Janae: Jsme malá země, nemáme jinou možnost než spoléhat na někoho jiného. A době kdy Lavrov přjde na mírové jednaní s CCCP na tričku a v Rusku jsme vedení na černé listině jako nepřátelský stát čislo jedna je vystoupení z NATO hloupost.
Za poslední roky se do naší armády dalo více peněz než kdy jindy,ono se zapomíná, že peníze na zbrojení nejdou někam do NATO, ale do naší armády. Takže zbrojíme stejně, jako by se zdrojilo bez NATA, spíše více, protože nás NATO nutí a ještě jsme máme spojence, kteří se zavázali nás bránit.
A vystoupení z EU je další hloupost, stále ještě z EU více čerpáme než do ní dáváme, však se podívejte koplem sebe, každá blbost se pořizuje z dotací EU, loni jsme čerpali asi o 9 miliard více než jsme do EU dali. A další věc, pokud nezůstaneme jednotní tak nás velké státy převálcují, EU usnadňuje zahraniční obchod, při vystoupení EU by jsme si ekonomicky hodně pohoršili. Osobně bych brala i euro a doufám, že ho v dohledných letech přijmem, opět to velmi usnadní obchod, jako firma už stejně větší zakázky řešíme jen v eurech a i pro osobní život by bylo euro jednodušší.
Jak je to s naší armádou zase vím moc dobře. Kdyby všeobecně mezi lidmi k ní nebyl odpor jako důsledek minulýho režimu (což i chápu), tak to s ní nemuselo dopadnout, jak to dopadlo, a už to nikdy nedoženeme. Ono je to moc hezký, že se někdo zavázal nás bránit, ale já tomu nevěřím, minulost mluví za vše. Navíc stejně jsme jaksi skoro první na ráně, takže to tak jako tak odneseme, kdyby něco.
Co se týká EU a eura, tak jednodušší by to bylo, to určitě, ani na sousední Slovensko bychom si nemuseli měnit peníze. Ale co se týká těch dotací, tak že se z nich pořizuje každá hloupost, mně teda vadí. Cyklostezky máme a cyklisti po nich stejně jezdit nemusejí, rozhledny se stavěly i tam, kde nebylo nikam vidět, to jsem zažila i na vlastní oči a spousta se jich musela už zbourat, protože na údržbu už jim EU nedá nic.
Pro mě ale toto u voleb není priorita, žít můžu s eurem i bez. Co já chci hlavně, tak aby se už začalo něco dělat s oficiálním registrem čipovaných psů a především aby se konečně začal pořádně vymáhat zákon proti týrání zvířat a aby konečně za toto týrání byly rychlé a adekvátní tresty. A pak jsou tady ještě další věci, ale to by tady bylo nadlouho.