Otázky pro všechny.
Kdy vám ztuhne jarní med v úle? Kdy se vám v úle objeví tuhý jarní med?
Já v úlech tuháč ať už jarní nebo melecitozní určitě nemám, nemají ho v žádném nástavku na žádném rámku. Poctivě jsem lehce škrábnul do každého rámku kromě plodiště a všude to teklo…
Pro Tom50
Pane Malino, nyní oslvuji vás přímo. jasně jste vysvětlil nemoc a indispozici, v důsledku které jste nemohl vytočit. Proč proboha ale děláte z nouze ctnost?
Protože i před měsícem se mi rodina a kamarádi nabízeli s pomocí a teď bych mohl vytáčet i sám, ale neudělám to, beru a bral jsem indispozici jako znamení abych včely nevytáčel.
Nechci do budoucna hnát včely do výkonu podle ostatních, ale podle sebe a toho kolik potřebuji medu. Proč kopírovat ostatní a snažit se o co nejvíce na úkor tvora, který tu byl miliony let přede mnou. Na to mám přírodu asi až moc rád.
Jak někdo citoval zesnulého pana Volejníka “ Včelaření, to je radost.” Radost z krmení včel cukrem nemám a proto jsem se rozhodl je nevytáčet. Nástavky s medem jim podhodím pod plodiště koncem srpna-začátkem září podle počasí. Chtěl bych jim podhodit pouze jeden. Druhý dát na plodiště a nedoraženou folii, vyzkouším různé možnosti kde a kolik nechám folii nedoraženou…
"Už vím, že chuť do života a radost z bytí může člověk načerpat snáz z počínání přírody než z počínání lidí."
Včely v divočině zimují jenom na medu. Jenže od nich nikdo nechce aby přinesly o 20, 30, 50, ale i výrazně více medu, než potřebují. Také nepotřebují rychlý jarní rozvoj. Někdo se asi válí v prachách a nechá včelám 30 kilo medu i když ví, že to pro ně není nejlepší. OK, kdo dokáže udělat oddělek bez včel jen z plodu, ten dokáže i další nesmyslnosti. A přesto je na tom krásné, že je každý svého štěstí strůjcem a může si (ZATÍM) dělat co se mu zamane. Třeba nepromyšleně hloupé věci - čítankový příklad liberalizmu a jeho stupidity
Chápejte si co chcete jak chcete, važte si koho chcete. Myslete si, že je méně správné a dobré nechat včelám jejich med nebo je nehnát do výkonu. Zmiňujete prachy. O ty mi ve včelařině opravdu nejde. Bydlím ve vlastním, hypotéku brzo splatím a potomstvo bude také bydlet ve vlastním až bude chtít. Pozemek pro vypěstování si něčeho vlastního mám také…. Že musíte včelám brát většinu medu a krmit je aby jste měl prachy a pak je krmit je vaše věc. Není mým cílem cokoliv rozmlouvat důchodci, který se celý život snaží o rekordy a uznání ve včelařském oboru a přitom se mu to ve větším čí vlastně menším nedaří.
"Mládí biologické neosvobozuje od blbosti a hlouposti, stejně jako stáří nezaručuje moudrost. Jsou blbí dědkové a hloupé děti.“
Oba citáty jsou vám jistě známé, jen