Z dikce § 40 odst. 1 zákona č. 166/99 Sb., o veterinární péči (veterinární zákon) jednoznačně vyplývá, že předkládání mrtvých zvířat či jakýchkoli jejich částí na újedě je nezákonné. Ustanovení říká: „Chovatelé a osoby zacházející s živočišnými produkty jsou povinni zajistit neškodné odstranění konfiskátů živočišného původu, které vzniknou v souvislosti s jejich činností.“ Neškodným odstraněním má zákon na mysli (viz § 40 zák. č. 166/99) zajištění odvozu do asanačního ústavu. Výjimečně lze kadáver do celkové hmotnosti 30 kg zakopat nejméně 80 cm pod zem při použití desinfekčních prostředků.
To je sice hezké, ale už vidím, jak s každou mrtvou slepicí nebo křečkem jedou lidi do kafilerie. V tom případě dám přednost pohozené mrtvolce daleko v lese než v popelnici.
Kór na vesnici. Ve městě bývají veřejné kafilérní boxy, kam ti zodpovědnější občané kadavery přinášejí (nebo teda spíš přivážejí), i když nejsou třeba jejich.
Já teda všechna svá zvířata zatím pohřbila v přírodě. S výjimkou koně, toho odvezla asanační služba.
No ale vlastně nemusí - co když ten mutagen (teratogen) způsobí mutaci, která naopak zvýší tomu organismu schopnost přežití a fitness, a následně se rozšíří do celé populace? 😀
Co když zrovna teratogen způsobil, že na Sicílii se narodil dwarfistický slon, který pak úspěšně svou mutaci předával dál… Teda než to sežrali lidi.
Viz skeeve. To není klasická mutace, ale postupné přizpůsobování se.
Mutace je náhlá a nečekaná změna (třeba se narodí zničehonic bílý slon). Ano, občas může být vyýhodnější, ale častěji ne. Kdysi dávno jsem v jednom dokumentu slyšela hezké přirovnání - když do budíku praštíte kladivem, je velmi málo pravděpodobné, že pak bude fungovat lépe než předtím. A tak je to i s těmi mutacemi. Jediněc - albín to má v divoké přírodě rozhodně těžší.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 08.11.2023, 10:14:06
Jo a umí se na povel i vzpínat. Fakt užitečná dovednost.
Už takhle sáhodlouhý inzerát by mě odradil. O všech těch dalších podmínkách nemluvě.
Ne, že by majitele nemělo zajímat, do jakých rukou kůň půjde. Ale já bych v tomhle případě nedávala inzerát, ale porozhlídla se ve svém okolí. Mezi lidmi, které znám a kterým věřím. Nebo bych dala na radu trenéra, kováře, veterináře…. kterým věřím taktéž. A i tak bych budoucího kupce chtěla osobně poznat.
Odpověď na příspěvek uživatele Gaza z 08.11.2023, 06:50:18
Proč by měla zasahovat korunku koně?
Za jankovitost se kdysi označovalo jakékoliv nestandardní chování koně.
Za mě je to v 99% způsobeno špatným přístupem člověka. Na poškození mozku - otrava, nádor… dávám zbývající 1%. Nevím, jak je častá - u koní v rukou neználků je jí více. Léčba spočívá v odstranění příčiny - tj. v těch 99% změna přístupu ke koni. Ve zbývajícím 1% není.
mě to přijde jako by nesmělo to dítě jít dál..i když není vidět přímo,kam by se doplazilo..Kotě si stouplo před něj a nepustilo ho dál-nesnažilo se navázat další kontakt..Za mě ho kočka odžduchla..bylo to cílené..a nepustila ho dál..
Nemyslím si. Kočka chtěla pokračovat v dalším fyzickém kontaktu, ale mimino ne. Je to v jejím výrazu vidět - proč neuděláš totéž, co já? Nerozumím.
V lidské řeči - já podám ruku, ale ten druhý ji nepřijme.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.11.2023, 13:57:03
Mutagenní znamena ovlivnění pohlavních buněk a vada je dědičná - pokud teda jedinec přežije a je rozmnožování schopný. Na tomhle principu jsme vyšlechtily třeba žluté andulky nebo plešaté kočky.
Teratogeny ovlivňují tělní buňky - udělají třeba ty čtyři nohy nebo dvě hlavy. Ale vada není dědičná.
Si myslím. Aspoň ve farmakologii se používá výraz teratogenita, v chovatelství zase pojem mutace. Ale možná je to složitější - některé věci můžou dělat obojí.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 07.11.2023, 15:31:15
Já si myslím, že by se nemělo ani to. Pokud to není uvařené/upečené.
Jednou takhle nějaké čerstvé zbytky do popelnice vyhodila sousedka. V létě - kromě smradu se mi docela eklovaly desítky muších larev, které z té popelnice vylézaly. A to učím patologii, nejsem žádná citlivka, ale tohle mi vadilo.
Extenzivní ne, v družstve mají normální černobílé krávy na mléko a maly býčky tam prodávají. Ale mívají jich míň než dřív prý jde inseminovat tak aby se rodilo víc jaloviček, tak to na to čumím moc kam ten svět spěje, to budeme ovlivňovat brzo i pohlaví mláďat to se mi moc nezdá a nedej bože i lidí.
S jádrem a bramborama počítám, těch se taky urodilo dost. Dřív trvalo vykrmit býka na jatka skoro rok, dneska to asi nebude o moc kratší doba.
No, zrovna holštýn se na výkrm moc nehodí. A bez jádra už vůbec ne.
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 07.11.2023, 09:37:12
Tak jsme se shodly.
V našich podmínkách se motolice u psů neřeší. Připadají v úvahu u skotu nebo ovcí. A to ještě u těch, které se pasou na podmáčených loukách. Nebo u té spárkaté.