Odpověď na příspěvek uživatele goro z 07.02.2026, 07:31:25
Možná se pohybuju v kolektivech (kolem 30-40 let) kde opravdu druhé negativně nehodnotíme a už vůbec ne na soc. sítích…
Nedávám na něčí řeči jak to bylo, řeším jak bude mě a mému okolí, napsal jsem to proto abych zmínil jak jsou tyto názory starší generace subjektivní, stejně jako té dnešní…
Nelze všechny ty co mají větší nebo menší tetování házet do jednoho pytle… Někdo se nechá potetovat protože se mu to prostě líbí, stejně jako někdo nosí hodinky, náhrdelníky náramky či naušnice. Později až potetovaný člověk zestárne (dospěje) může mu být úplně jedno co si o jeho tetování myslí druhý. Spoustu úspěšných, slušných lidí tetování má (viz. Mudr. Marek Dvořák nebo třeba i sportovci, kteří sponzorují nemocnice atd.).
Spoustu lidí, kteří zažili komunismus tvrdí, že si lidé více záviděli a hlídali sousedy, pomlouvali, udávali, ale uměli si i více pomáhat. Dnes málokdo řeší jak chodí druhý oblečený, jaké má tetování, kam jede na dovolenou, ale nenapadne je druhému nabídnout pomoc. Když ale někdo požádá (například na donio.cz, tak hodně lidí pomůže). Dnes taky podle mě hodnotí méně lidí ty druhé . To by se některé starší generace mohli naučit od těch mladších. Co je komu do toho, jestli nejraději chodím ve volném čase napříkllad v teplákách nebo pracovních monterkách, když druhému neubližuji, ale třeba právě naopak…
Co je úspěch? Pro někoho je to tak málo jako vydělat milion ročně a vlastnit drahé auto, pro někoho je úspěch zdravá, spokojená rodina a čas strávený s ní.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.02.2026, 16:08:54
Thomas Edison, Car Mikuláš II., George Orwell, W. Churchill….ČR: prof. Vladimír Franz, Mudr. Marek Dvořák-letecká záchranná služba a spoustu dalších doktorů a doktorek sloužící na urgentu nebo záchrance…. všichni nízké IQ a světu nic nepřinesli…
Někdy dokáže být člověk díky svým předsudkům slepý a uzavřený světu…
Mohl bych říct, že podle mě je hlupák ten co celý život kouřil nebo chodil chlastat, pak doma prudil ženu a rozvedl se…
Kdo chce tak může mít kvalitní potraviny, mnozí to mění za cigarety, chlast nebo “luxusní dovolené”
Mechanizace a depersonalizace vůbec nemusí a podle mě nesouvisí s inteligencí, spíš právě naopak. Podle mě to spíš souvisí s nedostatke empatie a emoční inteligencí (EQ), která nikdy nerostla a neroste tak rychle jako pokrok a IQ
Nástavky lze přidat i dolů, tím pádem k ochlazení nedojde, mám vyzkoušeno a funguje to. Pokud má včelař uzpůsobené úly a zvedák, pak je to dokonce i méně pracné než tradiční rozšiřování nahoru…
Obdivuji Vás Goro, mně už nebaví reagovat na někoho kdo je možná kolem své hroudy úspěšným včelařem, který nemá VD, nestresuje včely, ekonomicky je ve včelařině ziskový=racionální, ale léčí 3x ročně, musí několikrát postupně rozšiřovat, musí odtáčet med po nástavcích, musí několikrát krmit... “hrabe se ve včelách pořád” ale kouří nad rámky a ne do úlu a myslí si, že to včely ruší méně. Včela vnímá pachy a plyny obecně trochu jinak než člověk. Kdyby si pan Krška spočítal kolik “jenom” času mu toto všechno celkem sebere a měl by sám sebe zaplatit z prodeje medu určitě by zaplakal nad výdělkem… Když já 4x-5x za rok otevírám kmenové včelstvo 1. pozimní/předjarní “rekonstrukce” plodiště, 2.přidání medníku, 3. tvorba oddělku s přidáním dalšího medníku a odebrání prvního medu, 4. 2.odebrání medu a kontrola kladení, pokud je potřeba tak sublimace 2g KŠ toto vše do půlky července a koncem srpna poslední kontrola zásob potěžkáním úlu. Samozřejmě jsem u včel častěji, stavím se u nich když jedu na dřevo nebo když jedu na procházku s rodinou. Stalo se, že jsem během této návštěvy chytl roj a bratr měl zážitek. Včelstvo mi dá 20-30kg a 20-30 kg medu jim zůstane, takže jsem spokojený. Samozřejmě občas musím do včelstva 1-2x navíc. Při chovu matek z rojových matečníků atd.
Příklad chlapů, kteří mají dvě až tři práce a za něčím se ženou, není z vypozorované i vlastní zkušenosti příliš dobrý příklad a hraje spíše proti tomuto jednání. Velice často takový chlap ztratí rodinu, zdraví, netráví čas s dětmi nebo kamarády, štve ho, že nemá čas na koníčky…
Rozdíly mezi rojovou a přelarvenou matkou jsou údajně i pozorovatelné co se týče velikosti spermatéky a množství ovariol. Logicky i fakticky je jakákoliv polemika o kvalitě matek tím pádem zbytečná. To opět jen včelař hodnotí a dokáže hodnotit jen určité vlastnosti, navíc často jenom vzhledem k probíhajícimu roku. AI čerpá data z výzkumů zveřejněných na internetu. Internet je mainstream. Pokud někdo hledá a nachází něco jiného, často lepšího, tak o tom třeba AI ani neví…
A jak jste prokázal, že je sublimace kys. štav. stotisíckrát škodlivější než gabon nebo varidol? Výpočtem nebo měřením?
Nevím o tom, že bych tvrdil, že se najdou větší rezidua v medu nebo vosku… Mně stačí ta informace, že v době léčení Gabonem a Varidolem nesmí být v úle nic co by později mohl člověk konzumovat. Kmenová včelstva nekrmím cukrem, mám rád plástečkový med a seškrábnu si trochu propolisu. Propolis jak víme včely v úle přenášejí a tak mám jistotu, že je 100% bez reziduí.
Nemám důvod cokoliv začít dělat jinak protože svoje cíle se mi daří plnit.
Zkusil jsem si u sebe, tak u známého včelařit klasicky = průmyslově komerčně a není to pro mě. Mám rád u všech potravin hlavně čerstvost a kvalitu. Nejkvalitnější a nejvíce prospěšný je med panenský plástečkový, potom panenský lisovaný a zamražený u dalších už kvalita padá protože spoustu látek odstraníme odvíčkováním.
O pracnosti metodik můžeme polemizovat. U mě např. odpadá krmení cukrem a vytáčení medu navíc abych ho měl na prodej a zaplatil se mi koníček. Vydělám si mnohem více a jednodušeji než taháním nástavků, vytáčením, mícháním cukru, naléváním… O neustálém přetahování a vození věcí ani nemluvím. Pokud by mi šlo o peníze ze včelaření, tak bych to nedělal jinak než pan Sedláček. Marketing na youtube, prodej potřeb, matek, oddělků a i trochu medu, který je ale tou nejméně výdělečnou částí.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.01.2026, 16:50:26
Spad jsem zmínil jako reakci na vámi zmíněnou nebezpečnost “aktivistů” pro okolní včelaře…
Jak by jste nazval člověka, který vezme batoleti racionální pestrou stravu a dá mu místo toho například jenom kyselé okurky a oslazenou vodu? Kdo zavře sirotka do místnosti a nechá ho “raději”rovnou udusit plynem místo toho aby dostal druhou šanci?
Já bych ho nazval všelijak, ale určitě ne racionálním a morálně založeným…
S tou zátěží kyselinami, je to věc aplikace, když dva dělají totéž není totéž. Navíc už máme sublimaci kyseliny šťavelové, ta škodí včelám jak? Podělte se o relevantní data a ne opět jen o názory a házení špíny..
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.01.2026, 21:10:22
Mám spady do 3ks i bez Gabonu a Amitrazu. Nemusím tedy jen věřit, vím to.
Spoustu včelařů, kteří slepě následují různé ověřené postupy jsou opět bez včel. Mně zatím padl jeden oddělek, ten kde bylo celou sezonu vápno, výměna matky pomohla na vápno, ale do zimy šlo včelstvo slabé. Poučení jsem si z toho vzal…
PS: Oddělek tvořený MODERNÍ metodou bez včel nerozumným aktivistou vypadá podle měli pořád dobře a při síle a to se k němu snažila prohryzat skrze česno myš nebo rejsek.
Včely se během bouchání ohňostrojů ozvou, jsou měřitelné odchylky zvuku v úle…Zřejmě jim teda vadí i ohňostroje, přesněji ohňostroje hlasité.
My měli fenku mopse, dokonce jsme odchovali i štěňata. Museli jsme se o ně asi týden ve dne v noci starat, fenka měla něco jako laktační psychózu. Utíkala od nich, nechtěla je, bylo jich celkem 8. Museli jsme fenku držet aby se nakojily, masírovali jsme jim pupky aby jim fungovalo trávení atd. Štěkat uměla. Štěkala na vybrané psy, fotbal v televizi a vojáky.
Až se nahaté včely osvědčí i jinde (tak jako podle pana Kršky se jinde neosvědčily včely pana Dvorského), tak bych dělal nějaké závěry. Nahaté včely můžou mít “štěstí” na spoustu malých proměnných, které dohromady udělají hrozně moc. Např. vlhkou izolací, barvou úlu, velikost česen, umístění v určitém elektromagnetickém poli a kdo ví co vše může hrát roli….
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 04.01.2026, 20:00:53
A ještě směšnější je si myslet po více jak půl století včelařské praxe, že nejde včelařit racionálněji, než s Gabonem, fumigací a aerosolování Varidolem a krmení cukrem.
Ale došlo mi proč to tak je. Každý si pod slovem rationalis představujeme něco jiného. Vy maximální zisk pro vás za trochu lepší sladidlo, které tolik nepohne s krevním cukrem pro lidi (protože tak s ním většina lidí zachází a to se z něj po vytáčení a oslazení čaje a běžném skladování stává).
Já vidím možnosti jak maximálně využít potenciál medu jako suroviny se všemi zdravotními benefity pro člověka.
Jednoduše řečeno…Vy vidíte jen peníze, já vidím něco víc, vidím produkt a jeho benefity pro lidský organismus .
Udržitelnost a samostatnost ve včelaření je strana druhá. Vy jste závislý na Dolu a cukrovarech…já ne.
Ano, alternativci, nerespektující předpisy, jsou největším zdrojem nemocí včel!
To je vaše domněnka. Bez relevantních dat můžu tvrdit třeba to, že včelstva krmená cukrem můžou jarní med ředit zimními zásobami. Byť by to mohlo být třeba jen 5% tak už to prostě bude med ředěný cukrem. Ale netvrdím to protože důkazy nemám…
Trefenou husou jste proto, že dobře víte, že na vašem aktivizmu něco není OK, že je hnám ideologií a ne objektivními zásadami chovu včel.
Pokud je můj aktivizmus to, že se snažím předcházet jakémukoliv léčení a když už musím léčit, tak léčím pouze 1x v roce látkou běžně se v přírodě vyskytující ve formě, která podle vědců nijak včelám neubližuje ani při překročení dávky protože včely dýchají jinak než my. Pokud je můj aktivizmus to, že včely nechám živit se jejich medem, pak ano. Jsem aktivista. Alespoň si stojím za svým a neléčím několikrát v roce včely proti tomu co v nich údajně nemám a co nezpůsobí jejich úhyn a nekrmím je alternativním krmením.
Podle minimálně dvou profesionálních včelařů s počtem včelstev 200+ a 500+ je testování zimní měli (EpM300) zbytečné. Jeden z nich dokonce strouhá mezistěny a drtí plásty a odevzdá to místo měli. I tak veterina nějakého VD v této směsi najde, takže je flotační metoda velice přesná 😉. Někdo tvrdí, že VD úhyny nezpůsobuje, ale bojí se nemocí když někdo měl neodebere a netestuje. Není to zvláštní? Testování na MVP je věc druhá…
Přijde doba kdy se zbytečné testování EpM300 zruší.