Mít koně je krásné, ale starosti neskutečné ( nemyslím na penize). Nemocného psa vezmete do postele…..asi tak. Držím palce.
Drbání (u stolu, ne to na zádech)
Pokud vydrží respekt z ohradníku a nebude se snažit jím projít, tak si za pár hodin zvykne a uklidní se. Držím palce. A je moc krásná!!
Já jsem vůbec netušila, do té doby, dokud jsem nazačala tady nakukovat ke koním, jak jsou ti koně náchylní. Člověk si je vědom toho, že nákladama a péčí, je to někde jinde, než se psem, ale musím říct, že teda při bližším pohledu - je to opravdu nářez. I v těchto detailech, že ten kůň potřebuje svoje stádo. Psa, když člověk přiveze po operaci, oddělí od smečky na probuzení a pak hlídá, aby nekravili, aby měl pacoš klid, ale s konikem, je to teda jiná liga. Tak Šutříku, ať je rekonvalescence brzo za vámi oběma.
Byla jsem tam před jedenáctou. Po skoro 5 hodinách ještě řehtala, čučela směrem na pastvinu.
Přidala se další starost. Brzy ráno hlásili, že přes den možná dvakrát krátce sprchne. Pak to změnili, to byla Linda už venku. Propršelo skoro celé dopoledne. A furt mrňká. Nic moc pro stehy, které má od včerejška ☹️
Snad stehy vydrží, nezmokvá to. Když jsem tam byla pozdě dopoledne, byla pod maskou hlava suchá. Maska nenaléhá na ránu, je nad stehy volný prostor několika centimetrů. A je to krytý tekutým obvazem.
Zavřít ji nemůžu, to by teprve hrozilo úrazem. Linda zvládne box na cizím místě, zvykne si i na režim “přes den stádo, na noc do boxu”, jednu zimu jsem ji tak měla. V pohodě zvládne samostatné procházky, vyjížďky. Ale jinak je závislák schopný zkusit prolézt boxem ven, doslova. Elektriku ve výběhu respektuje, i tak má pro jistotu dvě řady. Ale to tak máme ve všech výbězích v místech, která oddělují různé skupiny koní.
Jako mladá nemohla být v boxe sama, i když ve vedlejších boxech koně byli a viděla na ně. I když měl chovatel polovinu boxu prázdnou, musel ji přidat k dalšímu hříběti. Tak v boxe standardní velikosti byla Linda a kladrubačka… Do dvou let kobyl, než jsem ji koupila…
Teď jsem prvně viděla Lindu klidnou. Mladý valach si šel stoupnout k ní místo obvyklého stání u nebo v přístřešku. To je hezké 🙂
Foceno z dálky. Půjdu za Lindou, až tam nikdo nebude, abych nerušila. Zkusím to znovu za hodinu, dvě. Zkontrolovat hlavu, vodu, doplnit seno. Ještě jí síť dám, dokud se neuklidní a nebude většinu času pochodovat. Dneska ji nebudu z výběhu vytahovat.
Vypadá to dobře. Jak rána, tak Linda jako celek, už se uklidnila.
Už to tu nebudu spamovat. Ozvu se, až bude změna. Nejlépe v podobě vypuštění do stáda 🙂
23.07.2026, 20:07:16 xxx.xxx.147.163
Už to tu nebudu spamovat.
No vidíte, mě by průběh hojení právě zajímal. I s detaily. Zatím jsem potkala jenom jednoho koně s trepanací lebky.
kometa:Už to tu nebudu spamovat.
No vidíte, mě by průběh hojení právě zajímal. I s detaily. Zatím jsem potkala jenom jednoho koně s trepanací lebky.
Asi budeme jediná dvojice minimálně v republice, u které prodělal trepanaci maxillární dutiny majitel i kůň 😂
Akorát já měla díru udělanou ne z obličeje, ale pod horním rtem. Už jsem tu kdysi zmínila, že mě kopl kůň do obličeje. Bylo to hodně ošklivé. Letos to bude 27 let.
Na pondělní odpoledne je už domluvené vyndávání zubní zátky. V pátek, sobotu počítám s vyndáváním stehů.
23.07.2026, 21:24:30 xxx.xxx.147.163
Akorát já měla díru udělanou ne z obličeje, ale pod horním rtem
To si nepamatuji. Omlouvám se, ale to mě zajímá taky. Safra, potřebovala bych si zajít na pitevnu a zopakovat si, jak je to s maxilárními dutinami. Aspoň u koní. Pod řezákovou kostí žádná dutina není. Nebo u lidí ano?
Píšu SZ.
…pěstuje od nepaměti na chalupě moje mamča, semeni a roste ji všude, krom míst kam ji sází záměrně…mně v truhlíků vešla zatím vždycky..
.
…moc držím palce, je nádherná…
Teď jsme dojely zpátky na kliniku. Ještě včera večer rána vypadala dobře . Nebyla oteklá, teplá. Dneska ráno hnis z rány i nozdry.
Teď už je to i oteklý.
26.07.2026, 11:30:56 xxx.xxx.147.163
Ajaj! Na klinice by jí měli pomoct.
Jejda, ať je brzy zas vše v pořádku.
🍀🍀🍀
Brouček zlatej, držím palce moc moc!❤️
Je mi Lindy moc líto, že takhle zkouší chuděrka 🙈 kde se to nasbíralo. Doufám, že jí na klinice brzo pomůžou a bude v pořádku! 🙏 Je moc krásná 🌷
To mě mrzí, vyvíjelo se to slibně. Držím palce, ať se povede komplikací vyřešit 🙏
Už pondělní vyšetření ukázalo, že hnis není z rány, ale opět z čelistních dutin. Nebylo pro množství hnisu možné ani endoskopicky určit, odkud teče. Paní doktorka použila slovo exploze hnisu, že ho měla všude.
Teď už je jasné, že to bylo stále ze stejné maxillární dutiny. Dnes tam už byl spíše jen hlen a zbytky po výplachu.
Pro doktory je to velká záhada, kde se tam hnis vzal. A k tomu tak rychle a v takovém množství. S touto komplikací se ještě nesetkali, kór po hladkém průběhu trhání zubu, kdy se podařilo zub vyndat celý.
Rána po vytrhnutém zubu je krásně zgranulovaná, “neprotéká” to z huby do čelistních dutin. V krvi to není, sliznice v maxillární dutině vypadá dobře. Jinak je Linda v pohodě, žere, nemá teplotu ani další příznaky.
Jediná možná teorie je, že je “nakažený” i kořen vedlejšího zubu. Rentgen ale nic neukazuje. Budou dělat další za týden. Vlastně bych byla radši, kdyby na důvod sice nepřišli, ale bylo to úspěšně přeléčené výplachy a antibiotiky. Na trhání dalšího zubu už nemám, a to jsem si teď brala půjčku ☹️