Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 19.07.2026, 13:16:05
Mně se Million Bells rozmnožují samy. Nechávám odkvést květy a samy se vysemení do truhlíku, který nechávám přes zimu venku. Na jaře vylezou nový, mladý rostlinky. Kolikrát se divím, někdy je najdu i v rajčatech. Podobný to je s maceškama.
😲 Tak to čumím teda, to přežije i přes zimu? A já se s tím tak crcam, asi čím méně péče, tím líp.
Milionky jsou F1, ty by semena tvořit neměly nebo jen velmi málo. Jsou šlechtěné pro bujný růst a kvetení, nemají se vysilovat tvorbou semen.
Protože to jsou F1, tak rotlina ze semena už nikdy nebude stejně kvalitní jako mateřská rostlina. A čím častěji přeseváte, tím více se snižuje kvalita rostliny.
Občas e dočtu o řízkování přes zimu, přes léto řízkování funguje dobře, ale já bych neuměla jim zajistit přes zimu podmínky. Za mě je asi nejlepší je protě na jaře koupit.
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 19.07.2026, 14:26:29
Já odkvetlé květy vždy otrhávám, takže ani nevím, jestli mají semena nebo ne. Řízkovat neumím nebo netuším, jak se to dělá. Semena si schovávám od povíjnice, jinak od ničeho. Zjistila jsem, že ani karafiátky dnes semena nemají.
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 19.07.2026, 14:26:29
Jj, to máte pravdu. Jen jsem líná protrhávat odkvetlé květy, holt mi to takhle semení samoseto po japonsku. Určitě ty rostlinky nejsou výstavní a stejně silné jako původně zakoupené sazenice, i tak udělají radost a kvetou.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.07.2026, 14:17:38
Když necháš truhlík někde, kde ho občas skropí déšť či posype sníh, ať to má vláhu, vyroste to. Dělám to tak i s divokýma rajčatama, nějaká perma odrůda, a to je jak perpetuum mobile. Udělá to maxikeř, nestíháš to sbírat (pokud nekrade Netvor), jsou odolný vůči plísním a plodí až do zámrzu. Nechám pár plodů přezrát a spadnout do květináče, velkýho květináče, na jaře máš s oteplením sazenice. Navíc tyhle prťavci (plodí to rajčátka velký asi jak větší malina) jsou pro nás chuťově absolutní top.
Mám dneska pilný den, posbírány poslední meruňky a Alcatraz tudíž odstraněn. To je taková fajn pohodová práce s ohradníkovýma tyčkama, za čtvrt hoďky hotovo. Padající meruňky byly postupně odkládány do starýho plast koše od sekačky, teď je vrchovatej. Je tam extra živo, motýle, mouchy, vosy, včely, brouci, sršně, všici si tam mlaskají a hodujou. Pak se motají při letu přiožralí. Sršně si tam ze začátku lítali jak do sámošky pro vosy a občas včelu, teď už jen cucají šťávu. Potkanům byl znepříjemněn pobyt úpravou terénu kolem kompostu. Očividně tam žádný hnízda nemají, bydlí u sousedů v kůlně.
Jste statečná osoba,mě je blbě,jen to čtu-a není to moje zvíře,uuuf chudera malá..
a jak jí je ted?
Omlouvám se za otázku,v konících jsem furt víc teoretik….
Holky (Dafi i další), děkuju vám za držení pěstí.
Zatím se odjezd z kliniky posouvá, bude třeba další výplach. Našli další polep na jiném místě dutiny, někde v ohybu, kde jim to při předchozích endoskopických vyšetření uniklo. Tak snad už je to vše a příští vyšetření a výplach bude OK. Nerada bych, aby se něco přehlídlo, vrátilo a celá trepanace přišla vniveč.
Linda je prý v pohodě. Nemá ráda pobyt v boxe, ale zvládá to. Je ve venkovním boxe, čučí na procházející, nemusí se s nikým dělit o seno, tak je v rámci možností spokojená.
Přeju si, aby byla co nejdřív doma nejen kvůli financím (každý den na klinice něco stojí), ale hlavně kvůli návratu do stáda. Čím dřív, tím líp. Už teď bude mít jiný pach a koním se to nebude líbit a mohou to řešit, jako kdyby byla nový kůň.