Aktuálně: 2 645 inzerátů263 581 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 09.04.2025, 08:55:14 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 09.04.2025, 08:45:29

🥰

Buggyra
Buggyra 09.04.2025, 06:31:11 xxx.xxx.198.226

Teď jsem povolila trochu palce, protože Efe kobyla se z toho hrabe, druhou ruku a nohu držím vám. Ať je to brzy za vámi 🙂

Buggyra
Buggyra 09.04.2025, 06:26:43 xxx.xxx.198.226

My teda taky na začátku toho divnopajdání a hlavně polehávání poníkovi nacpali Ekygard, dostával to tři dny za sebou… Kamarádka měla zásobu. Tak jsem pak pořídila jeden a máme ho taky pohotovostně v lékárničce. Ale má to malou trvanlivost, naštěstí to není tak drahé, můžu jednou za půl roku nakoupit a ten (ty) stávající prostě zkrmit…

Kobyla se musí zase zavodnit, určitě hodně vypotila, nějaké ty dny nepila a nevím, jak velké byly ty kapačky, ale hádám 40 litrů denně to nebylo…

Buggyra
Buggyra 09.04.2025, 06:19:23 xxx.xxx.198.226

To může být nějaké selhání orgánů, viroza, těžká parazitoza, nějaká anémie, poúrazový stav, otrava, cokoli. Pokud by mi slepice lehla, sekala bych.

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 15:27:51 xxx.xxx.198.226

Mimochodem, tlustého poníka jsme včera vyvlekli z hladomorny na vodítku po výběhu, ťapal jak jura, dokonce když se otočili domů, tak se rozběhl a snažil se vytrhnout a vyhodil, skoro vodičku trefil, hajzl jeden mrňavej! Takže ho čeká pravidelná práce na ruce, na opratích a pěkně po výběhu po rovině zapřahání. Abychom podpořili hubnutí a metabolismus. Počkám ještě do čtvrtka, dojede kopytář a zase mu srovná kopyta (po 14 dnech od posledního strouhání a už mu to zase poskočilo, pak už budu muset zase já pravidelně,… achjo) a pak mu začnou galeje.

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 15:21:46 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 08.04.2025, 13:53:18

Srovnejte náklady ročního masakrování zvířat a desítek let statutu země prosté.

vs

Imunizace zvířat jakýmkoli způsobem (očko x prodělání), ztráta části produkce a populace zvířat tak jako tak (imunizace pouze na určitý sérotyp, úhyny mláďat, ztráty dojivosti a nárůstu hmoty, atd.) a kolování viru v prostředí a průmyslu potravinového využívání zvířat sem a tam - tj. tyto ztráty opakované v horizontu let.

V číslech nemám představu, jak by to vycházelo, no skoro mám pocit, že těch pár desítek let nerušeného hospodaření nám na to vybíjení vydělalo.

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 13:46:57 xxx.xxx.198.226

Mno jo, když my už máme šest herek. Teda do podzima pět, ale ten teplokrevník pil jako ta dvě hříbata dohromady, takže v podstatě nastejno. V kruté nouzi by jim stačilo 80 l denně (vypočítáno, vypozorováno, dva SHP a jeden pouliční mix se spotřebou 10 l to jistí), ale ten metrák je taková jistota, že pak bude třeba i čím zalít krmení nebo dolít vodu slepicím 🙂 Teď už se to vozí autem nebo Trifidem (el. tříkolka BenyCargo), ale dřívávějc se vozilo růčo fůčo na dvoukolové nákupní kárce 🙂 Resp. když bylo míň koní a vozilo se 60 litrů, tak máti vozila na kárce a já nosila na zádech (na zádech teda max 40 litrů, víc jsem nedávala, je tam kopec a občas sníh, led, a tak…). Taky listí a seno vybíráme sítkem, resp. teď už je z té síťky na akvárko jen to drátěné okruží a jako síťovina slouží namotaná síťka z balíku… Jemné nečistoty neřeším, když se bahýnko rozvíří, tak se zase na dně usadí. Dokud jsem vodu ochotná pít já, můžou i hérečky. Když voda ve vaně klesne natolik, že nám není líto ji vylít, a třeba se chystá pršet, tak zbytkem vody vanu vydrhneme a vysajeme vodu s hnusem houbou, protože odtok z vany je zalepený, protékalo.

Moje technika je auto 🙂 

Panelák bez výtahu je zlo 😂

Ale jak říkám, teď už to neřeším, vodu vozí jen holky a já mám zásobu pěkně u koní. Kdyby holky chtěly, mohly by též využívat zásobu u koní, no ale mají různé trapné výmluvy, proč raději tahají vodu různě z domovů (jako že se jim špatně startuje centrála, neumějí zapojit čerpadlo, nechce se jim v zimě tahat a potenciálně zlomit hadici, bojí se, že voda v hadici zamrzne…).

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 13:36:01 xxx.xxx.198.226

A ty dvě dámy jezdí tedy se stejným vybavením a jsou schopné docpat sedlo na místě? Bych to mohla prubnout, pokud mě sedlář pošle do háje zelenýho…

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 13:34:59 xxx.xxx.198.226

Vydržte, já teď B musím taky dávat večerní krmení nadvakrát. Za hodinu, za dvě si vezme 🙂 Jí to dejte do boxu a nechte tak. Teda pokud to nekvasí…

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 13:06:52 xxx.xxx.198.226

áno, Kocour to “opusinkuje” a je tam naďubáno během víkendu, že přes to není vidět. Teď mám u oken truhlíky, takže se ke sklu nedostane (truhlíky se tam válí už nějaký ten rok), tak postupně slinty vybledly a okno je průhledné. Neříkám čisté…

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 11:37:35 xxx.xxx.198.226

Okna jsem v bytě nemyla dobrých pět let…

V neděli přes den ani nestihl rozmrznout led na hladinách v kýblech, jak bylo zima, hlavně vítr byl nepříjemný. Na sluníčku to roztálo, ale v zástinu zůstal led nějaký plavat, to jsem docela čučela, myslela jsem, že taková zima zase není. Byli jsme tam odpoledne, když se slunce klonilo, a led pořád ploval…

Známé s velkodržavou venkovních koček je soused začal trávit, zřejmě nemrznoucí kapalinou. V posledních letech to bylo vždy tak jedna dvě kočky za celý rok, ale letos se do toho opřel a od Vánoc tři duše. Tak se známá na*la a podala trestní oznámení. Nedávno u ní byl kriminalista a ujistil ji, že je také z vesnice, že vidí, že se o kočky příkladně stará, a že si na kripla došlápnou a dají mu to sežrat. Soused je vůbec prudič, leta letoucí jsou s ním potíže, je to nějaký Bulhar nebo Armén nebo kýho čerta, důchod tráví tím, že chodí udávat na výbor, tu za přerostlé keře, tu za dým z komína, a sám má pocit nedotknutelnosti. Snaží se být s vrchností velký kamarád a držet se se starostou za ramena, ale četníci ho už prokoukli a vysvětlili mu to, tak teď se ještě přidá kriminálka. Tak to jsem zvědavá, jestli se z toho poučí, ale mám za to, že on je prostě takový, a vždycky bude hledat, čím uškodit nebo s kým se zhádat. Fakt, takoví lidé jsou úplně zbyteční. A ten má taky volební právo, a jeho děva, která je zrovna tak šikovná jako on, má volební právo taky. Vsadím se, že kdyby se objevila strana, která by navrhovala slušné lidi pozavírat, tak oni by si připli i odznáček na hruď, aby ji podpořili…

Tak my ve výběhu zdroj vody nemáme, ani poblíž, a v zimě je voda na chatičce zavřená, takže v zimě se musí voda pro zvířata vozit z paneláku. Já jsem jednu zimu prohlásila, že jsem toho již syta, a já vozit vodu nebudu. Že jestli ji chce vozit máti nebo tím úkolovat holky a vodu jim plnit do barelů a pak předávat, tak jako prosím, ale já se s tím tahat nebudu. A nechala jsem vyhrábnout díru a naházela nádrže pod drn, takže když mám zrovna službu, tak vodu za jakýchkoli mrazů vytahám z nádrží a nemusím z paneláku vozit 100 litrů. Do toho hraje mimo jiné to, že bydlím ve 4. patře bez výtahu, takže bych to musela na několikrát z toho bytu snosit po schodech do dopravního prostředku a nebo třeba z balkonu na chodbě vyhodit hadici… no na to se můžu myvímeco (vyhodit hadici, doběhnout dolů, strčit ji do barelu, vyběhnout nahoru, pustit vodu, seběhnout dolů, přendavat hadici z barelu do barelu, než se začne plnit ten poslední, vyběhnout nahoru zavřít vodu a vytáhnout hadici versus jít dolů 3x s 30-35 litry vody). Další zimu už to bude asi jiné, protože budeme mít na chatičce asi už zase elektriku a teplá voda bude k dispozici v bojleru. Akorát v mrazech budeme muset chodit na chatičku zatápět, aby se temperovala, resp. topit elektrickým topítkem, to se mi taky nechce. Nicméně k té vodě o teplotě max 4 stupně C z nádrží pod zemí se musí přilít nějaká ta horká voda, aby to vydrželo aspoň nějakou hodinu rozmrzlé, aby se koně stihli napít. Takže naberu v práci prostě těch 10 litrů horké a švihnu ji do těch 100 litrů dolité ledové 🙂 Když je na vanách ledová krusta, třeba ještě pokrytá sněhem, je to pohoda, to vydrží i ledová voda pod tím tekutá, ale když jsou holomrazy, zamrzá to rychle. Kolikrát musím nejprv nalít kus horké vody do vany, aby se ledový blok od dna odtál a mohla jsem ho vyhodit z vany ven, aby mi neochlazoval vodu, co tam dávám tekutou… Ne, nemáme u koní ani elektriku.

Jinak svod z okapu mám varhánkovou žlutou plastovou rourou, takže tu strčím vždycky do té nádrže, která se má při tom kterém aktuálním dešti plnit 🙂

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 10:56:56 xxx.xxx.198.226

Varaxi: Nějak nevím, co říct…

Zasmát se 🙂

Mně babička jako maličkaté při nemoci zpívala písničku:

V moři plavou sardele, 
velrybě u prdele,
velryba se otočí,
sardel strachy uskočí,
ty ty ty, sardeli, neplav mi u prdeli!

🙂

Koukala jsem, že existují i další varianty 🙂

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 06:29:46 xxx.xxx.198.226

Ano, tento web považuji za důvěryhodný. Jejich články jsou kdyby nic jiného, ozdrojované.

Navíc tyto informace jsem našla i z jiných zdrojů.

Škoda, že jste to nečetla, mohla byste mi říci, která informace v článku se vám nezdá akurátní.

Já tady zase nemůžu číst články na fejsbůku, no, takže odpověď rapotacky si taky nezobrazím.