No a je tu fakt taky ten aspek volného času, píšete, že máte víc koníčku a další zvířata. Když má člověk psa - tak v podstatě až tak moc dalšího prostoru vlastně moc není. Když to chcete poctivě. Jasně, nezvadne celý zbytek života, ale……….. po práci/škole jako první domů za psem. protože musí ven. A tam venku - dokud nemáte psího seniora - tak byste se mu měla opravdu poctivě věnovat, protože jste venku právě pro něj. A v letech štěněčích, pubertálních a mladistvých ten pes opravdu vyžaduje času celkem dost. Když ho chcete správně vychovat a když mu chcete dopřát spokojený život. Páč jít kolem bloku, dvou - to je špatně, každý pes potřebuje denně pořádnou procházku. jasně, když je člověk nemocný, nebo to třeba kvůli práci nejde, tak se chvíli čas nezboří, ale pokud mám prostě spoustu jiných zájmů, tak napasovat tam ještě psa………… kolik toho času pro něj zbude? Jak se mu chcete / nechcete věnovat ?
Hm nejde mi editovat - co se týče veterinární péče - tak přeci nejde moc dopředu říci, kolik času s daným jedincem strávíte na veterině. Je to živý tvor, může být, že budete chodit jen na očkování a může být, že vytáhnete černýho Petra, jako moje kamarádka s ohařem, kdy je tam zkrátka furt.
To píšu kde? “Aby s ním nebylo moc práce” je myšleno spíše co se týče péči o srst, veterinární péče apod.
No…………. jork - s dlouhejma chlupama………… co myslíte, kolik s tím bude práce?
A proč jorkovi - aktivnímu zvířeti nedopřát právě proto, že je aktivní, dlouhé procházky? Pokud by měl jen jako pako lítat za balonkem, není to dobře. Už jen proto, že to z něj udělá bezmozka s adrenalinem vytaženým až na půdu.
Pes prostě vyžaduje péči, pozornost, čas. Pokud po psu skutečně toužíte, zjišťujte si více, čtěte - klidně tady na diskuzi. Zjistíte tu kupř. třeba to, že i mops, pes s placatým čumesem je nadšený z dlouhých procházek v přírodě. Já kupř. znala dva jorky, kteří dělali náruživě coursing a byli v tom sakra dobří.
Ono, když se tak člověk zamyslí, žádný pes prostě není nenáročný. Když zvolíte pekinéze, který tedy toho moc nenachodí asi, tak jak si představujete, tak zase tam strávíte tolikatě času právě se srstí, že to ty dlouhé procházky směle vykompenzuje.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.11.2025, 11:31:03
No jo, ale když já nechci slepice na parádu - teda takhle - jsou plemena, co se mi líbí, to jako jo, ale víc jak dvacet let čekám na to, až si budu moct brát domů oškubaniny, aby si žily líp, než doteď a neskončily v konzervě. To je můj dlouhodobej plán, takže okrasný plémě má smůlu, na to bych musela mít mnohem větší prostory. Tohle je pro mě priorita.
Odpověď na příspěvek uživatele R z 19.11.2025, 21:33:32
,, Maso jím. Ale neznamená to ze bych si mohl bouchnout zajícka nebo bazanta, zastrelím na potkani kazdou lisku" a ked tu sliepku, kralika, prasa zabije za vás niekto iný, tak Vám to nevadí?
velmi souhlasím, velmi.
Jsem masožravec, už od malého dítěte a beru jako svoje pokrytecví, že mám ráda zvířata a zároveň je konzumuji. Jaký je rozdíl mezi psem, koněm a třeba prasetem, krávou….. vadí mi to hodně moc. A jsem ráda, že jsem teď dostala možnost se aspoň hodně moc vyhnout tomu, aby to zvíře žilo a umřelo tak, jak píšete a jak mi vadí. protože jsem si našla zdroj masa na pastvině a zdroj zvěřiny. Která ze všech těch zvířat žije nejlépe (bažanty v to nepočítám, to se mi nelíbí, nejsou volně v oboře někde) A když už ta smrt kvůli mě musí přijít, přijde znedání a rychle. A radši bych byla, kdybych si ten blbej flák dokázala odpustit.
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 20.11.2025, 00:23:04
e na úbytku koroptví paradoxně velmi velkou měrou podíleli uměle odchovaní a vypouštění bažanti, kteří byli významným zdrojem nákazy koroptví a to díky střevnímu hlístu.- Heterakis gallinarum.
Když ono to není černobílý. Už jen proto , že jsou rozumní myslivci a pak ti druzí. Třeba taky proto, že moc mladých se do toho nežene. Protože je to i o tom, že člověk dělá normální práci a pak k tomu tohle. Volala jsem cestou do práce našemu myslivci, na kterého mám kontakty a volám v případě, že najdu uhynulé zvíře /třeba zamotané do sítí pro ovce ☹️ , matka i mládě, nehezký, nehezký/. Volala jsem mu cestou do práce - tedy v půl šestý, protože sražené zvíře a on mi říkal, no já jsem teď už v práci , tak se tam já nedostanu, zkusím sehnat někoho jiného. Je v práci už třeba od já nevím pěti? čtyřech? A před tím , kdy jít na ten posed a střílet ty prasata?? Kolik toho pak naspí?
Na druhou stranu mi hnuli loni žlučí, protože mě při honu o kterém se nevědělo, protože kde to jako u nás zjistit, nikde to nevisí - mohli zastřelit a když jsem řvala jako prokopnutá, aby nestříleli a pak mě napadla spásná myšlenka zavolat tomu, kterého znám a on tam zrovna byl, tak slyším na pozadí nějakýho - nebudu psát co - jak říká - no já jsem slyšel, jak tu někdo volá…. PROČ PROBOHA, KDYŽ SLYŠÍ, ŽE TU NĚKDO VOLÁ PÁLEJ DÁL?????????????????? Může mi tohle někdo vysvětlit? Co má ten člověk v hlavě?? Ani sláma to není, byla bych sprostá.
PROČ JE TAKOVÝ PROBLÉM DÁT VĚDĚT LIDEM, ŽE BUDE HON TŘEBA ROZHLASEM PÁR DNÍ ZA SEBOU, ABY SE TO LIDI DOZVĚDĚLI? Nemám problém do toho lesa nejít, když to budu vědět, jsem si vědoma toho, že ty prasata se redukovat nějak musí.
Je velká škoda, že se myslivci nesnaží víc s veřejností komunikovat a chovají se navíc jako uzavřená elita, která když někdo v jejich středu pochybí - a že jich bylo - se k tomu nepostaví a nesnaží se sama takové věci řešit. Aby si jich lidi víc vážili za to, co dělají. A to oni zase dělají, ne že ne.
No ale je vesnickej - tak slepice zná trochu aspoň. Na druhou stranu, náš pan veterinář je výbornej, takže vím, že k němu budu moct určitě jít, jen jde o to, že prostě městskej vet s tou slepicí nepřijde do styku už vůbec. Tak bude to dobrodrůžo. Ho na to musím připravit.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.11.2025, 09:57:32
že jsme slepici zachránili a obočí mu letělo vzhůru, že tomu teda vůbec šanci nedával.
to je moc hezký, moc, máte výhodu, veta. Já nevím, jaký se mi podaří tady u nás ulovit. Myslím, že náš psí vet by asi nevěděl? Budu se ho muset zeptat, jestli k němu budu moct jezdit i se slepicema. 😀 Myslím, že ho ze mě trefí 😀 . Je to pražský veterinář, zdaliž si vzpomene na studia?
No jestli to bude prostě o tom, že nebudou mít potíže a jen si budou důchodkovat, tak pohoda. Jen že jsem tady kdysi četla větu, že jak jsou dělaný na tu snášku , jako stroje, že je to vyčerpává, že pak snáze onemocní. Jako já s tím počítám, že můžou být komplikace a třeba mi brzo umřou, ale kdybych mohla něco navíc udělat, budu to dělat. Je mi jasný, že nemůžu. Jen najít veta.
Myslím, že ten kurník má na výšku něco přes metr - cca metr třicet? Takže já se tam sice budu ohýbat, ale pro slípky to bude dostačující, aby jim nebyla zima.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 09:19:11
No ne, to já jim to tam zase nenechám sto let, to jednak, druhak to bude ve stínu, nebude do toho moct nic napadat. Právě chci, aby ta voda byla co nejčistší. Mám odstrašující příklad v zabahněným hnusným kastrolu ve výběhu. takhle moje slepice žít nebudou.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 08:11:13
Hele fakt bych se pokusila s nimi domluvit v tom útulku, oni podle mě budou vědět hodně. ono i prostě to, že papoušek je sám- jako jedinec - tak není úplně ideální samo o sobě. vemte si, že jsou papouši, co si pak usurpujou toho jednoho doma, jako svýho životního partnera /a to není dobře, to je špatně, je to nepřirozený/ a ostatní pak klidně terorizujou. Já to nechci démonizovat, to vůbec, ale prostě jeden papoušek sám - a to i když se mu člověk hodně věnuje - není úplně to nejlepší. Pro něj,pochopitelně. Neberte to jako moralizování, to vůbec, navíc stejně to člověk tady na diskuzi moc neovlivní, ale když si člověk pořizuje zvíře, měl by primárně hledět na to, aby tomu zvířeti bylo dobře. a někdy to není jen o té péči, ale i podmínkách. Je dobře že se ptáte, to je vždycky hodně moc dobře.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.11.2025, 08:52:52
Včera druhé hnědé vajíčko 🙂
a juchajdá, juchajdá, že ji pozdravuju Čakítu Norisovou.
ale chodí tam jen spát a snášet. N
no taky si to tak myslím, však můžou být právě venku, co nejvíc to půjde. Proto jim dělám ten Alcatraz, aby bylo v bezpečí, když nebudu doma a mohly si tam pěkně rajtovat. S tím počtem 4 vs. 6 váhám jen kvůli tomu výběhu, kurník je fakt v pohodě.
zásobníků jak na vodu tak na krmení, které při vhodném umístění nezmenší podlahovou plochu ubikace
takhle přesně to tam mít budou, jak jsem psala, na tý zdi mezi dveřma bude zásobník na zobání a na vodu z trubek to bude, takže nebudu muset každý den dosýpat. A voni si to navíc neznečistěj a nevysypou. A tím pádem jim vznikne víc prostoru na tom náměstíčku mezi hřadama a snáškovýma budkama.
Světlo tam budou mít taky, právě pro případ dlouhých zimních dní, když se jim nebude chtít třeba ven. Produktivitu zvyšovat nebudu. Já bych naopak byla nadšená, kdyby někdo vymyslel něco, nějaký režim krmení, kde by se holky dobře najedly, ale neměly by potřebu snášet, aby si nezkracovaly život. Vím, že to tak nejde, ale já je nebudu mít primárně na vajíčka, takže pokud někdo z vás vymyslí, jak je režimově a krmně opatřit tak, aby jim bylo hodně dobře, ale neměly zároveň potřebu furt prdět vejce, tak sem s tím. Tady si s klikrem nepomůžu 😀 😀