tak tedy něco málo fotek z venčení uplynulých dní… a pak vás snad dočtu (jela jsem bez techniky). Byly jsme ve čtyřech generacích - babča (na sedmé fotce) je v těch dvaadevadesáti fakt neskutečná (ano - chodila jen kolem chalupy a počítala krávy na pastvině a hodnotila vybavení kolem funících turistů… a dřímala na lavičce s výhledem na bílé vrcholky Divokýho císaře). Prostě program byl různý - Yoda na bobové dráze taky nejezdil… na rozdíl od vnoučat. Ale užili jsme si to parádně všichni.
Yoda perfektně zvládal krávy - i průchod mezi dvěma (to když se každá pásla na jedné straně cesty), jen jedna černá (byla i jiné stavby těla a byla jako jedna z mála rohatá) se mu nelíbila a on se nelíbil jí ("vrčela" na nás 😲 a byla schopná ho jít provokovat k ohradníku těsně u chalupy - a to měly krávy k dispozici obrovské prostory). Krav tam bylo mraky a vyhnout se jim nedalo. Koníci a kamzíci byli vzácnější. Yoda v horách osvědčil, že je kamzík jizerskohorský - nevadila mu ani suťová pole, využíval cestou napáječky pro dobytky (a já mu vláčela pro jistotu vodu).
u nás včera “návrat” rorýsů - nebylo jich moc, ale nebyl to ten samotář z počátku týdne. Asi přelétají ještě nějací opozdilci… ti “naši” už prostě týden nebyli
taky volám - i několikrát za den - a to bydlí mamina u sestry. Ono už dost kamarádek mamce odešlo (je jí 88)… a ona byla vždy společenská a řečná a tak jí každý hovor udělá radost. A to je pořád aktivní. Druhou babču (tchýni - už 92 roků) máme doma - takže tu si monitorujeme bez telefonování.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 14.08.2025, 17:00:12
v německém parku krásných keřů a stromů (Bad Muskau na polských hranicích) mají všude podle vody nízké třířadé elektrické ohradníky - jinak nejsou schopni park před invazí bobrů ochránit… Na druhé a třetí fotce jsou vidět - ta první je spíš kýčovka propagační (je to moc hezký zámek a park ještě hezčí)
Byla jsem se včera povozit….je to taková úžasná záležitost, děti a mě to děsně baví. ( V roce 2010 povodeň strhla turistickou lávku přes Nisu, místo ní později vymysleli a postavili transborder - tak se to jmenuje a jezdí pořád). Pohání si to každý sám, popotahováním za lano.
jojo na Hamrštejně je krásně a transborder uchvátí každého
my dneska měli úspěšný lov na holoubka diamantového. Mládě ulétlo sousedovi - což jsem nevěděla, ale když jsem slyšela podivné nárazy do skla - hned jsem startovala - a on se blbeček snažil vletět skrz sklo k nám do místnosti… a pak usedl na stolek na terase. Vyfotila jsem ho přes sklo - zavřela Yodu a klusala zazvonit na souseda. Naštěstí to vyšlo - podběrákem mávnul profesionálně a holoubkova výprava skončila. Paní krahujcová bude mít smůlu… myslím, že ten by se jí vybarvením líbil
jinak k těm Čihadlům - ona to není rozhledna do dálky - ale možnost vidět rašeliništní jezírka z výšky. Když je hodně vody (a myslím, že hory jsou zatím napité solidně), tak to stojí za vidění i jindy, než za svitu úplňku. Chodíme tam rádi - minule jsme tam potkali sokola - tak zblízka jsem ho nikdy předtím neviděla
Teď mě vlastně napadlo, že jeden problém by jsme přece jenom měli a to uchránit dřevo složené ve dřevníku před domem. Protože v době krize by se někomu mohlo hodit🙃.
jasně - okamžitě by nejdůležitější byla ochrana zdrojů - protože panika a strach a… spousta lidí ztratí zábrany…
Tak pokud můžu ohřát kameny, tak musím mít zdroj tepla a ten vytopí i tu místnost se zvířaty co teplo potřebují. Jen ti, co potřebují hodně tepla budou blíž ke zdroji.
kameny nahřeju na ohýnku i před panelákem - ale v garsonce asi ohýnek nerozdělám… Tak si myslím, že to Buggyra myslela. Nahřát venku a donést.
Já ještě přemýšlím, jak z velkokapacitní nádrže na teplou vodu postupně dostat ven vodu ve slušné kvalitě - první dny asi i stále ještě pitnou. Neboť u tepelného čerpadla máme zásobník na ohřev dost litrů vody… a kdyby nefungovala pitná voda… tak je jí vlastně vlastně v baráku dost a nemusím pro vodu k pramenu do hor. A možná by něco utáhly i soláry (záleželo by na počasí) - co se týče nabíječek a elektřiny na běžný provoz
a vy jste zrovna neměla sebou foťák,že?😟škoda..to mohla být fotečka..
Reni,to já tu psala už dávno,že to jsou fotky profesionála,že by je měli někam poslat..Jsou fakt úžasné a i ty momentky,co se nedají běžně zachytit👍ta ostrost toho čmeláka..i té kytky..
foťák byl - ale nebyly ruce… Já raději chtěla na ten psí mumraj obě ruce na Yodu (silnice byla docela blízko a žádné řádění mamuta s miminkama bych asi stejně nedovolila (byla to ještě taková medvíďata), takže byl na vodítku… a navíc jsme nevěděli, jak se bude tvářit psí mamina (i když Yodu zná) a tudíž Pepa dostal tašku s houbama a navíc nesl velkou kytici kycolu (babče na usušení) a ruce na focení mu chyběly
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 21:55:44
dík, že jsi poradila a možnost přímého pokecání nabídla a dík i za zubatou vzpomínku na tvoji milovanou babču - i když za tu babču by mě asi kousla - ona přeci nikdy nebyla stará - ona byla stále duchem mladice.
my dneska jedno krásné setkání… Už dlouho se na našich venčících cestách potkáváme s pěknou a vychovanou hovawardkou. Jako štěník dorážela na stárnoucího Nighta (a my zjistili při povídání s jejím páníkem, že od jeho rodičů jsme měli naši první dogu Aronu. Svět je malej). No a najednou letos na jaře byla tlustší a tlustší… a to už jsme tušili, že pro těhule je stále pohyb v lese zdravý. Pak jsme ji po delší době jednou potkali jen s paničkou - že páník hlídá smečku mimin a mamina si šla trošku oddáchnout a konečně po týdnech protáhnout tělo… a dneska jsme potkali veselou fenečku a tři malé kluky raubíře. Dnes další jeden odjede a dva ještě na páníka čekají… Kouzelná smečka. Každé mimino mělo jeden lidský doprovod a byli báječně oprásklí - ani Yody se nebáli.
jen ještě doplním, že tento týden jim byli dva měsíce - takže úžasný věk na první průzkumničení
a teď nepsí - z lesů za humny (kruštíky světlé i tmavší stále kvetou) a dnešní opětovné dobytí (po 14 dnech) Velké Bukové - neb jsme to slíbili švagrové se švagrem. A jako bonus taška krásných zdravých hub (pěkný mix) … aby si měli co odvést…
A pobavila mandelinka na rulíku (já vím, že jsou s bramborou příbuzní)…
No, zajímá mne, jak to udělat v zimě se studenokrevnými zvířaty nebo exotickým ptactvem….papouška holt neobléknete🙂
na plynovou bombu zářič?? a neustále mírně temperovat a snižovat mu teplotu na ještě vhodnou k přežití… myslím, že pomalým snižováním by se mohl alespoň trošku “otužit” a plyn ušetřit