»
Odpověď na příspěvek uživatele
JirkaP z 30.07.2024, 11:03:28
BG vlastně všechno sdělil přesně a stručně.
Dodám, že prosakovací víčka byla dělaná na velmi hrubý krystal, který se už běžně v krámě nesežene a jako včelařský je vždy strašně předražený. Prosakovačka musí být absolutně vodorovně a navíc funguje nespolehlivě. Umí protékat nebo ukapávat, že to včely nestíhají a pak nastane co popisuje BG. Ale jakš takš jde roztok hustý 3:2. Já ale radím krmit pouze 1:1 - důvod jsem mockrát vysvětlil - a to prosakovačkou nejde ani když stojí úplně vodorovně. Někdy ano, někdy vyteče, neriskoval bych to. Na cukr, deklarovaný jako krystal, nejdou prosakovačky použít.
Za soudruhů věčně nebyl cukr k sehnání a nebo ho dávali po pár kg na osobu a hrubý krystal byl problém tuplem. Ale za komančů někdo psal, že si sehnal korálky velikosti pšenice nebo broků do vzduchovky. Nasypal se pískový cukr do plna (stejně jkao hrubý krystal), pak se zalil studenou vodou do hrdla a na to pak hodil hrstku korálků. Lahev se převracela u včel tak, aby nevytekla ani kapka - rabovka, že se na zavřenou flašku přitisknul talíř a lehev se pořád s pevně drženým talířem rychle převrátila. Pak se s ní zatřáslo a těžké skleněné korálky propadly na víčko a pak prosakoval i jemnější pískový cukr, dnes je jmenuje krupice. Líp se mi lahve převracely se starou vyřazenou pánvičkou.
Ukrajinská krmítka prý fungují skvěle, má je kámoš Petr ještě po předcích a chválí si je. Já ho nikdy neměl a tak nemám zkušenost.
Česnová krmítka - primárně to jsou napaječky, fungují, ale s výhradou. Jakmile by to včely do rána nevybraly, krmítka neucpávají kolem sebe česno dokonale a mokvají a je na nich kolem dokola dost včel. Není mi to příjemné, je to hrozba. Ale musím připustit, že je to jen psychologicky protivné, problém jsem s rabovkou neměl.
Rámkové krmítko zmenšuje prostor a většina není bez styku se včelami. Prostě na celé čáře vyhrává balon. Za komančů to soudruzi asi dotovali a nebo státní regulece cen neumožnila nenažrancům předražovat. Dneska i když je měna zničená asi 15x, přesto jsou dnešní ceny doslova rakety. Protože 3,20 x 15 je necelých 50 a ne 150 Plastový balon nemám nafocený, jde snadno najít. No a samotný podšálek bez kopyta nejde použít. Pořád je to ve srovnání s rámkovým kapsáčem laciné.
Skvělé bylo dnes už nevyráběné krmítko na litrovou lahev od vína. Podobné se dělají na PETflašku. Ale to nefunguje, protože atm tlak PETku stlačí a roztok vyteče na zem. Musí to být tvrdé sklo, na měkké plast lahve to nejde použít.
Pak je tu ještě možnost krmit PETkou s malou dírkou, která leží na rámcích bez strůpku. To nevím zda budu umět popsat, mám to vyzkoušené a funguje to dokonale. Má to ale jednu podmínku, PETka nesmní být přeškrcená, pak by nevytekl obsah za seškrcením. A PETek s válocovitým tělem není moc. Do lahve se v místě, kde začíná bombírunk, udělá dírka asi 1,5 mm, možná dva mm. Lahev se nalévá trychtýřem přímo u včel nakloněná, aby se vešlo max roztoku. Pak se pevně vzduchotěsně zavře víčkem a položí na rámky tak, že dírka míří do mezirámkové uličky. Roztok nevytéká, na to je dírka moc malá a flaška se nesmí zbortit atm tlakem. Včely z dírky roztok intenzivně berou a čas od času vběhne do lahve bublinka vzduchu. Je to naprosto bezpečný způsob, jen při nalévání a manipulaci nesmí být včelař lempl a nesmí nikde ulít ani jen malinko ukápnout krmení. To ale platí u jakéhokoliv krmítka.