Poznatek z Podblanicka.
Nejsou skoro žádné vosy, sršní málo. Nejsou komáři a ti jsou údajně hlavní potravou vos. Nejsou červivé švestky, ani jediná. Noční motýli - můry téměř neexistují, deních motýlů je také nepatrné minimum. Ubylo i much domácích a asi kvůli nim je málo jiřiček, vlaštovka je tu velevzácná a rorýs vymizel úplně. Téměř zmizeli rehkové obecní, zahradního jsem letos nezahlédl ani jediného. I kos je letos rarita, drozdy jsem tu letos neviděl, hrdličku už jsem zapomněl jak vypadá, jen divokých holubů neubylo. Je málo myší, káňata a jiní dravci nemají co žrát a slídí po dvorech a slepicích, letos je vidět hodně koček v polích a posečených loukách i dost daleko od vsí, patrně je dál od lidí vyhání nouze o hlodavce a ptáčky. Nepamatuju už několik let, že bych zahlédl přejetého ježka a jeho večerní a noční funění a dupání si pamatuju už mlhavě, louky a zhrady jsou bez krtin (ty mi na zahradách nechybí). Volavky číhající na polní myši na polích a loukách bylo vidět vždy až skoro v zimě, nyní už slídí po souši od začátku srpna. Patrně proto, že tu z vod úplně zmizela plotice, perlín a kdysi plevelně a invazně přemnožený okoun je nyní chráněná ryba, stejně jako karas obecný, ježdík obecný už neexistuje roky. Ouklejku pruhovanou jsem naposledy chytil před 60 lety stejně, jako hořavku duhovou západní a ouklej obecná vymizela téměř úlně též. Invazní střevlička východní, ještě před 20 lety téměř neřešitelný problém rybníkářů, zmizela úplně. Ve vodách není chrostík - žilo jich u nás asi 200 druhů, nejznámější byla “dřívka”, kdy se dna potoků a říček doslova pohybovala a “rákosníci”, tak se tady říkalo “dřívkům” = larvy chrostíků s futrálem se daly nabírat hrstí. Neexistuje už ani jediný. Tahy jepic skončily před lety. Ryby nejsou protože nemají co žrát, ve vodách je jen pár vysazených velkých kaprů. Přestal jsem rybařit a protože mě živila po dlouhých 30 let výroba rybářské “bižuterie” jsem rád, že mi to vyšlo s odřenýma ušima. Když jsem šel před šesti lety do důchodu, nevěřil bych, že se to stane. Ale výsledek zuřivé ochrany ekoteroristů všeho škodlivého, třeba vyder a kormoránů se nemohl nedostavit.
Rapidně ubylo divokých prasat, která ještě vloni byla přemnožená a nikdo si s nimi nevěděl rady. Prasata nejsou, pole jsou po mnoha letech nerozrytá, výsevky nezničené. Rapidně ubylo srnčí zvěře, bažanta a zajíce nevidět, divocí králíci tu nejsou už asi 25 a spíš 40 let...
-------------------------------------
Jsem v lese denně celý rok. Ale mikrovlny jistě nevadí, přece to vědci tvrdí, že to ničemu nevadí. Jen všechno vychcípalo, kdy přijde řada na lidi? Snížila se porodnost českých žen, je to skutečně jen tím, že mladí neseženou bydlení a tak neplodí děti, když s nimi nemají kde bydlet?
Pravda, snad úplně zmizel i kůrovec a už nehynou lesy a komáři a vosy nikomu taky jistě nechybí a koho normálního zajímají nějaký blbý ryby, že jo. Ale NĚCO SE DĚJE.