Aktuálně: 2 751 inzerátů262 193 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 05.10.2025, 12:49:47 xxx.xxx.139.233

Naše volby? Nevěřím. Tečka.

Tím bych to tady uzavřel, dál se k tomu v tomto vláknu nevyjádřím. Jak stárnu až mě děsí, jak zřídkakdy se mýlím…

----------------------------------

Na těchto forech mi vadí, že někdo zadá vlákno, zeptá se a pak mlčí. My byli ještě vychováni poděkovat, když se někdo věnoval našim problémům. Nebo pochybovat, chtít vysvětlení, upřesnění, debatovat, hledat optimální řešení s ohledem na novější poznatky, jak technologie chovu včel, tak pomůcek, vývoj se přece nezastavil. Takto to vypadá, že dotyčný vlastně nic nepotřebuje a vše ví sám nejlíp. Vypadá to, že je tu všem všechno jasné, nechová se tak jen on, ale většina chce jen brát a neoplácet. Pro mě je to únavné. 

Tom50
Tom50 04.10.2025, 23:25:21 xxx.xxx.139.233

Nebyl jsem v Číně. Něco o této zemi jsem, snad, pochopil po přečtení knihy Divoké labutě a doporučuji jí všem (nikdo jí číst nebude, je delší než tři holé věty). 

My hlavně nemůžeme srovnávat, tam je vše jiné. Například tady je, pod vlivem Anglosaské pacivilizace, běžné nechat starce strádat, dokonce “umelci” (Mádl -Issová) vedou kampaně proti starým lidem. Stejně tak postižené, ubohé, opuštěné děti atd a taky i ty, co prostě neměli štěstí a nebo se nasrodili s postižením, třeba mají půl mozku a berou úvěry, které pak neumí splácet. Zajímavéí je, že když někdo nemá půl m ńohy, všichni ho litujeme a má i parkovací místo.Když někomu chybí půl inteligence, necvháíme ho chcípat. 

Tam v Číně nemožné. Nepotřebují důchodový systém. Tady se okázale lidi prezentují drahými auty, vilami, dovolenými v co největších prdelích světa, majetkem. U Číňana toto vše není priorita. Pro nás nepředstavitelně tam lpí každý jedinec a rodina na veřejném mínění a pověsti. Oni “závodí” v tom, že ti nejslušnější a nejctihodněšjší mají vypulírované, vysoce zaopatřené stařečky a stařenky, kterým naprosto nic nechybí, musí vypadat blahobytně a spokojeně. Tvrdí, že to je  cílem slušných lidí, aby nikdo nestrádal, i když je někdo hloupější, slabší a jakkoli hendikepovaný, je podle jejich veřejného mínění vina celé společnosti, že se komunita neumí o tyhle lidi postarat. Proto jste tam Javali neviděl bezdomovce a nějaké ubožáky, žebráky a vagabundy. Co nechápu je, jak se jim toto daří ve velkoměstech, ale je to očividné. Nikdo tam nebere drogy a oni mají ještě hluboce vštípeno, že před mnoha staletími sice, ale za opilství byl trest smrti. Podobně ještě před 30 lety neměli ve Švédku domy zámky, protože sekání ruky za krádež tam zrušili až v roce 1936 a nikdo tam prostě nekradl. Až si tam pozvali…

Ale Goro, mám za to, neřekl, že tam (Čína, Rusko) je nějaká bída, napsal, že bychom tam nechtěli žít. Já jen tvrdím, že je Anglosaská lež, že demokracie vede ke štěstí a prosperitě a bohatství států. V době Pražského jara v Číně vrcholila Maova Kulturní revoluce a to si neumíme ani představit, co se tam dělo. A málo se ví, že tehdy hlady umřelo nejméně 30 milionů lidí a jejich pozdrav, když se potkají známí, není dobrý den, tedy přání dobrého dne. Čínský pozdrav je: “jedl jste už dneska?”

Přesto je Čína důkazem, že komunizmus vede k absolutnímu blahobytu DRTIVÉ VĚTŠINY občanů, neuvěřitelné technické i kulturní úrovni. Ale není tu jen Čína, co Vietnam? A tam je socializmus nikoli Maoistický, ale Marxleninský, ten stejný, jaký byl i tady a jaký vedl k povznesení Ruska. Je nutné vidět startovní čáru, kde začínala po nástupu Teng-Siao-Phinga Čína (po smrti Maa a hlavně konci Gangu čtyř) a na jakých troskách začínal Vietnam, který od ww2 drtili Francouzi a po nich Američané. A nevyhráli!

A ve zmíněné knize a jen tam se jde dočíst, že Maovi komunisti taky znárodnili a já vám teď prozradím, proč jsou dneska na výši. Maoisti kapitalistům sice znárodnili podniky, ale jinak než Západ a Leninistické Rusko (patrně proto byl od začátku rozkol mezi Maem a Stalinem). V Číně se znárodnilo tak, že kapitalisté dostali zabavené podniky podle spravedlivých odhadů mezinárodních právnických komisí 100% zaplacené. Mělo to ale jednu poodmínku a tady si pane Goro pevně sedněte! Čínští kapitalisté dostali zaplacené své podniky jen pod podmínkou, vlastně dvěma. Stát na to neměl a tak kapitalista musel souhlasit se splátkami na 20 let, satát mu to splácel po dobu 20 let (inflace mizivá). Druhou a důležitější podmínkou bylo, že kapitalisté nesměli ze svývch podniků odejít, museli setrvat v menežmentech těch podniků do doby, než jim bude státem zaplacena celá částka. Tedy nenahnali inteligenci do dolů, nevyhnali její část do emigrace a neoběsili některé jako u nás komunisti. Původní majitelé měli prestiž a velkou úctu lidu i státu, ale jen pod podmínkou, že svoje podniky povedou stejně dobře jako za kapitalizmu. Kdo má rozum pochopí, že nikdo neutekl k lopatě nebo do ciziny a všichni zůstali ve vedení svých původních podniků, jen s menšími starostmi a nulovým rizikem. Když by se podniku hospodářsky nedařilo, musela by být menežmentu dokázaná vědomá sabotáž. Na to si dal každý pozor. Podle mě v tomto tkví úspěch tamní ekonomiky. Jak to tam vypadá vidí každý kdo vidět chce. A jejich revoluce byla v roce 1947, naše komunistická jen o rok později 1948. každý může vidět kam vede původně Maoistický komunismus a kam vede ten Evropský (i když Vietnam, když dostal čas…). A ano, masírkou je lidem nakukáno, že by tam nikdo žít nechtěl. No ano, mají pravdu Gorové, že s naší mentalitou bezohledného sráčství - liberálního individualizmu, kde každý myslí bezohledně jen na sebe, by tam byli s každým bleskurychle hotoví. A jako za komunistů sem do socializmu emigroval jen mizerný americký zpěvák Dean Reed a jinak nikdo (přesněji asi 75.000 Řeků v 50 letech + další jednotlivci odjinud, ale jen ze zaostalých zemí), tak úplně stejně se sem necpou milony čínských imigrantů, že ne!

------------------------------

Za povšimnutí stojí, že se o Karla Marxe nikdo nijak neotírá a já tvrdím, že je pravdou, jak v jiném smyslu říká i velmi zkušený Goro, že svět se mění a vyíjí a je jasné, že budoucnost je v socializmu tak, jak to tvrdil právě Marx a jeho přítel Engels a je nutné si  laskavě uvědomit, že jejich teorie měly základ v Platónovi (ano, dělali chyby, jak by mohli nedělat?). Je třeba studovat, ale to je namáhavé a blbi jedou na reklamu a proto jsou volby nesmysl. To tvrdil právě už Platón a moderněji třeba Fraser Tytler na konci osmnáctého stol (zemřel 1813). Oni si zakladatelé Marxleninizmu nevycucali chytrosti z prstů, ale měli to vše důkladně nastudované a dnešní doba jim dává za pravdu. Je to vývoj a kapitalizmus právě končí a skončí strašnou válkou, ne někdy za 50 let nebo později. Někteří tvrdí, že už začala.

Nepíše se mi předešlé lehko a jak jsem ateista, Bůh ví, že bych byl snad raději úplně blbej a radoval se z těch řízků, dvanáctky a reality šou v bedně (snad si jí po 15 letech koupím). Případně ještě zápasy novodobých gladiátorů, ale ty jsou s tím rozdílem proti starému Římu, že dřív je platili mocipáni - museli dát lidu najíst a nachlastat a to vše po několik týdnů, v noci se musela ta spoušť na stadionech uklidit a vyčistit a ráno nanovo až do večera. Dnes si tupý lid tu zábavu platí sám a naopak nenažraní kapitalisti na tom vydělávají. Kdyby tehdy chtěl nějaký patricius koncesionářské poplatky, roztrhali by ho na kusy a sežrali zaživa. Dnes si to dají tupí líbit, řeknou, že je pohodlné žít a že je dobře, naklepávají ty řízky z Anglosaského, chemií vyhnaného masa a další potravinový odpad, co by Západní lepší lidé nejedli. A to vše na dluh, co naše děti a vnukové se nikdo neptá. Jako kdysi, “po nás potopa” a pak Antonieta radila lidu, že když nemá na chleba, aby lid jedl koláče. Když dnes nějaká kráva radí svetr místo laciného plynu (nebo koupí koňolampu za stastisíce nebo lavičky nazvané po jednom koktavým kašparovi v krátkých kalhotách), ví, že jako Antonieta neskončí a to je patrně ta potíž.

Takže Platń měl pravdu, demokracie je nesmysl a vede k bídě, strádání a vždy v asi dvěstěletém cyklu k velkému umírání velké části lidu. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Ale nakonec buď bude socializmus a nebo nebude Atlantická civilizace.

--------------------------

Filozofická a velmi jednoduchá otázka: Když je kapitalizmus založený na soutěži a všichni jsou nuceni závodit, i když vědí, že to je debilní počínání, protože první je jen jeden, hloupějšímu se dá nažrat, aby ho nenapadlo se ptát, co uděláme s těmi, co jsou patnáctí, stodevadesátí nebo stodesetitisící a nebo destimiliontí? Plyn? Co s nimi? Na tuhle otázku kapitalizmus a demokracie tají odpověď. Já tvrdím, že slušnou odpověď na to tento zlořád netají, on jí nemá a ze své podstaty mít nemůže. Jen se o tom mlčí a dělají se zákony, aby se dali takoví jako já pozavírat a jinak umlčet. Patrně proto jsem od dětství odmítal jakkoli závodit v čemkoli a asi proto tudíž nefandím ani moderním gladiátorům, to je zábava pro jednodušší.

Ale jedno mě těší, moje názory jsou blízko třeba profesoru Staňkovi, paní prof Hogenové a dalším, často nenápadným skvělým lidem a já jsem za to vděčný, že jsem měl to štěstí, vidět svět jako ta hrstka úžasných lidí.

Tom50
Tom50 04.10.2025, 10:42:39 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.10.2025, 08:20:25

Vlastně s vámi ve všem souhlasím. Ale víte, mám nějak neobdytný pocit, že kvalita života a hlavně pocit štěstí se neměří jen materiálním pohodlím. Máma říkávala, že: “na dluh umí dělat haura každej”. Mám za to, že historie je na to, abychom se mohli vyvarovat chyb, neopakovat je ve stále nových kulisách, jenže ty stejné chyby. Pokud slovenština nezná slovo haur z našeho slangu, je to něco jako furiant, frajer.

Tom50
Tom50 03.10.2025, 00:41:53 xxx.xxx.139.233

Jo a novomanželská půjčka na zařízení bytu byla od těch všiváckých komunistů 50.000 Kčs (dnes ekvivalent asi 700.000 Kč a to v še za okupace Sovětskými vojsky). Splácel jsem 300 měsíčně srážkou a úrok byl "lichvářských" 2,7 %. A nejdřív se platil úmor a pak úrok, ne jako dneska, že se víc jak půl roku platí úroky a až když je banka (cizácká) nažraná k prasknutí, pak taky se splatí malinko úmor. A mladí HRDINOVÉ si to nechají líbit a mnozí hýkají nadšením ze “svobody”. Blahoslaveni budiž chudí duchem, neboť jejich je Království Nebeské, jak praví Písmo.

(do smrti se nepřestanu stydět, že jsem jak debil cinkal klíčema) (a svobodný jsem byl stokrát víc, než dneska) Díky Bohu (jsem ateista), že jsem měl to ŠTĚSTÍ prožít si hezčí část života za totality. Takže polopatě pro ty rozumu mdlejšího, měl jsem štěstí, že jsem žil za komunistů a dospělý život jsem prožil, když jsme byli okupovaní zlými Rusáky - v té době se postavilo nejvíc bytů pro mladé v historii planety Země (nikde to nemělo a nemá obdoby). A podopra mladých byla neskutečná, proto byli děti, NAŠE děti, protože jsme měli kde žít a kde pracovat a nesdíraly nás z kůže nenažrané banky. CIZÁCKÉ banky.

Ale klid, my, co to pamatujem a ještě nejsme dementní natolik, abychom nevnímali, brzy vychcípem a pak vám tu nastane ráj. Ráj nevědomé, tupé, potetované současnosti. Nezávidím vám mladým, ani malinko. Jenže až vy budete staří (myslím tak 55-60), budou vás plynovat, jestli to půjde títmo snměrem dál!

Tom50
Tom50 03.10.2025, 00:16:03 xxx.xxx.139.233

Pro zajímavost dnešní ceny VS komunistické (mělo by být asi 1:10-12 = tedy dnešní Kč je asi 10-12 x dražší než komunistická Kčs) V té době jsem vydělával čistého asi 2.700 Kčs a byt mě vyšel - nájemné a služby na 300 Kčs měsíčně TEDY VČETNĚ VODY TEPLÉ A STUDENÉ, elektřina 45 Kčs měsíčně. Ale to byla ta strašná totalita, dnes mám nesmírně dražší SVOBODU. Byt mi dali jen za to, že jsem musel 10 let dělat ve fabrice a nemohl na dálnici jezdit s buldozerem za 5 tisíc. Jo, nebyl jsem komouš a tak byt byl jen 2+1, soudruzi dostávali 3+1. Navíc soudruzi měli zadarmo Bulharsko s celou rodinou letecky na 3 týdny, já jen na vánoce kolekci na stromeček. Deneska se dětičky komunistů vytahují a vše je zapomenuto a ODPUŠTĚNO…

Zlí komunisti měli tyhle ceny. Ale! Nebylo to k sehnání (nebylo k sehnání nic potřebného), když se ale podařilo, bylo to parádní.

Obrázek
Tom50
Tom50 03.10.2025, 00:12:05 xxx.xxx.139.233

Nepsal jsem nic, protože v zadání byly nesmyslné inormace, které vypíchnul Goro. Prostě je nutné nejdřív umět odhadnout, zda je vč nebo odd nakrmený a jak moc, nebo jak dobře. Ovšem jak to prezentoval ÚM to nedávalo smysl. Mladí dnes myslí, že jsme jasnovidci a víme, jak nakrmené odd má.

Goro bohužel (i on je ultrastručný) sděluje jen část. Jde o krmítko a třeba v kapsovém krmítku může být roztok ohřátý a stejně ho nevezmou - mám na mysli nynější počasí ve dne kolem 10 a v noci +1-2. Taky je nutné sdělit, jak!! teplý má roztok být, je nutné, aby byl vlažný a rozhodně ne horký.

Mě se pro tyhle situace osvědčilo jediné krmítko a to je balon, který dnes už nikdo nezná (dnes se vyrábí z plastu). K tomu je nutná podmínka dobře zetaplený strop. A i tak je to problematické, vč je ještě šance dokrmit, u odd si nejsem až tak jistý. Na druhou stranu, správně píše kolega Goro, že odd toho za zimu nespotřebuje moc a je potřeba to risknout a v předjaří hlídat.

https://www.vpjested.cz/0461-plastove-balonove-krmitko-2-l/?gad_source=1&gad_campaignid=22559209408&gbraid=0AAAAADoOOavPm0wQQxPzdrIHyUyC6pftc&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDpMwSSY16yDAyi6v1I2x2HgNvuzagL_e9cTsfNWye-os4RtJka5o5xoCKu8QAvD_BwE

a bez podšálku to nefunguje, ale na obrázku je v nesmyslné poloze, okraj stojatého límce musí nahoře lícovat s talířkem (fotil to b.b) a bez kopyta to nejde - to se dá na díru ve stropě a opakuji, strop (igelit) je nutné zateplit nějakými hadry a podobně. Kdo má na stopě kupovanou tvrdou průhlednou folii je v nevýhodě, snáz a lépe se zateplí igelitový strop, protože těsně přilne k horním loučkám rámků - i na tom záleží zda  ajak to budou brát když je chladno

https://www.vpjested.cz/krmici-talirek-jednodilny-0460/?gad_source=1&gad_campaignid=22559209408&gbraid=0AAAAADoOOavPm0wQQxPzdrIHyUyC6pftc&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDqx01w3fgoywP1Y8VfwiG62Zf8Jj0GwnP3YsaYlItsjXP-ef1VmzExoC3HAQAvD_BwE

Určitě by fungovalo i ukrajinské krmítko, ale s tím nemám žádnou zkušenost. Asi je cenově dostupnější a nemusí být podšálek s kopytem

https://www.vcelikramek.cz/TOP-Krmitko-do-vcelich-ulu-1-5L-d161.htm?gad_source=1&gad_campaignid=20219613531&gbraid=0AAAAAoxJ14CWpjiqOf9NE1CRefIdtWmct&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDvQrMmLxtg88vLV_O8yOwn5tlkXO_A-Yii0kMfaHvW8XBKMLntgmWxoCRUUQAvD_BwE

A poslední věc. Určitě se nedává v tuto dobu víc jak asi půl litru denně - vystydne to dřív, než to stihnou odebrat.

Obrázek Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 01.10.2025, 00:11:05 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 30.09.2025, 20:44:34

Popravdě, “váš způsob včelaření zdá se mi poněkud nešťastným”, když použiji parafrázi známé filmové hlášky. Jsem zvědavý, jak dopadnete. Na váš systém včelaření jsem já dost srab. Je nutné to sem psát a tím to dokumentovat. Děkuji za váš příspěvek. Vy aspoň přiznáte když se nezadaří, většina ostatních ani nemuká.

Moc nerozumím a nesouhlasím s vaším zdůvodněním masové invaze VD u popisovaného vč. Příčina bude jinde než si vy myslíte. Co si myslí ostatní?

Popište, prosím, podrobně vaše pokusy (pokud vím tak jediné z našeho teoretizování) s přirozeným dnem z hlíny. To znamená místo dna ztracené bednění a rostlý terén.

-----------------------------------------

Dnešní debata s Petrem o plesnivěním rámků v podstaveném NN pod VN v zimě. Odmítá vystrojení TL už nyní na podzim proto, že krajní rámky v podstaveném NN zplesniví a myslí, že vosk degraduje. Moje zkušenost s plesnivým voštím - světle bělošedé zbarvení a drolivost voští - je, že po vytavení je z toho prvotřídní vosk a není ho méně než dělá statistická chyba. To samé platí o plísni zelené a černé. Petr tedy dospod dává jen 5 rámků s tuháčem (nebo zásobami - tuháč proto, že ho od loňska máme) a jen naprostředek (TS, přešli jsme na TS), aby neplesnivěly krajní rámky. Pořád mám za to, že včely se zimními plísněmi spodních čásatí krajních rámků žijí miliony let a že MOŽNÁ NĚCO Z TĚCH PLÍSNÍ SNAD I POTŘEBUJÍ. PŘECE PENICILIN JE TAKY PLÍSEŇ. Bohužel se k problematice plísní úplně odmlčel Goro a odmlčel se, bohužel, o všech tématech i Tom4. Škoda.

Tom50
Tom50 30.09.2025, 22:22:06 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 30.09.2025, 17:27:55

Jirko, aby bylo jasno, sedí pod krmítkem - krabicí - proto, že jim dělá strop! Vlastně jsem to podstatné nesdělil. Ony snáz ucpou, asi svými tělíčky, mezery mezi dnem krmítka a horní hranou (stranou) HL. Nebo jim pod krabicemi prostě neutíká tolik tepla nahoru do prázdného truhlíku.

Mezi tím jsme volali s Petrem a on má hodně plodu, 2-4 rámky. Dobrali jsme se proč. Vysvětlím to.

Má včely na betonové podlaze pod střechou z pálené krytiny a do půlpodkovy zeď z betonového ztraceného bednění, žádný pokryv stromů. Má tam tepleji, celé noci a i chladná rána vydechuje beton + krytina přes den naakumulované teplo. U nás stromy ještě mají listí a patrně ještě pořád asimilují a tudíž odpařují vodu a tudíž ochloazují, co je pod nimi. Navíc rostlý terén - drn (pod úly a za úly kde se chodí už bez trávy = drnu) taky dýchá a také odpařuje zemní vlhkost a proto mám já už včely bez plodu. Kde máte pane Goro přesně úly? Na čem a pod čím?

Když je u mě na slunci 15-16, ve stínu kde jsou úly a pod úly (v podstavci je jakási police asi 15 cm pod dnem úlů a tam leží teploměr) na teploměru slabých 9. Když z u Petra 15+, tak pod úly 12+. A při + 9 se stahují do chumáče, nelétají. U Petra snůška několika druhů pylu a duby mají asi 5 včel na metr čtvereční - těžko se to v prostoru odhaduje, prostě duby u Petra drnčí včelami. Petr je už mimo Sibiř a navíc o 60 metrů níže, chráněný od západu. Sibiř je od západu odkrytá, vidíme přes PB až někam k Rakovníku a Přešticím.

Poslechl jsem Gora a dal nový TL jen asi polovině vč aby bylo srovnání a to na všech třech snaovištích. Jestli se dožiju příští sezony, dám sem vědět výsledek. Když nedávám nový TL (před zimou - novinka), stejně dávám pod VN jen 5 polorámků tuháče, “celý prádlo” nikdy nevyberou, tak proto (Petrův nápad). Některá vč si sama dala do TL trochu zásob, asi pozdního medu. Mám na úlech poznačeno kolik dostaly cukru asi 15-18 kilo, VN jsou výrazně těžší, musela být tedy pozdní snůška.

Tom50
Tom50 30.09.2025, 20:08:46 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 30.09.2025, 17:27:55

Jirko, všude je jinak, podívejte se jak radí Goro.

No a prázdný nástravek nad VN se stropem z igelitu a otevřené očko je super nápad. Mě to nenapadlo, protože nemám očka v bednách vůbec vyvrtaná. Ale jak mě znám, a už fakt dlouho mě znám, na 99% by mě tohle nenapadlo. 

Mám z vás radost, i z Martina a ze všech, myslíte při tom a umíte si poradit. Taky sveřepě mlčí javali a i jeho praxe mě zajímá. Myslím, že nejen mě. Co Roman? Taky “pan ryba” 😉.

Tom50
Tom50 30.09.2025, 10:45:36 xxx.xxx.139.233

Tak se musím “pochlubit”, že i po 60 letech včelaření umím udělat chybu. 

Základní u metody Blaník je, že se likvidují krmítka až nyní, až před první fumigací, která nemá být před 10.10. roku. To proto, aby nebyl ve vč žádný plod. Ten tam není proto, ani u pozdních mladých matek, které mají tendenci plodovat  v zimě, protože jim utíká všechno teplo do prázného prostoru nad plodištěm s krmítkem. Používám plastové hranateké krabice Samla. Tato krabice nepokrývá celý půdorys, ale má jen 350 x 240 mm.

Mnohokrát jsem zopakoval, že plodiště musíme pořádat po celou sezonu tak, aby od česna byly mladší rámky - NE ALE PANENESKÉ -  a čím víc dozadu tím starší. Tím se stane, protože vč zasedne blíž česnu - přirozená zákonitost a staré rámky půjde potom zjara dát vyjíst za blinovky a to je jediná možnost se jich “zbavit”, vyřadit je k vyvaření. Protože se nikdy nevytáčí vysoké rámky, není jiná možnost je dostat z hnízda. Také proto je největší pitomost zebrování!

A tady je ta moje letošní chyba. Pixly jsem položil do úlů s ohledem, že je nalévám přímo z 25 l konve. Jinde jsem vysvětlil, že v konvi mám 16 l roztoku a dvě vč dostanou po cca 8 litrech a tím vím, že je to dávka 5 kg suchého cukru. Podle toho odhaduji nakrmení. A tak krmítka jsem dal podle jak se to nelévá pohodlněji (bez šplouchnutí a vycmrndání - to by mohlo vytéct česnem a způsobit rabovku) bez ohledu na včelstvo. A chyba je v tom, že jak vč nemá strop a nad plodištěm prázdný NN s krmítkem, hnízdo = budoucí zimní chumáč zasedne pod krmítkem a klidně na opačné, tedy zadní části plodiště. Také tam jsou starší rámky a to je pro ně také atraktivnější než mladé.

KK má jít pod VN kolem 15.9., jenže to byl ještě někde plod a tak jsem to odložil o 2 týdny (a taky moje zdr nekondice). Považuji za chybu, že vč zasednou, asi polovina včelstev, dál od česna na starším díle. Nic strašného se neděje, vše se dá vyřešit, jen méně elegantně a v tomto případě se z některého vč nepodaří na jaře vyřadit všechny staré rámky. Tudíž napříště MUSÍ být krmítka položena na HL rámků tak, aby seděla nad přední částí úlu u česna, které je u strany. Takže i jen to, JAK umístíme krmítko, spolurozhoduje o tom, kde zasedne zimní chumáč.

Tom50
Tom50 27.09.2025, 11:00:36 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.09.2025, 10:38:52

Skvělé, gratuluji. Bohužel nemnoho břečťanu mám přes kilometr a na dalších dvou stan vůbec. Žiju na polosamotě - 5 činžáků po 4 bytech + 2 RD v lese a nic a na zahrádky si tu nikdo moc nepotrpí. Louky kvůli zemědělské politice EU a našeho státu museli pobírači dotací zmulčovat a tam není nic. Kde by tráva byla - pastviny, serou na ní krávy na maso pro západní lepší lidi - nechci napsat to slovo, které se pro ně za ww2 používalo. Češi hovězí z českých luk neochutnají. 

Tady bylo před polednen a po poledni 5 dní kolem 11 stupňů a tak včely stejně nelétaly a ony by asi něco někde našly. Uvidím co uvidím, sice svítí slunce, ale ve stínu je 13.

Tom50
Tom50 25.09.2025, 15:01:50 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.09.2025, 08:04:12

Nevím, nepiju Radegast 😉, nemám už 15 let TV a na YT (nic jiného nemám) jsem na toto pivo reklamu neviděl. A teď mi dochází, že jsem se nějak asi naučil reklamy nevnímat a tak si nevybavím žádnou reklamu ani na piva, která piju. A nebo, skutečně dobrá piva reklamu nepotřebují a tudíž na ně žádná reklama není. Jedna z definic reklamy, nevím už od koho, zní: “reklama nám dá vždy včas vědět, o které zboží není zrovna valný zájem”. 🙂

Tom50
Tom50 24.09.2025, 21:33:18 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.09.2025, 09:02:50

Nikdy bych o vašich sděleních, neřekl, že lžete. Já ne.

I já dostal byt, jenže v podniku za malou mzdu a nemohl jsem tudíž jít pracovat jinam, kde bych vydělal víc.

Novomanželská půjčka byla pro všechny. Já měl na mysli půjčky a jiné podpory na výstavbu RD nebo družstevní stavby bytu v činžáku. Tam už byly rozdíly obrovské v tom, kdo podporu dostal a u koho to nešlo. A ano, protože se státní rozpočet  Československa nedělil podle počtu obyvatel toho kterého státu, ale Slovensko povětšině čerpalo na jednoho obyvatele výrazně víc, vy tudíž nevíte, co jsme tu žili my (přesto se vám to nelíbilo). Jak se dělil rozpočet je jistě dohledatelné, třeba ve statistických ročenkách z té doby.

Psal jste, že včely jsou apolitické. Ale ne státní podpora včelařství v ČR. Vy vlastně říkáte, že to mám dobrý když jsem Čech, že se to týká jen “jiných” lidí. Jednu dobu v Německu to měl každý Němec taky moc dobré. Tedy když zrovna nebyl žid…

Liberálové vašeho typu si patrně vůbec neuvědomují jak stejné to je, s tím se já nikdy nestotožním! Ostatní liberálové tak činí promyšleně záměrně a taky proto nesnáším liberalizmus v jakékoli podobě, právě do těchto konců to pak vede, pane Goro.

-----------------------------

Po dlouhé době jsem včera potkal vrstevníka, kámoše, rybáře. Na ryby přestal chodit. Na přehradě, kde si v zákazu vjezdu Ukrajinci s několika auty zaparkovali na pláži, grilovali si podměrečné ryby a odhazovali odpadky, byli hluční a jejich fakani řvali jak na lesy, nejhorší auto Bavorák, přišla rybářská stráž a buzerovala Čechy, rybařící vedle na vyhrazeném místě. Když chlapi ukázali na Ukrajinskou drzost a porušení hned několika pravidel a rybaření bez povolenek a braní podměrečných ryb, porybní je okřikli ať se o to nestarají a neprovokují, jestli nechtějí potíže. Ukrajinským “utečencům před válkou” porybní popřáli příjemný lov. (a příjemné znečišťování pláže původně vybudované pro České lidi, kteří se chtěli koupat a slunit. Ti museli jinam). Ale podle liberálů jistě lžeme, chudáci uprchlíci, ještě že mají Bavoráky a Medvědy, že se jim příjemně utíkalo před zlým padouchem, horší auta by sem třeba nedojela. Takže nejen, že mají přednost u doktora, v nemocnicích a i ve školách, oni smějí porušovat pravidla. Lidi se jednou naserou!

Tom50
Tom50 24.09.2025, 17:46:57 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.09.2025, 14:58:28

Blaník jste pochopil dokonale, udělejte to. Ale šlo by to udělat elegantněji, rozhodně však následující není nutné.

Já bych si nadělal buchty do NN (je dobré je mít, někde tu vysvětluji proč a vůbec nejde o TLumiče). Mám dvě tloušky N buchet, za jeden rámek a pak za dva půl rámku. Dal bych do TL naprostředek jen 5 (6) rámků + 2 buchty po 2,5 rámku, do TL to dáváme s malinko většími rozestupy, ale nemusí.

Od česna buchta 2,5 rámku, pak SR, M, SR, M, SR a nakonec zase buchtu za 2,5 rámku. Šlo by to tak nechat celou sezonu a nehrabat se jim tam, ať si tam tvoří co chtějí, i jen 3 N trubčáky jim stačí jak vysvětlím dál. Prostě by se vysoký trubčák zrušil později a ani to není nezbytné.

--------------------------

Ale. Najděte si vlákno o horním TL. Nad VN to rychleji postaví, jak trubčinu tak dělničinu. A jestli dělničinu zakladou, nevadí, dáte to pak pod VN. V tomto případě bych počkal až na moment, kdy se dává první medník. Vč trubčinu má, má na konci vysoký SR a v něm v tu dobu už i zavíčkovanou trubčinu.

Dal bych to takto, bez buchet:  

M, SR, M, SR, M, SR, M, SR, M, M. Větší rozestupy nevadí, stačí jen 10 rámků od oka malinko dál od sebe. Co z dělničiny postaví a zanesou medem necháte v medníku a dolů dáte jen trubčáky prostřídané s M + další SR prostřídat s M. V tuto dobu je už možné, jakmile je v N rámcích trubčina, vysoký SR zrušit a do plného počtu (ne na jeho místo na konci, ale za poslední dělničí plod) doplnit poslední vysokou M. Dál už to znáte. Tak mě napadá, když bude ve VN na poslední pozici trubčák a před ním zakladená dělničina, pokud je zavíčkovaná tak může k zadní “zdi” a M před ní, v tuto dobu už to zvládnou. Na poslední pozici by M asi postavily, ale nejpsíš nezakladly a my nezakladené vysoké M zaboha nechceme.

I kdybyste dole dal místo některých rámků KE STĚNÁM buchty, nevadí, TL je při výšce NN 15 dost velký, i kdyby měl jen polovinu rámků. Nebo 7-8. Nutné je jen aby tam byly 4 trubčáky (v nejhorším i 3 by stačily), naučte se improvizovat. A zkoušejte. 4 N trubčáky jsem pouze postuloval podle LBV a LBV bylo myšleno na 100% pro Adamcovu míru 39x24 a to je asi 18,5 dm2. Ale dva vysoké rámky 39x30 mají plochu asi 23 dm a tak by u Blaníku 30 stačily i jen 3 N trubčáky, ty dávají asi 17 dm2.

Napište Martine, jestli jste to beze zbytku pochopil a to samé případně i někdo další.

----------------------------------

Z původní metody Blaník, která počítala v TL se šesti SR, jsem postupně přešel na 5 a pak na 4, protože to nepostavily (některé dokonce stavěly dělničinu). A když postavily trubčinu, stejně nezakladly nikdy víc než max 4 N trubčáky a polovina vč taky jen 3 N trubčáky. Prostě 2 vysoké rámky 24 - LBV je pouhý axiom a u vyšší míry 30 tuplem axiom.

---------------------------------

A ano, když nemám souše (nebo je nechci dát jako vy - ve vaší situaci to chválím), dám M.

Tom50
Tom50 23.09.2025, 21:02:04 xxx.xxx.139.233

Sem vložím něco, z čeho si chtřejší sednou na pr.el. Je ale pro mladé potřeba něco vysvětlit.

Každý pořád slyší a čte o Husákově normalizaci v letech 1970-74 a méně už o dokumentu “Poučení z krizového vývoje”, jak to bylo hrozné, jak Havel a další trpěli a takové ty věci. A jak se Normalizace projevovala? Každý musel při jakékoli žádosti o cokoli činit čestné prohlášení, kde musel vyplnit, PRAVDIVĚ POD SANKCÍ, jaké byly jeho postoje v krizovém vývoji Strany v letech 1968 - 74, když Sovětský Svaz 21.8.1968 svými tanky zachránil Československý lid před pravicovými oportunisty, podvratnými živly a Západními imperialistickými mocnostmi, které chtěly udělat v Československu kontrarevoluci. Prostě kdo se nechoval v roce 1968 a párlet poté, když nás napadl SSSR a pak naši zem 21 let okupoval správně, ten měl smůlu a většinou nedokázal nic zařídit, nedostal slušné zaměstnání, nedostal výjezdní doložku ani do socialistických států a i když si chtěl u baráku vyměnit okno, nastaly průtahy a problémy. Nedostal byt - loajální s režimem dostali. Také loajální a hlavně členové KSČ dostali nenávratné stavební půjčky + bezúročné půjčky na pořízení bytu atd. Komunisti dostali každý rok od ROH (Revoluční odborové hnutí) Bulharsko letecky na 3 týdny s plnou penzí, my ostatní na vánoce kolekci.

A jak je to nyní? Sice tu jde, ZATÍM, jen o právnické osoby, přesto je to, podle mě, doslova výbušné!

Doslovná citace z Čestného prohlášení žádosti o dotaci 1D, kdy žadatel čestně prohlašuje že:

- v požadavku o dotaci uvedená právnická osoba nebo člen statutárního orgánu není osobou uvedenou v příloze nařízení Rady (EU) č. 269/2014, o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem narušujícím nebo ohrožujícím územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny (ve znění pozdějších aktualizací) nebo nařízení Rady (ES) č. 765/2006 ze dne 18. května 2006 o omezujících opatřeních vůči prezidentu Lukašenkovi a některým představitelům Běloruska (ve znení pozdějších aktualizací), dále prohlašuji, že žádné finanční prostředky, které obdržím na základě žádosti o dotaci, se přímo ani nepřímo nezpřístupní fyzickým nebo právnickým osobám, subjektům či orgánům s nimi spojeným nebo v jejich prospěch uvedeným v sankčním seznamu dle výše uvedeným předpisům.

- v požadavku o dotaci uvedená právnická osoba nebo člen statutárního orgánu není ruským státním příslušníkem, fyzickou či právnickou osobou nebo subjektem se sídlem v Rusku…

Pak následuje vyhrožování o Euratomu a další kecy.

Takže. Sice jde o právnickou osobu, ale statuární zástupce je už konkrétní člověk. Celá ta slátanina - nesprávně česky napsaná, je psaná ich formou a tudíž se má na mysli jednotlivec a nikoli pouze právnická osoba. Jak dlouho potrvá, než zmizí pojem právnická osoba a bude to prostě občan,  Čech. Já kupříkladu chtěl dát med jedné mladé Rusce, která se vdala do Česka do sousední vesnice a tím bych poskytl materiální výhodu občanovi padouchistánu. Tím bych spáchal strašný zločin a ohrozil Ukrajinu, protože bych podpořil Rusko. Ještě, že jsem té paní nic nedal, možná by se pak ani mí potomci nedostali na školy, nezískali by dobré zaměstnání a tak dále. Byl bych vyvrhel, kdybych dal jedné mladé paní, jejímu dítěti, trochu medu. 

Já to totiž zažil. Sice mi bylo v roce 1968 12 let, ale na učňáku jsem nedržel hubu a pak mi celý život nic nešlo zařídit, nikde mě nevítali a žádný úřad mi nic neusnadnil.

Řeknu jen: “jdu blejt, velebnosti”!

Nevěřil bych, že se dožiju druhé Normalizace. A dožil jsem se.

------------------------

Takže pane Goro, v Česku to včely nemají s politikou lehké. Kor když včelař není tupá ovce.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pou%C4%8Den%C3%AD_z_krizov%C3%A9ho_v%C3%BDvoje

Tom50
Tom50 23.09.2025, 19:54:41 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 21.09.2025, 20:25:41

To chápete špatně. Trump přinesl velké změny do světové politiky. Zmírnil americkou válkychtivost. Velmi výrazně zklidnil Asii, slyšíte snad něco o Tchajvanu, Tibetu a podobně? 

Evropa už dávno nedělá světovou politiku, je na chvostě, brzy jí předběhne i Afrika a jen před ní ještě jsme, jinak nás předběhli už všichni. Trump dal jasně najevo, že hází Evropu přes palubu, hlavně, že ty blby přinutil brát místo laciných energií od nepřátel 4 x dražší energetické suroviny od válečných spojenců, kteří ale pořád opakují, že svým členům nejspíš nepomůžou. Tak já měl vždy za to, že přítel je ten, co mě neokrádá a pomohl by mi, když bych byl napadený a ono je to jinak, to jsou paradoxy že?

Dnes letadlo za miliardy zruší dron za tisíc dolarů a oni se najdou blbci, co ty krámy koupí ne? Ministrem se udělá zastydlá puberta, která si v kabelce nosí hračku - mechanický tank a hraje si na vojáky a na stole v kanceláři svádí vítězné bitvy. Chlubí se pistolkou. Von der dojela políbit prsten Doníkovi a slíbila, že Evropa koupí Americký šrot pro válku, do které Evropě nic není (nemělo by být a nebyla by, kdyby se NATO nes.alo k hranicím padouchistánu). Americké zbraně jsou tak kvalitní, že Polský barák rozflákala AMERICKÁ raketa z AMERICKÉHO letadla a přitom by se tak moc potřebovalo, aby to byla raketa od ultrapadoucha. Jenže ten má lepší a lacinější zbraně a proto šaškárny s červeným kobercem, potlesk a kamarádění a vožení v limuzíně. Chytří pochopili kdo se koho bojí a kdo tu rozdává karty.

A tak si tady žijem, no, není to báječné?

Volby u nás dopadnou tak, že soudy, až cizák nebude schopný udělat vládu, tak řeknou, že se Stačilo! a Oki dali zvolit v nesprávných koalicích a jejich mandáty zruší a tím zůstane u moci hnus fialovej se svojí partou dozimetrických nutelkampeliček s asistencí pobožných, co když byli součástí Národní Fronty, tak začátkem padesátek pomáhali komunistům oběsit známou právničku.

Mark Twain v roce 1892 prohlásil: “Kdyby mohly volby něco změnit, už by je dávno zakázali”. No a už se zakazují = Rumunsko a další. Le Pen chtějí (podobně jako Okiho) zavřít a AfD rozpustit atd. Náš Havlíček - pravá ruka cizáckého zbohatlíka, co za Čechy podepsat Green Deal, zuřivě vykřikuje, že ANO nedopustí referendum a referendum je přece taky forma voleb. Takže na Twainova slova došlo, jen tupá většina ještě hraje tu maškarádu na vládu lidu a věří zhovadilým parodiím na blbou pohádku.

A včely a politika? Tak já to vysvětlím jinde, jak tragicky se pane Goro mýlíte.

Tom50
Tom50 17.09.2025, 20:13:42 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.09.2025, 19:08:58

Vlákno jsem nazval naděje. Od té doby se ledascos změnilo.

Progresivci u vás byli lepší?

No a pro mě lepší chytrý komunista než debil demokrat. Nejstrašnější zhouba, daleko horší než komunisti, je demokracie liberální. Liberalizmus je horší než komunizmus, svobody jsou menší než za komunistů. Kdo za komunistů do nich neryl, nechali každého žít a na ideály já se.. z vysoka, ideálů se nikdo nenažere! Tihle zmetci nenechají na pokoji nikoho, dusí nás všechny bez rozdílu.

Tom50
Tom50 16.09.2025, 16:40:00 xxx.xxx.139.239

Tak jsem narazil v Parlamentních listech na matematického génia - citace -

Nad rostoucí podporou hnutí Stačilo! se pozastavil politolog Jiří Pehe. Vzhledem k tomu, že v minulém průzkumu mělo hnutí podporu 6 % voličů a nyní má podporu 9 % voličů, lze na to nahlížet jako na nárůst až o třetinu hlasů. Pehe nad tím kroutí hlavou.

Pak se nedivme, ničemu, co předvedí vládní panoptikum, koho že je poradce tento geniální počtář? 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Stacilo-posililo-Tak-ze-to-dela-starosti-Kalouskovi-779916

Za sebe žasnu, co asi tak můžou mít v hlavě voliči dozimetru, nuteláckých kampeliček, koňolamp a přerostlých čikulíků s dredy po čtyřicítce. Na tomhle exotovi je na první pohled vidět, že je “divnej”, připomenu jeho angažmá v Antifě. A tak dále. Inu, Češi si po 600 letech v anketě zvolili za největšího Čecha Lucemburka a nyní je největším Čechem Japonec? To jsou pradoxy.

https://spd.cz/antifa-kterou-podporuje-ivan-bartos-ma-komunisticke-koreny/

Na modliče jsem nezapomněl, ti mají na svědomí, že soudruhům pomáhali v padesátkách věšet jednu právničku - spolupodíleli se v Národní Frontě na vytváření bolševické totality 1948-1989. A tak by se dalo pokračovat…

Jak tyhle sebranky může někdo volit? 

Co by řekl Havel, že je prezidentem - jemu na roveň, postavený komunistický rozvědčík? Co by řekl na svého oblíbeného politoiloga, který se prokázal jako skvělý počtář? Kdyby se musel živit prací, třeba v obchodě, už by byl dávno mrtvý hlady, když nechápe %…

Pak to v naší zemi vypadá takto, když našim vládcům radí ti, co neumějí počty z páté třídy základly.

https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/to-jsou-paradoxy-pane-vanek.A061031_142841_show_tipy_ob

https://www.youtube.com/watch?v=wfQBQ8yq92g

Tom50
Tom50 14.09.2025, 20:21:03 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 14.09.2025, 14:47:45

Kyseliny asi mohou ničit bakterie. Já díky Formidolu neměl vápno a pak se dostavilo zrovna ten rok (a jedny o rok před tím), co tu by smidla a pak pomlouval. Nepoužil jsem kyselinu ani tak a vápna jsem se zbavil a to výměnou matky (nic jiného nefunguje). Než začal Formidol, bylo vápno na Vlašimsku úplná pohroma, měl to každý. A já připisuju KM, že to skoro zmizelo a nemá to, pokud vím, ani jeden kyselinář. A tudíž na houbu KM funguje určitě. 

Je možné, že z hladu nejen stres, ale jako lidi spíš onemocní podvyživení s blbou životosprávou, tak stejné je to u včel.

Jestli uvězníte matky, horší stres si já neumím představit a já bych to nikdy neudělal. Jestli to vychází Rusům, nemusí vám. Když se u nich učíte, vždy bezpodmínečně zjistěte kde včelaří a zda se tam vůbec obdělávají pole a zda je něčím jejich jezevci stříkají. Taky v Rusku panuje kontinentální klima a tak vám výška nad mořem nic neřekne. Prostě to je jako když hloupí opisují v USA - jiná včela a jiné podmínky. Přetřásalo se to na všemožných forech stokrát a moje názory snad znáte.

Na druhou stranu, jste už velkej kluk a měl byste si poradit. Často se tu odvolávám na nejlepšího kámoše Petra. Nedal si říct (ještě před tím než si pozabíjel vč KM v německých super odpařovačích) a protože jeden doveda z Ostravy se potřeboval napakovat na prodeji izolátorů, tak dal do časopisu PR článek a Petr se nachytal. Přišel jen o dvoje z osmi tehdy zazimovaných vč, ale od těch přeživších měl minimum medu, matky pouštěl na konci únoru když já zužoval. Ještě to zvažte. Izolace matky je jen pro ty, kteří věří, že jim včely zabíjí roztoč. Já vám tvrdím, že roztoč to není. Jsou to viry a ty tu byly vždycky. Jen ostatní vlivy = stresy byly mírnější. Ale to je pořád dokola, podle mě mlácení dávno vymlácené slámy.

Martine, všiml jste si, že jsem vloni prvně léčil 26.12.? A dělalo se to acetonaerosolem, protože v prosinci to jinak nejde. Všiml jste si, že jsem některé vůbec nenakrmil cukrem? Přesněji třetina dostala asi do 10 kilo cukru, tedy víc než 5 a některé možná max 10. Druhá třetina byla ochotná vzít asi 2- 5 kilo a třetina vůbec nic, slovy ani deko cukru. Padla mi necelá třetina zazimovaných a nejvíc padlo těch, co jsem do nich dostal až 10 kg cukru. Nejméně úhynů bylo tam, kde seděly na tuháči a nemohly víc než 3 měsíce ven. To bylo stanoviště R a tam padly jen dva ultraslabé odd, tzv záložní matky. Ke stan R rozjezdily Lesy cestu tak, že se tam nedalo dojet a tam jsem se krmit ani nepokusil (i když lesník opakovaně nabízel, že mi tam krmení zaveze traktorem, nebyl jsem zdravý, odmítl jsem) a celé to tam odepsal. Z 10 přežilo 10 a dva odd, sice hlášené, ale nenárokované na dotaci padly. Vlastně stan R zimovalo nejúspěšněji.

V takové situaci říkávali mí předkové tady u nás: “A teď se vole vožeň”, na Moravě: “Včil mudruj”.

Tom50
Tom50 14.09.2025, 19:50:24 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.09.2025, 15:18:37

Ano, když není v přírodě nic zajímavějšího, jdou i na ovoce. Jen neumí prokousnout slupku a tak využívají co načnou sršně a vosy. Nebo, jak jste vyfotila, napadají puklé ovoce. Škodit neumí a vy musíte dávat pozor. Je nutné dávat hlavně pozor na děti!