Aktuálně: 2 375 inzerátů291 233 diskuzních příspěvků21 145 uživatelů

Drbání (u stolu, ne to na zádech)

Plaka
Plaka 19.07.2026, 14:03:32 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 19.07.2026, 13:16:05

Mně se Million Bells rozmnožují samy. Nechávám odkvést květy a samy se vysemení do truhlíku, který nechávám přes zimu venku. Na jaře vylezou nový, mladý rostlinky. Kolikrát se divím, někdy je najdu i v rajčatech. Podobný to je s maceškama. 

Sarah01
Sarah01 19.07.2026, 14:17:38 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 19.07.2026, 14:03:32

😲 Tak to čumím teda, to přežije i přes zimu? A já se s tím tak crcam, asi čím méně péče, tím líp.

kometa
kometa správce
19.07.2026, 14:24:13 xxx.xxx.147.163
Sarah01:

😲 Tak to čumím teda, to přežije i přes zimu? A já se s tím tak crcam, asi čím méně péče, tím líp.

Občas, možná i často, ano. Však to znáte, kdo má největší brambory…

Janea (neregistrovaný) 19.07.2026, 14:26:29 xxx.xxx.163.38
Sarah01:

Milionky jsou F1, ty by semena tvořit neměly nebo jen velmi málo. Jsou šlechtěné pro bujný růst a kvetení, nemají se vysilovat tvorbou semen.

Protože to jsou F1, tak rotlina ze semena už nikdy nebude stejně kvalitní jako mateřská rostlina. A čím častěji přeseváte, tím více se snižuje kvalita rostliny.

Občas e dočtu o řízkování přes zimu, přes léto řízkování funguje dobře, ale já bych neuměla jim zajistit přes zimu podmínky. Za mě je asi nejlepší je protě na jaře koupit. 

Sarah01
Sarah01 19.07.2026, 14:49:54 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 19.07.2026, 14:26:29

Já odkvetlé květy vždy otrhávám, takže ani nevím, jestli mají semena nebo ne. Řízkovat neumím nebo netuším, jak se to dělá. Semena si schovávám od povíjnice, jinak od ničeho. Zjistila jsem, že ani karafiátky dnes semena nemají.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 19.07.2026, 15:05:36 xxx:xxx.aca5:ed45
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 19.07.2026, 13:48:55

A kamarádka prdne řízky do vody nebo rovnou do hlíny? 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 19.07.2026, 15:07:41 xxx:xxx.aca5:ed45
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 19.07.2026, 14:03:32

Netušila jsem, že mají Millonbells semena, mám je poprvé a omylem jsem si koupila 4 různé barvy. Tak počkám, jestli budou mít semena a posbírám. 

acher (neregistrovaný) 19.07.2026, 15:20:36 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 19.07.2026, 15:05:36

do hlíny

Plaka
Plaka 19.07.2026, 15:32:24 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 19.07.2026, 14:26:29

Jj, to máte pravdu. Jen jsem líná protrhávat odkvetlé květy, holt mi to takhle semení  samoseto po japonsku. Určitě ty rostlinky nejsou výstavní a stejně silné jako původně zakoupené sazenice, i tak udělají radost a kvetou. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 19.07.2026, 15:41:56 xxx:xxx.aca5:ed45

Máte někdo šruchy? Ty si nechávám vysemenit do truhlíku já, letos ale nevylezla ani jedna, nechápu. ☹️

Plaka
Plaka 19.07.2026, 17:08:29 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.07.2026, 14:17:38

Když necháš truhlík někde, kde ho občas skropí déšť či posype sníh, ať to má vláhu, vyroste to. 
Dělám to tak i s divokýma rajčatama, nějaká perma odrůda, a to je jak perpetuum mobile. Udělá to maxikeř, nestíháš to sbírat (pokud nekrade Netvor), jsou odolný vůči plísním a plodí až do zámrzu. Nechám pár plodů přezrát a spadnout do květináče, velkýho květináče, na jaře máš s oteplením sazenice. Navíc tyhle prťavci (plodí to rajčátka velký asi jak větší malina) jsou pro nás chuťově absolutní top. 

Mám dneska pilný den, posbírány poslední meruňky a Alcatraz tudíž odstraněn. To je taková fajn pohodová práce s ohradníkovýma tyčkama, za čtvrt hoďky hotovo. Padající meruňky byly postupně odkládány do starýho plast koše od sekačky, teď je vrchovatej. Je tam extra živo, motýle, mouchy, vosy, včely, brouci, sršně, všici si tam mlaskají a hodujou. Pak se motají při letu přiožralí. Sršně si tam ze začátku lítali jak do sámošky pro vosy a občas včelu, teď už jen cucají šťávu.
Potkanům byl znepříjemněn pobyt úpravou terénu kolem kompostu. Očividně tam žádný hnízda nemají, bydlí u sousedů v kůlně. 

Verun
Verun 19.07.2026, 20:04:57 xxx.xxx.220.9

Nechápu.uz podruhé se mi příspěvek nevložil …

Oblíbené muškáty už mám asi 4 rok…omylem se mi nějak vysemenilo chia semínko…šalvěj.a každý rok musí být africká kopřiva.

Obrázek Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 20.07.2026, 14:52:19 xxx.xxx.161.25
DafiŽeryková:

Jste statečná osoba,mě je blbě,jen to čtu-a není to moje zvíře,uuuf chudera malá..

a jak jí je ted?

Omlouvám se za otázku,v konících jsem furt víc teoretik….

Holky (Dafi i další), děkuju vám za držení pěstí.

Zatím se odjezd z kliniky posouvá, bude třeba další výplach. Našli další polep na jiném místě dutiny, někde v ohybu, kde jim to při předchozích endoskopických vyšetření uniklo. Tak snad už je to vše a příští vyšetření a výplach bude OK. Nerada bych, aby se něco přehlídlo, vrátilo a celá trepanace přišla vniveč.

Linda je prý v pohodě. Nemá ráda pobyt v boxe, ale zvládá to. Je ve venkovním boxe, čučí na procházející,  nemusí se s nikým dělit o seno, tak je v rámci možností spokojená.

Přeju si, aby byla co nejdřív doma nejen kvůli financím (každý den na klinice něco stojí), ale hlavně kvůli návratu do stáda. Čím dřív, tím líp. Už teď bude mít jiný pach a koním se to nebude líbit a mohou to řešit, jako kdyby byla nový kůň. 

DafiŽeryková
DafiŽeryková 20.07.2026, 17:58:51 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 20.07.2026, 14:52:19

Ufff,chudák malá teda…hmm,nezávidím vám to…

a držím palce dál!!!

Jinak mimo téma….

jak jsem spíš konák teoretik-jakože načtený mám,ale jinak nebvím v praxi co…

tak si ze mě v práci dělaly prču přes sluchátko-takže to slyšely i další…….ehmmmmmne,neměla jsem z toho radost a mám smysl pro humor…

tak si ze mě dělaly srandu 2 konařky-jedna moje zástupkyně-že jsem ostuda,že u ní bych dááááávno jezdila bez vodítka-bych prostě sedla na koně,jela s ní po lese a zdar..

ta jezdí celý život-prostě odmala-víkendy,prázdniny u koní,doted i když má náročnou prác+děti,domácnost tak jezdí ke koním..je teda mladší než já-přes 30 let?tak nějak-a prostě s konma je celý život jak já ze psama…

no a ta druhá byla kolegyně-ta co mě na těch koní vodí a tak-tak ta jedí šest let,u koní prázdnyny,výlety,vedla ktábory,kroužky,výlety..a dělala si srandu z toho,že ten kůn-Mia-hafling-když jí řeknu prrr-u focení-tak zkouší se rozcházet a neposlechne…

no já se zamyslela a říkám-hele,je to jako kdybys ke mě+ ty přišla na cvičák ze psem-pes mě poslouchal líp,než tebe-což se mi i párkrát stalo jako výcvikářce…,no a já se ti smála,že si z tebe dělá pršu,a že nevíš co s tím…

já totiž celý život strávila u psů-to co ony u koní tak já roky na cvičácích….mezi psama…

sice pochopitelně nejsem takový borec jako dámy Eva s Keliškem a Ph s vovčáčkem a caníky..to oproti nim jsem jednooký král-od těch bych se mohla učit!!

Ale prostě psům rozumím-jakože oproti koním…

no a že prostě kdybych se jí kvůli tomu pak smála,tak,že ne,takhle se to nedělá…

a že prostě příště bych ráda aby mi bud teda předvedla-řekla-co teda dělat….

a jako,jo,chápu že přišlo vtipný,že si nepamatuju přesně sedlání..ale jsem tam jednou za měsíc..maximálně 2krát,a naposledy jsem byla nervozní,že přítele chytly záda,-tak trošku jsem byla mimo…

a jo,jako víme,že nejsem nejostřejší tuška v penále😀

a jinak si užívám to,že si kobylku můžu přivést,nachystat,pak zase udělat vše na závěr,odvést,ponuchnat-mě vždycky oždibuje tričko,mikinu😀

a prostě,vím,že je to ftipný,když se tam někdo skoro v 50sáti nechá vždy vést na vodítku…když tam jezdím dýlů jak rok…a dřív jsem na koníkoi sama jela po lese-jako s někým,ale nokdo mě nevodil,ale mě to takhle vyhovuje…

jsem pak strašně štastná,miluju to tam,a i když se vždycky trošku stydím….-že teda nejezdím sama..tak co už no

na záda to pomáhá,jsem tam stastná-a je mi tam fajn,

to mi stačí…

jo kamarádka vysvětlovala příteli,že abych jezdila sama musela bych jezdit 2-3krát týdně sama tam na jízdarnu trénovat-což k naším službám-máe služby jindy,protisměny a tak…tak by to nešlo+kdo by mě tam vozil…a trénovat na někom jiným než Mie,která ze mě má prču…

tož tak no…vím,že to holky nemyslely špatně a dělaly si srandu..ale..no připadala jsem si jak nemmehlo…což asi i jsem….ale nevadí mi to…🙂

bambule
bambule 20.07.2026, 18:37:47 xxx.xxx.148.198
»
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 20.07.2026, 17:58:51

Dafi snad se na mě nebudete zlobit, ale mě to teda vtipné nepřišlo. Žádný učený z nebe nespadl, každý máme jiné možnosti, schopnosti a co si budeme povídat i odhodlání. A jestli Vám tenhle způsob vyhovuje nechápu tu potřebu rádoby vtipkovat na Váš účet. Když něco děláte od mala a máte tyhle věci v malíku nic Vás neopravňuje k tomu hledět na někoho z vrchu, jen pro to, že mu ke štěstí stačí jen být v té stáji s tím koněm.  Je ještě žvanit takhle veřejně do sluchátek, ať to slyší všichni. 

Sarah01
Sarah01 20.07.2026, 18:54:11 xxx.xxx.162.253

Přesně tak, je to od těch ženských hnusné. Umíte přece zase něco jiného, co by vám dotyčné mohly závidět. Kdyby si to jen tak řekly pro sebe, prosím, ale roztrubovat to, to fakt není fér. Takhle spoustu starších odradí od toho vůbec něco zkusit.

DafiŽeryková
DafiŽeryková 20.07.2026, 19:31:54 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 20.07.2026, 18:37:47

No-Bambule-já se na Vás pochopitelně nezlobím!

Protože mě to taky nepřišlo vtipný…

kdyby mi to přišlo vtipný,tak  mi to nestraší furt v hlavě..

a já vím-že se občas umím hezky litovat-ano mám hodně špatných vlastností-moc si beru věci k srdci a osobně,mluvím strašně sprostě,a umím se litovat…no,je toho víc..ale to je fuk..

takže-prostě-mrzí mě to na ně obě…

s tou jednou bych na koně nejela,protože mám strach,že by mě vrazila na koně a zdar-jedem….

a na tu druhou mě to fakt mrzí…

já vím,že to tak nemyslely…ale-když něco tak nemyslím-tak to prostě neříkám…

já jsem dobrá ve psech-jasně-jsou lepší-to už jsem psala-a o dost-i tady zapoměla jsem na dámy s lovečákama tady-s retrívrama…a vůbec-jestli jsem zde na někoho zapomněla tak se omlouvám-a dámy-to slovo-myslím s veškerou úctou--ufff ted nevím jak to napsat-ale je to myšleno prostě s respektem-jsou prostě dobrý!!

no a prostě- jsem dobrá ve psech-a NIKDY BYCH SE NESMÁLA ZAČÁTEČNÍKOVI,NEBO NĚKMU,KOMU BY NĚCO HNED NEŠLO A UČIL BY SE TO DLOUHO….UŽ JEN PROTOŽE,JÁ TAKY STRAŠNĚ,ALE STRAŠNĚ NEMÁM RÁDA,KDYŽ SE NĚKDO SMĚJE MĚ…COŽ SE MI VZHLEDEM K TOMU,ŽE JSEM PROSTĚ NEMEHLO A NESPORTOVNÍ TELE..A I JINAK JSOU VĚTŠINOU LIDI ŠIKOVNĚJŠÍ,TAK SE MI TO STÁVALO ČASTO…

DafiŽeryková
DafiŽeryková 20.07.2026, 19:37:30 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 20.07.2026, 18:54:11

No Sarah01-popravdě,já se dlouho odhodlávala začít někam jezdit,protože,co si budeme říkat,kolem koní se motá hromada malých/mladých holek-18 let a tak…a jako jo,vlastně z tohodle jsem měla vždycky takovej blbej pocit-že to co je pro ně rutina a samozřejmost-a pro mě vzácnost,kterou si na starý kolena užívám-kdežto pro ně je to už samořejmost,nuda a něco třeba i opruz….-já miluju když můžu koníka jen vést a česat…někdy se mě tak stýská po konících,že když tam nemají nikoho na projíždku,tak mám chut říct-to nevadí,tak já si jen učešu koníka/oslíka,pomazlím a zas pudu a zaplatím si to…jasně nejsem taková koza abych to udělala….

Sardullah
Sardullah 20.07.2026, 20:16:05 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 20.07.2026, 17:58:51

Nic si z toho nedělej, že se ti smějou.

Za mě nemá smysl předvádět na koni nějaký hrdinství, když se na to necítíš, neumíš.

Já když po letech začala znova jezdit ( a to mi bylo asi 25 let, takže mladice), tak jsem se na klus a cval nechala vzít normálně na lonž a to bylo v době, kdy jsem ještě pár let předtím seděla na koni denně. Nemyslím si, že je to ostuda. A dělala jsem to i přesto, že mi říkali, že mi to jde a že bych to zvládla sama.

Varaxi
Varaxi 20.07.2026, 20:52:48 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 20.07.2026, 14:52:19

Oni ji poznají, nebojte. Nebude to, jako kdyby byla nový kůň. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.