Aktuálně: 2 714 inzerátů262 503 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 07.09.2025, 21:35:20 xxx:xxx.f18:7b13

tak měsíc nejprve vzorně zatměný - ale brzy se na něj zasunul mrak a jak je bezvětří… tak měsíc vylezl až nyní… a to už je skoro po všem… Yoda naštván, že nechce být sám doma - ale na zahradě být taky nechce, neboť chce spinkat. Ale ne sám 😄 a to má dveře otevřené. Rozcapenec je to

Xerxova
Xerxova 07.09.2025, 19:43:06 xxx:xxx.f18:7b13
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 07.09.2025, 18:47:36

jen upřesním - na té druhé fotce není Yodislav, ale úplně cizí kopytník (srnčí) 😉

Xerxova
Xerxova 07.09.2025, 15:34:44 xxx:xxx.f18:7b13
Doron:

Dám sem dneska výjimečně pár fotek koní, i když se mi moc nepovedly.

Byl u nás šampionát arabských koní, veřejnost měla přístup, ale akce nebyla propagovaná, byl to spíš takový mejdan katarských, emirátských a saudských šejků, spojený s obchodem. Byli tady i evropští koně, ti se posuzovali zvlášt.

Byla to možnost vidět nejkrásnější arabské koně na světě, tak jsem byla šťastná, že mám tu možnost.

Jenže oni tu akci zakončili naprosto brutálně hlasitým ohňostrojem přímo na ploše závodiště, tak dvěstě metrů od nás. Lekali se i lidi a zvířata deset kilometrů daleko a mysleli, že je to u nich. Nikdo to nečekal, informaci nedostali ani trenéři dostihových koní, co jsou tam ustájený. Byli jsme zrovna na zahradě zavírat kachny, když to vypuklo, nic ani vzdáleně podobnýho, jsem nezažila. Ani o silvestrovský půlnoci na Václaváku, bylo to jako Armagedon.

Psi úplně vyděšený, Gučka se třásl ještě tři hodiny, Fram poprvé v životě nechtěl žrát, Doron byl naštěstí se synem na čundru, přitom Fram je s ohňostroji a petardami v pohodě. Teda asi už bych měla mluvit v minulým čase☹️. To prostě nemohl pes bez sluchátek na uších ustát. Kachny se trochu potloukly, ale jenom jedna kulhá, tak snad dobrý.

Něco tak barbarskýho, nekulturního a arogantního jsem neviděla.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

škoda toho blbýho konce ohňostrojovatýho… holt Orient. Krásné fotky krásných koní (i když ta “šišatá” hlava araba se mi moc nelíbí - to už raději klabonos kladrubáků. Ale to je subjektivní).

Xerxova
Xerxova 07.09.2025, 15:03:41 xxx:xxx.f18:7b13

no to já dneska Yodu pochválit nemůžu. Jeli jsme daleko - dobýt dva hrady na sousedních kopcích ve Středohoří - Kalich a Pannu. Cestou byly úžasné mlhy, spousta zvěře (jedna srna nám bez rozhlédnutí vstoupila před auto - ale naštěstí jsem ji viděla a na Pepu houkla “Bacha srna!!” - jel pomalu, takže stál na fleku a ona důstojně kráčela dál. Ještě že za námi nikdo nejel). No a sotva vyjdeme z parkoviště, vidím v dálce bílého psa na volno, pak se vynořil pán a měl u sebe ještě tmavého psa. Myslela jsem, že nás zaregistroval - asi nezaregistroval. Protože po chvíli bílý ohař na Yodu naběhl až do kontaktu (asi v dobrém), na což Yoda nechtěl přistoupit a zavrčel (na vodítku). A ohař začal vrčet a štěkat a lítat kolem nás… pán někde za terénní vlnou… a pes se nechtěl nechat odvolat. Pán se pak omlouval, ale měl tři psy (dva ohaře a bulla) a měl co dělat, aby vyhrocenou situaci ustál. Yoda, který už většinou psy umí míjet, se choval jak debil - vrčel a předváděl zlého Baskervilla. Ukázková strachová agrese…

Na hradě nával - asi 20 lidí tam po různých skupinkách vstávalo (bylo asi 9 hodin). Dva psi, každý na jiné části hradu - ale tam problém nebyl, tam se Yoda už tvářil jako bezproblémový tůrista. Nebyli s ním v přímém kontaktu, a i malá vzdálenost je dobrá. To umíme. Spíš mi vadili ty karimatky, celty, spacáky, stan, všude binec, krabice s jídlem, strojení… Prostě hezká fotka skoro udělat nešla.

Pak drobné pochybení Yody na louce cestou - neustál běžící lišku a vyrazil (ale zůstal celou dobu na dohled) . Pak přidal dvou tryskové okruhy, aby energii vybil a zase se spořádaně vrátil a pokračoval v cestě na Pannu. Tam jsme byli sami, moc hezký kopec (hrad tam žádný k vidění není, jen pár valů, hrad byl dřevěný…)  Cestou zpátky jsme potkali postupně ještě další tři psíky - ale to už bylo bez Yodích keců…

Na měsíc se večer chystáme. Plánovali jsme cestu na jednu z místních rozhleden, ale když jsme včera viděli, že večerní měsíc je krásný od nás z balkónu… tak se asi nikam nevydáme…

Xerxova
Xerxova 06.09.2025, 19:52:24 xxx:xxx.f8b9:b039

Nedělní východ sluníčka už jsem vywebila - tak jen procházky v lese za humny… nejprve Yodislav

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 06.09.2025, 08:52:30 xxx:xxx.e3d9:45b8

mám pocit, že je často cena papírových štěňat v chovatelských kruzích “kartelová” - a pokud chci prodat levněji nebo dráž, nemůžu to napsat… neb by dotyčného kolegové z klubu “sežrali”.

Vím, jak složitě jsem řešila cenu za Nighta - byl ze Španělska (chtěla jsem lehký typ německé dogy, takové tu v té době nebyly). A také cena nebyla (prý běžná) a ptát se na ni je prý nevhodné… Pak jsem ze známého chovatele vyrazila alespoň tehdejší rámec cen v zahraničí (a to pak odpovídalo). Nakonec, i proto, že chovatel chtěl hotovost, nám cenu sdělil - ale to bylo až v době, kdy už jsme měli cestu přes Evropu naplánovanou…

Xerxova
Xerxova 01.09.2025, 07:57:45 xxx:xxx.7711:e1dd
kometa:

tento týden Yoda hlavně hlídal stavaře

Závidím psa, kterého může člověk podrbat za ušima, aniž by mu louplo v zádech při ohýbání.🙂

ale zase spoustě lidí vadí, že když sedí, tak pes na ně kouká shůry. Moje drobná kolegyně v jeho přítomnosti nesedí… ale vždy stojí 😄

Xerxova
Xerxova 31.08.2025, 18:39:37 xxx.xxx.121.76

dnešní sluníčka vstávání na Ještědu. A pak taky Kamenná vrata a Červený kámen a Pláně… prostě asi tři hodiny klesání a stoupání po “terasách Ještědu”. Hořce tolitové nádherné - tolik na jednom místě v plném květu už jsem dlouho neviděla. Na svítání na vrcholku byly davy… jen jsme udělali pár kroků dál, nepotkali jsme nikoho - až těsně před návratem na Skalce nějaké běžce… Jen ten budík na pátou prý nebyl nejlepší nápad - názor Yody (my dvojnožci jsme vstávací a navíc dost praštění oba)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 30.08.2025, 21:15:33 xxx:xxx.863:102e

prosím, co z této obří housenky se vyklube za krasavce či krasavici ? Foceno dnes

Obrázek
Xerxova
Xerxova 30.08.2025, 21:14:30 xxx:xxx.863:102e

a teď ty nepsí - dvě noci nebylo zaskleno - a zrovna bylo ráno 5 stupňů 😄. Housenku nevím - byla obrovská, dám ji do hmyzáků…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 30.08.2025, 21:12:46 xxx:xxx.863:102e

tento týden Yoda hlavně hlídal stavaře - měnili jsme po 50 letech copilitové okno. Takže procházky jen za humny. Na jedné fotce je hovíkovitá rodinka… potkáváme je často. Dva kluci stále volní… budou jim 3 měsíce - mají skvělou fyzičku a krásně poslouchají

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 30.08.2025, 14:03:52 xxx:xxx.863:102e

Kometo, záleží taky na velikosti plemene - maličká plemena jdou do puberty brzy a brzy dorostou a dospějí. Nelze srovnávat třeba Yodu s trpajzlíkem. Ale souhlas - na 4 měsících není na kastraci zralý žádný psí sameček (pokud není někde chybka typu cyst či jiných nepravostí a to je nepravděpodobné)

Xerxova
Xerxova 29.08.2025, 21:43:03 xxx:xxx.f18:7b13

jasně že  hortenzie nepotřebuje květináč, zimu přečká. Ale pozor - hned první mrazík jí spálí - je z ní rázem “ošklivka” se spálenými černými listy. Nestříhat až u země - kvete na starém stonku… Na jaře obrazí

Xerxova
Xerxova 29.08.2025, 21:39:07 xxx:xxx.f18:7b13
Bodlinka:

no teda řešit na veterině, že ho má pes tvrdýho….

neřešila jsem na veterině (tedy řešila - ale komplexní potíž, která nakonec byla překvapivá - cysty v pubertě prý běžné nejsou). Přesto si myslím, že topoření při venčení a následné celé psí zařízení zduřelé a vypadlé až za topořivá tělíska normální není… bála jsem se spíš, že se zraní o ostrou trávu nebo křoví… On to vůbec neřešil

Xerxova
Xerxova 29.08.2025, 18:23:58 xxx:xxx.f7b6:9394

u Yody to způsobovaly cysty na prostatě. V souvislosti s venčením - když tlačil, velmi často jsme následně tento problém řešili. Naštěstí to samo po relativně krátké době (v řádu minut) odeznělo a podařilo se přetáhnout vše tam, kam to patří. S chemickou kastrací problém zmizel (a cysty taky)

Xerxova
Xerxova 29.08.2025, 10:59:53 xxx:xxx.f7b6:9394

nejvíc mě štvou nahoře v horách - na chodníčcích, kde mají výslovně a viditelně vjezd zakázaný… tam je občas naštvu s dogou na vodítku, kde kráčíme tak, abychom nebyli snadno k předjetí (na to jsou skvělé hatě nad rašeliništěm). A s rozvojem elektrokol je to mnohem horší. Vyjedou nahoru i ti, kteří fyzičku nemají a pak mají problém i ve sjezdech… A navíc davy… Není to jen u nás - stejný problém je i v Alpách… tam kde bylo pár turisticky zdatných, dnes jedou pestře odění cyklisté a házejí kolem sebe tuby od energetických pochutin…

nechci házet všechny do jednoho pytle - jsem člověk tolerantní… ale opravdu problémů přibývá

Xerxova
Xerxova 27.08.2025, 12:40:01 xxx:xxx.e9f9:d192

krásná chlupatice to byla… je mi to moc líto

Xerxova
Xerxova 24.08.2025, 17:41:59 xxx:xxx.171:ffc4

na Yodu včera vyběhlo miminko od howíka (dva a půl měsíce) a Yodislav byl nadšený a něžný. I když ten malý čert (prý je děsně oprásklé štěně, co se nebojí vůbec ničeho) se mu opřel tlapičkama o hrudník a lezl mu do tlamy…

A dneska asi byla procházka přesně podle Yody - mokro, zima, nikde nikdo… byl celou cestu nadšený, skákací, trýýýýskacííí - přitom zcela ovladatelný. Jen tedy za kmotrou liškou vyrazil rychleji než bych si přála… ale do podrostu z cesty nevletěl a poslušně se vrátil. Asi konečně dospal dovolenou