No, tak toto mi nerobte …ja som pochopil vytvorenie tohto vlákna ako možnosť diskutovať o úzkovysokom rámiku, s ktorým nemám praktické skúsenosti a vy ste skončili..😢…
Honza to máš tak (sorry za tykanie, mám to z včelárskeho fóra a tykám všetkým okrem Toma, ten to dovolí len svojim priateľom a tak ďaleko sme sa nedostali..😉) napísal si , citujem:
“Pojdme si to uz konecne pripustit, ze dlouho siroky ul neni zadne dogma Tome a pojdme si hned na zacatku meho pusobeni tady rict, ze budeme navzajem respektovat nazor toho druheho, i kdyz nam se muze zdat mylny.”
Už roky diskutujem s Tomom a požadovať niečo také považujem za idealizmus😉
Vráťme sa radšej ku včelám… ako som napísal, úzkovysoký rámik som nepoužíval a na rozdiel od dadantu s vysokým plodiskom a nízkymi nadstavkami či ležanu ktoré som skúšal niekoľko rokov mi chýbajú praktické skúsenosti…napriek tomu uznávam že takýto plást je pre včely včely prirodzený a PLNE IM VYHOVUJE…
Zabudnime na chvílku na Tomovu snahu hľadať optimum práce a výnosov s rešpektovaním potrieb včiel a skúsme ale uvažovať ďalej, ak je takýto rámik pre včely PRIRODZENÝ a vyhovujúci, je takýmito prívlastkami možné označiť aj LEŽAN?
Podľa môjho názoru, ležan je pre včely neprirodzený, dokážu v ňom fungovať ako v každom inom úli ale … ….. …...
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 14.10.2025, 20:50:38
Nedokážem napísať tak dlhý príspevok ako Tom, ale v podstate súhlasím s tým že ak niekto pouzije prázdny nadstavok nad včelstvom s cieľom ochladenia plodiska aby zastavil plodovanie ROZHODNE TAKTO NEMÁ VČELSTVO ZOSTAŤ CEZ ZIMU!……čo tým chceš dosiahnuť?
ano Gabonu sa dávajú po 2 kusy na úľ… ak si plod nevidel môže tam byť ale zhodíš všetky foretické klieštiky…tak zafumiguj.. ale bude to len orientačné odlahčenie, koncom mesiaca to zopakuj aby si fumigoval včely bez zaviečkovaného plodu..
dávám u třicítky 5 vodorovných drátků, dole jsou hustěji, protože se to má snahu v dolní třetině nebo spíš 2/5 boulit jak se M dole opře o SL. OK, dole to přilepí k SL, jenže ve vybouleninách nemůže být plod ani nic. Tudíž Petr jasně říká, že jsem vymyslel kravinu a má pravdu - sice mám dílo až ke SL, jenže víc plodu tam stejně není, tak proč se s tím trápit?
M v rámku 30 se boulí, je moc vysoká. Méně, ale boulí se i 24, ale 15 NIKDY.
toto je téma kde by som sa rád vyjadril….
podľa môjho názoru problematika “boulení” je umele vyvolaná snahou aby medzistena dosadala na SL… ono v múdrych knihách sa často píše a aj skúsený včelári často odporúčajú medzistenu dávať k SL na doraz a “hore to včely vždy dostaví a dolu pri SL nie vždy”…
ja zásadne dávam MS na doraz k hornej latke a horný drôtik mám k nej čo najbližšie… a medzistena sa mi neboulí…
dôvod je jednoduchý, keď včely začnú stavať medzistenu najprv ju nahrejú na cca 40-41 stupňov aby bol vosk tvárny a ľahšie sa im bral vosk z nej … medzistena nahriata na teplotu cez 35 stupňov sa pod váhou včiel ktoré na nej pracujú mierne predĺži, natiahne smerom dolu… u 15-ky sú to cca 1-2mm ale u vyšších medzistien je to viac… no ak má MS priestor tak jej zmena zvislého rozmeru sa neprejaví, ak ale je opretá o SL tak ako sa môže predĺžiť …horná časť je už spevnená bunkami , dolná sa opiera o SL a nemôže sa predĺžiť tak sa vyboulí… včelár sa musí rozhodnúť a skúšať…
Kým odpovie Tom len poznámka, u 30 by som drátkoval zvisle ale škmo akoby "W", pri vodorovnom drátkovaní jednoducho nedaj spodný drôtik 13 mm od SL ale vyššie aby sa medzisteny oň oprela a dala zatavit.. tých 13 mm nie je zákon😉 a 24 - ky v pohode využiješ… a na SR pásik medzisteny netreba natavovať …
Ale Goro, mám za to, neřekl, že tam (Čína, Rusko) je nějaká bída, napsal, že bychom tam nechtěli žít.
Javali presne ako píše Tom, ja so napísal že je vyššia kvalita života a vývoj ide dopredu, aj v Číne či v Rusku kde sú pri moci komunisti …
to že čínski komunisti dokázali skĺbiť vedeckotechnický pokrok s direktívnym riadením štátu dokazuje že “i tak se dá”…
.. ale číňania sa poučili…"kultúrna revolúcia" ich poučila o slepých uličkách komunizmu, poučili sa ako to nejde…kto neprežil kultúrnu revolúciu nepoučil sa… nemyslím že by češi ale ani slováci dokázali tak rešpektovať príkazy ak idú správnym smerom… my vždy pochybujeme, a každý príkaz či pokyn považujeme za teror…
ale čínu by som nechal tak, máme vlastné problémy..
my sme si na slovensku kde komunisti vládnu uzákonili v ústave že existujú len dve pohlavia (pri hlasovaní vládu podporili kresťanskí politici) a rušíme cirkevné sviatky (pri hlasovaní vládu podporili liberáli)…
a u vás voľby ukázali, že len veľmi málo ľudí si myslí že už STAČILO …
sem tam niekto vyplakáva ako a nostalgicky spomína na to dobré z vlády komunistov ale odovzdať im to zasa “do rúk” to nie, to pŕŕŕ…
(hlavne že Česi budú mať v dvoch najvyšších funkciách dvoch bývalých komunistov a eštebákov. Gratulujem.)
k téme včely ste napísal ako vždy pekne, naozaj som nenapísal že by sa malo jednať o stropné kŕmidlo, že roztok by mal byť “letný” nie horúci a dávať tak 0,4-0,5 denne, ako budú odoberať… ďakujem za upresnenie, “úľovému mágovi” by to malo pomôcť
no neviem či mu pomôžu ostatné rady o živote pred rokom 89…🤔
môj názor som hovoril “cengačom kľúčmi” hneď v roku 90 a znel:
pozor aby sme so špinavou vodou po kúpaní decka nevyliali aj to batole..
no stalo sa, od mantinelu k mantinelu… je to život…
napriek tomu že som prežil viac ako polovicu života za vlády komunistov a život bol jednoduchší, a nemám najhoršie spomienky skôr naopak, nemenil by som…
že prečo?
je vyššia kvalita života, vývoj ide dopredu, samozrejme že je vyššia aj v Číne či v Rusku kde sú pri moci komunisti (ale verte mi nechcel by ste tam žiť…)
Základným problémom EU je že zásadné veci nerieši a o budúcnosti nerozhoduje parlament, ktorí si zvolili ľudia v členských štátoch ale európska komisia , je to partia úradníkov, akoby vláda ktorá vydáva zákony… tam vznikajú a sú presadzované všetky tie blbosti ktoré nám komplikujú život
no a to že fabriky, banky a ostatné nie sú štátne ale sú v súkromných a ZAHRANIČNÝCH rukách je proste kapitalizmus… cnganie kľúčmi ho malo k nám predsa privolať…🤫
opakujem, mám sa oveľa lepšie teraz ako za socializmu a vlády, buzerácie a nespokojnosť boli a sú stále… patria k životu..
a to heslo z reklamy Radegastu znie “život je HOŘKÝ”😉
koľko zásob oddelky skutočne majú, keď im chceš ešte dopĺňať?
dopĺňanie zásob na potrebný stav sa robí tak v polovici září, teraz je to trochu riskantné ..,
samozrejme ak záznamy včelára a reálna prehliadka hovoria že oddelek má zásob málo tak by som to riskol, ale je to o držku… roztok musí byť teplý a chumáč rozvoľnený (teda teplota cez deň nad 12 stupňov)
… ale ja už odložence nedokrmujem, nepotrebujú tak veľa zásob ako kmeňové včelstvá a prípadný deficit sa dá riešiť na jar…
diskusia k plesňam v úli sme viedli diskusiu na Ifaune… rozobrali sme výskumy chorošov a tiež som odporučil že vo včelárskom časopise Dymák č.5/2021 mal Martin Kobliha článok v ktorom uvádzal že už dlhšiu dobu sa venuje príprave preparátov pre včely s látkami extrahovanými z húb, konope, rias plesní a siníc. uvádza že včely nerúskujú len peľ a propolis ale aj plesne! Plesne podľa neho používajú včely na detoxikácii organizmu, šťavy z mycélia (podhubie) k eliminácii onemocnení.
poznáte Koblihu?
čo dodať keď napíšete “PŘECE PENICILIN JE TAKY PLÍSEŇ”
je to maximálne zjednodušenie…
Ja píšem začiatočníkom toto:
Prežijú včely zimu teda aj v úle s plným dnom a pri zúženom letáči? Ale rozhodne áno, ak je včelstvo primerane silné prežijú! Včelár len musí postriehnuť aby sa letáč neupchal mŕtvolkami, aby ho neupchal mrznúci sneh, dobré je tiež odobrať krajné plásty v dolnom nadstavku aby neplesneli a na jar vymeniť dno. ....včely znesú toho veľa...
včely skutočne vyhryzú poplesnené kúty plástov v dolnom nadstavku, ale ja nepredpokladám že im to prospeje …
…včely sú zakrmené, kŕmidlá uskladnené a včely ale lietajú ďalej, dopĺňajú hlavne peľ…kvitnú astrovky a brečtan ale kontrolujú aj ďatelinu plazivú,skorocel a každý kvet v ich dolete.. ….
vidíte Tom, všetko čo ste písali o normalizácii som vám jednoducho nemohol veriť, pretože som vtedy žil..
na druhej strane na na priehrade s vaším priateľom som nebol ale jeho rozprávaniu verím…
to nie sú paradoxy…
už v roku 2014 som mal vážnu diskusiu s kamarátom, ktorý často osobne navštevoval Ukrajinu , poznal detailne pomery, korupčné metódy a zbohatlíkov… nepáčilo sa mi že cez majdan bola zvrhnutá oficiálne zvolená aj keď proruská vláda… ano poznám ukrajincov, poznám kto v prvej vlne utekal pred Rusmi aj to ako všetky informácie boli a sú skresľované oficiálnymi médiami… u nás napríklad bežali vyšetrovania keď si “utečenkyňa” z Ukrajina prišla uložiť do banky vyše milióna eur (25 milionov Kč) v hotovosti… a iné…
to ale nie je dôvod na to aby som podliehal pesimizmu…všetko patrí k životu.. ako to hovorí reklama Radegastu o tom živote?
Tom vy si niektoré veci trochu prispôsobujete a niekedy až klamete… žil som za Husárovej normalizácie, a hoci nekomunista dostal som podnikový byt aj novomonželskú pôžičku…letecky do Bulharská na dovolenku so nechodil, to je pravda..😉…
Váš príspevok mal byť o tom, že prichádza druhá normalizácia…no prečítajte si ten papier ešte raz, Brusel nechce dať peniaze ľuďom a firmám na sankčnom zozname , či sú rusi alebo bielorusi… jednoducho tento papier má byť poistka, aby európske peniaze z D1 nezískali ľudia či firmy z tohoto sankčného zoznamu… vôbec sa to netýka českých včelárov …
Tom mne na rozdiel od vás žily netrhá to kto u nás je pri moci …
ale osobne si myslím, že radšej to čo je, pretože súčasná opozícia sú len papagáje bez plánu ako situáciu u nás zlepšiť… to nedokáže ani súčasná vláda ale tá aspoň brzdí aby sa to výrazne nezhoršovalo…
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.09.2025, 13:26:44
bol som požiadaný Tomom aby som napísal ako je to z trubčinou vo vysokom podmete pri včelárení s NN..
moje včely majú v zime plodisko na dvoch NN ale nad plodiskom je tretí NN so zásobami do ktorého sa postupne prepapkajú a preplodujú a pod PLODISKOM je štvrtý NN plniaci v zime funkciu vankúša, sú tam staré plásty a na jar ho odoberám na vytavenie čiernych plástov. ..a práve do toho HORNÉHO nadstavku kde je už v strede aj plod ako druhý rámik od steny vkladám SR (alebo dva) o tom by by som mohol písať samostatný príspevok …
až po vložení SR potom hore prikladám štvrtý nadstavok s panenskými plástami (znovu by mohol byť príspevok prečo doň matka nekladie )…
MÔŽEM VÁM LEN POTVRDIŤ že v mojom systéme si včely postupne samé vytvoria svoj TL kde chovajú v chlade trubce bez toho aby som kvôli tomu dvíhal plodisko ALE TO LEN PRETO, ŽE IM TO UMOŽNÍM MÁM v spodnom nadstavku 1-2 trubčie plásty a mám aj VAMI ODSUDZOVANÝ VYSOKÝ PODMET…
píšete: "jen jsem nepochopil, proč nechávají stavět v podmetech trubčinu nadivoko a pak to dolovali, tu DIÍVOKOU divočinu z podmetu. Zjara museli měnit 100% den, museli tudíž mít tolik den, aby je jen měnili"…
už predtým ste do diskusie napísali v inom príspevku :"DOLOVÁNÍ STARÉ DIVOČINY Z DEN, NUTNOST MÍT MNOHO NÁHRADNÍCH DEN, KTERÁ SE PATRNĚ ZJARA (KDY JINDY) MUSÍ MĚNIT"
na váš komentár nemôžem reagovať ináč len tak, že jednoducho v živote ste nemali vysoký podmet ale radíte mi čo je správne... pozrite si fotku spodného nadstavku s trubčinou ……. ja ten vysoký podmet na rozdiel od vás celé roky mám a NIKDY SOM NEMUSEL KVÔLI TRUBČINE NA JAR MENIŤ DNO😉jednoducho odoberiem spodný nadstavok s prázdnymi čiernymi plástami (bez včiel) na vytavenie a dno zostane na svojom mieste bez nutnosti výmeny len zostavu celú zostavu nadstavkov spustím na dno…a viete prečo nemusím trubčinu dolovať z dna a meniť dno ? Pretože včely NINKDY nepostavili trubčinu tak aby ju bolo nutné DOLOVAŤ z dna…trubčina sa nikdy dna nedotkne, nechávajú tam medzeru, (že by 18 mm ?😂.)
nedovolím si tvrdiť, že vysoký podmet s trubčinou je to isté ako TL, jeho funkciu mi plní dolný nadstavok plodiska aj keď je tam väčšina plástov s robotníčimi bunkami.. ale včely si trubčinu postavia pod ne do vysokého podmetu…