Myslím, že na tohle by mu librela nazabrala. Co jsem četla, ta blokuje nějaký protein, který způsobuje bolest u artrozy. U OCD jde čistě o mechanickou záležitost, kdy se kousky chrupavky převalují v kloubu a tím způsobují bolest.
Tak on ten ulomenej kousek chrupavky prevalujici se v kloubu drive ci pozdeji (spis drive nez pozdeji) tu artrozu zpusobi, pac proste tu chrupavku v postizenem klubu “dojebe”.
Asi jako kaminek v bote zapricini puchyr nebo jine porannei nohy. Pokud ho tedy z boty nevysypete.
OCD není nevyléčitelná nemoc. Pes po operaci může žít naprosto normální život. Takže vetovi se nedivím,že nechce utratit mladé zvíře,co má smůlu na majitele a chovatele. Ale nepochybuju,že když se bude snažit,veta sežene
Presne tak.
Za me tedy jeste dodatek k popsane situaci … pani ma cvicak, pani ma chovku, pani bezne prodava starsi vycvicene psy, … pocitam tedy ze pani uplne nebude zit “z ruky do huby”.
Poptat si cenu operace i jinde (ta cena me dost zaskocila a to jsem z Praglu zvykla na nejake ceny), domluvit se pripadne na splatkach, psa odoperovat, vychovat a dat na mazla, … za me je tohle to co dela slusneho chovatele slusnym chovatelem.
Imho kdyz nechce operovat, tak tohle by pripadne byl adept na Librelu. Casem mu ty nohy sice odejdou, ale v souctu ji to asi vyjde levneji a navic rozlozene v case.
U seniornich psu ocekavam zhorseni kazdym okamzikem. A je vlastne jedno jeslti se zhorsi kvuli nejake viroze, kvuli lekum ktere vlastne vsechny pri dlouhodobem podavani maji nejake nezadouci ucinky, nebo proste jen proto, ze organismus uz je na hranici svych moznosti a dal to nejde ani za nic.
Pro me je hlavni, ze tech poslednich par dnu/tydnu/mesicu/let bylo relativne bez bolesti a plnohodnotnych, kdy si je dotycny jedinec uzil. Jinak recno - radeji obetuju par spolecnych chvil za kvalitu zivota, nez abych kvuli kvantite koukala, jak se zvire trapi.
A ano - mimo jine i to je duvod, proc bych L. nepichla mlademu zvireti, nebo tomu, u ktereho je sance na zlepseniu jinym zpusobem. Presne jak rika Plaka - L. je pro me lek posledni volby. Stejne jako treba Prednison.
Va by mi, kdyby někdo chtěl vidět, jak to polykám já…brrr!
Mně by nikdo ani neviděl. Můžu tatarák, nevadí mi chobotnice ani smažení červi, určitě bych dala šneky a ústřice, ale střeva ne!
Tak ja ty cervy ne. To fakt nedam. Ale ja obecne nemam rada hmyz ani zivej, natoz na taliri. A ustrice mi nechutnaj. Teda syrovy, v tepelne uprave mnam mnam. Tatarak … hmm … dlouho nebyl, asi je cas na tom zapracovat 🙂
Že to pak vůbec neposlouchá (jak píše Pavla S.), protože holt samostatný husky, je očividně vedlejší.☹️
Ale on preci posloucha jak hodinky … jen teda nesmi byt v okoli pes, fena, ptak, kocka, lidi, auta, kola, deti, … pak je fakt jak ty hodinky. Svycarsky 😀
Uz se nedivim nicemu. Tuhle mi volala pani, ze pry ma ADHD psa a jeslti ji poradim. Deset mesicu, zdrha, lovi, zakusuje sousedum krlaiky a pipiny … maminka setrice, tatka husky …
Mozna to pojmenuju jinak nez “Pruser”, poslu to do USA a bude to hit 😀
Je pes normální - To je Rumíček, to byl Ešus, ti jdou prostě s tebou jak se to naučí.
Je pes dozadnej 😀 - ten se cárá za Tebou, vždy min. o půl kroku
A pak je hovado dopředné, zbrklé a to se furt dere dopředu, prostě jak je to blbý, nedokáže se udržet v tý pozici, nohy to nesou dopředu o půl kroku, o krok. A je to flekatý.
A pak jest jeste jeden druh a ten by mohl byti nazyvan “hovado bocni”.
Tento druh zastupovala nebozka Cirila. Ona sla vzorne u nohy. Fakt vzorne, rameno na stehno, ani o pidu dopredu, ani o pidu dozadu. Jen to bylo presne pul metru ode mne. Vzdycky. Predevsim na zkouskach. Rozhodci ponekud tapali jak to maji kurnik sopa hodnotit 😀
Jedinou vyjimku to zvire delalo ve chvili, kdy vylezla z rybnika. To se naopak nalepila na nohu tak tesne, ze se hezky vydimala do me holinky a otrela do kalhot … a pak, kdyz proschla, zas udelala pulmetrovy odstup, mura jedna 😀
Mě ta chůze u nohy, kdy má pes vylomenou hlavu, přijde ujetá …
Me teda taky a to dost. Ale zajimalo by me PROC se to u sportovky pozaduje? K cemu to je? Vzdyt s trochou nadsazky, kdyz tomu psovi dam do cesty prekazku, tak si o ni rozbije hubu, pac necuci na cestu 😀 Ma to nejaky prakticky duvod, nebo je to jen “moda”?
Ha pyrotechnici divočáci v akci…. Jenom jestli ví, že by jsme je mohli taky zakázat!
Vzhledem k tomu co umi takovej nasrankovanej divocacek udelat (nejen) s lidskym telem, tak se obavam ze od zakazu by je neochranilo ani kdyby misto granatu nosili po lesich puget ruzi.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.02.2025, 15:08:22
Chjo, jaq dal cetla ☹️
Nablinkani mi nevadi, ale to chude nebohy bojavy, to mi vadi dost ☹️
Jo, taky neumim mlcet. Dneska jsme potkali pani v lese. Nejakyho vetsiho pidipsa, takova krizovatka. Ja je videla na cca 80 metru, zavelela psy k noze a zaparkovala na stranu, aby mohli projit.
A pes na tu vzdalenost chytil zachvat, hystericky zajecel a zacal zdrhat dopryc. A madam? Misto aby si cokla odychtla, sla mi vynadat ze se jeji pes boji, pac je z utulku …
Ehm, … ale palec pro me, zustala jsem slusna. Ani jedno jeidny sprosty slovo jsem nepouzila. A ani jsem moc nezvedla hlas.
V klidu,vohaři budou taky zakázaný,páč jsou moc velký
Hele pockej, bretanaci by mohli projit ne? Ti jsou clekem pidi … ale zas jako, zuby maj, to jo …
Tak ja nevim. Ja bych asi preventivne povolila jen plysove hracky, ale bez plastovych (cti ostrych a nebezpecnych) soucastek. Ale samo jen urcite velikosti, protoze moc velky te zalehnou a moc maly vdechnes, takze nebezepci, zejo.
Ale houby. Když do žirafy narazí kometa, tak bude mrtvá nejen žirafa, ale i široké okolí. Dost možná vyhyne většina fauny i flóry. Nechtějme to. Kometa prostě nikam narážet nemůže. Zakázáno.
Jo! Zakazat k(K)omety, pac ty jsou ultra-mega-moc nebezpecny!
A hlavne at nelezou do MHD a do mest, jedno jake jsou vahove kategorie 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 30.01.2025, 18:45:56
Smankote panenko marija podsrpenska!
Kamoska ma zoopark. Mimo jine pumu, buvoly a velbloudy. Jako respekt pred pumou a buvolem jsme mela, velbloud mi z nich prisel vlastne nejvic tutununu.
Jedine varovani ktere jsem dostala bylo, ze velbloud (a lama) na rozdil od kone kopou vsemi smery - tedy i do stran, nahoru, dolu, za roh, …
Asi me nechtela vydesit. No, ted uz trochu jsem. Myslim, ze hladit si je odted budu ponekud “na Saxanu”.
Z prvních odpovědí je jasné, že sama pejskařská obec v tomto nemá jasný ucelený názor, ale je zapotřebí to začít řešit. Jasně, že i malý pes kouše, možná víc než velký, ale člověka neusmrtí nebo vážně nezraní. Máte pravdu, že je potřeba cílit na nezodpovědné chovatele, ale jak je rozlišit od zodpovědných? Musí přijít zákony, které budou prostě platit pro všechny. Nerozlišovat plemena, to je vzhledem ke křížencům ošemetná záležitost, prostě stanovení výšky a hmotnosti, překročí váš pes tuto hranici, platí pro něj pravidla zákaz vycházet bez náhubku do města, cestovat městskou dopravdou, pouštění navolno apod. Kdo poruší a pes někoho usmrtí nebo napadne, brát to jako by to udělal jeho majitel. A do dvou let je klid, to vám garantuju.
Z vasich odpovedi je jasne, ze bud prudite, nebo nechapete problem. A psany text k tomu.
Sama pejskarska obec (bavime-li se o te uvedomele casti) ma naprosto jasno, ze to neni o plemeni/vaze/kohoutkove vysce/barve srsti/nebo cemkoliv jinem, alebzr jen a pouze o majiteli dotycneho psa. Pokud majitel dotycneho psa bude kokot, kokotem zustane i pres vsechna narizeni a zakony.
Imho jak uz nekdo psal, ty zakony tu jsou. A jsou dobre. Jen jaksi vymahatelnost nam pokulhava, ale to u vsech zakonu v tehle republice.
K vasemu navrhu mam uz jen posledni poznatek a pak jdu delat neco smysluplneho.
Znamena to, ze muj canisterapeueticky pes (58 KV a 37 kg) bude seniory v DSP oblazovat s kosikem na hube? Tak to se trochu obavam, ze ta sluzba prestane mit smysl. A jeho segra (stejne plemeno, ale KV 54 a vaha 29) uz ten kosik mit nemusi? Nebo jako jak? A co psi slepecti? Asistencni? Vetsina z nich spada do kategorie velky pes … A na lovu nam budou ohari nosit zver jak, kdyz budou na voditku a s kosem na hube?
Ale tak hlavne ze treba jagos nebo patik bude moct chodit volne uplne vsude 😀
Teda abych nebyla rasista - nic proti jagum a patikum, na nahanky super … jen na bezne souziti je to trochu … ehm … slozitejsi pes 😀
malé dítě “přemůže” jakýkoliv pes, možná s výjimkou kilového kryplíka s jaterním shuntem a hydrocefalem.
Pardon, ale to mi pripomnelo ten vtip …
Prijde chlapek, takova susinka, do hospody a pta se: „Ci je ten mastif uvazany u zabradli?!“ Zvedne se borec, hora svalu, a povida: „Muj, proc ?“ „Chci se vam omluvit, muj pes vam ho prave zabil!“ „Proboha co to mate za psa? „Civavu.“ „Tak to mi vysvetlete, jak by mohla civava zabit meho mastifa?“