím ví úplně přesně 😄

Xerxova
Xerxova 13.03.2025, 15:30:52 xxx:xxx.4b86:591b
Orionka:

Už to vidím, citace byla z jiné knížky.

nevím, jestli je znáte - ale to jsou povedené knížky - hodně podrobné, zahrnují i polskou část hor a od šutrů, map, názvosloví, přes faunu a floru a péči o hory i o CHKO… až po historii obcí a měst… Je to sice drahá sranda - ale listuju jimi dost často - i jak inspirace na výlety do hor. Ještě další díl (nebo dva) budou.

Ale Nevrlý je stejně nejhezčí klasika - i když každou kytičku či chvostoskoka zvlášť neřešil…

Xerxova
Xerxova 13.03.2025, 14:12:13 xxx:xxx.4b86:591b

a ještě ocituji z publikace Jizerské hory - o rašeliništích, květeně a zvířeně (to jsou ty obří knížky o Jizerkách - už jich je pět dílů)

bledule a sněženka jsou sice našimi původními druhy, ale zdaleka ne všude rostou přirozeně. Tak je tomu i ve vlastních Jizerských horách, kde původní lokality zcela chybí. Ty jsou naopak v případě bledule hojné v Podkrkonoší a v Ještědském hřbetu…