Myslím, že 28 je na děti v dnešní době normální věk. Nicméně ptaní na děti je takové nešťastné (a zároveň oblíbené) téma hovoru. Může být hodně bolavé. Já mám děti tři blízko u sebe a zas často poslouchám poznámky od úplně cizích lidí, jestli to je všechno moje, kdy jsem to stihla ("když vy vypadáte jako holčička!" - no nevím, na holčičku už nemám ani figuru ani výraz v obličeji si myslím) a jestli to mám všechno s jedním tatínkem.
Taky mám tři a taky jsem poslouchala úplně stejné řeči. 😁
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 14.07.2026, 21:38:59
No ptají. V mojí bublině jsou třídětné rodiny celkem běžný, ale jinak je to asi fakt už přírodní úkaz. No a když řeknu, že mám tři kluky, tak obvykle následují divne kondolence případně dotazy, jestli budeme zkoušet ještě holčičku. Na to obvykle obvykle odpovídám, jestli se to dá předem objednat.
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 14.07.2026, 22:28:38
Já znám rodinu s devíti dětmi. Všechno kluci. Čekali na holčičku. Ale fakt. Po desáté už do toho nešli.
Tři děti… Neříkám, že to je časté, ale je to běžné. Normální. Z toho bych nedělala závěry vůbec žádné.
Jako ten dotaz na holčičku, to ještě beru, to je takové, nevím, bezelstně hloupoučké. Ale jestli jsou ty děti Vaše? A kondolovat ke třem klukům? Mít syna, nemít dceru nebo mít děti jen jednoho pohlaví je nějaké méněcenné, nebo co?
Já znám rodinu s devíti dětmi. Všechno kluci. Čekali na holčičku. Ale fakt. Po desáté už do toho nešli.
Tři děti… Neříkám, že to je časté, ale je to běžné. Normální. Z toho bych nedělala závěry vůbec žádné.
Jako ten dotaz na holčičku, to ještě beru, to je takové, nevím, bezelstně hloupoučké. Ale jestli jsou ty děti Vaše? A kondolovat ke třem klukům? Mít syna, nemít dceru nebo mít děti jen jednoho pohlaví je nějaké méněcenné, nebo co?
Taky to nechápu. Já měla dceru po 16 měsících od prvního syna a to byly řeči, jestli prý máme tak zdravou vodu. 🙄Nevím no, někteří lidi si prostě vždy musí něco najít. Mně bylo úplně jedno, jestli budu mít kluky nebo holky, chtěla jsem velkou rodinu, tu mám. I když třetí dítě se nám narodilo s odstupem 12 let od druhého, protože já dřív nechtěla, chtěla jsem si nejdřív sehnat pořádnou práci, což se teda stejně povedlo až po třetím rodičáku.
Já mám ze ZŠ spolužáka, který má myslím 7 dětí, přesně nevím, protože už dávno nechodí na třídní srazy. Tam je to ale náboženským založením, oni jsou prostě proti antikoncepci, takže to berou tak, že kolik dětí se narodí, tolik budou mít.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.07.2026, 08:30:26
Mám kamarádku, ta je poslední 9.dítě (nar. 1970), rozdíl mezi ní a nejstarší ségrou je 21 let. První neteř (dcera té nejstarší ségry) je jen o rok mladší (nar. 1971). Ta kamarádka je “omyl”, s tou už se moc nepočítalo, protože je až 5 let od nejmladšího bráchy. Byla překvapení 🙂 O generaci dřív to bylo normální, všechny děti se často dospělosti nedožily.
Synovec tchýně našich kluků má manželku z 10ti dětí a jedna její sestra si vzala kluka také z 10ti dětí.Když jsme se sešli na oslavě narozenin, měli pronajatý sál a bylo to jak pořádná svatba. V práci nám kolegyni ta má 5 dětí a od 4, co jsou vdané a ženatí, má 17 vnoučat.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 16.07.2026, 00:35:05
Já si ani nevybavuju, jak jsem je oslovovala. Porodní asistentko určitě ne, doktory jsem titulovala jen ty, kteří se mi jako doktoři představili. Tak jestli jsem jim říkala sestřičko? Ale nejspíš jsem je neoslovovala nijak. Takové to - můžu se zeptat?
Já si ani nevybavuju, jak jsem je oslovovala. Porodní asistentko určitě ne, doktory jsem titulovala jen ty, kteří se mi jako doktoři představili. Tak jestli jsem jim říkala sestřičko? Ale nejspíš jsem je neoslovovala nijak. Takové to - můžu se zeptat?
Moc slušné to teda není, ale prošlo mi to.
Já určitě říkám sestřičko, když už musím oslovit. Ale jen v nemocnici nebo tehdy v té porodnici. Sestře u svého jakéhokoliv lékaře většinou říkám paní a příjmením nebo jménem.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 14.07.2026, 17:45:07
To mělo být asi “gerontická” nebo “gerontní”, ne? Teda nevím, jak se to slovo od “geront” ohýbá, tak ani nevím, zda ty přívlastky mám správně…
Generický je jakoby ve smyslu “podobný dalším ve své skupině”, generická jsou léčiva, pokud vyprší originálnímu léku ochrana a ostatní výrobci mohou převzít recepturu.
AI: Pojem generický (z latinského genus, rod/druh) označuje něco obecného, druhového nebo standardizovaného. Znamená to, že daná věc nebo jev postrádá specifické či jedinečné vlastnosti a spíše sdílí znaky typické pro celou skupinu.
AI2: Ze slova geront (člověk vysokého věku, stařec) vytvoříte přívlastek nejsnáze pomocí přídavných jmen. Zde jsou nejčastější možnosti: Gerontologický: Vztahuje se k gerontologii (lékařskému oboru, který se zabývá stárnutím a chorobami stáří). Gerontský: Přívlastek přímo odvozený od slova stařec. Často se používá ve spojení s péčí nebo věkem. Geriatrický: Nejčastější lékařský přívlastek pro věci spojené se stářím a péčí o staré lidi.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.07.2026, 10:52:45
Asi zaleží jak kde. U Apolináře pár let zpátky mi na screeningu říkali “konečně nějaká mladá maminka”. Bylo mi 28. Rodila jsem už ve 29. O tři a půl roku později ve 32 s nejmladším už jsem zase byla za stařenu. Si člověk nevybere.
Buggyra má pravdu, že by bylo vhodnější to přesunout do drbárny, když toto vlákno na to v podstatě původně asi i založené bylo.
A tak já se zeptám Orionky, která nás nařkla z honu na čarodějnice, nebo teda vlastně obráceně, že my jsme čarodějnice na sletu, jestli by mi mohla odpověďět tady - klidně bych se jí zeptala i soukromě, leč to nelze, když není přihlášená. Tak musím tady, když si na nás stěžovala u adminů a zkopíruji odtamtud svůj dotaz:
a já se ještě Orionky, která tedy je Orionkou, zeptám:
Když zmiňute tu červenou lajnu slušného chování , kterou jsme překročily - tak - hulvát, který je oplzlý vůči ženám, rochní se oplzlostech, přeje ostatním smrt, tak ten prodle Vás, Orionko, nepřekročil onu červenou lajnu slušného chování??
A jestli mi napíšete, že ne, nebo neodpovíte, tak to bude naopak vypovídat mnohé.