»
Odpověď na příspěvek uživatele
PETROSMORAVICUM z 02.03.2025, 10:18:24
Asi jste spletl dvě věci. Patrně máte na mysli, jiný můj názor a to, že kdo by chtěl chovat včely, musel by projít kurzem a složit zkoušku stejně, jako je to u sportovních rybářů. Na tom trvám, spousta mamlasů by se včelami vůbec nezačala. To je jedna rovina a tady lze diskutovat a mít různé názory.
Pak tu jsou ale tak zvaní učitelé včelařství, jsou certifikovaní a mají status učitel včelařství a na základě toho smějí například dělat odborné přednášky. Berou za to peníze a tudíž by měli prokazovat, že opravdu něco umí, stejně, jako ti řidiči, když chtějí brát peníze za řízení vozidla, musí chodit na přezkoušení. Protože se dopravní situace mění a tudíž i předpisy. Zrovna tak je včelařství živá věda, neustáloe se posouvá kupředu a není možné, aby někdo přednášel bludy jako ze 70 let 20 století. Já zažil člověka, který je dokonce učitelem v Nasavrkách a vykládá na přednáškách - viděl jsem jednu - takové nesmysly, že je pro mě děsivé, že tento pán učí nové včelaře.
Taky mě překvapilo, že někdo přednáší o používání Amitrazu před snůškou, klidně i jen dva týdny před ní. Na jedné straně mě řadového včelaře nutí státní veterina k nějakým činnostem, buzeruje mě a současně někdo smí přednášet takové věci? Tak co se vlastně smí a co nesmí?
Tím bych uzavřel můj názor na povinné přezkušování učitelů včelařství.
-------------------------------------
Další blud z přednášky:
Nikdo se neptal, ale pán si dal sám sobě otázku či zadání a pak si opověděl. Mluvil o tom, že včelaři tvrdí, že roj odnesl všechen med a tak proto z odrojence nejde nic vytočit. To je pravda, tedy to, že hloupí včelaři toto říkají. Pan přednášející ale nevysvětlil, kam se poděje med z odrojeného včelstva a sám začal mluvit o tom, kolik může roj odnést zásob. No a to se mi protáčely panenky. Připomínám, že pán o sobě říkal, že je technik a co nejde spočítat, změřit, zvážit, tomu on prý nevěří a tím se nezabývá. Opět doporučuji zhluboka dýchat.
Roj prý váží asi 4 kila a má tudíž asi 40.000 včel. Teď ohromil váhou v miligramech - v tom má Petros pravdu, na takhle debilní otázku, kolik miligramů medu se vejde jedné včele do volátka bych fakt odpověď nevěděl. Možná uvedl údaj pravdivý, možná ne, nikdo normální nepočítá váhu obsahu medného volátka jedné včely. A pan přednášející pokračoval, že 40.000 včel, když váží ty 4 kilogramy a opakuju, že roj, když váží 4 kila, že podle toho, co včely pojmou do svých volátek, nese nanejvýš 2 kilogramy medu. Pán je inženýr, patrně assi chyběl ve třetí třídě základky, protože jak jinak by se mohl tak seknout? 4 kilový roj je 40.000 včel, kolik celkově váží roj (skutečně je asi 10.000 včel jeden kilogram), když má ve svých volátkách nasáté 2 kila medu, musel by vážit 6 kilo ne?
Je mi 69 let, ale roj o váze 6 kilo jsem jakživ neviděl, pěkný roj má tak 3 - 3 a půl kila, když je vyrojený pár hodin, má v sobě asi kilo zásob a tak je to asi 20.000 včel, maximálně 25.000 včel. Na druhou stranu mě nikdy za celý život nenapdlo roj zvážit, vše, co o rojích vím mám od předků, známých a z odborné literatury. Budu rád když mě někdo vyvede z mého omylu abych neumřel hloupý. Možná, že roje ze 40.000 včel s nasátými 2 kily zásob, vážící 6 kilo jsou běžné, jen já jsem úplně blbej. Taky se pan přednášející mohl jen lidsky splést a zapomenout přičíst ke 4 kilům včel ty dvě kila medu, ono není jednoduché mluvit z hlavy a vyřčené nejde opravit jako když po sobě čteme vlastní text a opravujeme jej před odelsáním.
-----------------------------
Další blud.
Předtím tvrdil, že pěkné vč při teplotách pod +9, kdy je vč semknuté v chumáči, musí prý být nahusto ve všech ulkičkách. Upozornil jsem ho, že včela medonosná nikdy neobsedá víc jak 8 uliček, tudíž pouze 9 rámků, přičemž krajních se chumáč dotýká jen na jedné straně. Vrtěl hlavou a očividně to slyšel poprvé, nesouhlasil. Pro začátečníky. Pokud by vč bylo silnější (zimní chumáč) víc než asi 10.000 včel, pak se chumáč protáhne na výšku do tvaru jakési hrušky, ale nikdy prostě nebude mít půdorysně víc než 300 - 310 mm. Mimochodem, tady vzal Brenner ve své teorii těch 30 centimetrů svojí míry.
Tady odbočím. Velmi často se setkávám s tím, že i zkušení včelaři žasnou a bojí se, že je něco špatně, když kolem vánoc vidí včely nalepené na stropní igelit (folii) a to i tehdy, když je nad VN ještě KK 15. Myslí si, že jsou hladové, že už spotřebovaly zásoby a že je nutné něco udělat, dokrmit a podobně. No a to je to, co se takto polopatě v žádné odborné literatuře nejde dočíst, tak to vysvětluji já tady a teď. To jsme prostě zazimovali velmi pěkné silné vč, které není v chumáči tvaru koule průměru 30 cm, ale protože je včel víc než asi 10-12.000, tak chumáč má tvar hrušky a proto se dotýká stropu.
Další hlod byl, že pán tvrdil, že přezimující včelstvo má asi 30 - 45.000 jedinců. To prostě v podmínkách ČR není možné. Toho by byla MOŽNÁ schopná Ligustica, ale ve středoevropských podmínkách to ani u ní nebude možné.
---------------------------
Já bych chtěl od přednášejícího takovéto informace, něco, co nevím a co se nedá najít v knihách. Také jde o schopnost mluvit bez šumlování, zřetelně vyslovovat, já pánovi na asi 6, možná max 8 metrů rozuměl polovinu věcí. To přednáška například Dr. Peroutky, nebo Ing. Titěry, i třeba Ing. Texla (Petra), to je doslova požitek. Skvělé byly přednášky Ing. Smělého, skvělý byl včelař Nerad a mnozí další, nikdy jsem neměl problém rozumět. Toto bylo poprvé, kdy jsem zažil, že přednášející nejen, že nebyl rétor, nebylo mu rozumět. A navíc vykládal věci, se kterými jsem nemohl souhlasit.