Já pořádám hobby horsing jako doplňkovou disciplínu na závodech, vedoucovala jsem na hobby horsing táboře a mám instruktorský kurz hobby horsingu. Mno a tak 😀 Akorát ona nám ta pomůcka na ten HH nechybí, my “koně” máme, jen není živej.
Z HH si dělají legraci také psíčkaři a myslím, že to tady bylo, jak chodí s prázdnými vodítky a obojky po psím hřišti/cvičišti a předstírají, že v tom obojku je jakýsi neviditelný pes. Ale to jaksi není totéž. Aby to byla analogie, museli by mít v tom obojku plyšáka 😀 My totiž těmi plyšovými koňskými hlavami manipulujeme a u některých disciplín záleží na poloze hlavy toho koně a třeba napnutí nebo úchopu otěží, jak bude předvedení hodnoceno. Je to trochu jako by si dělali legraci z gymnastek s míčem nebo se stuhou a předstírali gymnastiku s míčem bez míče nebo gymnastiku se stuhou bez stuhy. No tak my máme gymnastiku s plyšákem na tyči. Vo co gou 🤭
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.01.2026, 10:49:21
Tohle znááám 🙂 na chatě jsme přesně takhle nosili, z každých hub a každé procházky se psy se muselo něco donést, no my nosili souše většinou smrk nebo dub. Za léto se nanosilo na půl zimy, bylo nás víc 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 23.01.2026, 10:23:00
tohle kombo vypadá taky dobře! Jen teda já nějak nemám vztah k těm americkým plemenům… Ne, že bych k nim měla špatný vztah, spíš jako že ty koně neznám, já vlastně nevím, jestli jsem na tom kdy seděla 🤔
Johooo, ono je trochu rozdíl, když s vámi metelí o závod huculík rychlostí sotva 20 za hodinu, u toho kvičí a háže tlustou zadnicí x když s vámi vezme dráhu nastátý teplokrevník parkurák, který tím vymakaným hřbetem umí mrskat do jiných dimenzí a pro slzy v očích u toho nemáte šanci vidět, kde je nahoře a kde dole (já chválabohu nezažila, já jen hodné plnokrevníčky a huculíčky). Toho našeho poníka alá hucul jsem pobízela po každé louce, co mu fajfčičky stačily, když jsem si pak sedla na plnokrevníka, naučila jsem se pokoře 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Cirila z 23.01.2026, 09:20:38
Právě, jsou to koně, kteří snoubí výhodně rozvážnost hucula s temperamentem araba, obě tvrdá plemena, hucul dodá záživnost, arab snadnou údržbu a vyšší nohu, je to prostě nejlepší kombo 🙂
Zároveň bych ráda zveřejnila disclaimer, že nikomu nedoporučuji ani zdaleka krmit psími granulemi, je to pouze náš rodinný vynález a rádi si ho ponecháme 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 07:17:21
bych si ty cesty na to cajdání s koněm být vámi vyčistila… Když už to tak vypadá několik let, evidentně to nikomu vadit nebude. Vzala bych křoviňák, motorovku… My jsme tu vedle výběhu klučili cestu tři roky a zprůchodnili jsme ji tak, že já si tam jezdím autem. Ještě mi zbývá otevřít její ústí směrem do louky, ale matka tam už s vozíčkem nepojede, tak mě to nějak nehoní, na koních tam projedem a lidi jsou mi vímekde. Dokonce i bagr jsem si na to pozvala 😀
No dobře, tak pokud se jedná o podvod, peníze, tak dejme tomu, ale tady advokát radil se neodvolat klientovi, který byl odsouzen za vraždu - neprávem. To je trochu jiný soudek.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.01.2026, 14:36:15
Bych asi měla problém hlavně já 😀 Když už se křižuju nad některými jezdci z okolí, tak bych to tomu koni nemohla udělat. Nehledě na to, že já se nechci jen tak houpat po lese, ale taky chci skákat, cválat, terény… No a bohužel zjišťuji, že čím jsem starší, tím jsem horší jezdec ☹️
Jinak huculoarab byl můj sen, teď jak se kupovali koně, tak jsem horovala za huculoaraba, ale bohužel, jezdí se na chovatelské akce, tak se chtělo mít koně, co můžou absolvovat tyhle akce, tak máme WPB…
Já to tak neprožívám, vzhledem k tomu, co mykotoxinů a sajrajtů, co si vytváří hmyz, si nazobou venku, mě to nechává naprosto klidnou. Jak poznamenala kdysi Megí, v slepičích kompletních (granulovaných) směsích taky nic moc. Spíš než na kvalitu vajec to má vliv na dožití slípek (stav jater a podobně).
My ledy nemáme, všechno to roztálo a teď je umrzlo, ale sucho, takže na loukách se dá celkem v pohodě a v lese taky, tráva stařina trochu tlumí (teda když si člověk neukopne nohu o krtinec, že), v lese holá zmrzlá hlína, ale žádný zle. Silnice suché, jen teda plné posypu, dolovala jsem kamínky asi dvacet minut z těch betonových kopyt…
No, hlavní krmení jsou prý psí granule. Což mi přijde ok, moje hlavní krmení jsou taky psí granule… šmakuláda, já vím, ale nesou. Prý u nich nic jiného nedostávají, ale i tak, aby z 9 slepic vypadla dvě vejce týdně, to by se fakt musely leda “pást”… Oni je po zahradě volně nepouštějí, takže slépky jsou zavřené v krcálku a mají na hraní jen to jídlo.
Ještě mě napadá, mají tam potkany, třeba ta vajíčka kradou potkani? Krmení prý mají nějak zajištěné, aby to potkani nesežrali.
Jardo, toto jsou hybridky, ty by měly vykazovat aspoň nějakou snáškovou činnost 🙂
Nevím, co máte za hybridy, ale pokud máte Isa nebo Dominant, pořiďte si příště lehké Lohmann (nevím, jestli jsou lehké i Dekalb), ty jsou zábavnější 😀
Mě zase vyděsilo, jak advokát klientovi poradil, že se nemá cenu odvolávat, resp. podávat žalobu k vyšší instanci nebo jak to bylo. To je taky k popukání.
Včera mě zaskočila holčina od kamarádky, mají 9 slepic jako já (taky bez svícení, bez zateplení, na zahradě…) a mají dvě vajíčka za týden! Nechápu… Půlka těch slepic je letošní… nechápu dvakrát.
Průměrka 17, to je věru vražedné tempo, vím od vytrvalců u koní. Jsem se pokoušela o nějakou vyjížďku s touhle průměrkou, a to je pořád cválat, jen přejezdy přes silnici do kroku a první kopyto na trávě a zase cval…