Aktuálně: 2 298 inzerátů289 381 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.01.2025, 07:25:14 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 23.01.2025, 23:38:27

Hybridy nesou prostě víc a pokud jsou na omezeném výběhu a mají kvalitní krmivo vedou. Ale kdybych měla velký výběh, pořídím si asi ty vlašky.  Jsou schánčlivé (menší spotřeba krmiva) dlouhověké( neutratíte za nákup nových slepic) a v neposlední řadě krásné. Kdysi jsem měla asi 50 slepic - převážně vlašek, pouštěli jsem je do takové obří příkré stráně zarostlé křovím  a vajec bylo dost. Ale teď mají jen ten výběh a tam se žádné plemeno jako vlaška nebo leghorn nevyplatí. Hybridek mám 9 a zásobuju vejci celou rodinu.

Ale těm 250 - 280 vejcím nevěřím😃

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 22:18:13 xxx.xxx.171.143

To moje byl jen nástřel otázek. Na dotazník by se to muselo předělat, aby se to zaškrtávalo v počítači. Už jen kvůli vyhodnocení. Navíc , teď .ě napadá, my co sem chodíme, jsme více či méně počítačově gramotní, ale nevím jak včelaři ve vašem okolí, ale u nás nejmíň polovina nemá ani chytrý mobil, natož počítač a samozřejmě s tím neumí. A kdo to bude posílat těmhle lidem? A vyhodnocovat?

Já bych teoreticky mohla dát nějaký dotazník předsedovi, ale ta práce potom… I kdyby to vyplnili a asi by to i udělali, ale to co následuje je strašně práce. Já na to čas určitě nemám , to říkám narovinu. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 21:27:54 xxx.xxx.171.143

Já to chápu tak, že daně se platit mají. Potud souhlasím. Ale poplatek za psa je trest za to, že mám psa. A já pro ten trest nevidím důvod. Pokud ve městě někdo neuklízí bobky, má dostat tučnou pokutu,to se samofinancuje. Neplatí se za koně, za kočky, za kola, za elektroběžky, za nic, jen ze psa. Navíc z toho psa stát získá spoustu peněz. Podívejte se na objem prodaných krmiv a všeho co s chovem psa souvisí. Z toho všeho stát získává obří daně, majitelé psů jsou za své miláčky ochotní utratit neskutečné peníze. Stát by si nás měl hýčkat ne penalizovat.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 19:53:40 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.01.2025, 19:21:32

U nás se neplatí, ale kdyby ano udělám všechno proto, abych se tomu vyhnula. Proto platím tu daň z nemovitosti. Z toho se platí nebo by mělo, právě třeba ten úklid, hřiště atd. Ano pes je svým způsobem luxus. Ale nevím a nikdo mi doteď nevysvětlil, proč má být za tenhle tvz luxus trestán zrovna jen a pouze majitel psa. Jiní lidé také nejsou penalizováni za své koníčky a naopak je města a stát podporují. Mě nezajímá z čeho malé obce mají žít. Majitelé psů nakupují krmiva, platí jak mourovatí veterináře, hračky atd. Z toho všeho má stát spoustu daní. Poplatek je drzost a je mi jedno jestli po mě někdo chce stovku nebo tisíc. Dobrovolně ani halíř.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 19:32:57 xxx:xxx.1e58:7a17

co takhle -

Sekce 1: Typ úlu a rámkové míry 

1.Jaký typ úlů používáte? (možno zaškrtnout více odpovědí)

-Dadant 

-Langstroth (NN systém) 

-Universal (L 1/1, L 2/3 apod.)

-Optimal

-Čechoslovák

-Budečák

-Adamcův úl

-Warre

-Klát

-Ležan

-jiné (uveďte)

2.Jakou rámkovou míru preferujete?

- 39x24

- 39x27,5 

-Langstroth 1/1 30 cm (Dadant systém) 

-Jiné (uveďte) 

3.Jakou orientaci rámků používáte?

- Studená stavba 

-Teplá stavba

Sekce 2: Úhynovost včelstev

4.Jaká byla vaše ztráta včelstev během posledních třech let ? Prosím zaškrtněte a uveďte rok.

-0 %

-1-10%

-11–30 %

- 31–50 % 

-51–75 % 

-76–100 %

Sekce 3: Cíle a priority včelaření

6.Jaký je váš hlavní cíl při chovu včel?

- Maximální produkce medu 

-Produkce kvalitního medu (panenský med)

- Péče o včely a přírodu, bez ohledu na množství medu

- Kombinace výše uvedeného

Sekce 4: Metody léčení

7.Jaké metody léčení používáte?

- Kyseliny (např. mravenčí, šťavelová)

- Organické postupy bez chemie (přírodní) 

-Tvrdá chemie 

-Kombinace výše uvedeného 

-Neléčím

-jiné(uveďte)

8.Máte při léčení úly bez medníků?

- Ano

- Ne

9.Sledujete rezidua chemie v medu?

- Ano, laboratorně ověřuji 

-Ne, spolehnu se na postupy a doporučení

Sekce 5: Umístění úlů(můžete zaškrtnout víc možností)

10.Kde máte své úly umístěny? 

-Na zahradě

- Na střeše (např. budovy) 

-Ve volné přírodě (louky, lesy) 

-Ve městě 

-Jinde (uveďte)

11.Jsou úly umístěny: 

-Na plném slunci 

-Ve stínu (pod stromy) 

-Kombinace slunce a stínu

12.Jaká je nadmořská výška, ve které včelaříte?

- Do 200 m n. m. 

-200–400 m n. m.

- 400–600 m n. m. 

-Nad 600 m n. m.

13.Jaká je orientace vašich úlů vůči světovým stranám? 

-uveďte

14.Jaké podmínky mají v okolí úlů včely k dispozici? 

-Louky nebo pastviny 

-Lesní porosty 

-Městská zeleň

- Monokulturní pole (řepka, kukuřice apod.) 

-Jiné (uveďte)

Sekce 6: Vaše zkušenosti a závěry

15.Co považujete za největší problém dnešního včelaření? (Otevřená otázka) 

16.Jak by podle vás měla vypadat ideální metodika chovu? (Otevřená otázka)

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 18:10:39 xxx.xxx.171.143

Daň z nemovitosti ještě jakž takž toleruju. Ale daň z držení psa? A zavco jako? I kdyby se stavěly psí plácky, hřiště atd, je jich minimum. Já to beru je to koníček a nikdo mi na něj z daní přispívat nemá. Ale proč poplatek? Platí snad poplatek majitel bicyklu? Kolik stojí budování cyklostezek ? Kdo má auto platí nejrůznější daně a z nich se pak budují silnice. A tady se platí poplatky ze psů a v zásadě se pro majitele nedělá nic. Pro majitele bicyklů se   staví drahé cyklostezky v jejich prospěch se omezují řidiči a přispíváme na to všichni. 

Ta kola jsou jen příklad, ale rozhodně mě víc omezují mraky cyklistů na cyklostezce co nám teď vede kolem pozemků, než nás kdy omezovali lidé venčící psy a maminy s kočárky. Navíc tam díky cyklistům teď ani pomalu nemůžou chodit.

Takže každého, kdo tenhle poplatek bojkotuje třeba tím, že psa nahlásí na babičku z venkova, chápu a podporuju. Nejde o peníze, ale o princip.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 15:29:53 xxx:xxx.1e58:7a17

Nikdy jsem nepochopila, proč se platí ze psů a z jiných zvířat ne. U nás obec žádné poplatky ze psů nevybírá a nevím za co bych měla poplatek dávat. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 11:45:20 xxx:xxx.3147:b75

S granulemi od Sehnoutka normálně krmíme, už léta. Granule bez léčiv, seno, vojtěška, oves a kousek tvrdého chleba. Bez problémů.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 07:55:51 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Michaela z 22.01.2025, 18:36:15

Kdyby někdo chtěl štěně, no dejme tomu. Ale dospělé zvíře bez pp je v podstatě k ničemu.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 06:32:18 xxx.xxx.171.143
PETROSMORAVICUM:

O jaké plemeno se jedná a jaká je průměrná snáška na nosnici a rok…?

Přesně to by mě taky zajímalo. Klidně sem hoďte fotky, kvalitním chovem se každý rád pochlubí.😀

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 19:00:58 xxx:xxx.3147:b75

Já vycházím z toho, co vidím a ze své zkušenosti. Samozřejmě bych byla radši, kdybych si mohla pořídit krásné čistokrevné slepičky, které by třeba nesly o něco míň, ale zas byly dlouhověké. Nicméně, když se podíváte třeba na to co letos chovatelé vystavovali v Lysé, no to si radši koupím ze svého spolehlivého zdroje zdravou hybridku za 270, která skvěle nese i když na ní není tak hezké koukání. Nemám chuť si dotáhnout domů parazity a plísně. Navíc ekonomicky se prostě slepice co nese pár vajec za rok nevyplatí. Mě nevadí živit ptačí darmožrouty, ale odsaď pocaď. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 14:32:34 xxx:xxx.3147:b75

Výsevem fenyklu jsem si na řadu let zničila kopr na zahradě. Semena kopru, co si nasbírám nebo co jsou ze samovýsevu mi spolehlivě zajistí úrodu kopru, který miluju já i rodina v kuchyni v mnoha podobách. Ta kupovaná špatně klíčí. Před lety jsem jen tak zkusila také fenykl, vyrostl nádherně. Ovšem nakřížil se s tím koprem a dalších několik let nám absolutně ti kříženci zničili chuť a vůni všech omáček, salátů, okurek atd. Trvalo mi snad 5let, než se mi ho podařilo definitivně zbavit. Takže pokud si ho dáte na zahradu, připravte se i na tenhle problém. Pokud se vám nafukují králíci, stejně jim fenykl nepomůže.

Mimochodem, kopr funguje podobně jako fenkl.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 14:19:02 xxx:xxx.3147:b75

A když sou monogamní, tak jsem se nepřehlídla a jsou dva🙂 A oba jsou to pacholci, protože se pořád ukazovali, ale jen do chvíle, než jsem vytahla mobil, abych je vyfotila.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 09:07:36 xxx.xxx.171.143

U krmítka se objevili Šoupálci 😃 Vůbec se nebojí, ale neměla jsem čas číhat s foťákem a jsou to neskutečně aktivní ptáčci.  Napřed jsem myslela že po stromě běhá snad myš a on to malý tryskoptáček. Myslím že jsou dva, ale nejsem si jistá, protože běhají odshora dolů po stromech a přelétávají. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 09:01:21 xxx.xxx.171.143

Já čistokrevné slepičky v podstatě nechovám, ale mám hodně známých mezi chovateli. Připadá mi, že všem záleží hlavně na vzhledu slepic, užitkovost snad vůbec neřeší. Všichni mají na produkci vajec hybridy. Mám pro srandu pár čistokrevných a tyuž od   podzimka nenesou. Od hybridek denně vejce.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 08:55:55 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 22.01.2025, 08:35:01

A co myši? Nelezly tam spodem? 

Mě se jednou myš do úlu dostala a byl problém jí vyhnat, hlavně teda proto, že myši nemusím a spolehlivě se jich leknu,  když odněkud vyskočí.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.01.2025, 09:34:16 xxx:xxx.6c42:e371

Tak na toto, bohužel, nikdo nijak nereagoval ve smyslu: “pokusme se na něco přijít”.

Ono dost dobře nejde diskutovat o tom, čím to je, když nejsou k dispozici žádné údaje, jen ten 100% úhyn. Alr už jen to kolik do těch ubohých včel nalili kyselin….

A to je vlastně to, co doporučují v posledním čísle včelaře. Prostě, jak říkáte, člověk se musí řídit vlastním rozumem.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.01.2025, 09:26:22 xxx:xxx.6c42:e371

Tahle potvůrka nám vyžírá japonské topoly. Poznáte někdo, čí larva to je? Nenapodlo mě ji vyfotit vedle něčeho, ale byla dlouhá cca 4-5cm. Jo a byla v živém stromě, čerstvě jsme to teď káceli a štípali.

Obrázek