Aktuálně: 2 339 inzerátů269 868 diskuzních příspěvků19 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 13:53:57 xxx.xxx.198.226

No ta nutrie asi může vážně zranit a taky ty choroby, co přenáší, ale tak to asi lovec má v patrnosti, však tam o tom píšou.

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 13:23:32 xxx.xxx.198.226

Je to normální, je to jen chemická reakce moči se sněhem nebo minerály v/na něm nebo tak něco, takovéhle dotazy máme u koní často 🙂

Hlavně aby měl králík pořád dost tekuté vody na pití, i kdyby náhodou žral sníh nebo něco, nenechte se zviklat a neustále mu udržujte čistou rozmrzlou vodu.

Neměl by mít kamaráda?

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 13:18:09 xxx.xxx.198.226

Říkalo se, že únor je půlka zimy. Do února nesměli hospodáři zkrmit víc než půlku zásob, protože se nedalo spolehnout na to, že v dubnu bude co pást. My máme teď momentálně seno tak na dva měsíce (doost nám pomohlo, že ponýšci žijou momentálně ze vzduchu a trochy slámy), ale domluveno se zemědělcem, že u něj ve stodole máme dalších deset koulí, kdyby něco, jen teda pokud zafouká cesta, nemáme jak koule dostat do výběhu, a stalo se třeba takových 20 let zpátky, že zafoukaly cesty tak, že traktor prostě neprojel (máti vyfocená v té závěji jak si prohazovala cestu, závěj je jí nad hlavu…). Tak to by byla prekérka, ale tak to snad v březnu už nebude, a když, tak do 14 dnů sleze. A v případě úplně nejhorší kalamity máme u sousedů bagr 😀

Já nemedituju, každý den z práce pálím rovnou k hérečkám, dneska opět mrzne, takže opět s horkou vodou. Včera jsem s holčičkou stavěla další kus ohrady v kopci a když jsem “šla” domů, myslela jsem, že prostě nedojdu (jednu nohu jsem jen přisunovala k té druhé) a zhroutím se někde po cestě. A to jdu po asfaltu, žádné vinohrady a křáky. Teda “vinohrady” a křáky se konaly při té stavbě té ohrady, to jo. Jen jsem natahovala ohradník, nic jiného. Ale šplhání hore dole, zakopávání o provazy, mlází, vypíchnuté oči, klečení ve sněhu… no a tak. Dneska pokračovačka, možná to budu dělat i sama. Holčička řekla, že dneska musí dohánět cos do zaměstnání a přijde jen vysbírat bobky (aspoň že tak) a máti nevím nevím, zda poleze po šutrácích se mnou stavět herkám oplůtky.

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 12:36:55 xxx.xxx.198.226

Zahlédla jsem na fejsbůku nějaké zprávy. No, spělo to k tomu, holt OBRAZ má dobře zmáknutý marketing, na rozdíl od nějakého toho svazu fiakristů, takže to převálcovali…

Je mi to také líto, ale další fungují - lázeňská města a tak.

A třeba jim někdo nabídne k nájmu nebo poskytne jiný pozemek, kde budou moci mít koně ustájené, a pak se třeba vrátí 🙂 A nebo kočár zaparkují někde v garáži a koně budou vozit trambusem. Však my na akce taky jezdíme s kočárem i koňma. A denní převozy třeba lesáčtí koně zvládají s kopytem v nose. Ani v centru nebudou muset parkovat, vyloží do deseti minut a avii můžou zaparkovat někde na periferii.

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 12:21:56 xxx.xxx.198.226

2.2. je super, to je hned, teď budeš mít hoňku se na to vůbec stihnout připravit 🙂

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 09:29:16 xxx.xxx.198.226

No ale já mluvila teď teda o práci s koněm ze země - což jsem nezdůraznila, pardon… Kde je to némlich totéž (neumím říct nebo napsat “to samý”) jako se psem 🙂 Zvíře čte polohu těla, gesta, přenesení váhy, směřování “tlaku” nebo pozornosti… Když člověk nedokáže ovládat své tělo a svou pozornost, kůň ho špatně pochopí, a to se týká klidně i těch kroků (celkem švanda pokoušet se u nervozního koně, aby zůstal stát, když překračujete z místa po jeho boku dopředu před jeho hlavu ve výstavním postoji)…

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 09:24:26 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.01.2026, 07:58:36

Taky…

Ale mi nevadí, pokud napadne dost, hříbata půjdou zase do saní 🥳

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 09:23:44 xxx.xxx.198.226

Hnojit… no, dobře, stínky se šváby vyrobili pěkný substrát v akva, už delší dobu se lámu něco jim odtamtud vyhrabat, že to přihodím k různým kytkám vůkol, které “vyžraly” svoje květináče, tak další impulz… tak uvidím, kdy se dolámu 🙂

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 07:13:59 xxx.xxx.198.226

Já to právě nemám na podporu toho korpusu, ale potom na regeneraci, resp. ono to nějak pozitivně působí i preventivně proti svalové únavě. Nemá to stahovat, je to na malý sucháč, ten to jen drží na místě…

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 07:11:08 xxx.xxx.198.226

Já mám jen jednu tu velkou cibuli, ty dvě další jsou maličkaté, asi bych je musela přesadit, pod tou aloí jsou dost udušené 😀 Ale já jsem známý kytkovrah a kytkotyran, takže mají holky asi smolíka…

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 07:06:19 xxx.xxx.198.226

Bobče i Bobče přeji oběma samé dobré 🙂 Nepropadejte panice ani debrézi! 

U nás zase napadlo, ale včera vydatně pršelo, tak máme vany plné. Přes den ještě vyhoupne nad nulu, tak nebude zamrzat, to je velmi fajn, protože budu moci využít “nasušenou” vodu. O víkendu jsem přivezla nádrž šestistovku a všude dolila a dočerpala do podzemní nádrže, ještě by to chtělo přivézt druhou šestistovku, ale teď jak zapršelo, tak není spěch. Hlavně nesmí moc nasněžit, resp. musí zase slézt, jinak nemám tu druhou šestistovku jak dopravit, s ní za zadkem nahoru do výběhu nevykloužu. 

Jsem zvědavá, jak se dneska moje nová felicie popere s tím novým sněhem, zda do výběhu vyjede - gumy má celkem galusky, to jsem si ráno vyzkoušela na sídlišti, jak testuji vždycky brždění, když nasněží. Tak tomu moc nedávám 🙂 Tak snad nebudu muset těch 10 l horké vody do výběhu tahat růčo fůčo.

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 06:57:56 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.01.2026, 14:25:18

Mám Olfen, používám, mně funguje 🙂

Kdybych měla pocit, že stačí jen potlačovat bolest a uvolňovat chemií, tak zobu a mažu a doktora vidět nepotřebuji.

Ale včera u koní naprostá krize, stavěly jsme s holčičkou další část ohrady (myslela jsem, že bychom to mohly dorazit, ale to jsem byla zase jednou žertovná, se svými pohybovými schopnostmi) a já potom lezla už po tom svahu po čtyřech, protože jsem se nebyla schopná postavit. Dolezla jsem ke stromu a nevěděla, jak se ho chytit, abych se přitáhla, každé přitažení byl nůž do boku. To jsem se nasmála 😀 No, do výběhu jsem se nějak dobelhala, pak jsem ještě musela dát koním seno a dojít k autu, seno jsem dávala po hrstičkách, protože jsem sotva uzvedla vidle, a k autu jsem už nohu táhla za sebou.

No a v noci jsem spala jak zabitá, snad jen jednou jsem se vzbudila, abych se převalila (převalení trvá asi dvacet minut) a vzbudila jsem se až ráno odpočatá krásně. A ráno se mi povedlo vstát, aniž by mě píchlo v boku :-O 

Dneska teda zatím docela dobrý. 

Tak třeba jsem to fakt včera rozhýbala?

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 06:52:37 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.01.2026, 22:29:39

No a jak ten psovod začátečník pozná, že pes se odmítá chovat podle příruček proto, že je to nepříručkový pes, a ne proto, že psovod pořád tahá za vodítko kam nemá, upírá svou pozornost, kam nemá, tlačí na psa nevhodným způsobem, má chybné postavení těla, dělá pauzy, kdy nemá, atd. Teda ten začátečník to třeba pozná, když mu to trenér řekne, ale jak to má napravit, když mu na vodítku lítá pořád ten nepříručkový pes a psovod je zacyklený v nějakých svých stereotypech, neřku-li zlozvycích…

V podstatě tohle u koní odbourávám tak, že u člověka, který tělem a hlavou dělá, co nemá, použiju zkušeného hodného koně, který reaguje pouze na správné pokyny, a těch matoucích si nevšímá. Když bych nechala začátečníka cvičit s citlivým koněm, který reaguje na každé hnutí, rotovali by tam spolu hodinu, oba by se uzoufali, a nic z toho. Jenže kde má ten psovod, co přišel se svým psem na cvičák, vzít nějakého toho zkušeného a klidného, který ho bude dobře vnímat. Přeci jen většinou se sejdete na cvičáku parta lidí s více či méně nedorozuměními, skupiny jsou zpravidla podobné, tj. buď začátečníci nebo pokročilí nebo určité zaměření, a všichni jste na stejné úrovni, ne vždy má trenér někde uvázaného svého psa, kterého může začátečníkovi půjčit, aby si to na něm nacvičil (a co když to budou potřebovat nacvičit čtyři začátečníci…).

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 06:40:10 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.01.2026, 18:53:56

To je dobrý!

O hobby doggingu jsem nic nevěděla, myslela jsem si, že je to parodie na hobby horsing, ale tohle dává smysl, dobrá myšlenka!

Mně se taky hobby horsing líbí mimo jiné z toho důvodu, že pracuje s mnoha teoretickými základy ze sportovního jezdectví, lidi se při tom naučí cviky a povely a přesně - nezatěžují tím koně.

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 12:40:59 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.01.2026, 10:10:24

A to se rozhýbe “samo”? Nebo pomůže nějaká fyzioterapie, manuální technika? Nebo musím opichy, aby se tam něco nešprajclo natrvalo?

No, proto jdu k tomu dochtorovi, aby mi řekl a poslal mě, kam slunce nesvítí kdyžtak. 

Nebolí to tak, abych s tím nemohla fungovat, jen mě nervozní ten úhel té páteře. Jestli se to časem srvoná samo, tak pohodička. V neděli jsme dávali seno, balík 160 cm, a pomohla jsem ho i shodit, i koulet, i postavit 😀 Takže nuda… I ponožky si nandám!

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 12:28:16 xxx.xxx.198.226

Já to taky nesportuju, jak se tak říká, kdo neumí, učí 😀 Já to jen dozoruju, a když potřebuji něco dětem vysvětlit, tak vému oře mezi nohy a za minutu už se mě ptají, zda nepotřebuji záchranku… Proto vím, jak náročný sport to může být, když se to má dělat pořádně. I na tu drezuru bych musela namakat plíce a svaly a rovnováhu nevídaným způsobem, natož abych se odhodlala třeba skákat… To bych si zlámala nohy nahned. Ale je spousta děvčat, toho času dospělých, co začínaly jako děti, a cílevědomým tréninkem se dostaly na evropskou špičku a závodí s HH na mistrácích. Je to mladý sport, pořád se může někam vyvíjet, tak je jasné, že ten kolotoč kolem toho ještě není takový, jako kolem gymnastiky nebo atletiky, ale když bude dostatečná členská základna a začnou se v tom točit peníze, tak se to tam v budoucnu posune.

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 11:58:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 26.01.2026, 11:54:58

Tak pokud se váš pes i v tom vašem věku bude mít dobře a pro případ nejhoršího budete mít zajištěného venčitele nebo pokračovatele, tak kde by se měl udát ten odsudek? 

Tady děti pořídily babě na důchodek bíglici, bíglice za tři roky hapr na srdce, protože se sotva nesla, ale paní byla velice spokojená, jak fena dospěla z toho štěněcího lítání, a že už jsou procházky s ní v klidném tempu radost, a ne o život… uf.

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 11:56:11 xxx.xxx.198.226

A to my jsme s děckama šli postavit crossovou dráhu do lesa a děcka s koníkama na tyči skákala na té dráze a běhala tam z kopce do kopce. Jasně, že by to ty děti zvládly i bez nás. Ale třeba já jako dospělý jsem zařídila, že v doskoku těch překážek nečouhaly ze země kořeny, že jsme dali na stranu větve a kameny z té pěšiny, že z překážky netrčely pruty, za které by se děti zachytly, že součástí těch překážek byly pouze rozkopnutelné materiály, protože některé děti někde našly tvárnici (v lese?!) a daly ji doprostřed skoku… Taky jsme děckám v táboře zkontrolovali boty, aby do lesa skákat přes kořání nešli v teniskách nebo žabkách (tací umělci se najdou). A po akci jsme zase překážky rozebrali a cestu vyčistili. Kdybych se hobby horsingu nevěnovala, ty děti by to jistě zvládly vymyslet samy. Ale ty důsledky.

Třeba jako když nám malí bajkeři na cestě postavili skokánky a přes cestu natahali klády a vykopali jámy, aby měli materiál na skokánky. Ti si snad samostatně ústa nerozbili, ale bez toho dozoru rozbili cestu, no. A jejich aktivitě každý zatleská, dokud mu tohle neudělají za barákem.