Díky za reakci, dovolím si malinký rozbor vašeho povzdechnutí, hlavně nad nenažraností některých včelařů.
Pak bych byl totiž nenažraný i já! Taky chci dvě jarní snůšky a jak píšu jinde, u asi třetiny vč se mi daří dokonce tři. Většinou už žádné další snůšky nemám, lesy hynou a není medovice. Hlavně prý kvůli tomu, že vývojová stadia producentů medovice sežerou invazivní čínské berušky (proti těm tak zvaní ochránci přírody nehnou prstem, akát a modřín jim vadí nesmírně a včela = převčelení tuplem). Tím se mšice, puklice, mery a červci nepřemnoží a tudíž medovice není. A protože na zemědělce obyčejně nejdou kandidáti věd, tak ani nic kromě řepky nesejí i když se je k tomu stát snaží nutit. Jenže stát nutí sedláky pomocí slečen z Prahy, které nerozumí ničemu a zemědělství už vůbec a proto je stav jaký je. Není divu když i současný ministr je všechno, jen ne odborník na zemědělství - viz podpis sběru zimní měli.
Úsměvné na vašem povzdechnutí je pro mě to, že mívám nejméně dvě jarní snůšky, ale nijak se nesnažím zimovat velmi silná včelstva. Nechávám to přirozenému vývoji a naopak, masařky typu Singer likviduju ihned, jak jejich “masařství” rozpoznám. A to je díky zkušenosti velmi brzy. Jinde jsem vysvětloval, proč množírny oddělků - to je nyní byznys a ne med, rozchovávají jen Singrovky. Jsou to masařky a nejrychleji nadělají “maso”, tedy spousty včel a tak se dají množit oddělky nejrychleji. Že to začátečníka pak spíš odradí a hlavně ho to připraví o radost z hobby včelařiny, fakt, že ty včely plodí včely a ne med, to v obchodě a tržním kapitalizmu skutečným nenažrancům nevadí. Ovšem pro někoho jsem nenažranec já, co nadělám?
Právě pomocí zužování a chovu spíš slabších zimních včelstev až včelstvíček dosahuji těch nenažraných dvou až tří jarních snůšek květového medu a ano, pouhých 30 kilo špičkového panenského medu na včelstvo je pro mě docela málo...
Já jen že si ještě živě pamatuju výnosy 15-18 kilo na včelstvo. S Kraňkou a s převěšováním plodu (podstata OP) a to v tom medu byla nejméně 3 kila nespotřebovaných zimních zásob. Já dnes nevytáčím nikdy vysoké rámky a tudíž je můj med ze 100% jen med a ne škrobový synťák a v lepším případě cukr.
Když to po sobě čtu došlo mi, že jsem se vlastně vůči vám vymezil. Ale tak to ve skutečnosti není, vím, že jste na mojí straně, jen jste to pojal poněkud nešťastněji a pro mě úsměvně. Vím, že jste neryl do mě, jen se nabízel i takový výklad, jak ho uvádím. A tak pane kolego, všechno dobrý, OK?😉