Aktuálně: 2 136 inzerátů285 887 diskuzních příspěvků20 417 uživatelů

Drbání (u stolu, ne to na zádech)

Sarah01
Sarah01 14.07.2026, 17:59:23 xxx.xxx.162.253
šavlozubka:

Mně v porodnici neskutečně vytáčelo oslovení “maminko” nebo “mamko”. To je za mě také vrchol neúcty k té ženě. 

Ano, to taky, naprosto neprofesionální od těch sester.

šavlozubka
šavlozubka 14.07.2026, 18:00:11 xxx.xxx.167.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 14.07.2026, 17:55:50

U oslovení “madam” jde hodně o tón a situaci. Lze to říct tak, že je jasné, že jde o projev úcty. Ale taky to jde použít jako urážku.  

kometa
kometa správce
14.07.2026, 18:00:12 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 14.07.2026, 17:55:50

No “ madam” od nafouknutých chlapů

Nebo paninko. To se ze mě stává lítá feministka.

Daja
Daja 14.07.2026, 18:08:16 xxx:xxx.e3fa:c0a0
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.07.2026, 18:00:12

Jojo přesně i tohle oslovení je na lopatu🤬.

DafiŽeryková
DafiŽeryková 14.07.2026, 18:13:01 xxx.xxx.136.20

Varaxi to hezky shrnula-a přiblbý rádoby vtipný poznámky chlapů úplně miluju-úvozovky s vykřičníkem!

Sardullah-no,já jsem taky zpmalený film a v hodně firmách-studená kuchyně-+fabriky u pásu,nebo šílený normy se rychlost vyžaduje..

my máme normy na vybalení palety-to hoodně nedávám….-hlavně fakt těžký věci-pbří paleta plechovkových piv….

pak na rychlost na kasách…

máti u mě vždycky hučela jak dlouho vysávám,vytírám,umývám linku..že ona by to měla dávno a dřív,že su děsná..

a tady v práci budu 12 let a patřím k nejpomalejším….

ale zase su pečlivá,dodržuji všechno,hlídám vše jak se má a nic neodrbávám…

kdysi když jsem na učnáku umývala soustruh-tak kamoška-a nehceš ho ještě olízat?😀-jako,že jsem tu potvoru železnou šudlila jak na výstavu😀

DafiŽeryková
DafiŽeryková 14.07.2026, 18:20:15 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 14.07.2026, 18:08:16

No tak z toho líce arogantnost na 100 metrů…..brrrr…

takhle-když řekne čech -dobrý-je to většinou takový zahučení-že si člověk říká-tvl-to už radši nezdrav,než tohle

ale když řekne slovák-dobrý-pozdrav-ted myslím🙂-tak je to jako úplně jiným tonem-k nám jeden chodí i takhle zdraví-a + úsměv-a on to řekne vždy takovým jásavým,veselým tonem,a vždy mi připomene v duchu historku s knížky Jamese Herriota-jak byl u jednoho veterináře-ten ho tam chudák strašně přecpal,přepil-měl takovou na tu dobu moderní kliniku-a když ho představoval své ženě tak řekl-James Herriot-stylem jak jiní říkají-George Bush-tam Herriot psal-prostě-ženo toto je PAN NĚKDO!!!🙂

a ten slovák vždy pozdraví-Dobrý-ale je to taký-tonem-jééé rád vás vidím🙂

tak to je jediný co mi nevadí….

intonace taky dělá divy,však to všichni známe….

Varaxi
Varaxi 14.07.2026, 18:21:24 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.07.2026, 17:59:23

To už si teď nikdo nedovolí.

Pošlou na Vás policii, donutí rodit císařem soudním příkazem, ale maminko Vám říkat nebudou. 

A pak se divíme, že se málo rodí, když jsou takové zkušenosti z porodnictví. 

Sardullah
Sardullah 14.07.2026, 18:22:20 xxx.xxx.189.104
šavlozubka:

Nemám to ráda. Dlouho jsem vypadala hodně mladě. Po dětech to už není tak horký, ale pořád zjevně působím mladší a tykání od cizích mě dokáže vytočit stejně jako oslovení slečno, které mi (především od mužů) připadá až úlisné. Takže je opravuji, že paní (i kdybych nebyla vdaná, mám vš titul, takže slečna nejsem už opravdu dlouho). Nevím, že se ti pánové pokaždé urazí. 

Dlouho jsem vypadala hodně mladě.

Co by za to některé dámy daly. Tohle já znám, taky jsou dlouho vypadala mladší, než kolik by mi hádali. Mě teda vždycky lichotilo, když mi hádali méně.  Když mi bylo 23, to už jsem měla 3letého synátora, tak mě na koupališti balili 16ti letí kluci v domění, že jsem jejich vrstevnice, dost čučeli, když zjistili, že balí vdanou paní a matku od děcka. (na jejich obranu to dítě jsem sebou neměla a byla jsem tam se sestřenkou, které opravdu 16 bylo)

Takhle…když je holce 13,14,15 let, tak asi fakt nechce, aby jí hádali třeba o 4 roky míň…ale když je vám 38 let  a hádají vám o 10 let míň…no tak to pozór, to už potěší, alespoň mě to těšilo.

Oslovení slečno…ono je to s těmito osloveními takový ošemetný…za prvé záleží na tom, kdo a jak toto oslovení použije…za druhé už jsem několikrát zažila, že žena byla oslovena jako paní a dost se proti tomu ohradila, že ona je ještě slečna…a my ženský to na čele napsaný nemáme…

Já teda sama za sebe musím říct, že mám v tomhle asi štěstí, ať už jsem byla oslovena jakkoliv, tak nikdy z toho nebyla cítit pachuť neúcty.

Varaxi
Varaxi 14.07.2026, 18:22:41 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.07.2026, 18:00:12

Madam je pro mě majitelka bordelu. To fakt není něco, co by mi lichotilo. 🙂 

Varaxi
Varaxi 14.07.2026, 18:31:06 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 14.07.2026, 18:22:20

Taky nevidím na oslovení slečno nic špatného. Když dotyčná nenosí prstýnek, tak tím spíš se nemůže divit tomu oslovení. A koneckonců nezní to třeba jako ctná panno, že.

Navíc etymologicky slečna pochází ze slova šlechtična. Tedy je to z definice oslovení uctivé, pokud není míněno ironicky. 

Na druhou stranu se nedivím ani tomu, že paní mylné oslovení opraví. Pokud byla slušně oslovena jako slečna a ona slušně oslovení opravila, nevidím na tom nic špatného. 

bambule
bambule 14.07.2026, 18:31:09 xxx.xxx.148.198

Irituje mne takové to, ale vy jste ještě mladá. Ty vo.e mě je skoro padesát… jasné mám dlouhé vlasy, skoro žádné vrásky, ale snad si zasloužím aspoň trochu respektu. Teď jsem setřela jednoho pána, co u nás měli akci. Měli si po sobě uklidit ( součást dohody s pořadateli) a pořád mi při instrukcích skákal do řeči. Jsem mu řekla před ostatními, že jestli bude tak moc hodný a nechá mne domluvit tak jim všechny zásadní informace ohledně organizace úklidu ráda sdělím. Ostatním jenom cukali koutky a pan zmlkl. 

Verun
Verun 14.07.2026, 18:35:58 xxx.xxx.227.156

Sušička se mim líbí,ze může stát kdekoliv…potřebuje jen zásuvku.ja ji mám v ložnici…patří k oblíbeným kámoškám.v zimě výrazně snižuje vlhkost oken.susit můžu i v sušárně, ale tohle je pohodlnejsi.dřív,kdyz byli doma malí otroci, dcerky,chodily do sušárny ony. Mladší to i bavilo…

Starší holce jsem koupila sušičku taky, má vlhký byt a když byla vnučka malá potřebovala v  zimě rychle sušit…dva měsíce stala.suška v garáži,že ji nechce…a teď by neměnila.

Sardullah
Sardullah 14.07.2026, 18:40:29 xxx.xxx.189.104
šavlozubka:

Mně v porodnici neskutečně vytáčelo oslovení “maminko” nebo “mamko”. To je za mě také vrchol neúcty k té ženě. 

No a mě se zrovna to oslovení “maminko" nevadilo…nepřišlo mi to vůbec neuctivé…

Já syna rodila před 33 lety a ve své podstatě mi vůbec nevadilo, jestli mě oslovavali paní XY nebo maminko, já byla psychicky zdeptaná z některých sester, které mi přišly, že nemají špetku empatie a byly často i nepříjemný…

šavlozubka
šavlozubka 14.07.2026, 18:45:00 xxx.xxx.167.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 14.07.2026, 18:31:06

Ovšem z dnešního pohledu je “paní” každá žena s titulem, hodností atd. - nejen ta vdaná. Tedy i mladá třiadvacetiletá žena může být paní a nemusí mít prstýnek. Takže já pozitivně kvituju aktuální osvětu, že “slečno” je oslovení jen pro opravdu mladé dívky dejme tomu maximálně do těch dvaceti let a pokud by vymizelo jako historický přežitek snad jedině dobře. Ostatně u mužů se jejich společenský status oslovením nerozlišuje. Ať je mu patnáct nebo šedesát, svobodný nebo ženatý, vždycky je “pán”. A přiznám se, že pokud mě někdo osloví “slečno” mám občas sto chutí mu na to konto odpovídat oslovením “mládenče”. A opět většina těch, co mě takhle oslovují si asi myslí, že to je lichotivé nebo galantní, ale ve většině případů to pusobí jen úlisně. “Paninko” je potom vysloveně na to být ošklivá.

Sardullah
Sardullah 14.07.2026, 18:49:10 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 14.07.2026, 18:35:58

Já sušičku nikdy neměla…takže úplně nejsem zasvěcená do života se sušičkou.

Ale zrovna dneska mi kolega říkal, že jeho přítelkyně nenechala otevřené okno v prádelně…tudíž sušička zapářila celou prádelnu, protože má, tak teď nevím správný výraz, tak použiju “výfuk”, kterým vypouští páru a že se jim pak sráží vlkost na zdech…tak jsem se ho ptala, jak to teda dělají lidi, kteří nemají v místnosti s okny…což si myslím, že je valná většina koupelen a prádelen…prej neví, asi musejí nechávat otevřené dveře…

Takže teď mě dost překvapila informace, že snižuje vlhkost oken…

kometa
kometa správce
14.07.2026, 18:51:45 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 14.07.2026, 18:22:41

Ale v amerických filmech se mi to líbí. Oslovení pane nebo madam. Jasně, tam jsou na to zvyklí. Na rozdíl od nás. Tady to zní urážlivě.

Varaxi
Varaxi 14.07.2026, 19:09:23 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 14.07.2026, 18:45:00

Paní ve smyslu titulu se váže na oslovení tím titulem, tj. paní inženýrku lze oslovit slečno, pokud ten titul nepoužijete. 

Ale jinak ano, máte samozřejmě pravdu v tom, že oslovení slečno náleží mladým dívkám a ženám a pak těm ženám, které si na to potrpí. 

Pokud stoprocentně nevím, že dotyčná je slečna, nebo to nelze díky věku rozumně předpokládat, oslovuju paní. 

Třeba v anglosaských zemích je normální oslovovat osmdesátileté dámy jako slečny, pokud slečny jsou, bez ohledu na titul nebo počet dětí. 

Ale logicky platí, že nejsme anglosaskou zemí, že. Já jen, že pokud Vás někdo osloví jako slečno, nemusí tím myslet nic špatného. Nemusí tím myslet vůbec nic. Jen je to prostě fanoušek Vražd v Midsomeru. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.