»
Odpověď na příspěvek uživatele
Grey Wolf z 13.12.2025, 09:23:15
Ať se vám daří a opatrujte se. Za omluvu se neděkuje, ta se buď přijme nebo nepřijme 😉
Posledním dobou se mi to tady totiž nechce moc číst a psát už vůbec ne. Nechci se nikoho nijak dotknout, ale jediné co jsem si v posledních dnech se zájmem pročítal, tak je téma pana Gora Co dělat u včel v prvním roce včelaření a příspěvky od pana Koziny. Myšlenek kolem včel mám spoustu, často o nich debatujeme s kolegy u stolu z očí do očí.
Navíc téma Co dělat v prvním roce… je tak nějak nadčasové, protože ten první rok je vlastně pořád a spoustu včelařů během života hledá “Svaté grály”, zlepšováky, jak zamezit úhynů, ale vlastně se to nikomu nějak nedaří úplně jak by si představoval a pak často hledá čím to bylo (po bitvě je každý generál) a tak to bylo Varoózou, Nosemou, tuháčem, léčení kyselinou, sousedem co neléčil, špatným počasím atd. Další rok se včelař pokusí těmto věcem předejít a stejně přijdou úhyny, v lepším případě úhyn protože v přírodě není nikdy nic stoprocentní a hlavně nic nežije věčně.
Jeden říká, že jsou zbytečné kejkle mít očka v nástavcích, druhý že jsou zastaralé plné dna kvůli složitějšímu varroamonitoringu, pak někoho napadne překlápápění celých nástavků tam i zpět, prodyšné/neprodyšné stropy atd. a nikde se to nezastaví protože člověk/lidstvo to dělá jen proto, že chce víc a víc. To co je potom nevidí, zahlídl jsem pár vět o dřevácích, botech atd… Dnes bohužel boty často vydrží rok a co je z nich potom? Odpad a ten skončí kde? Pak začnou stížnosti na mladé. Kdo za to ale může? Předchozí generace protože se snažila všechno zjednodušit, zefektivnit, zracionalizovat a mladí pak nic nemusí a degenerují. Silní lidé dělají lehké časy a lehké časy dělají slabé lidi, pro slabé je pak všechno zdánlivě těžké. Proto se dnes spoustu lidí hroutí kvůli výpadku Netflixu nebo se poškozují kvůli nezdaru ve videohře. Lidstvo jede pořád v cyklech místo toho aby se stabilizovalo a lidské činy se staly více udržitelné. Nejsem zelený aktivista, nikde se nepřivazuju, ale konzum/kapitalizmus (ikdyž jsou některé věci levnější, ale houby vydrží) se mi opravdu hnusí. Většina má všechno, žijeme v blahobytu jako nikdy a jen se vymýšlí jak z toho vytřískat ještě víc. Fungující věci, nástroje, auta atd. se vyhazují protože vyjde novinka. Vyrobí se tisícovky elektroaut, které se ale neprodají, ale vyrobit se musí protože to přikazuje racionální kapitalistická norma, vyhláška nebo co to je atd.
V Česku a Slovensku je krásně, krásná příroda, nedávno jsem měl delší pracovní cestu kolem Mladé Boleslavi a viděl po dlouhé době Labe, Sázavu, zahlídl jsem v.n. Švihov. Važme si toho co máme, opatrujme a nehuntujme svět kolem sebe. Dělejme pro to drobnosti, uberme ze svého pohodlí pokud to pomůže trochu prodloužit dobu, kdy tady bude tak krásně jako je teď.
Nejde o to fandit nebo nefandit lidem, kteří se někde přivazují, nevěřit nebo věřit v oteplování nebo ochlazování planety. Jde o to jednat opravdu skromně, rozumně a s empatií k druhým a ke svému okolí, protože to je nás racionálních, myslících bytostí, pánů tvorstva jak by někdo řekl povinnost…