Aktuálně: 2 486 inzerátů • 292 862 diskuzních příspěvků • 21 472 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

⋮
Tom50
Tom50 24.02.2025, 21:25:40 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 24.02.2025, 20:09:22

Tak tohle je tak logické a jasné, že by bylo nutné to zdůraznit!! Mě toto nikdy nenapadlo, že to je vlastně svého druhu očkování, ale dělám přesně to samé, nikdy nic nelikviduju, i když odd neměl jiskru a nelíbil se mi, zmačknu matku, ale vše rozdělím mezi ostaní. Kamarád Petr vše takové síří a pan Goro taky.

Tak mě napadá. Jsem velkým odpůrcem jakékoli dezinfekce kromě vyškrábání a vyžehnutí. Nechci aby včely musely žít ve dřevě nasáknutém louhem, Savem a dokoce ani obyčejnou sodou. No a není třeba vysoká odolnost mých včel způsobená právě tím, že jim rozhodně nedělám sterilní podmínky?

⋮
Tom50
Tom50 24.02.2025, 21:17:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 24.02.2025, 20:34:05

Tak napřeskáčku. Podle fotky jste zúžil málo, až bude slušně, vyndejte ještě první rámek. Vy jste je vlastně moc nezúžil. Jaká je to míra? A máte pěkně čisté HL, gratuluji, takhle to udržujte celý rok.

V úle mrzne, zvykněte si na to. Nicméně že by mrazem vyletěla víčka a zásoby vytékaly jsem nikdy neviděl, neslyšel. Co se u vás děje netuším. Ochutnal jste to? Pění to? Raději jim to vemte a dejte něco, co neteče. Ale jestli to nemá kyselou, ztuchlou chuť a jestli nemáte jiné rámky, dejte to do komor. Později, až bude hezky a pokvete jíva, tak to pak spotřebují bez problému.

No a ty plastové rámky. Vím o tom výrobci a žasnu, že se najde magor, který to koupí. Existuje ještě jeden magor a ten nedělá VM mezi patry nástavků a časopisy, bohužel i Dymák - určitě nejlepší časopis, tomu dovedovi otiskují články. Zoufale chybí rozum a vzdělání u zákazníků a ochrana státu v podobě závazné státní normy. Tohle je důsledek liberální cochcárny, že si někteří dělají co chtějí. Obyčejně se tu nelíbí moje brojení proti liberalizmu a tady máte výsledek a důkaz mých slov, jak se ta zhovadilá ideologie pak projevuje v praxi a běžném životě. Jestli se vy mladí nevzpamatujete a neuděláte liberalizmu konec, připravte se, že civilizace skončila.

Plastové rámky nesprávných rozměrů za každou cenu ven, plásty později, až bude lepší počasí a začne se projevovat první stavební pud, je nutné vyřezat a dát do správných louček a plastové kraviny vyházet do kontejneru na plastový odpad. Jinou cenu to nemá. Žádné našikmo do komor nedělejte a jestli jiné zásobáky nemáte, odpreparujte jednu boční loučku, nějak si poraďte. A budiž toto varování aby nikdo nic tak blbého nekupoval.

A že jste si na něco nevzpomněl a nenapadlo vás? Klid, berte to jako že se to tak stát mělo. "Všechno zlý je vždycky taky k něčemu dobrý" říkávali předkové. Pořád jste o hodně před mnoha jinými začátečníky, ti si kraviny, co dělají a nebo nedělají včas, co by dělat měli, vůbec neuvědomují a myslí, že je to tak správně. Vy máte velkou šanci stát se včelařem velmi rychle - myslí vám to.

--------------------------------

Jestli jste tu nenašel jak se zařezávají plásty do jiných louček, ptejte se, vysvětlím to, poněkolikáté, znova. Zrovna tak jestli máte odd na 24 a chcte 30, ptejte se. Myslel jsem si, že je to běžná praxe a s hrůzou zjistil, že si s tím většina vůbec neví rady.

⋮
Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:57:24 xxx.xxx.139.254

Tak jsem měl konečně hromadný prolet na stan K, na stan R jsem se nedostal, tam to ale trochu létalo v pátek nebo čt, už nevím přesně.

Takže. Na jednom stan jsem nahlásil 10 vč, zazimoval 12 a 3 padla. Padlo tedy jedno kmenové. Toto stan nedostalo ani deko cukru a jen jednu léčbu acetonvaridol 25.12.2024.

Na Stan K je to horší. Dnes tam byl hromadný mohutný prolet a už je úplně jasno, mám za to, že už nepadne nic. Z 20 hlášených kmenů žije 14 + 6 slabých oddělků na cukru. Zítra už zkusím zužovat, má tu být pěkně.

⋮
Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:41:58 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 22.02.2025, 07:59:59

Dále by mě zajímalo toto: dejme tomu včely nebudou mít ještě po proletu budu chtít do nich vlézt

Moc se vám omlouvám, přehlédl jsem vaši větu, že když půjdete do včel když není po proletu. No, to nesmíte udělat. Tak je záhada proč vás a asi i dílo úl, všechno, pokálely vysvětlená.

Je rozdíl, když se měly možnost proletět několikrát za zimu. Ale letos nebyly moje včely venku od začátku prosince a vlézt do nich by se stalo co jste popsal. Vlastně dneska byly venku prvně a všechny, konečně tady byl hromadný prolet.

⋮
Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:35:41 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.02.2025, 10:15:16

Máte pravdu.

A nebylo to přikazování co máte komu psát. Psali jste spolu s Adamem a tak jsem navrhoval, neradil a nenařizoval, co byste mu mohl sdělit. Se mnou on komunikovat nechce, nemám alternativce rád a léčím tvrdou chemií a tak jsem pro alternativce asi prašivej. Každý, když se mu nastaví zrcadlo a dokáže se mu argumenty, že se mýlil a vymýšlel blbiny, nechce uznat, že byl pošetilý a neuměl to SPRÁVNĚ domyslet, ale nemá rád toho, kdo mu dokázal jeho omyl. Tak už to na světě chodí.

⋮
Tom50
Tom50 24.02.2025, 09:35:08 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 24.02.2025, 09:00:38

Čekal jsem, že toto napíšete vy a nebo někdo jiný. Ano, na první pohled je v tom rozpor. Vidím to takto, hlavně u vědomí, že velice dobře znám ty dva s obrovským počtem VD kilometr od vás.

Ten mladý je nevzdělaný flink, viděl jsem u něj zjara přeživší včely na 3 rámcích na začátku března, kdy v jednom včelstvíčku bylo asi 40 buněk zásob. Další dvě z jeho tehdy 4 měla tak po 15 deka zásob, čtvrté mrtvé hlady. Na otázku jak krmil, že 5 kilo cukru. Je to tak 9-10 let. Tehdy jsem mu do jeho Adamců dojel k sobě pro zásobní rámky a tři vč jsem mu zachránil.

50 m nad ním je starý pán, Ing. Ale už před pár lety byl těžce nemocný, pak se z toho nějak vyhrabal a myslím, že opět omarodil a nemohl a vč zanedbal. 

Ano, na 100% si vaše včely přinesly domů nemoci, na které vám pak padly. A VD by mohl být indikátorem toho, jak se kdo o včely stará, tedy v ČEM včelaří a hlavně JAK. 

A jak píšu stále dokola, ti, co se starjí mizerně a je jedno, zda z hlouposti a nebo ze zdravotních důvodů, pak ohrožují včelstva všem kolem sebe. Pak to odnesou nevinní. A jako to často bývá u autonehody, viník obyčejně přežije a hůř dopadnou nevinní.

Taky uvidíme jak dopadnu se svojí téměř neléčbou proti VD tady na Sibiři já. A jak na tom budou mí sousedi a tvrdím, že já v doletu svých včel nebudu mít nikoho jako vy ty dva. Je nás ve spolku jen pár a většina má míru 37x30, jenom já 39x30(24) + NN = tedy Dadantsystém a pouze panenský med. Celkem měli malé úhyny, Adamiti asi dvojnásobné než Čechoslováky (já jsem na tom nejhůř ze všech). Nezávisle na mě málokdo (jen jeden včelař) používá Formidol, prý ho děsivě zdražili a tak si ho ostatní neobjednali, odpar KM nikdo a o šťavelce jsem neslyšel. Používají Gabon a Varidol a co na schůzích slyším, tak díky obětavé předsedkyni a nákazovému referentovi ošetřují vč přesně podle metodiky pro použití těch prostředků, například nikdo nenechá Gabon do jara a skutečně jde za měsíc ven. 

Vlastně jsem zapomněl, jeden, co začal včelařit z mého popudu tu má Blaník a padla mu dvě slabá a “pofiderní” vč, slabý poroj a pozdní odd ze 7 vč, přesněji jednotek. 

Ještě se Tome vracím. Včelaříte na rozhraní dvou okresů a přes kopec jsou dvě vsi, v jedné byly BF a o těch nevíme nikdy nic. Bylo by dobré se popídit v jejich spolku, jestli sdělí jak na tom v těch dvou vsích byli.

⋮
Tom50
Tom50 23.02.2025, 22:42:09 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 26.11.2024, 21:03:19

Mrzuté je, že na toto jasné, stručné a naprosto snadno pochopitelné (díky stručnosti zde není prostor na jiné výklady) vyjádření VŮBEC NIKDO NEREAGOVAL.

Pro pravověrné je to asi stejné, jako říct v kostele že Bůh neexistuje. M.S. (i já) máme štěstí, že se za rouhání už neupaluje.

⋮
Tom50
Tom50 23.02.2025, 22:20:09 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.02.2025, 21:27:30

Na jednu stranu je Adam důkazem, že alternativci fakt už vymýšlí kraviny, zkusil bych ještě vysokou podestýlku!

Na druhou stranu i já vymýšlím a dělám pro mnohé nesmyslnosti, protože když se nic nezkouší, není šance na nic přijít.

Hlavně ale Adamovi zkuste vysvětlil, že kleštík včelí - VD nezpůsobuje úhyny včelstev. Kdysi jsem to přirovnal k zablešenému vlčákovi, má pak tupější zuby a nebo méně hlídá?

Za velmi úsměvné považuji, jak alternativci vymýšlí nesmysly, ale přitom jedou na vlně mejnstrýmového boje proti škůdci, který ale nijak významně neškodí (nikdo ho v úlech nemusí mít viz Blaník). Tedy když se včelstva zaopatří pomocí moderních, nikoli však alternativně nesmyslných metod.

Dám příklad opravdu pro jednoduché. Když se absolutně věřilo v Boha a nikdo si bez Víry neuměl představit život ani práci, věděl každý, že je nutné se pořád modlit růženec a bylo nutné zajistit, aby bylo klokočových kuliček dost pro zvyšující se potřebu růženců. Jeho kuličky jsou z keře klokoče. No a představme si uvědomnělé pravověrné modliče, kteří by úplně odlesnili Evropu aby bylo kde pěstovat klokočové keře, protože prostě bez modlení růžence se nedá pracovat, radovat se, truchlit, prostě žít, což v té době věděl naprosto jistě úplně každý. 

Trapné? K smíchu? No ano a přesně tak já vidím alternativce. Byli by neškodní, kdyby mejnstrým nejel v té kravině boje s kleštíkem. A proč mejnstrým pořád vidí kleštíka jako všechno zlo? No protože z léků proti němu mají mocní kšefty a ti mají takové prachy, že nedopustí, aby se mohlo uznat, že je kleštík včelí okrajová záležitost a mají dost peněz i na podpalcení (granty) vědcostutů, kteří chotně vypracují na zakázku studie na cokoliv. A dokonce se mejnstrýmu daří rozeštvávat včelaře na skupinu ortodoxních alternativců proti tvrdochemikům. Přitom kolega Adam píše bez chyb a je jasné, že je to vzdělaný inteligentní člověk. Jen mozek si dal vymýt propagandou…

Nevím pokolikáté zopakuju pro Adama, že léčím minimálně, jinde včera píšu, že stan R dostalo jedinou léčbu acetonvaridolem 25.12.2024. Podle jeho logiky se moje vč, vůbec nekrmená cukrem a zimmující na 100% melecitozním tuháči, neměla dožít listopadu 2024. Padlo tam jen 25% vč a jen od začátku pofiderní oddělky. Nevím už jakou řečí to mám sdělit aby to i alternativci pochopili. A nemám hlubokou podestýlku. Kdo to nemůže pochopit je jediné vysvětlení NECHCE.

Zkoušíme neléčit proti VD ani jednou za rok, nijak, ničím, jen úlem a metodou Blaník. Ano, s plně rozběrným dílem a mezistěnami. Jsme asi za alternativci zaostalí.

⋮
Tom50
Tom50 23.02.2025, 20:09:24 xxx.xxx.139.254

Tak jsem duševní zvratky anonyma nechal vyhnít a ukazuje se, že tihle končí, nadávají všem kolem sebe a nechápou, že šou skončila a že nastává nová doba. Náš bolševický rozvědčík chce lít další miliardy do prohrané války a ožebračovat lidi a stará megera chce žít v demokracii a neuvědomuje si, že my staří máme už lehnout na hadr a neku.vit to mladým. 

Baví mě co se děje a popravdě, už jsem nedoufal. Teď začnou člověkům v tísni, chvilkařům, evropským hodnotám, elfům a dalším zbytečníkům docházet prachy a jsem zvědavý, zda jim činnost zatáhne maďarský žid Soros. Kdo ví, jestli je ještě živ, mám dojem, že to je jen strašák jako byl v Orwelově 1984 Emanuel Goldstein a nakonec i Velký Bratr, osoby, které nikdy nežily a byly jen symboly. Náš bolševik z Hradu na náměstích uvádí chvilky nenávisti jako třeba dnes. 

Kopíruji sem kousek z Wikipedie (dovolil jsem si podtrhnout v čem se to podobá dnešku) z popisu románu 1984, aby bylo každému jasné, o co v aktuální válce jde:

Udržovací válka 

Válka mezi mocnostmi v Orwellově světě není vedena proto, aby byla vyhrána, ale aby byla udržována, aby obyvatelé nebohatli a neměli čas přemýšlet. Válka udržuje obyvatele ve strachu a odrazuje je od emocí, jichž by se mohli těšit v dobách míru. Válka udržuje nepřátelství mezi mocnostmi a svým způsobem je motorem nejenom ministerstva míru ale i Strany. Vlády všech mocností jsou si toho velmi dobře vědomy a záměrně udržují status quo.

A najednou přijde Trump a hodí do tohlo liberálům vídle a ti teď kvičí a nevědí, která bije a nejsou štont pochopit a smířit se s tím, že nastala nová doba. Někteří neumí včas a bleskurychle převlíknout kabát jako Zucekerberg… A ti si to dopijí do posledního hořkého doušku a myslí, že jim to všechno projde jako prošlo soudruhům po roce 1989. Moc bych na to na jejich místě tentokrát nevsázel. Jako se pouči Trump z prvního prezidentství, snad se nyní poučí i lid. I když na lid bych taky moc nevsázel, tedy na jeho inteligenci.

⋮
Tom50
Tom50 23.02.2025, 09:26:55 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 23.02.2025, 07:59:16

Protože už bude březen, stačí kilo? Ale dáváte těžké otázky, prostě musíte si načíst kolik zásob asi tak - je to hlavně podle velikosti ponechaného prostoru, datumu, průběhu počasí jaké má nastat, ale taky jak moc jsou už rozplodované - je nutné ve vč mít. 

Jen odhaduju, v životě mě nenapadlo to vážit. Ale jestli je bedna 24 plná medu, má asi 24-25 kg. Bedna 15 má asi 15,5 kg medu a tudíž bude bedna 30 asi 30-32 kg. No a děleno 11 rámky něco kolem 3 kil když bude oboustranně zavíčkovaný (tak narvaných rámků se zimními zásobami je velmi málo, spíš takové nejsou). Ale já to takto nikdy neměřil, nevážil, děláte z toho moc vědu. Tímto přístupem se nikam nedostanete, teoretizujete už 5 let, včely máte třetí zimu. Jste těžký oříšek, pro mě rozhodně.

Aby bylo úplně jasno. Doba pro pohlídání hlavně TS aby nedošly zásoby v rámcích mezi česnem a hnízdem už minula, to se vztahovalo k začátku či půlce února. Za týden má být asi 15 stupňů, příroda se neskutečně rozjede. Zúžíte až to půjde a až tak nevadí, že bude už 1.3. Nezapomínejte jak funguje blinovka. 

Ještě se vracím. Mrzí mě, že si pořád neuvědomuju, protože mám i Adamcovu míru, že na třicítce obyčejně NIKDY ŽÁDNÝ PROBLÉM NENÍ!!! Navíc na této míře je někde nahoře pod HL a v rozích skutečný med a taky proto, tedy zásoby nedojdou a taky mají lepší kvalitu, tak proto jsou včely na 30 vždy lepší.

⋮
Tom50
Tom50 23.02.2025, 09:14:19 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.02.2025, 08:21:54

Nepřekvapuje mě, že jste progresivec, jste liberál, to já dávno vím. Jenže teď právě skončil penězovod a uvidíme. Stejně tak u nás brzy neuslyšíme o Chvilkařích, sice se Pánek asi prací živit nepůjde, o ty hlavní se Soros postará, ale nastává změna a jak říkám, uvidíme. Navíc mě nevadí bývalí komunisti, tedy dokud je oligarchická mafie neinstaluje na Hrad. Mě spíš vadí dnešní neomarxističtí liberálové = novodobí bolševici. Protože ti dnešní mají k dispozici moderní technologie a zbraně jako třeba to, co valná většina musela povinně podstoupit, když chtěla smět na oběd do restaurace, proto není vyhráno.

Fico za měsíc stihnul jednat s Putinem, Erdoganem, Orbánem, Muskem, navštívil Papeže a sklidil ovace ve stroje v USA za svůj projev. Zatímco náš Brněnský kašpar s oslíma ušima - někdo myslí, že to jsou uši zaječí, sedí doma a mlčí a nikdo ho nikam nezve a nikdo se s ním nebaví. Ale patrně by někteří Slováci chtěli mít v čele stejnou nulu. 

Někteří i u nás chtějí ww3 a já jen doufám, že se jí podaří zabránit.

⋮
Tom50
Tom50 22.02.2025, 22:04:30 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.02.2025, 21:39:10

Přesně řečeno!!!!!

Jsem polepšený kuřák, ale když jsem zvažoval ve svých 50, zda krásně s kouřením umřu a nebo ještě zkusím, blbě, bez radosti trochu žít, zvolil jsem sice B, ale zapřísahal se, že nebudu ten polepšenej debilní mravokárce. A nejsem a tvrdím, že, řečeno s klasikem: “Žena je žena, ale dobrá cigareta je pokouřeníčko!”

Jsem proti zákazu kouření v hospodách. Komu vadí, nemusí tam lézt. Komunisti před polednem sebrali ze stolů popelníky, vyvětrali a podávali obědy a ve 14 hodin zase vrátili popelníky na stoly a dovolili kouřit. Ale jen tam, kde se vařilo a tudíž jedlo, pivnice byly buzerace ušetřené. To fungovalo dokonale, ale EU ví všechno líp. EU se rozpane a myslím, že už letos, už začalo převlékání kabátů, zatím pomalé, ale ono to zrychlí a některým se v palici nerozsvítí jako Cukerbergovi a nestihnou to. To je jasné. Co jasné není je, jestli se EU nepodaří rozpoutat ww3.

Mrzí mě jen, jak Tom4 reagoval, že jsem si mohl odpustit to o chlemtání dotační a jiíné EUšlichty prasaty, co jsou zrovna u koryta a dalších chlemtačích, co chlemtají zbytky šlichty, co velkým prasatům odpadne pod koryta. Mnohá ta prasata budou od chlemtání dotační EU šlichty odstavena. Jenže kobyla, která chcípá, nejvíc kope. Jsem zvědav, jestli se i nyní soudruhům progresivním liberálům generálně odpustí. Nemělo by!

Slovákům závidím Fica a normalitu. Ale vyhráno není.

⋮
Tom50
Tom50 22.02.2025, 20:47:05 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.02.2025, 19:26:41

Děkuju vám a děkuju i panu Gorovi za držení palců. Fakt už věřím, že mi něco přežije a hlavně bude k něčemu.

Zapomněl jsem na 6 slabých (ultraslabé jsou 3) oddělků u baráku. Proletěly se, žijí. Hned mám lepší náladu. A nepřehlédněte v jiném vlákně proč (asi) padla vč Tomovi4 na externím stan, které “zdědil” (koupil si to) po mě.

V uplynulých 6 dnech denně porazím, rozmanipuluju, naložím na vlek a doma složím (z větší části pořežu, naštípám a uklidím) asi jeden PRM dříví (popravdě spíš je to kubík). Už zase skáču přes kaluže. Bohužel jsem ateista a tak nemám komu poděkovat (děkuju dětem a přítelce, bez nich by to nebylo). Jestli se dožiju, za 3 týdny mi bude 69 let. V životě (kromě donucení v základce a učňáku, místo vojny jsem stavěl dálnici) jsem v životě ani na milisekundu necvičil. Když se ptali W. Churchilla novináři, čím to je, že se dožil v plné tělesné síle a duševní svěžesti vysokého věku, odpověděl: “No sport.”

⋮
Tom50
Tom50 22.02.2025, 19:21:36 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 20.02.2025, 13:06:04

Ovšem přišly mi výsledky vyšetření zimní měli v lokalitě, kde jste měl úhyny. Sice nemám už včely tam co vy, mám ale svoje zdroje ionformací. Máte 1.160 m vzdušnou čarou směrem na západ (ve směru údolí a ne tedy nějak přes kopec, ale přímým směrem) dva dovedy. Jeden má 3.000 ks VD u 38 vč = průměr 79 brouků na včelstvo a 50 metrů pod ním má včely  další dobrotisko a ten má u 3 vč 77 brouků a tedy 26 na včelstvo. Takže opět není viníkem Blaník, ale skvělí sousedi. Ten menší je včelařsky nevzdělaný mladý člověk, slušný chlap a druhý je trochu arogantní Ing. a včelařské vzdělání mu nechybí, věk o málo méně než já. Přímo ve vsi, kde máte včely, asi 300 m od vás je ale další se 4 vč a nemá ani jediného VD v zimní měli.

Všichni vaši sousedi mají 24, jak jinak. Ten ve Zd měl ale donedávna asi 15-20 vč., najednou má čtvery.

⋮
Tom50
Tom50 22.02.2025, 18:17:37 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.02.2025, 17:27:59

Anonym si v životě nepřečetl o chovu včel nic. Pochybuju, že by měl několik včelínů a tak stoprocentně nezná odbornou terminologii a nazývá úly včelíny. To dá rozum přece, že když je malá bedýnka pro čmeláky čmelín, je větší bedna pro včely včelín. A hned je noha v nohávě, když může být ruka v rukávě!

Taky takovou blbost jsem ještě nikdy ani neslyšel, že by někoho mohlo napadnout, že by vysetím nějakých kytek před úly mohla vzniknout rabovka. Ta nevznikne ani vysetím kytek před stovky včelínů s tisíci včelstvy. Anonym stoprocentně ještě neslyšel o kočování, kdy se dávají úly a dokonce celé pojízdné včelíny přímo do kvetoucího pole.

Když tvrdím, že by včely měli smět chovat jen lidi, kteří projdou školením a dostanou oprávnění až po složení zkoušky, že vědí o čem je řeč, tak tady máte všichni důkaz. Ale jak jinde píše M.S. Tihle rychle o včely přijdou a bude od nich pokoj. Ale než jim to uhyne a oni se na to vys…, tak bohužel zamoří včelstva i pořádným nevinným včelařůn nejrůznějšími chcípavkami.

⋮
Tom50
Tom50 22.02.2025, 18:04:13 xxx.xxx.139.254

Předchozí už nechám spát. Včelstva hynou a hmyzu je 90% množství, co bylo ještě před 20 lety, pryč. Něco ten hmyz ničí. Dokonce asi ani ty drátky v rámcích škodit nebudou. BG snad má 100% VS, ale nepíše, je to divný patron, tajemnej jak hrad v Karpatech - nejspíš nemá čím se pochlubit. Kdo dává jen trámky, žádné M a má VS jak v dobách negramotných sedláků, má pár kilo medu a nebo žádný a obyčejně se nedozvíme zda mu vč hynou víc nebo méně. Ovšem jsem si naprosto jistý, že kdyby na VS bylo méně úhynů, byl by z toho neskutečný humbuk a alternativci by se bili do prsou a machrovali by, že to vždycky tvrdili, že jedině přirozený organický chov včelstev. Ani nemukají a vsadil bych se, že mají úhyny ještě horší než tvrdochemici. Ne nepíšou nic, nechlubí se, jak se říká “ticho po pěšině”.

-------------------------------------------

Dneska se mi konečně proletěly včely. Některé, jen v tenkostěnných úlech. Na stan R padlo další vč na melecitozu, je pokálené a mrtvé, včely jsou tam. Takže v R je ze 12 živých 9 a tak padla čtvrtina = 25%. Ovšem dvoje mají tak strašně pokálenou mřížku v česně, že se obávám, že to bude na vysíření. Na to, že tam vč nedostala ani miligram cukru a jen jednou acetonvaridol 25.12. snad dobrý. Snad už nic nepadne, jen jak říkám jsou tam dvoje těžce pokálené (česna). Jen zdůrazním, že 2 ze tří padlých byly jen oddělky - záložní matky a nelíbily se mi před zimou. Jenže tu bylo jen 8-9.

Na stanovišti K ale bylo chladněji a prolety jsem neviděl, snad zítra a nejlíp by mělo být v pondělí. Dám sem zprávu.

No a taky mě jedna včelička potěšila, přežila zimu a pak chrabře položila život na dědkově obočí. Asi prvně v životě jsem zažil útok včely 22 února.

⋮
Tom50
Tom50 22.02.2025, 08:45:03 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 22.02.2025, 07:59:59

Vcelku to chápu, ale tím pádem dám přední KR pryč a místo něho bude už několikrát zakladený černý R na vyřazení. Ano, bude. Dokonce v základní teorii tvrdím, že je přední krycí rámek nedotknutelný. Ovšem je nutné vědět, že tohle je zachraňování včelstva ve stadiu úhynu hladem a pak jde vše stranou. Povšimněte si, že radím mít rámek s medem pro jistotu pro tento případ a samosebou si nebudu od léta nechávat nějaký černý. Ale je tu problém uchování před zavíječem a tak to nejspíš bude nějaký starý rámek zezadu. Tohle je další důvod netrpět staré hnusné rámky. 

Nebude to vadit a jak pak ho zase dostanu z hnízda pryč a odkud seženu žemlovou souši? Během sezony přijde chvíle, kdy na jeho pozici dáte rámek s plodem a tento, plod v předním krycím nebude, dáte na poslední pozici, tedy nejdál od česna. Tam ho dáte třeba ve chvíli, kdy likvidujete vysoký SR, kdy je plodiště plné. Ovšem tehdy se stane to, že je poslední rámek SR, když místo něj dáte na poslední pozici M, asi jí nepostaví a když, nezakladou. Tak tady je ta chvíle, prostě vysoký trubčák zlikvidujete, na jeho místo M, ale vyndáte přední černý ze zimní záchranné akce, celý blok posunete kupředu a černý rámek zepředu je na konci. Možná taky skončí v oddělku, když ho budete dělat. To v tom rámku asi už bude dost pylu a letošní zásoby a odd má dostat jak pyl tak raději medové zásoby. A tím oddělkem jste se zbavil černého rámku. No a kde vzít jinou žemlovou souši? Když jí z počátku nemáte, holt o rok prodloužíte životnost nějaké staré souši a nebo risknete M. Ale, konkrétně vy, jak čtu, že uvažujete, tak jste to konečně začal Martine chápat a docházejí vám rozpory teorie a praxe. Ano, teorie je vždy u všeho popis ideálního stavu, praxe ale snad nikdy není soubor pouze ideálních věcí. 

Dále by mě zajímalo toto: dejme tomu včely nebudou mít ještě po proletu budu chtít do nich vlézt a zkontrolovat stav zásob vpředu u česna nezačnou vylétavat a kálet všude možně? Nemyslím a vůbec nechápu co se vám to stalo. Mám ale dojem, že jste včelařil ve chvíli, kdy nebylo potřebných 12+ a byla zima a včely neměly odvahu a sílu se proletět. Jinak nechápu co popisujete, neznám to, nanejvýš kaňku sem tam od ojedinělé včely, ale masivní posrání čtu asi prvně. 

Jednou se mi stalo🙂 při komorování, že jsem byl celý pos..ný od včel😀mundůr pak skoro nešel doprat o to nic, ale spíš mám obavy z májovky. O májovce nic nevím a asi bych jí ani neuměl rozpoznat. Nevyžíval jsem se v nemocech včel, byly mi od dětství (ta témata) odporná a nic o nemocech jsem tudíž nenastudoval. Takže o nemocech včel si se mnou nepokecáte.

Ale, jednou jsem zažil, že se po střechách úlů svíjely včely a obtížně se zbavovaly tuhých válečků výkalů (asi jako drobnější zrnka kmínu jenže rovná). Máma to nazvala májovkou a tvrdila, že se to stane když přemrznou rozkvetlé květy, tak je to prý následek toho přemrzlého pylu. Moc jsem tomu nevěřil, protože mráz v době kvetení jsem zažil skoro každý rok a tu “zácpu”, která ale neměla žádný negativní vliv na nic a trvala jediné odpoledne, jsem už od té doby nikdy neviděl.

---------------------------------

V této souvislosti ještě přidám. Někdy se stane, že vč samo v podletí zakládá zimní hnízdo o 1-2 rámky dál od česna. To je pak super pro výš popsaný předjarní problém, který u takového vč nenstane. Někdy tomu můžeme pomoci i my předřazením zásobáku mezi plod a přední KR už před zimou. Ten pak bude na konci února suchý, jen ho vyhodíme a posuneme an blok vše o jednu pozici dopředu. Já se v konci února snažím jen zjistit normální plod. Jak ho odzadu uvidím, víc už vč nenimrám, snažím se dělat rychle a dlouho vč nerušit a neodvětrávat mu teplo.

⋮
Tom50
Tom50 21.02.2025, 18:51:19 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 21.02.2025, 15:38:25

První otázka - nevím kontext, nepamatuju se. Ale je to nedorozumění, medníkové buchty se dávají jen při pouštění do prvních medníků. To jsou vč ještě slabá a hlavně ještě je venku chadno a hrozí i mrazíky a prudké ochlazení. Přidá se první medník s buchtama, znovu si přečtěte co píše Goro, že musíte mít představivost a odhad kolik a kdy přibyde včel. On to jen letmo zmínil, porotože je to důležité tak to zopakuju a zdůrazním. Z jednoho rámku plodu se vylíhne tolik včel, že načerno obsadí ten rámek, kde se vylíhly + JEŠTĚ DALŠÍ DVA!!!!! Polopatě. Jestli pouštím do medníku a mám 3 rámky zavíčkovaného plodu, po jeho vylíhnutí je to 9 plně obsednutých rámků. Ale. Na rámcích není jen plod, ale i zásoby a taky nevíme jak starý je zavíčpold, zavíčkovaný je přece 12 dní a tak se bude líhnout postupně. Do toho budou odcházet zbytky zimních loňských včel, zdánlivě neřešitelné. Ale klid, naučili jsme se to všichni, zvládnete to i vy!

A asi jsem už trapný jak se pořád odvolávám na maminku. Říkávala, že se musí taky včelám věřit, že jsou šlechtěné, i Kraňky, na co nejmenší rojivost. Už zamlada se mi dařilo, že se to nepovedlo u max 20% vč. Ty se chtěly rojit. Do úlů jsem viděl (okýnka a špehýrky) a věděl jsem, která vč se musí rozebrat a udělat protirojové opatření. Když jsem s mámou probíral jak postupovat u nástavkáčů, když jsme na ně přecházel, kam vidět není, právě tehdy říkala, že se to musím naučit odhadnout a taky jim věřit. Dneska se opět v nejhorším případě chce rojit nějaké vč, velmi vzácně a není to zdaleka už 20%. Malé (teď už 2 roky žádné rojení) rojení přičítám TL jako pojistnému ventilu, absenci mřížky - ta je vždy tísní. No a asi jsem se to konečně naučil odhadovat, ale neptejte se mě jak to dělám.

Druhá otázka.

Nevymýšlejte nesmysly! Každé moje vč jde zimovat na 10 rámcích, poslední chybí aby bylo kam dát fumigační hřebík. Ani nejsilnější vč nikdy neobsedá víc jak 8 uliček, což je 9 rámků. Kdyby bylo supersilné, protáhne zimní hrozen na výšku do jakési “hrušky”, ALE NIKDY NEVYTVOŘÍ PŮDORYSNĚ VĚTŠÍ CHUMÁČ NEŽ 8 ULIČEK. Toto je zákonitost včely medonosné.

Proč se nedávají buchty. A nebo ještě jinak. Moje vč nejsou silnější. Do zimy jde vše stejné na 10 rámcích a ony samy během zimy ukáží. Nechceme plodování a tudíž je ne, že lepší, ale je naprosto nutné aby tam nebylo žádné zateplení a zmenšení prostoru.

Tady jen připomínám jedinou nevýhodu TS. Zady se často děje (pozor na to i u SS!), že od česna jsou rámky skoro prázdné a vč by mohlo hladovět i když má za sebou narvané rámky se zásobami. Přes uličku nepřejde. Při zužování se hlídá právě toto, často an blok odsunu obsednuté rámky dozadu a před ně dám jeden až dva zásobní. K tomu stačí když je venku asi 10 nad nulou, neprší a nefouká. Polopatě. Opatrně an blok vše odpáčím rozpěrákem, cik cak na jedné i druhé straně po pár mm tak dozadu, abych mohl vyndat první rámek od česna, stačí povytáhnout aby bylo vidět co v něm je. Jestli je suchý, musí pryč i kdyby v něm byl pyl a musí místo něj zásobák, nejlépe s květovým medem (nebo i melecitozním, ale s medem je prostě lepší). Tady je dobré a každý ocení, že Blaník je v tomto směru větší než 405 mm, ale 422 mm a tudíž je nutné na to myslet už v září a dát celé těleso rámků asi o 10 mm dál od přední stěny nástavku. Pak se nám to na konci února hodí, že můžeme snadno pak vyndat první rámek, jasné? I kdyby se na konci února nedalo zúžit, je dobré se podívat zda mají mezi hnízdem a čsnem zásoby.

Martine a případně Jirko a nebo někdo další, jestli něčemu nerozumíte, ptejte se. Já i Goro vám to vysvětlíme a jistě i Tom4 nebo M.S. a klidně někdo další. Víc hlav víc ví.

⋮
Tom50
Tom50 21.02.2025, 10:35:29 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 21.02.2025, 09:49:31

Nevěděl jsem, že jste vyhodniar. A ano, přesně jste to popsal, i já znám takové. Znal jsem člověka, který za 50 let včelaření, asi ještě horšího stylu než popisujete vy, nikdy neviděl matku. I to se dá.

A taky jsem si všimnul, že jsou bystří a chytří, činorodí a plní inivativních nápadů lidi bez vysokoškolských diplomů a vedle nich vysokoškolsky vzdělaní, co zamrzli v osmdesátkách. Třeba Dymák si vzal do redakční rady takového a mě se dotklo, že někdo s jeho názory, vzděláním a celkovým rozhledem, i když je o 20 let mladší učitel, by měl posuzovat mě a mojí odbornost? Když jsem si přečetl nějaké jeho články, lezly mi oči z důlků, radil mřížku, převěšování, prostě co ho naučili ve škole, on 30 let papouškuje. OK, ať si každý dělá co chce, ale mě může posuzovat a hodnotit jenom někdo, kdo je vědomostně a moderností na mojí úrovni, případně nad a nebo přede mnou. Měl byste důvěru k lékaři, kdyby vám předepsal modlení, zaříkávadla, amulety a pouštění žilou? A byl byste ochotný cokoli z jeho rad a doporučení dělat? To samé je Varré, volná stavba, divočina v podmetu a podobné. Ale někdo se cítí být asi inteligenčně na výši bosého afrického domorodce a obdivuje jeho necky pro včely, kterým dali evropští alternativci název medná kráva. Já to mám v životě a hlavně ve včelařině o hodně jinak.

Otázky jsou řečnické stejně jako oslovení k vám.

⋮
Tom50
Tom50 20.02.2025, 22:01:58 xxx.xxx.139.254

Pod pojmem pevné dno já chápu dno přibité napevno k úlu.

Jinak představy pana kolegy Maliny jsou poměrně dosti úsměvné.

Přidám příhodu, jsem na ty příběhy.

Asi tak v polovině osmdesátek jsem pracoval jako skladník ve firmě Sellier a Bellot a mojí prací bylo připravit materiál pro konkrétní zakázky provozu strojírny (i jiných provozů). Naložit a odvézt jednou týdně do meziskladu strojírny. Na projetí elektrického vozítka velikosti osobního auta byla ponechána ulička z každé strany tak 5-20 cm. Bylo nutné couvat asi 30 metrů. Než jsem se to naučil, boural jsem skříňky s nástroji jednotlivých dělníků, hlavně frézařů. Když jsem jednou asi po osmé naboural do některé ze sříněk na jedné i druhé straně, chlapi zuřili a nadávali mi, všiml jsem si Vietnamce, který stál s rukama založenýma na prsou, soustředěně pozoroval moje upocené a čím dál vzteklejší počínání, tvářil se naprosto neutrálně, ale soustředěně, s nehraným zájmem a účastí. A když došlo k očnímu kontaktu, pronesl Vietnamec velmi památnou a pro mě nesmírně poučnou větu: “Jeste mnoho muset pán ucit”.

Třeba si nějaký rasista poklepe na čelo jaký jsem hlupák. Já se ale od toho asiata ten den hodně naučil. Když zamhouřím oči, už si nevybavím jeho obličej. Ale nikdy na něj nezapomenu.