Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 18.07.2026, 16:25:44
Lopatkovce mám… ale roste mi tak nějak divně. Byl ho plnej květináč s malými listy. Tak jsem ho loni rozesadila do třech květníků a že by rostly nějak překotně to říct nemůžu, ale pravidelně kvetou všechny.
Lopatkovce mám… ale roste mi tak nějak divně. Byl ho plnej květináč s malými listy. Tak jsem ho loni rozesadila do třech květníků a že by rostly nějak překotně to říct nemůžu, ale pravidelně kvetou všechny.
Tak hlavně, že kvetou. Já zalívám, jak mně to vyjde nebo když si všimnu, takže asi proto nekvete. 😊
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 18.07.2026, 15:38:29
Někde jsem viděla/četla, že se má zamio přesadit až když roztrhne květináč. Já ho kdysi měla v plastovém květináči, květináč neprasknul, ale byl z něj ovál. Tenkrát jsem ho darovala, byl velký a neměla jsem místo, abych ho postavila na zem. Myslela jsem, že se zamio dá rozmnožovat jen dělením trsu a pak jsem četla, že lze zakořenit i lístek.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 18.07.2026, 19:36:27
Mně to přijde logické. Kvete, protože hodlá vytvořit semena. Pro případ, že by ona sama nepřežila.
A když jsem pěstovala v truhlíku muškáty a pořád je zalívala, tak mi kolega biolog poradil, ať to nepřeháním. Jestli chci, aby mi kvetly. A měl pravdu.
Mně to přijde logické. Kvete, protože hodlá vytvořit semena. Pro případ, že by ona sama nepřežila.
A když jsem pěstovala v truhlíku muškáty a pořád je zalívala, tak mi kolega biolog poradil, ať to nepřeháním. Jestli chci, aby mi kvetly. A měl pravdu.
Tak to mně asi proto chcíply minipetunie, zalila jsem je asi moc. ☹️
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 18.07.2026, 21:25:05
až když jim visí listy
Děláte to dobře. Já obecně zalívám jednou týdně a u vybraných jedinců nejdřív šáhnu do hlíny. Abych je neumokřila. Visící listy jsem řešila vždycky jenom právě u toho lopatkovce, ten teda “chlastá” hodně.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.07.2026, 08:12:55
No já dřív zalévala 1x týdně…to jsem měla v obýváku akvárko a 1x týdně jsem prováděla údržbu a logicky jsem vodou z akvárka ty kytky zalila. Akvárko ruplo a to, co mám v ložnici jedu bezúdržbově. Je tam 10 rybiček ve 240ti litrovým akvárku s hodně rostlinstvem a jedou tam dva velký externí filtry…dolívám jen odpar, takže zase mě to “nenutí” zalít kytky.
Takže to tak nějak flákám…jsou rostliny, kterým to vyhovuje…nebo alespoň se tak tvářej a jdou hodně pěkně…antúrie, zamioculcas, tchýnin jazyk, tak chudinky difenbachie vysloveně trpí.
Třeba monstera mi nejde vůbec a máma má v paneláku fakt monstrum, který ani už nepřesazujeme…prostě ořežu, nechám pustit kořínky a zasadíme…a já si vždycky odnož vezmu a nakonec je z toho takovej chcípáček, co má tři malý listy a máma má z těch samých odnoží během chvíle zase “strom”.
Teď mi kamarádka radila, že monstera je ve své podstatě lijána a že bych měla koupit nějakou kokosovou tyčku jako oporu a že uvidím, jak se mi rozjede….no nevím…máma žádnou kokosovou tyčku jako oporu nemá..
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.07.2026, 09:41:31
jsou rostliny, kterým to vyhovuje…nebo alespoň se tak tvářej a jdou hodně pěkně…
Mně třeba vůbec nejde klasický, pnoucí se, potos - po opakovaných zkušenostech se o to ani nesnažím. Ani běžný zelenec (prý kytka pro každého) - a to bylo období, kdy rostl a vyhazoval “mláďátka” a najednou nic. Přitom péče byla pořád stejná.
jsou rostliny, kterým to vyhovuje…nebo alespoň se tak tvářej a jdou hodně pěkně…
Mně třeba vůbec nejde klasický, pnoucí se, potos - po opakovaných zkušenostech se o to ani nesnažím. Ani běžný zelenec (prý kytka pro každého) - a to bylo období, kdy rostl a vyhazoval “mláďátka” a najednou nic. Přitom péče byla pořád stejná.
Jo, taky mně ty potosy už moc nejdou, jednu dobu jsem ho měla kolem celé předsíně.
Mám na balkoně milionbells, náhodně mám 4 barvy (nevím, kolik jich celkem je). No a když na ně koukám, ráda bych je nějak přezimovala/rozmnožila, abych je mohla mít příští rok zase, ale nechci tahat truhlíky do bytu nebo na chodbu. Nemáte některá nápad?
Vloni jsem dala muškáty do truhlíku v květináčích. Nic moc se jim ale nedařilo, v září jsem je vyndala a v těch květináčích je dala do komory, kde jsem na ně zapomněla, takže jsem je usušila a na jaře je vyhodila i s květináči 🙂