Je to problémový pes, asi i ta fenka bude (i když ne v takový míře). Nejšťastnější je Netvor ve svým zajetým prostředí, rituály a stereotyp ho ukliňují. Psí autista, opravdu. Teď už je to relativně miláček, posledního asi půl roku se vrací výsledky dlouhodobý práce. Doma totál mazel, s rotvicí nejlepší parťák, čistotný zvíře a skvělej hlídač. Popis Mystery je bezvadně napsanej, vlastně je to Netvor jak přes kopírák. Mysty dle mýho může být u zkušenýho člověka perfektní parťačka, pokud bude člověk počítat s její odlišností a citlivě s ní pracovat. Na videu si bere pamlsky - to doteď venku s Netvorem neexistuje, nemá zájem. Tyjo, úplně ji vidím s Lupusem, ten by jí sednul, courání po přírodě, Šumava…
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 22.06.2025, 05:52:10
Psala jsem, že nechci původní majitele hodnotit. Protože Mysty i můj vořech (a co vím i další jejich ségra) jsou prostě jiní. Nikdo nemohl vědět, že když si v dobré víře vezme z útulku cca 2měsíční štěně, vyvrbí se ze štěněte totál psychouš. Xerxová to popsala dobře. Nevím, co měl tenhle vrh vořechů za sebou, nakolik se do jejich povahy propsala genetika, epigenetika, špatné zážitky, násilí, ale upřímně říkám, že takovýho psa jsem v životě neměla. Od prvního dne to byl boj, nečekaný reakce na běžný věci (cokoliv v ruce = tvrdej útok do člověka, strachová agrese nejvyššího kalibru, přikládám foto díry v ruce, kterou mi udělal jehličkama coby pidimidi prcek, nebyla jsem dostatečně rychlá). Něco se přes den naučil, ráno jsme začínali od nuly, vymazanej software. Nulová motivace, neustálé hledání únikových zón odkudkoliv, agresivní výlevy na cizí psy při jejich míjení. Lidi má rád, ale neuměl s nima komunikovat, jakmile se rozjel, nechtěně ubližoval. Jsem zkušenej člověk, ale tenhle Netvor mi opravdu zavařil mozkový závity. Jestli je Mystery z poloviny taková jako on, nedivím se, že ji méně zkušení lidé nezvládnou. A držím jí moc a moc palce, ať se najde ten správnej páník pro ni. Ale původní majitele bych opravdu nesoudila, tohle není zvíře pro každého.
Dneska jsem myslela, že se sousedovi rojí včely. Vylezu z domu a byl to hukot jak od roje. Ne, nerojily, jen se vrhly na loubinec, přísavník pětilistý, který máme na jednom plotu. Každý rok v době kvetení jsou jich tam stovky. Jo, a taky včelky velmi oblibují libeček, nechávám ho kvůli nim vykvést.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.06.2025, 09:04:22
Chudak, fuj, ten to ma hnusny. Drzim palce, at se mu to brzo srovna, neni to uz na atb?
Šavlozubka Pořídila jsem na koupací sezónu mladýmu slušivý župánek, protože na něj vždycky padnou dvě osušky a stejně ještě potřebuje dosušit, a budu muset brzo objednat větší. Mně se na psiska nejvíc osvědčily “mokrý” ručníky, nevím, jestli je znáte. Mám tenhle od Trixie, stojí to pár korun a je to k nezaplacení. Rotvice je náchylná na mrtvej ocas, přitom je to hrozná kachna, takže k vodě jedině s tímhle.
Dobrý, tak jinak. Kopíruju sem příspěvek z adopťáků, ať si to přečte víc lidí a třeba se zázrak stane…
Achjo. Mluvila jsem s paní z útulku, ze kterýho mám svýho pruhatýho blázna, abych jí dala info o kastraci, jeho pánvi a tak. Lidi, kdo jste zkušenej pejskař a měl byste místo, prosím. Prosím za Mystery, ségru mýho vořecha. Očividně stejnej materiál, stejná strachová agrese, stejný problémy, jen to její lidé nezvládají. Nehodnotím je, vím, jak těžký to bylo s mým šílencem. Bude s ní asi hodně práce, ale dá se to zvládnout, jsme toho příkladem.
Prosím, mrkněte, rozhoďte sítě po zkušených lidech, Mystery je mi líto.
Achjo. Mluvila jsem s paní z útulku, ze kterýho mám svýho pruhatýho blázna, abych jí dala info o kastraci, jeho pánvi a tak. Lidi, kdo jste zkušenej pejskař a měl byste místo, prosím. Prosím za Mystery, ségru mýho vořecha. Očividně stejnej materiál, stejná strachová agrese, stejný problémy, jen to její lidé nezvládají. Nehodnotím je, vím, jak těžký to bylo s mým šílencem. Bude s ní asi hodně práce, ale dá se to zvládnout, jsme toho příkladem.
Prosím, mrkněte, rozhoďte sítě po zkušených lidech, Mystery je mi líto.
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 19.06.2025, 19:14:43
Někteří psi jsou prostě jiní. Můžeš dělat vše “se souhlasem” a stejně je tě schopnej pohlodat, mám to doma. Mírné násilí ala “nechceš = musíš” se u takových jedinců občas vyplácí, rychle udělat, co potřebuješ a je to. A samože odměna musí být.
Dneska byl 20měsíční Netvor na kastraci. Koule v břiše, kterou jsem mu šikovně a poctivě stále stahovala do třísla, ho začala nějak víc zlobit. Stejně by to muselo časem ven. V úterý jsem se optala a dneska kuch, byl to fofr. I tak jsem se stihla krásně vypsychovat, bo on je blááázen, kterej by mohl dokousat všechny kolem ze strachový agrese. Dopadlo to skvěle, na klinice mi vyšli se spešl zacházením vstříc, ze sálu šup s ním rovnou do auta a doma probouzení v klidu. Dvě pidi ranky intradermalním stehem, teď jen uhlídat neblemcání. Co mě ovšem rozhodilo fest, byl nález na rtg. Nechala jsem mu udělat kyčle pro info, viděla jsem, jak podivně chodil už jako štěně - nekulhal, ale bylo to divný. Tož ať vím, s čím mám na jeho starší kolínka počítat. Samože dysplázka, levá tak lepsi dvojka a pravá o dost horší. Ale jakože cože, on tam má nějakej starej úraz na pánvi?! Coby mimi musel dostat někde prdu, náraz, naštíplina nebo nalomenina zhojená. To nebylo v útulku, to muselo bejt v tom squattu, kde se narodil. Huf, chudák pruhatej, se mu nedivím, že je tak šiblej. Je mi z toho tak nějak smutno, přesmutno. Dělat se s tím nic nedá, jen bude muset bejt osvalenej a štíhlej.
Rozmazaná fotka coby prcek a druhá ze začátku letošního června.
Ale to bude dost způsobeno i tím, že ti psi se kterými se potkáváme jsou v pohodě, z ničeho se nehroutí, páníci a nimi mohou jezdit kam chtějí. A polobrácha Jacka má skoro všechno na párku a to pořád něco dělají, někam jezdí. Nojono, jsou pejskové a páníčkové, co mají společné soužití tak nějak zadara, jde to samo. Jsem nechtěla vyznít nějak uštěpačně, to jen dumám, jak na to, abyste si taky odfrkli. A ukonejšit vás, že jsou na tom lidi s čoklem i hůř. 🙂
Tenurri Minimálně potřebuji aby zvládal běžný život a nepřetočil se, když někdo na druhé straně chodníku háže psovi balónek a pes za ním běhá. Nebo když po něm potřebuju aby netahal na vodítku a ignoroval psy ve městě. Aby se nehroutil, když potkáme háravku. Ty skupinovky nám v tom měli pomoct, nějak nikdo nepočítal s tím, že se to zhorší a ještě to vyvolá zdravotní komplikace. To vaše “minimálno” je pro dost psů nepřekonatelno, nebo překonatelno po hodně velkém úsilí. Mluvím coby majitelka Netvora, vořecha mám od štěněte, budou mu dva roky na podzim a vše výše psané je úkol a zadání pro nás na další řadu let. Že by zdravotní komplikace byly vyvolány stresem potvrzené nemáte, i když je to možné. Každopádně Jack má citlivé trávení, tak bych byla velmi přeopatrná v jakékoliv změně stravování. Zkuste se vy hodit do klidu. Holt máte svého prvního, dospívajícího, dočasně nemocného pejska. Krátkosrstky jsou citlivky, správně se ptala Xerxová, jestli s vámi chodí stále do práce? Jestli si má čas odpočinout, když doma ještě máte kočky, neprudí ho nějak tam ve vaší nepřítomnosti, v noci, má se pes jak v klidu vyspat? Edit - pokud bude slinivka nadále v pořádku, co se zamyslet nad nějakým calming přípravkem na dočasnou dobu?
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.06.2025, 20:43:52
Já chápu, jak to bereš. Proto mi přijde ideál pro hluchnoucího pejfka pořídit vibrační obojek a začít pracovat s tím. Venku, doma. Nebo ta kravinka na přeučení, že ti on sám přijde říct, že ouvej, nechápu, tlapanec na tvou nohu či jinam, a pak podrbání důkladný. Uklidňující gesto můžeš vymyslet jakýkoliv, klidně jak v hokeji dělá rozhodčí. Trest ve hře 507 mi přijde dobrej, to normál člověk jistě běžně nedělá, a dá se na to napojit třeba pak to pomazlení + pamlsek ze vztyčený ruky, je to gestikulačně výrazný, ale nemusí to být výhružný. 🙂
Přemýšlím o tom. Napadá mě to celý otočit. Ne, že já budu dávat psovi gesto, ale on přijde za mnou a sám mi “řekne”, že se něčeho leknul, něčeho se bojí. Takhle to měl nastavený předchozí Vořecháček. Když si nebyl jistej, přišel a dal mi tlapku na nárt, sám si to vymyslel. Uklidňovala ho masáž uší, od kořene po boltec. Šlo by to naklikat třeba přes světlo (baterčička), naváděním přes pamlsek. Nebo vibrační obojek, to by vůbec byla šikovná pomůcka do budoucna.
Tož tolik můj brainstorming, třeba si z toho něco vyzobeš.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.06.2025, 22:59:57
Já nevzala zátěžovku, ale premium krocana ve slevě, jsem shánčlivá. Netvor potřebuje paradoxně hodně sacharidů, z masa mi nepřibere (z tučnýho by se posral). A než bych mu vyvářela těstoviny, rejžu, jistě mu to sedne. K tomu skelety, další maso, přes den zeleninu, jablko, další svačinky, už nevypadá jak vyzáblina. Když má grancle pod 4000 kcal, i přes různý přílohy a maso je jak lunt. A už mlčím, neplevelím. 🙂
Snad se tu z toho nestane retro okénko. Také jsem jako malá v minulém století chodila na jatka vyzvednout maso pro psa. 🙂 Janaa, mrkněte na Marp, najde se štěněčí řada bez luštěnin v 17 kg balení. Nemá teda 40 % masa, ale Marp jsou všeobecně chutný a kvalitní grancle. Pruhatýho netvora s podivnýma nohama jsem odchovala na Fitmin Maxi Junior + skelety, taky tam nejsou hrachy, taky to to nesplňuje paramatry. Ale plno lidí ze sportovky tím krmí (a nikde to nepíšou).
Ph, tyjo, dík za tipa na Hájka, jsem si rovnou objednala pro Netvora na léto, ať není jak vychrtlina z nervů.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 10.06.2025, 23:11:49
Vida, štítná žláza? To by mě nenapadlo, ale proč by ne. Tu se člověk vždy něco přiučí. Problém s drápy jsem při snížené funkci štítky u kamarádek psů nezažila, měli spíš hnusnou srst, vykusovali se, záněty očí. Mno, víc hlav víc ví, dobře, že Sardullah pojede ještě na další vet, to už jistě budou výsledky krve z dneška a poradí se.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 10.06.2025, 22:09:56
Takže měl pes VK nějakou autoimunitní reakci na něco, slézaly, lámaly se mu drápy a nebylo to SLO? Nebo bylo? U našeho rtw to byla zhruba roční epizoda, než se vše “vylouplo” a dorostlo, nebral žádné kortikoidy, jen léčba asi 1,5měsíční cílenými atb na začátku. Plus ta pupalka na podporu imunity. No nic, v pondělí držím packy pro Matese, dobře, že fičíte takhle brzy.
krev, sono, hladiny hormonu a podobne se dela pro vylouceni SLO - ne aby ho to potvrdilo, na to je biopsie Pes má problém s drápama, tak nebudu nic vylučovat. Udělám biopsii a je to. To jsem chytrá dneska, ale podobně to bylo v minulým století u našeho rtw, než se na něco přišlo, trvalo to. Huf, s drápama u psů není sranda, věřím, že u Matese to nebude na rok. Co má pes za léky?
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.06.2025, 19:23:36
On ten spouštěč může být o xy týdnů dříve. Pak se to rozjede. Jestli je dermatolog o kousek dál, ideál, konzultovala bych co nejdřív. Náš vet tenkrát taky neměl zkušenosti, poradil se s kolegy a řešil náš případ s konziliem, nebojí se odeslat pacoše jinam nebo předat dokumentaci někomu dalšímu. Dle mého jsou teď nejpodstatnější stěry a kultivace, případně další vyšetření samotných drápů. Jo a škoda, že tohle téma ve venčení zapadne, bylo by “fajn” mít pro tohle spešl téma. Máte SZ. 🙂
Také nevím, jak by krevní testy mohly něco ukázat, možná nějaký zánět, což je možné. S návštěvou u dermatologa bych neotálela, našla bych někoho co nejdřív. Teplo a vlhko může zanést nějakou infekci do otevřených lůžek, budete pak zbytečně řešit další komplikace.
Edit - nedostal v poslední době očkování, odčervení, něco proti klíšťákům? Ono se to může rozjet právě z podobné “chemie”. Autoimunitní problém.