Aktuálně: 2 451 inzerátů • 292 587 diskuzních příspěvků • 21 420 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 21.07.2025, 18:33:31 xxx.xxx.121.76

paráda - je fajn, že jste se ozvala, jak vše dopadlo. Psice pózuje zcela profesionálně

⋮
Xerxova
Xerxova 21.07.2025, 16:17:21 xxx:xxx.318:56d9

stihli jsme s Yodislavem procházku v lese na poslední chvíli - ještě bylo dusno, vedro… a jen jsme dorazili s vyvenčeným a vyběhaným psíkem domů, zatáhlo se, začalo bouřit a už přes hodinu intenzivně leje (19.8 mm v tuto chvíli)

⋮
Xerxova
Xerxova 21.07.2025, 06:39:30 xxx:xxx.3984:476f

když já na bramborových plackách ujíždím… na sucho dělané na plechu v troubě a pak lehce omašlované máslem… A nebo nám naše maminka dělávala "krokety" (nevím, kde ten název vzala) - z těsta na bramborové placky vyválela plát, podle dezertního talířku vykrojila kolo. Na něj položila kolečko velkého měkkého salámu (ano, často gothaj) a nebo dokonce kolečko šunky. Pak se placka přehla napůl, prsty se umačkal okraj, aby se nešklebila… a dalo se to osmažit z obou stran na trochu oleje či sádla na pánev. Na pánev se vešla dvě “déčka” - dvě plněné placky. A kupodivu i moje zmlsané vnoučata mohou jak placky suché, tak tyhle plněné.

A ty suché jdou dělat různé - “holé” jen s máslem či povidly na vrch, s bramborákovou příchutí (přidaný česnek a majoránka), se salámovou příchutí (přistrouhaný tvrdý salám či klobása), s bylinkama… prostě do základního těsta lze přidat kdeco a mít různobarevnou (a různochutnou) misku placiček. Jsem hračička - takže i ty v troubě nasucho pečené vykrajuji a je jedna jak druhá.

⋮
Xerxova
Xerxova 19.07.2025, 21:14:54 xxx:xxx.48d5:196e

a teď Yodislav - z mokrých procházek tohoto týdne. Na poslední kvalita dnešní cesty…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 19.07.2025, 21:13:18 xxx:xxx.48d5:196e

tak nejprve fotky nepsí z uplynulého týdne - na osmé fotce je vidět, jak je ráno celé město v mlze, ale kolem “našeho” kostela už je krásně. Na 13 už je rozkvetlý kruštík - z dnešních Lužek - u nás za humny mají teprve poupata

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 19.07.2025, 18:12:06 xxx:xxx.48d5:196e

podle chuti a hladu krmit Yoda nejde… byla by to koule na nožičkách. Je děsně nenažraný a může úplně všechno - a skvěle i tráví…  Ale když má větší výdej - přihodím…

Jo takový Night byl něco jiného - ten si klidně i v misce nechal, když měl dost… A Aronu jsme občas přesvědčovali (hlavně u falešky), aby alespoň něco snědla. Ta byla děsněj nežravec.

⋮
Xerxova
Xerxova 19.07.2025, 14:35:29 xxx:xxx.48d5:196e
acher:

Také krmím podle toho, jak pes vypadá.Množství,ale i složení.Jeden pes měl více masa,jiný zase více příloh,občas přidám mleté skořápky zakápnuté citrónem, občas Irish Cal ale pravidelně a dlouhodebě vlastně nic nepřidávám.

a ještě krmím i podle aktuální zátěže.  Takže u nás přesně odvážené či přesně nabalíčkované porce nehrozí. Když je dlouhý výlet - jde s sebou i svačina pro psa a večer dostane větší večeři. I když teď by Yoda větší večeři asi dostávat neměl, mám pocit, že trošku víc nabral

⋮
Xerxova
Xerxova 19.07.2025, 14:15:54 xxx:xxx.48d5:196e

my si dneska užili adrenalinový výlet po horách lužických. Trasa nebyla až tak dlouhá (asi 12 km), ale bahno, bahno a zase bahno. Klouzající, čvachtající. Navíc lesáky rozježděné cesty plné hlubokých louží po stranách lemuje neprůchodný les, kde se všechny soušky a prořezávky nechávají ležet. Ale nakonec jsme cestou necestou našli i Bukový vodopád (šli jsme tam, že by mohl téct alespoň trošku, neboť v posledních letech skoro neteče). Psisko má dost - ani neměl snahu se od nás v tom složitém terénu vzdalovat, nějak věřil, že se snažíme najít rozumnou cestu.

Já šla trošku opatrně, neboť včera se mě po dlouhé době ozvala záda… a tak jsem to šla dneska rozchodit. No na cestu zpátky po hlavní turistické jsem psa na vodítku dala výjimečně páníkovi - neboť už jsem měla toho klouzání a přelézání a přeskakování vody dost… ale sice o zádech vím, ale není to horší než včera.

⋮
Xerxova
Xerxova 18.07.2025, 12:50:11 xxx:xxx.85e4:dca2

To jsme jednou šli na výlet do hor. Vysokých. Na celodeňák. My s sebou tvrdý sýr a řízek, Nightovi jsem koupila sušenou kachnu bio… aby měl nějakou tu energii na obtížnou cestu. A prý to žrát nebude a nebude. I když byl děsně hladový - tak ne a ne. Nakonec nám snědl sýr a řízek a fidorky (na dně ruksaku jako jídlo poslední záchrany). Kolegyně fenky se pak po kachně mohly utlouct. Přitom doma sušené maso Night rád jedl - kuřecí i hovězí. Jen zrovna došlo a tak jsem koupila drahý dokonalý pamlsek na cesty…

Takže pažravému Yodovi pamlsky děláme už jen doma - játrové sušenky a sušené maso. Skladuju pro jistotu v mrazáku - a funguje to. 

⋮
Xerxova
Xerxova 18.07.2025, 10:15:43 xxx:xxx.9b8:e1b0

my včera venčili trošku netradičně - vydali jsme se do hlubin lesa cestou necestou podél krásného potůčku. Pes přeskakoval klády, prodíral se hustníkem, my sbírali lišky (růžovky a lišky rostou, jinak nic moc), krmili se borůvkama (někde už sladké, ve stínu ještě pár dní potřebují)… všude mokro a příjemně chladno. No a tam, kde jsme si mysleli, že se napojíme na známou cestu byla hora žulových balvanů a popadaných stromů … a tak jsme to otočili a kus se vrátili. Pes nadšen průzkumničením - měl to jako pěkný parkúr. Doma padnul a spal jak špalek. Večer začalo pršet a lilo až do rána…

⋮
Xerxova
Xerxova 18.07.2025, 06:35:32 xxx:xxx.85e4:dca2

u nás od půlnoci napršelo dalších 15 mm. V červenci už přes 90 mm. Ale teď neprší, takže čvachtavá první procházka Yodovi vyhovovala. Neb silnější déšť nerad

⋮
Xerxova

u nás od půlnoci napršelo dalších 15 mm. V červenci už přes 90 mm. Ale teď neprší, takže čvachtavá první procházka Yodovi vyhovovala. Neb silnější déšť nerad

⋮
Xerxova

⋮
Xerxova
Xerxova 17.07.2025, 08:17:55 xxx:xxx.43af:9122

už jsem tu psala, že naše první doga byla totální nežravec - a žrala celý život (i v růstu!!) pouze syrové kusové hovězí a rozvařené slepice bez kostí. Zelenina a ovoce ani žádný doplněk neexistoval. Maso posypané lehce roboranem bylo nepoživatelné. A jako příloha max ve vývaru rozmáčený rohlík nebo těstoviny. Jak dokázala vyrůst (a mít hezký bonitační kód) dodnes nechápu. 

Xerxes žral ovoce a zeleninu jako puberťák, v dospělosti jen vybrané kousky sladkého ovoce. Beta byla popelnice, ta sežrala cokoli v jakémkoli množství. Night byl nežravec, ovoce a zeleninu nemusel, přílohy moc taky ne. Yoda je kapitola sama pro sebe - ten kdyby měl v misce žulové kostky, tak je sežere. Aby neměl hlad, dostává i malý oběd - kus mletého syrového masa a syrové nakrouhané zelí. List zelí si vezme nadšeně kdykoliv - dá mu přednost i před piškotem… 

Jinak tvrdím, že čím různorodější stravu psi mají a znají, tím líp jim funguje zažívání. Takže nejenom syrové maso a kosti a vařené maso s přílohou (jako přílohu často dávám granule) a klidně i většinu zbytků (fakt jsem zbytky z talířů po vnoučatech nevyhazovala - dozí myčka byla vždy připravená). Takže ano - i já krmím jako prase… to psí prase. Ale nemyslím si, že by vypadalo to naše čuně až tak špatně… a bobky má ukázkové

Obrázek
⋮
Xerxova
Xerxova 16.07.2025, 14:47:54 xxx:xxx.42ae:356e

Thielli, kdyby ti kůň ještě trošku vyrostl 🤭, mám tady nepoužitou plavací vestu na mamuta (největší Hurtta). Pořídila jsem ji našemu jedinému plavci - Nightovi - kdyby náhodou chtěl v moři plavat s námi na větší vzdálenosti… ale on byl jednak perfektní plavec a jednak se vracel ke břehu včas. Byl perfektní. Jeden rok vestu nepotřeboval a za rok už se do ní stejně nevešel…

Yoda by se možná vešel, ale pro něj je voda sprosté slovo. Velmi sprosté…  

⋮
Xerxova
Xerxova 16.07.2025, 11:06:22 xxx:xxx.43af:9122

Prasata jsme potkali v posledních letech vícekrát - a naštěstí jsem o nich vždy věděla dřív já než pes a vzala ho včas na vodítko. Protože se Yoda sice nechá od zvěře odvolat, ale nejprve za pohybem vyrazí… a to by se prasákům líbit nemuselo. Ale když mají čuníci prostor, nikdy jsem z nich strach neměla - jdou si svou cestou. A ani nespěchají, nechají nás počkat, až vyklidí v poklidu prostor

⋮
Xerxova
Xerxova 16.07.2025, 10:13:31 xxx:xxx.43af:9122

my byli dneska už po šesté ráno v lese - dole ve městě se válely mlhy, bylo jen 10 stupňů, potkali jsme jen krásnou srnku (pravda, Yoda vystartoval - ale nechal se krásně odvolat a za odměnu čenichal a čmuchal a pobíhal tam, odkud vyběhla)… bylo to moc pěkné zcela bezlidnaté ráno. A v osm už jsem byla ve škole. To se mi líbí

⋮
Xerxova
Xerxova 15.07.2025, 18:45:06 xxx:xxx.b6e8:3aa2

Alavis calming ?? Vím o psech, kterým při stresu opravdu pomáhá. Osobně zkušenost nemám, ale z více stran jsem slyšela jen chválu

⋮
Xerxova
Xerxova 15.07.2025, 18:33:49 xxx:xxx.b6e8:3aa2

jedna z našich dog (Beta) se vždy těšila na každou jízdu autem - a v něm vydržela pískat a kvílet nadšením poměrně dlouho. Čím pomaleji se jelo, tím víc byla hlasitá - na dálnici byla zticha, jakoby věděla, že tam se vystupovat nebude. Zajímavé bylo, že když se auto před dovolenou naložilo po střechu zavazadly, tak uvnitř vozu ulehla ihned a byla zcela v klidu celou cestu, jako by byla tušila, že kvílet se nevyplatí, že se pojede dlouho.