»
Odpověď na příspěvek uživatele
romaning z 22.10.2025, 09:24:00
Tak toto je konstruktivní diskuze, jak si jí představuju já!
A Martina jsem asi vyplísnil až moc, ale jsem cholerik a byl jsem vychován celkem drsně ve stylu “škoda rány, která padne vedle”. Tím se (ale ne moc) Martinovi omlouvám.
No a k jádru, co vám není jasné.
Ano, stojím si za tím. Jenže. Já sám se dopustil zjednodušení a neuměl vidět širší - tuto - souvislost a Martin mě vytočil tím, že chce zimu kvůli konci plodování a současně chce zúžit a to děláme kvůi teplu. Neupřesnil a mě nedošlo, že to může pojímat v širší - této vámi vysvětlené souvislosti.
Polopatě z mé praxe. Ubírám jedenáctý rámek kvůli fumigaci. To je jasné. Ale po fumigaci tam nedávám buchtu a ten protor zůstane do jara prázdný a tudíž to není zúžení.
Pravda ale je, že některá vč, která nešlo zúžit v předjaří dost brzy, zaostávají proti těm, u kterých z jakéhokoli důvodu došlok zúžení před zimou. Ale sám to nemám ověřené několikaletými pokusy, je to spíš jen pozporování nechtěných stavů, kdy ke zúžení došlo neúmyslně. Nebo jak to říct. Třeba mám desetirámkový VN. Ten je přes léto blbý - malý, ale na jarní rozvoj dobrý - po ubrání “fumigačního” plástu to zimuje jen na 9 rámcích a jen tím je to lepší než jedenáctirámek.
A tady odbočím ke svému otci a jeho hodnocení komunistických úlů Pětiletka a Lesan. Tvrdil (neubíral se rámek kvůli fumigaci, táta se nedožil příchodu VD do Československa), že úl na pouze 9 rámků je pro jarní rozvoj super. Přeloženo do Martinovštiny, ano, devítirámky jsou už svou konstrukcí vlastně zúžené proti jedenáctirámku a tudíž jsou Martinovy myšlenkové konstrukce v tomto případě správné. (možná i v jiných, začnu si dávat pozor na širší kontext Martinových nápadů)
cituji sám sebe -
No a moje domněnka je v tom, co když má autor knížky pravdu a pomocí předzimního zúžení se dosáhne ještě lepšího vyzimování a zdravěji vitálnějších vč, tudíž ještě rychlejšího jarního rozvoje a v důsledku pak ještě vyšší výnos (u většího % vč)?
Citace má pokračování, ale k přehlednosti jen první část -
podtrhnul jsem podmiňovací způsob, je to řečnická a možná axiomatická otázka, řekněme postulát, že doslova CO KDYŽ a tak dále. Já to nevím a že by toto Martin myslel by mě nenapdlo. Má pár vč a právě zápasí s větším problémem. Navíc, já uvažuju tak, že abych něco zkoušel, musím mít porovnání. Takže třeba ze 30 vč u 10 = třetiny udělám pokus s vyvložkováním - prostě nápad, dosud u mě nerealizovaný, jen vypozorovaný. Spokojíte se Romane s tímto vysvětlením?
Pro pochopení. Mám nejlepšího kamaráda, něvěřil bych, že takové kamarádství může být i v reálu, v životě, myslel jsem, že je to jen v knížkách. Petr. Ale jsou věci, kdy mě vytáčí doběla i on. Třeba tvrdými foliemi na stropě. Nadchnula ho Tomova finta s igelitem (Tom4), kdy se nahoře ponechaná KK v předjaří zúží tak, že se jen od VN oddělí igelitem tak, že se u přední stěny nechá asi 25-30 mm průlez nahoru. Pak je ale nutný igelit. Ne u Petra, jemu čouhají z úlů pak ty stropní folie… Už je má neprůhledné, nikdy skrz ně nepozoroval ani když byly nové a průhledné, ale lpí na nich, protože si to paličatě vzal do palice a nedá si říct… Ale to jsem odbočil, že i úžasní lidé někdy dělají, kraviny, že mi rozum zůstává stát.
---------------------------------
Druhá půlka mého textu -
Přitom není nic jednoduššího, než je vyvložkování jedenáctirámkového nástavku na potřebný (ponechaný) počet rámků. Co by nastalo u před zimou zúženého vč? Přesněji co by nenastalo jsou plesnivé krajní rámky z ponechaného celého nástavku.
I zde je jasný podmiňovací způsob, vyjádřený obratem - Co by nastalo…
A mě nenapadlo, kvůli obecné (moderní) stručnosti mladých lidí, že Martin myslí tohle.
-----------------------------
A závěr vaší úvahy Romane. Je asi správný. ALE!
Představte si to v reálu. Fumigovat se smí až po 10.10. To ale už do včel nelezeme, je to tak? My v nejpozději půlce září netušíme, kdy fumigaci bude možné udělat, je to tak? Do ne první, ale druhé fumigace MUSÍ být plac pro fumigační hřebík, je to tak? Ale druhá fumigace může být i v listopadu a i později - jsme záívislí na počasí. Pak by měl včelař rozebírat úl a zužovat? No, asi by to opatrně šlo, prostě vytahat hřebíky se zbytky knotů (já je vyndavám až koncem únory při zužování) a za poslení rámek dát buchtu. Tak to jsem línej, přiznám se bez mučení. Tak rád ty včely zase nemám a nebo se dá říct, že je mám rád tak moc, že to dělat nebudu. Raději se spolehnu na to, že se mi podaří v předjaří zúžit tak, jak bude odpovídat stavu po vyzimování včelstva. Toho kterého konkrétně, u mě to není fabrika jako ve velkoprovozech, každé vč ošetřuji podle jeho stavu.
Uvedu skutečná příjmení lidí, kteří mě vyučili včelařem. Byli to kamarádi mých rodičů, oba vynikající truhláři. Šít a Zelingr. Snad mě jejich potomci nebudou žalovat. A pan Zelingr mi jednou, máma kroutila nesouhlasně hlavou, řekl (asi rok 1982), že jestli chci rychlý jarní rozvoj a hodně medu z jarní snůšky, musím zúžit po půlce února, a to i kdybych při tom měl stát po kolena ve sněhu. Podotýkám, že to byla doba, kdy Ptáček tvořil Optimal a kdy se Kamler, Boháč, Čermák a další páni chytří ve Včelařství (nic jiného nebylo) předháněli v kydech o zbytečnosti zužování na jaře a o zužování předjarním asi ani nevěděli!!!!!!! Měl jsem to štěstí, že jsem si od Zelingra a Šíta dal říct, i když máma šla zužovat až když bylo hezky a odkvetla jíva. Bohužel pánové Zeling a Šít nikdy nenapsali ani článek, natož knihu. Oba ročník 1918 a oba na svou dobu nesmírně moderní včelaři.
Všem doporučuji si tu najít to, kde píšu o nesmyslnosti pravidla 40 dní = tvrzení starých odborných knih. A jak je to s tím počtem dnů doopravdy. To je už ryze moje, to nemám od nikoho, jen mě předkové inspirovali, uměli mě nasměrovat a díky jim jsem pak sám došel k mnoha dalším objevům.
Děkuji vám, některým, že to, co tu píšeme pozorně čtete a snažíte se to pochopit v nejširším kontextu. A nepíšu sem jen já, bez Gora by to nešlo a bez vaší, bohužel jen malé, oponentury by se věc neposouvala dál. Škoda, že to tu vzdal BG. MS a škoda, že vzdal i Kozina. A ten se bil v hruď, že vydrží víc jak samotný Kozina…
Ke Kozinovi. Víte proč mám tak rád Petra? Je to JEDINÝ chlap v mém životě, který, když mu něco tvrdím, nedá si říct a udělá si věci po svém a blbě to dopadne, tak jen on přijde, drbe si (doslova) hlavu se slovy: “Ty vole, že jsem tě neposlech!!!” Toho je schopný jen skutečný CHLAP. (já taky k Zelingrovi, Šítovi a i k mámě a tátovi nejednou přilez s drbáním hlavy)
No a tak se nedozvíme, jestli mám pravdu já, že UVR je v současné době v ČR nesmysl.