Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.07.2026, 18:45:07
že vlk si odtáhl zakousnutou fenu sebou
Jo, to mi taky přijde divné.
A jasně - těch 70 kg beru podle pořekadla strach má velké oči. Protože, když to vezmu podle vlků na Hluboké (takové sardinky s bídou 40 kg) a ti italští určitě nejsou větší…
Já jsem čím dál tím větší skeptik, pokud jde o články na Novinkách.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.07.2026, 14:39:14
ale pro mě je důležitý KAM? v místech, kde se venčí miliony dalších psů
To samozřejmě taky. Když vidím v centru města ty spousty venčících se psů - a to jsou dospělí… A někteří páníčci po nich dokonce i uklízejí. Ale jenom hovínka, že jo.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 20:53:50
Jestli by pes žral psí maso nevím,
Já psala o syrovém mase obecně (a pověře s jeho krmením spojené), ne o psím. Ale podle mě - pes by maso z jiného psa sežral. Nemá etické zábrany. A když je hlad, tak padnou i u lidí.
A klidně pište. Máte jiný názor než já, ale to je přece v pořádku.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 17:23:10
krmení syrového drůbežího masa může také spustit kanibalismus
Není to stejná pověra jako u psů? Že když ho budu krmit syrovým masem, tak se stane agresívním a sežere mě? Ta slepice přece nepozná, čí maso, v tomhle případě kůže, to je.
Kanibalismus přece vzniká z jiných příčin.
Myslím, že jsem tady četla, že někdo dává vnitřnosti zabitých slepic ostatním “soudružkám”.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 22.07.2026, 10:53:18
regio margo?
Margo plicatus (si pamatuji ještě ze školy).
Co vím, tak tady Horsana psala, že vředy bývají i na té žláznaté části a dokonce i ve dvanáctníku.
proto by koně neměli bezprostředně před prací žrát koncentrovaná krmiva a spíše jim dát nějaký balast.
Za mě jde hlavně o to, že kůň je zařízený na to, aby měl v žaludku pořád nějaký balast (myšleno seno nebo trávu). Proto taky většinu života “propase.” A podle toho v pastevní kondici vypadá, že jo.
Jenže plnokrevník s pupkem by toho asi moc nevyhrál. Tady jdeme trochu proti přírodě a vybalancovat to k oboustranné spokojenosti je holt problém. Když se potřebná energie dohání jádrem, které samo o sobě překyseluje. I u přežvýkavců - tam se zase řeší acidózy bachoru - hlavně u vysokoužitkových dojnic. Které jsme vyšlechtili na dojivost, se kterou příroda původně nepočítala.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 10:59:58
Pokud má být pastevec 24/7 u stáda musí být navázaný na stádo a ne na člověka
Já myslela, že svého člověka a jeho rodinu musí pastevec taky znát, aby ho nenapadnul jako nepřítele. Nebo se pletu? Teda aspoň v našich podmínkách. Kde to není jako na Slovensku nebo v Rumunsku nebo Turecku… Jako, že u nás asi jenom minimum pastevců hlídá stádo. Spíš ho mají lidi jako hlídače domů a jiných objektů.