lž: Chytat vodu z deště do velkých nádrží mohu doporučit, to funguje super. Můžete mít stejný objem vody pod zemí jako v jezeře…
Už vidím, že jste na to odpovídala, takže voda pod zem ne, ok, ale nad zemí vám to déšť stopro ze střech naplní. Já bych ze střechy domu v každém případě udělala svod rovnou do jezera, jakože natvrdo, natrvalo. Minimálně to by se mělo dát udělat celkem snadno.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.06.2025, 10:19:06
K hypotéce vám jistě banka nabídne i pojištění, dost možná u rizikových lidí je pojištění povinné a solidní bankovní dům vám tu půjčku jinak nedá? Já nevím, beru si automaticky pojištění schopnosti splácet na každou půjčku… A to pojištění kryje úmrtí takovým způsobem, že se dlužná částka (do výše dle pojistných podmínek) splatí z pojišťovny. Je dobré koukat na ty podmínky a spoluúčast, jako u všeho…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.06.2025, 10:10:03
Na tyhle vážné vleklé nemoci pojišťují jen do určitého věku… Mívala jsem tu pojistku, ale pak jsem to musela kvůli financím skrouhnout, tak mám jen úrazovou část. A na ty vážné nemoci mě už nepojistí…
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 16.06.2025, 09:56:14
No, toho bych se mohla dožít. A tyjo, přemýšlím, jestli bych se i netěšila… Protože já už žádný důchodce vysávající systém nebudu. Mě odhrnou rovnou od pásu do kompostéru… tak ta eutanazie nezní tak marně.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 16.06.2025, 19:09:00
Jak se díváte na rozpínavost Ruska vy? Tak to napište. Nemějte strach, vidíte, že já tu jsem naprosto “proti všem” a taky mě nikdo nepohlavkuje 🙂 Já si nic dohledávat nebudu, jak jistě víte, tak mi to klidně vyklopte rovnou a nebuďte tajnosnubná ;-)
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 15.06.2025, 12:55:04
Jeden z důvodů, proč bych, kdybych vyhrála miliardy, chtěla vybudovat nějaký domov pro seniory s péčí. Nevyhraju, nějak bohužel nejsem závislá na sázení a z nedostatku prostředků už asi tři měsíce nesázím 😀 Tak bohužel, nebudu moci místnímu osazenstvu nabídnout pobytovou VIP službu. Ale jako projekt v hlavě mám, je tu brownfield, který by se na to hodil, jsou v plánu skleníky na zeleninu a ta bioplynka u toho, kterou bych tak moc ráda, no… jen ty miliardy, drobný krůček, a bude to! Nemá někdo nějaké ve štrozoku, které nebude potřebovat? 🙂
to holka přijela,nasadila a už se klidila ke dveřím-achjo jsem ji na chvíli zdržela-snažím se před ní nebrečet,to přímo nasnáší..jestli začnu,tak sem prý nebude jezdit vůbec
Já teda brečení taky nesnáším, ale k tomuhle se snad nebudu vyjadřovat. Kudla v kapse by mi mohla seknout tepnu a já už bych sem nic nenapsala 😂 Já teda brek nezvládám-nesnáším, protože nevím, co dělat, aby dotyčný nebrečel, to tak nikdy není, že lze něco udělat, musí se dotyčný vybrečet. U dětí jsem se naučila říkat “breč, to nevadí, že brečíš, ale u toho funguj” - a to budu dělat i do budoucna. A to se dá, do pěti minut je po breku, když mají něco jiného na starosti a zapojí se a zjistí, že jejich tragédie není tak tragická, aby se kolem toho točil svět. Nesnáším, když někdo brečí a všichni se kolem něj sesypou a “ty jsi naše chudinečka, trápí tě to, to musí být hrozné, to asi hodně bolí”… To pak dítě brečí další půlhodinu a pamatuje si to ještě dva měsíce… Takže já bych to řešila prakticky, Bobčo breč si, však jestli potřebuješ, tak do toho, ale já si tady budu dělat svoje a pokud máš co, budeš si u toho breku taky dělat svoje, a můžeš třeba celej den štkát 😀 To bych dcerunce poradila. Kdo se s tímhle přístupem bude starat o ni, to by mě dost zajímalo. Ale aspoň přijede, budiž aspoň za to pochválena. Já kdybych se nemohla o svou mámu postarat, aspoň bych jí zajistila pečovatelku, nenechala bych ji to vyřizovat samotnou (nebo nevyřizovat, z nějakých malicherných důvodů). Ale jak říkám, člověk musí být vděčný, za to, co mu je dáno. A když je dcérka u tebe tak krátko, tak aspoň pěstuješ sebeovládání, když ten pláč musíš na tu chvíli překonat - trénuješ nervovou soustavu, to se taky počítá nakonec 😉
Cap je pěknej kus koně! Já vím, je to momentka, ale vypadá pěkně nažraně. Neprospělo by mu být na ty nohy spíš hubenější? I když třeba těch 30-50 kilo už neudělá rozdíl… Ale snad je mu líp, i když teda ten výraz ve tváři je dost útrpný. Aspoň ale chodí a “běhá”, a to se počítá!
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 13.06.2025, 09:05:37
Děkuji moc, zase jsem chytřejší - já to měla určitě z těch internetových diskusí, to stopro, protože nemám jiný zdroj repro informací o zvířatech, o repro jsem se nikdy nezajímala (nemusela jsem, chválabohu)…
Jedinou kobylu, co jsme úspěšně připustili v našem majetku, jsme dali na závěrečnou fázi březosti a porod a do odstavu do ustájení ke zkušené chovatelce… A dobře jsme učinili.
Má smysl vysadit meloun, dokonce se mi povedlo vypěstovat jednu malou kouli i ze semínka z melounu z obchodu! 🙂 Loni jsem pořídila roubované melouny, a protože mi je nesklidili slimáci, jako letos, měla jsem opravdu úrodu, nějakých pět koulí to určitě bylo, ze dvou rostlin (kupovala jsem pět rostlin, dvě zaplodily, dvě sežral slimák, jedna uhnila nebo něco).
Letos jsme kupovali 6 rostlin od dvou prodejců, chlap si nechal dvě, jednu mu sežral slimák rovnou, druhou ohlodal, tak jsem mu pro slimejše dala ty modré krystalky. On to má ve foliovníku, tak mu tam neprší, tak mu k něčemu budou. Mně tři melouny sežral slimák a čtvrtému jsem o víkendu nasypala taky modralky, ale pak pršelo a pršelo, takže… no raději jsem se tam ještě dívat nebyla. Budu se těšit rajčaty a možná okurkami… 😀
Teď jsem to dočetla, a ona není pominutá konstantně, byly to nějaké výpadky, tak to nemusí být hned zdravotní změna jako taková, no ale kolem toho desátého roku se tak nějak láme řekla bych koní věk, pozoruju to jako “druhé dospívání” nebo jak bych to nazvala, možná dozrála určitého životního názoru. No jinak ostatní mají pravdu, že to zavírání s různými koňmi, malý prostor a nedostatek práce nic moc… Asi bude prudná z té kombinace a může to být klidně přechodné. Asi bych ji po dobu léčení nechala na samotce, no… a pak ideálně do toho stáda valachů spolu s narůstající pracovní zátěží, aby se ta pozornost a energie rozložila na víc jedinců a podnětů.
My teď v poslední době testujeme novinku, zrušili jsme krmelec na seno, kam se přehazovalo seno ze seníku. Mezi krmelcem a seníkem je stěna vyplněná asi do metru dvaceti plnými paletami, a velcí koně se stejně moc nerýpali v tom seně vyházeném na beton před seník do toho krmelce, ale sahali si pro seno zhusta rovnou do seníku přes tu zástěnu. Vzhledem k tomu, že už nebylo potřeba, aby bylo seno vlastně na zemi, protože poníci jsou na hladomorně, takže mezi koňmi není nikdo, kdo by do seníku nedosáhl, zrušili jsme krmelec a koně mají přístup rovnou k tomu seníku. A protože poníci do seníku nedosáhnou, pokud není seno vyloženě vyházené až k vrchu té zástěny, začali jsme po dobu odpoledního dozoru pouštět koně všechny dohromady. Což zabaví hříbata a poníky, protože se můžou nahánět a hrát si zase s jinými členy stáda, a pak se poníci vytrousí nalízat si sůl (už jsem jim teda pořídila vlastní do jejich domečku…), sebrat seno, co koním vypadlo u seníku z huby, pošmejdit po příštřešku a tak. I vidíme, že je to dobré 🙂
“roční KO” - to je roční “knock-out”, jakože místo umrtvení? 😂 Ale jinak blahopřeji k zubům!
Mě teď čeká trochu finanční krvácení - budu kupovat motor do espace, co nám padnul na technické… Takže investice do nějakého vrakovištního čehosi, u čeho doufáme, že to ještě rozchodíme, a taky (haha), že to udělá technickou (už jsem zmiňovala “haha”?). Takže v podstatě peníze vyhodím z okna, předpokládám. Ale mám to auto moc ráda a máti felicie nějak dosluhuje (po skorem třiceti letech, co si to dovoluje, dneska už ty šmejdy nic nevydrží…), tak bychom rádi udrželi espace pojízdného… Jediné, co mě utěšuje, že jestli se to nepovede, nebudu muset platit přes pět tisíc povinko na další rok 🤣 A to se vyplatí!