Aktuálně: 2 746 inzerátů262 003 diskuzních příspěvků19 174 uživatelů

Příspěvky uživatele

AMalina

AMalina
AMalina 08.12.2025, 09:14:19 xxx:xxx.bef:d6e1

Když se tedy rozrostlo používání AI

Bible obsahuje mnoho pasáží, které zdůrazňují odpovědnost člověka za péči o Boží stvoření. Tento koncept se často označuje jako správcovství (stewardship). 
Klíčové biblické principy a verše zahrnují: Původní pověření v Edenu: V knize Genesis Bůh svěřil Adamovi a Evě Zemi a všechen život na ní. 
Genesis 1,28: "Bůh jim požehnal a řekl: "Ploďte a množte se, naplňte zemi a podmaňte si ji. Panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem i nad každým živočichem, který se pohybuje na zemi."" (výklady slova "podmaňte si" a "panujte" často zdůrazňují spíše odpovědnou péči než neomezené využívání). 
Genesis 2,15: "Hospodin Bůh vzal člověka a usadil ho v zahradě Eden, aby ji obdělával a střežil". Zde je role člověka definována jako "obdělávat" (pracovat) a "střežit" (pečovat, chránit). Země patří Bohu: Bible učí, že vlastníkem Země je Bůh a my jsme pouze nájemci nebo správci. Žalm 24,1: "Hospodinova je země a její plnost, svět i ti, kdo na něm sídlí". 
Leviticus 25,23: "Půda se nesmí prodávat navždy, protože země patří mně. Vy jste u mne jen cizinci a usídlenci". Moudrost v přírodě: Příroda je považována za Boží dar a projev jeho moudrosti, ze kterého se lidé mohou učit. Spravedlnost a obnova: Bible také předpovídá, že Bůh napraví nespravedlnosti a obnoví Zemi do dokonalého stavu.

Bůh určitě neřekl vykácejte pralesy, vyhubte živočišné druhy, zabíjejte Bizony jen pro kožešinu a racionální zisk, lovte sítěmi a elektrikou ryby ať ve vodě nic nezbyde…pomalu se to obrací a lidi se zabíjí jídlem a prostředím ve kterém žijí viz civilizační choroby, neplodnost atd. 

Všimněte si pane Krška, že jakmile nemáte věcné, přesné argumenty začnete tahat příběhy z knih a hledat si v nich oporu, která je ale jen ideologií, domněnkou nebo názorem. 

Kdo přežije bez medu, člověk nebo včela? Když nebude včela, nebude med, ale člověk bude. 

Tímto končím diskuzi, nikam to nevede.

AMalina
AMalina 07.12.2025, 20:22:06 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.12.2025, 19:00:16

Marx Superjumbo 325 používal, ale přestal je používat, zřejmě kvůli zjednodušenní manipulací s celými nástavky při zootechnickém ozdravění včelstev, tvorbě oddělků atd. Inspirovaných metodikou Leoše Dvorského…

V roce 2007 nebo 2009 jste přišel o všechna včelstva kolem Vlašimy…neví se jak nebo proč jste o ně stejně jako většina včelařů přišel, ale to ještě nebyla metoda Blaník na světě?

AMalina
AMalina 07.12.2025, 20:01:03 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.12.2025, 17:18:07

O “Chovat včely a nebrat jim med” tu nikdo nepsal. O chovu včel a ponechání jim tolik medu aby na něm vyzimovali a nemuset je krmit cukrem bez používání chemie, pak ano, o tom jsem psal.

Protože věřím v dobro lidí a taky to, že tak ostrá tužka v penále jako vy, jen zase omylem dala slova do jinýho hrníčku jako kluk s babiččiným řetízkem v Ano Šéfe, tak se na Vás kvůli takové klukovině nezlobím. 

AMalina
AMalina 07.12.2025, 15:38:46 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 07.12.2025, 13:43:14

Souhlasím, nic nesmí přerůst ve fanatismus a sektářství. Připodobnil bych to k Amišům, Jehovistům atd. spoustu myšlenek nemají špatných, ale jakmile jde například o zdraví dítěte a jeho léčbu například pomocí krevních transfuzí tak za mě není o čem mluvit ;-) 

AMalina
AMalina 07.12.2025, 12:40:54 xxx.xxx.16.40

Včelaří zde někdo podle tezí tohoto hnutí nebo je jeho členem?

Odkazy s informacemi.

https://www.sanceprovcely.cz/ 

https://jjvcela.cz/LD/index.htm

Je zajímavé jak se ve spoustě informací z diskuzí shoduje MVDr. Zdeněk Klíma i v nedávné přednášce ikdyž podle mých informací členem hnutí není.

https://www.youtube.com/watch?v=Tj3Eeiy0wS8

AMalina
AMalina 07.12.2025, 12:29:11 xxx.xxx.16.40

Zdravím, nelze vám poslat SZ, tak alespoň takto…

Do vašeho vlákna jsem se zkušenostmi a ani informacemi o šestirámku nijak nepřispěl a přesto do něj psal a za to se omlouvám. 

Zkuste si vaše téma projít a nahlásit veškeré příspěvky, které jsou mimo zadání, třeba je správci smažou a pro případné budoucí zájemce, které by mohlo to vše okolo odradit od čtení a přispívání… 

AMalina
AMalina 06.12.2025, 20:32:49 xxx:xxx.498b:84c2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.12.2025, 14:35:27

Člověk jí, zvířata žerou, tak to prostě na světě chodí. Je zajímavé jak ve svých letech plýtváte psaním, jen aby jste se pokusil druhého pošpinit. Berte včelám všechen med, cpěte je cukrem, tlačte do nich léčiva insekticidy ikdyž se kleštíka nebojíte. Já vím, že pro včelu je lepší žrát med místo cukru protože to je přirozené. Vím taky, že nechci med s čímkoliv i kdyby toho tam mělo být 1 ppm. 

AMalina
AMalina 06.12.2025, 20:12:48 xxx:xxx.498b:84c2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 06.12.2025, 07:40:29

Takže včela si zaletí do obchodu pro cukr, namíchá si roztok a tím se z toho stane přirozená potrava včely medonosné nebo jak to myslíte. Přirozená potrava je termín, který je prostě pevně daný přirozeným přírodním řádem. Například stejně jako existují pouze dvě pohlaví, chromozomy XY atd. To že se včela dokrmí v nouzi cukrem nedělá z cukru přirozenou potravu.  

AMalina
AMalina 05.12.2025, 21:54:23 xxx.xxx.16.40
Javali:

Jenže aktivisti jsou aspoň vidět na silnicích, ale nebýt třeba Matuchy kterého si vážím že alespoň trochu ostatní informuje a komunikuje je šance pro včely jen prázdný obal s hezkým nápisem na to že nic svou pasivitou neovlivní a nebýt internetu nejspíš nikdo neví že to existuje i jejich fórum úspěšně odfiltruje nebo spíše odradí kde koho. Takoví aktivisté jako je Klíma, Tom50, Goro udělají pro všeobecné blaho včel a vzdělání nebo alespoň povědomí vcelařů každý den daleko více aniž by si hráli na spasitele. Vidíte ten rozdíl? Ale pane Malina vy jste chytrý, učenlivý a zvědavý člověk a je možné že díky vám a Matuchovi na šanci pro včely změním názor, když né dnes tak třeba zítra, ale to musíte vytrvat a né se stát dalším hradem v Karpatech 😁

Včela žere med, žije v lese, v dutině, množí se díky rojení. Až začne včela vytvářet cukrový roztok a krmit se jím aby přežila, tak mi dejte vědět. Slepice má žít venku na slunci, hrabat si brouky, červy. Díky tomu má pak vejce nutričně bohaté a pak i maso kvalitní a výživné. To co se běžně prodává v obchodech jako kuřecí maso, kde je brojler RACIONÁLNĚ vyšlechtěn k tomu aby jeho svalovina natáhla co nejvíce vody, tak za mě není maso, ale hlavně když na tom někdo racionálně vydělá že ano…

AMalina
AMalina 05.12.2025, 19:52:30 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 05.12.2025, 13:44:17

Dočetl jsem jen k vytržené citaci svého textu a tři řádky pod, kde jste zase začal ten svůj kolovrátek nenávisti k čemukoliv jinému roztáčet… nějak jste totiž opomenul přidat i moji otázku pod textem Co by ve včelařství nastalo kdyby?... se přestaly vyrábět léčiva (Gabon, Varidol…), kyseliny by byly mnohem dražší a neprodejné pro běžného člověka/včelaře. Cukru by bylo jen pro lidi, tak jako tomu bylo kolem světových válek…  

Vymřely by včely medonosné nebo by spíš skončilo spoustu včelařů se včelařením/medařením?

Až vám příště zavolá Mudr. Marx, jak jste správně napsal odborník, tak doufám, že mu vy jakožto samozvaný férový, upřímný chlapák, který má srdce na jazyku řeknete to, co jste napsal o členech hnutí šance pro včely a lidech kterým, možná trochu více záleží.

Pokud jsem aktivista, když přemýšlím třeba nad tím co by se stalo s mými včelami kdybych třeba náhodou umřel na přelomu června a července, kdy by mohli mít málo medu na zimu protože jsem je předtím vytočil a už nic moc dalšího si v přírodě nemusí najít. Nebo že přemýšlím nad tím jak to udělat abych do včel vrtal co nejméně nebo ke včelám musel jet autem co nejméněkrát v roce a mohl místo toho k nim dojet na kole… jsem hloupý, iracionální aktivista a jsem za to rád.

Přitom ví, minimálně od předvčírka, že někde v Polsku a Německu žije přes 1.000, slovy ticícvčelstev v dutinách stromů, nikdo je neléčí a ony tam žijí v nepřerušené kontinuální řadě dnes už asi 14-15 let, je to sledovaný pokus. Pokus utajovaný, aby žádní aktivisté nerabovali ta včelstva v domnění, že by získali varroaodolnou včelu.

Nevím, tyto včelstva jsem na vlastní oči neviděl. Pokud to tak opravdu je, je to jen dobře, že se někde včelám tak dobře daří. Mně se v našich lesích a okolních stromech za 5 let povedlo najít jen jedno včelstvo a to nepřežilo zimu. Bylo to v Lípě kousek od řeky. 

AMalina
AMalina 05.12.2025, 09:18:50 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 05.12.2025, 08:11:01

Trochu delší a složitější registrace odfiltruje část lidí, kteří by tam chtěli v diskuzích jenom štvát ostatní. Navíc příznivcem šance pro včely je ten kdo alespoň souhlasí s částí napsaných tezí. Takže než jako pokrytecká, mi přijde spíš jako diplomatická či populistická. Tajemná ne a na hovno je za mě papír, bidet a v prvních nebo posledních letech lidského života plenka. 

Pokud nechápete jaký by mohlo mít přínos pro včely dodržování alespoň některých tezí, tak doufám, že časem pochopíte a možná i začnete praktikovat. 

včelaření na medných zásobách, nepoužívat nebo alespoň omezit použití mezistěn, nadměrné nebo neúměrné používání chemie pro hubení kleštíka - je ve výsledku jedno jaké, snahou je nalézt způsoby jak to dělat pouze pomocí zootechniky, takže více monitoringu napadení a když, tak neléčit plošně celou včelnici, respektování přirozených dispozic včelstev-nezmenšování prostoru na zimu, nezužovat, nezebrovat atd.

Spoustu věcí ve včelařství je jako používání kolečkového křesla zdravým člověkem. Teď to funguje, určitě bude mít méně unavené nohy protože jim odlehčí, ale v budoucnu bez nich ujde míň a míň, bude degenerovat. Nebo bude muset používat více a více sofistikovanějších postupů (koupí si plošinu která ho sveze na křesle dolů, chňapku na zvedání věcí ze země…) jak docílit stejného výsledku jako v minulosti. 

Co by ve včelařství nastalo kdyby?... se přestaly vyrábět léčiva (Gabon, Varidol…), kyseliny by byly mnohem dražší a neprodejné pro běžného člověka/včelaře. Cukru by bylo jen pro lidi, tak jako tomu bylo kolem světových válek…

Vymřely by včely medonosné nebo by spíš skončilo spoustu včelařů se včelařením/medařením?

AMalina
AMalina 04.12.2025, 14:16:44 xxx.xxx.16.40

Je podle mě dobré zkusit navštívit stránky sanceprovcely.cz. Mudr. Marx je v této komunitě jak by je někdo nazval “alternativců” stále aktivní. Tento víkend dokonce spolu s L. Dvorským, T. Palatou a A. Krejčím přednáší na setkání členů Šance pro včely v okolí Mladé Boleslavi. Tato komunita má i diskuzní forum, ale dnes už v něm nikdo moc, spíše vůbec, nepřispívá…

AMalina
AMalina 02.12.2025, 17:52:24 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 02.12.2025, 15:23:01

A co je na tom špatně? Mít med jen pro sebe když pro včelaření nemám podmínky? Ovce nebo krávy taky nejde užitkově a kvalitně chovat na betonovém hřišti nebo brambory pěstovat v písku. Včely mají tu smůlu, že přežijí na ledasčem… Často tady v diskuzích zazní hloupý úl, špatná metodika, blbý včelař, ale o špatném, nevhodném místě pro včely nic…

AMalina
AMalina 28.11.2025, 14:04:26 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.11.2025, 23:32:42

Nebojím se ani jednoho, ale ani jedno nevyhledávám…Proč riskovat a jezdit celý život nalitej?

AMalina
AMalina 26.11.2025, 19:06:22 xxx.xxx.16.40

Se včelami to nesouvisí, ale co ti “hloupí, líní” Hanáci vymysleli

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/olomoucti-vedci-vymysleli-levny-filtr-ktery-z-vody-odstrani-bakterie-i-tezke-kovy-367410?fbclid=IwY2xjawOUH8dleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA5ZHFVYlRIYkVqZDlVcU52c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHrePYn95jQQioip4JwNEmTETWXa_uAZvbAvhBLHtH3MHFA17HuqzxeRIBHaY_aem_eTJ77K2D6yyEvXheI-7uAw

AMalina
AMalina 26.11.2025, 10:47:20 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.11.2025, 10:36:19

AI jsem použil párkrát jako inspiraci pro napsání pohádky na dobrou noc, kterou jsem četl dceři…Znám pár lidí, kteří používají placené verze AI a je to údajně hodně znát na kvalitě výsledků v řešení úloh. To že lidé využívají AI na hledání zbytečností a “zábavu” je druhá věc, ale která z věcí technologického pokroku končí jinak…

AMalina
AMalina 25.11.2025, 20:20:31 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 25.11.2025, 15:50:31

Nikdo tady nepsal, že jste to nevěděl…já jsem vám ani neodpovídal…

Popravdě už tady píšu i kvůli zkoumání vaší osobnosti a psychologického profilu… Nadměrná vztahovačnost, přecitlivělost na domnělou krititku, sebestřednost, domnělé urážky, přesvědčování druhých o své pravdě, pocity méněcennosti a nevděčnosti od okolí, málo pocitu štěstí a té jak se říká dětské radosti v životě… často tím člověk zakrývá nízké sebevědomí, úzkosti, pocit samoty, nedostatek přirozených sociálních interakcí (kontakt s lidmi z očí do očí), pocity že člověku někdo v životě ukřivdil, pocit z nevyužití svého životního potenciálu, možná nějaké větší útrapy z dětství od vrstevníků, ve výchově rodičů bývá často příliš tlačeno na výkon a výsledky dítěte…bohužel je takových lidí vašeho ročníku hodně, většinou jsou to muži, ke konci života jsou pak často až zlí ke svému okolí.

AMalina
AMalina 25.11.2025, 14:07:33 xxx.xxx.16.40

A nebo mám mezery ve vzdělání a nevím, že se inseminuje pomocí oplozovacích stanic a rád bych zvěděl, jak to lze.

Inseminace a oplození včelích matek na stanicích např. ve vyšší nadmořské výšce nebo ostrově jsou dva rozdílné postupy jak zajistit genetickou čistotu…

AMalina
AMalina 24.11.2025, 12:54:12 xxx:xxx.1333:b15e
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.11.2025, 09:02:39

Děkuji za opravení a upřesnění.

AMalina
AMalina 24.11.2025, 05:51:54 xxx.xxx.16.40

Já si myslím, domnívám se, že zkrátka délka horní loučky 39 byla pro původní včelu dostačující. S dnešními brojlery, nektarovou na kvantitu výživnou monodietou jsou pak “nuceni” včelaři dělat úkony, které s delší loučkou dělat nemusí…

Pokud jsem se mýlím, tak je moje domněnka ve správném tématu.😉