Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 14.07.2026, 14:02:02
Je jedno, jak člověk vypadá mladě…slušnost je vykat…
S tímhle mají občas problém moji kolegové v práci…mladí kluci, navíc nejsou to, co by člověk označil “chlap jako hora” a občas je jim zákazníci tykají, ale teda vždycky ti, co tykají jsou chlapi tak 50+. A teda klukům se to taky nelíbí…je úplně jedno, že dotyčný je ve věku jejich táty nebo starší.
Jako mně už je přes pade…ale nenapadlo by mě tykat ani náctiletý holčině, ke který si půjdu koupit zmrzlinu.
Dělat s lidma-zákazníkama je…někdy děs, někdy jsou zase zákazníci naopak zlatíčka a říkám si, že svojí práci miluju. Bohužel mi přijde, že když už chodí ti nepříjemní nebo …jak to nazvat kulantně…rozumu mdlého…tak chodí tak nějak hromadně. Jak já říkám “asi se domluvili na FB, že dnes dopoledne půjdou prudit k nám do krámu”…jako dopolko po třeba 3 nepříjemných zákaznících, kde s každým strávím minimálně půl hoďky někdy i hodinu, to je fakt vyčerpávající a člověk má potom zkaženej celej den.
Já teda musím říct, že mě se za celej život, a to jsem už od školy pracovala ve službách nebo v obchodě, nestalo, aby mi někdo cizí svévolně tykal.
Dělat s lidma je strašný, vím to z vlastní zkušenosti,kdo nedělal, nikdy nepochopí. Dělala jsem 12 let na benzince, domů jsem přicházela úplně vyšťavená z veškeré energie, za den jsme obsloužili okolo 800 lidí, no a teď v důchodu je mi tak krásně, klid, pohoda, ta práce mě naučila pryč od lidí, do lesa, do přírody, kde nikdo není, nebo minimum.
Já dělala před 26 lety 2 roky v obchůdku s časopisy a tabákem, tehdy jsem nemohla jinou práci sehnat. Hrůza to byla, kromě toho, že se mně cigáni snažili okrádat, tak jsem často odpoledne ani nemohla zavřít, protože lidi vůbec nerespektovali otevírací dobu. Jednou mně děti zůstaly viset ve výtahu, tak jsem po polední přestávce přišla pozdě a to bylo řečí, že mně manžel přilehl noční košili (odpoledne v 1 hodinu, kdy byl taky v práci 🙄). V sobotu ráno v 5, kdy jsem otvírala, se vraceli opilci z hospod a jednou jsem málem dostala flaškou po hlavě. Prostě za ty 2 roky by toho bylo na knížku, byla jsem ráda, když jsem šla pryč.
Já dělala před 26 lety 2 roky v obchůdku s časopisy a tabákem, tehdy jsem nemohla jinou práci sehnat. Hrůza to byla, kromě toho, že se mně cigáni snažili okrádat, tak jsem často odpoledne ani nemohla zavřít, protože lidi vůbec nerespektovali otevírací dobu. Jednou mně děti zůstaly viset ve výtahu, tak jsem po polední přestávce přišla pozdě a to bylo řečí, že mně manžel přilehl noční košili (odpoledne v 1 hodinu, kdy byl taky v práci 🙄). V sobotu ráno v 5, kdy jsem otvírala, se vraceli opilci z hospod a jednou jsem málem dostala flaškou po hlavě. Prostě za ty 2 roky by toho bylo na knížku, byla jsem ráda, když jsem šla pryč.
CHápu úplně, my jsme měli 14 hodinové směny 6-20 hod., vždycky jsme tam byli jeden, takže od 6-20 jsem tam byla sama, aut hodně přibylo, oproti před 10-15 lety, ještě k tomu denně balíky do zásilkovny, průměrně okolo 60-80 přijatých plus, co nosili lidi na odeslání. Příjem zboží, autokosmetika, limonády, cukrovinky, cigarety,vybalit,zadat všechno do PC naskladnit na obchod, mezi tím chodili lidi, odeslat balík, vyzvednout balík, koupit něco plus obsluha stojanů. No bylo toho moc, když jsem chtěla jít na WC, zamknout a honem, honem. V blízkosti je nákupní zona, hospoda, blázinec hotový. Fakt lituju kolegyně, co zůstaly. Zajímavá je jedna věc. Když jsme ještě bydleli na vesnici, dělala jsem v kravíně a teletníku. Práce to byla docela dřina, ale tak jako z pumpy od lidí jsem vyšťavená nikdy nebyla, přitom na pumpě fyzická dřina nějak nebyla. Kravky jsem měla některé i pojmenované, oblíbené, nevím, nějak ty zvířata mě uklidňovaly a práce s nimi byla tak nějak v pohodě i přes všechny kopance, hovně až na hubě, šlápnutí na nohu atd. V teletníku se mi líbilo moc.
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 14.07.2026, 16:13:43
No pokud mě někdo pozdravy “ dobrý” tak taky si říkám jestli neumějí dokončit, pro mě neúcta. Já i když vstoupím do obchodu nahlas, zřetelně “ dobrý den ” a ve velkých obchodem zdravím každou uklízečku, prodavačku, prostě všechny zaměstnance. Já to tak mám.
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 14.07.2026, 16:11:47
Holka…ty musíš mít svatozář.
Jako jsem ráda za to, kde dělám. Do supermarketu bych šla pouze v případě krajní nouze.
Za prvé…já jsem pomalá…už ve školce mi učitelky před mamkou říkali “ona je strašně hodná, ale je jak zpomalenej film”…proto jsem kolikrát skončila v předchozích zaměstnáních…protože se tam bambilion věcí muselo udělat teď hned…takhle já teď hned musím udělat jen to, co je nezbytně nutný…vybrat od zákazníka prašule za zboží, zodpovědět dotazy, zjistit, jestli je zboží dostupné pokud je to na objednávku a tím končím tvá Máňa…administrativu, pokud to nestíhám, můžu dodělat v klídku po zavíračce a nebo, pokud to dodělám další den.
Navíc, když vidím, jak se dokážou chovat k personálu zákazníci v supermarketech, tak se mi chce kolikrát zvracet…když se prodavaček zastanu…jakože další pokladna není opravdu otevřená proto, že prodavačky jsou někde zašitý a pijou kafe, ale že toho maj bambilion, tak jsem důrazně ujištěná, že dotyčný to VÍ, že pijou kafe nebo si vypalujou zobák.
No a “máti” by mě po takový šichtě asi psychicky dorazila…😴
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 14.07.2026, 16:13:43
mladá paní mě taky fascinuje-si říkám-a staré paní by říkaly jak?
“Mladá paní”…hele já to beru jako takový standardní oslovení….ono je to takový blbý resp. alespoň mně to nejde přes pysky…když potřebuju oslovit zákaznici, tak je blbý říct “paní, pojďte si ke mně na pokladnu”, když zrovínka nečučí mým směrem, tak taky oslovuje “mladá paní” i když už je to třeba 70ti letá dáma.
Mě kolikrát osloví zákazník “mladá paní a nebo slečno?” a já na to “mladá paní, ale už hodně dlouho”…
Prostě, jak je jednou z ženský mladá paní, tak bude mladá paní už do smrti smrťoucí a fertig…