Aktuálně: 2 451 inzerátů • 292 587 diskuzních příspěvků • 21 420 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 21.08.2025, 08:14:26 xxx:xxx.5249:be2

tak tedy něco málo fotek z venčení uplynulých dní… a pak vás snad dočtu (jela jsem bez techniky). Byly jsme ve čtyřech generacích - babča (na sedmé fotce)  je v těch dvaadevadesáti fakt neskutečná (ano - chodila jen kolem chalupy a počítala krávy na pastvině a hodnotila vybavení kolem funících turistů… a dřímala na lavičce s výhledem na bílé vrcholky Divokýho císaře). Prostě program byl různý - Yoda na bobové dráze taky nejezdil… na rozdíl od vnoučat. Ale užili jsme si to parádně všichni.

Yoda perfektně zvládal krávy - i průchod mezi dvěma (to když se každá pásla na jedné straně cesty), jen jedna černá (byla i jiné stavby těla a byla jako jedna z mála rohatá) se mu nelíbila a on se nelíbil jí ("vrčela" na nás 😲 a byla schopná ho jít provokovat k ohradníku těsně u chalupy - a to měly krávy k dispozici obrovské prostory). Krav tam bylo mraky a vyhnout se jim nedalo. Koníci a kamzíci byli vzácnější. Yoda v horách osvědčil, že je kamzík jizerskohorský - nevadila mu ani suťová pole, využíval cestou napáječky pro dobytky (a já mu vláčela pro jistotu vodu). 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 16.08.2025, 06:17:00 xxx:xxx.b7ab:17d5

u nás včera “návrat” rorýsů - nebylo jich moc, ale nebyl to ten samotář z počátku týdne. Asi přelétají ještě nějací opozdilci… ti “naši” už prostě týden nebyli

⋮
Xerxova
Xerxova 15.08.2025, 06:41:25 xxx:xxx.f18:7b13

taky volám - i několikrát za den - a to bydlí mamina u sestry. Ono už dost kamarádek mamce odešlo (je jí 88)… a ona byla vždy společenská a řečná a tak jí každý hovor udělá radost. A to je pořád aktivní.  Druhou babču (tchýni - už 92 roků) máme doma - takže tu si monitorujeme bez telefonování.

⋮
Xerxova
Xerxova 14.08.2025, 18:51:57 xxx.xxx.121.76

jeden rorýs tu byl ještě na začátku týdne - teď už není ani ten poslední mohykán… Ale jiřičky bývaly o něco déle…takže mi to přijde brzy. 

⋮
Xerxova
Xerxova 14.08.2025, 17:27:56 xxx:xxx.af25:4507
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 14.08.2025, 17:00:12

v německém parku krásných keřů a stromů (Bad Muskau na polských hranicích) mají všude podle vody nízké třířadé elektrické ohradníky - jinak nejsou schopni park před invazí bobrů ochránit… Na druhé a třetí fotce jsou vidět - ta první je spíš kýčovka propagační (je to moc hezký zámek a park ještě hezčí)

Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 14.08.2025, 07:58:46 xxx.xxx.82.28
Orionka:

Byla jsem se včera povozit….je to taková úžasná záležitost, děti a mě to děsně baví. ( V roce 2010 povodeň strhla turistickou lávku přes Nisu, místo ní později vymysleli a postavili transborder - tak se to jmenuje a jezdí pořád). Pohání si to každý sám, popotahováním za lano.

Obrázek

jojo na Hamrštejně je krásně a transborder uchvátí každého

⋮
Xerxova
Xerxova 13.08.2025, 19:51:14 xxx:xxx.af25:4507

my dneska měli úspěšný lov na holoubka diamantového. Mládě ulétlo sousedovi - což jsem nevěděla, ale když jsem slyšela podivné nárazy do skla - hned jsem startovala - a on se blbeček snažil vletět skrz sklo k nám do místnosti… a pak usedl na stolek na terase. Vyfotila jsem ho přes sklo  - zavřela Yodu a klusala zazvonit na souseda. Naštěstí  to vyšlo - podběrákem mávnul profesionálně a holoubkova výprava skončila. Paní krahujcová bude mít smůlu… myslím, že ten by se jí vybarvením líbil

⋮
Xerxova
Xerxova 13.08.2025, 16:01:52 xxx:xxx.c60d:1267

jinak k těm Čihadlům - ona to není rozhledna do dálky - ale možnost vidět rašeliništní jezírka z výšky. Když je hodně vody (a myslím, že hory jsou zatím napité solidně), tak to stojí za vidění i jindy, než za svitu úplňku. Chodíme tam rádi - minule jsme tam potkali sokola - tak zblízka jsem ho nikdy předtím neviděla

⋮
Xerxova
Xerxova 13.08.2025, 15:36:58 xxx:xxx.c60d:1267

krása - miluju Jizerky a vím, že i potmě umí být krásné. 

⋮
Xerxova
Xerxova 13.08.2025, 15:05:18 xxx:xxx.c60d:1267

globus - od 13.8 hermelín za 33,- s kartou globus ještě levnější… Teď mi tu na stole leží prospekt a má to na titulní stránce…

⋮
Xerxova
Xerxova 13.08.2025, 08:30:04 xxx:xxx.ab4a:8982
bambule:

Teď mě vlastně napadlo, že jeden problém by jsme přece jenom měli a to uchránit dřevo složené ve dřevníku před domem. Protože v době krize by se někomu mohlo hodit🙃. 

jasně - okamžitě by nejdůležitější byla ochrana zdrojů - protože panika a strach a… spousta lidí ztratí zábrany…

⋮
Xerxova
Xerxova 13.08.2025, 08:07:21 xxx:xxx.ab4a:8982

plotnový jsou krásný. I plotnová doga je hezká - i když plášťová je hezčí 😉

⋮
Xerxova
Xerxova 12.08.2025, 15:34:34 xxx:xxx.f18:7b13
Dublinbarzoj:

Tak pokud můžu ohřát  kameny, tak musím mít zdroj tepla a ten vytopí i tu místnost se zvířaty co   teplo potřebují.  Jen ti, co potřebují hodně tepla budou blíž  ke zdroji. 

kameny nahřeju na ohýnku i před panelákem - ale v garsonce asi ohýnek nerozdělám… Tak si myslím, že to Buggyra myslela. Nahřát venku a donést.

Já ještě přemýšlím, jak z velkokapacitní nádrže na teplou vodu postupně dostat ven vodu ve slušné kvalitě - první dny asi i stále ještě pitnou. Neboť u tepelného čerpadla máme zásobník na ohřev dost litrů vody… a kdyby nefungovala pitná voda… tak je jí vlastně vlastně v baráku dost a nemusím pro vodu k pramenu do hor. A možná by něco utáhly i soláry (záleželo by na počasí) - co se týče nabíječek a elektřiny na běžný provoz

⋮
Xerxova
Xerxova 11.08.2025, 08:52:22 xxx.xxx.82.28
Bobca:

a vy jste zrovna neměla sebou foťák,že?😟škoda..to mohla být fotečka..

Reni,to já tu psala už dávno,že to jsou fotky profesionála,že by je měli někam poslat..Jsou fakt úžasné a i ty momentky,co se nedají běžně zachytit👍ta ostrost toho čmeláka..i té kytky..

foťák byl - ale nebyly ruce… Já raději chtěla na ten psí mumraj obě ruce na Yodu (silnice byla docela blízko a žádné řádění mamuta s miminkama bych asi stejně nedovolila (byla to ještě taková medvíďata), takže byl na vodítku… a navíc jsme nevěděli, jak se bude tvářit psí mamina (i když Yodu zná) a tudíž Pepa dostal tašku s houbama a navíc nesl velkou kytici kycolu (babče na usušení) a ruce na focení mu chyběly

⋮
Xerxova
Xerxova 11.08.2025, 06:38:57 xxx.xxx.121.76
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 21:55:44

dík, že jsi poradila a možnost přímého pokecání nabídla a dík i za zubatou vzpomínku na tvoji milovanou babču - i když za tu babču by mě asi kousla - ona přeci nikdy nebyla stará - ona byla stále duchem mladice. 

⋮
Xerxova
Xerxova 10.08.2025, 13:20:34 xxx:xxx.582e:3b28

my dneska jedno krásné setkání… Už dlouho se na našich venčících cestách potkáváme s pěknou a vychovanou hovawardkou. Jako štěník dorážela na stárnoucího Nighta (a my zjistili při povídání s jejím páníkem, že od jeho rodičů jsme měli naši první dogu Aronu. Svět je malej). No a najednou letos na jaře byla tlustší a tlustší… a to už jsme tušili, že pro těhule je stále pohyb v lese zdravý. Pak jsme ji po delší době jednou potkali jen s paničkou - že páník hlídá  smečku mimin a mamina si šla trošku oddáchnout a konečně po týdnech protáhnout tělo… a dneska jsme potkali veselou fenečku a tři malé kluky raubíře. Dnes další jeden odjede a dva ještě na páníka čekají… Kouzelná smečka. Každé mimino mělo jeden lidský doprovod a byli báječně oprásklí - ani Yody se nebáli.

jen ještě doplním, že tento týden jim byli dva měsíce - takže úžasný věk na první průzkumničení

⋮
Xerxova
Xerxova 10.08.2025, 11:22:04 xxx:xxx.582e:3b28

počkejte na Plaku… ta má s rotvíky hodně zkušeností a ví o chovu místním i cizím…

⋮
Xerxova
Xerxova 09.08.2025, 20:27:54 xxx:xxx.3b22:c559

a teď nepsí - z lesů za humny (kruštíky světlé i tmavší stále kvetou) a dnešní opětovné dobytí (po 14 dnech) Velké Bukové - neb jsme to slíbili švagrové se švagrem. A jako bonus taška krásných zdravých hub (pěkný mix) … aby si měli co odvést…

A pobavila mandelinka na rulíku (já vím, že jsou s bramborou příbuzní)…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 09.08.2025, 20:23:24 xxx:xxx.3b22:c559

tak nejprve Yoda - v lese běhací i občas stojící a taky na povel na pařezu či skalce se prsící…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 09.08.2025, 19:39:09 xxx:xxx.3b22:c559
Repta-A-Repta:

No, zajímá mne, jak to udělat v zimě se studenokrevnými zvířaty nebo exotickým ptactvem….papouška holt neobléknete🙂

na plynovou bombu zářič?? a neustále mírně temperovat a snižovat mu teplotu na ještě vhodnou k přežití… myslím, že pomalým snižováním by se mohl alespoň trošku “otužit” a plyn ušetřit