a teď nepsí. Lesy za humny a druhá část jsou dnešní lesy a rybníky mezi Ploužnicí a Hradčany
a teď nepsí. Lesy za humny a druhá část jsou dnešní lesy a rybníky mezi Ploužnicí a Hradčany
nejprve Yoda tento týden…
orionka-2:Podle času příspěvku vidím, že jste to stihli před tím velikánským deštěm. Za kopcem máme malou místní povodeň. Tam, kde se dal potok přejít včera skoro suchou nohou, letí metr vody.
tak mi vyrážíme brzy, před osmou už jsme pochodovali… a v poledne jsme byli doma - ještě za sucha
my dneska chodili u Efe za humny - zdolali vrchol Velké Bukové, obešli Malou Bukovou, koukli na Vavrouškův rybník (zarůstá rákosím a lekníny)… a chodili hlavně po cestách neznačených a nezpevněných. Moc hezky tam v bývalém ruském vojenském prostoru bylo. Pes je zcela mrtev, neboť byl plný elánu a krásně se vyblbnul v občas nejednoduchém terénu (sestup z Velké Bukové neměl chybu, tolik padlých bukových velikánů už jsem dlouho nepřelézala a cestička tam byla prošlapaná… a výhledy krásné)
ale dost lidí se chytne - inzerují svůj “návrat” na všech stranách… Myslím, že hodně lidí tam nakoukne… a třeba i zůstane. Prostě dobré jméno prodává… a reklamu “záchrany” z cizích rukou dělají báječně…
taky jsem se odhlásila - a zatím mi nic nepřišlo. Uvidíme, asi by radost z mé odpovědi neměli…
zase až v sobotu 😄 Jednou za týden to stačí
mám flákací dovolenou (ještě zítra) a tak jsme ráno funěli hodinu nahoru do kopců (až tam, kde živáčka nepotkáme - pro Orionku na Milíř neboli Pilzberk) ), pak hodinu sbírali borůvky (a Yoda si žužlal kus sušeného hrtanu a byl velmi spokojený že on trhat borůvky nemusí) a pak další hodinu pomaličku klesali zpátky a posbírali i nějaké ty houby.
je to starý pes - a tak mě napadl tracheální kolaps. Není to až tak vzácné a kašel je jasný příznak
Byla jsi úžasná - vzít si dědoucha nemocného, inkontinentního, problematického do své už tak velké smečky… Udělala jsi mu krásný důchod. Dík ❤️ za něj.
orionka-2:To jsem si včera myslela taky. Že poteče. Navíc měla být v horách snesitelná teplota…..A zatím, bylo vedro, obloha vyšisovaná, výhled byl, ale…..světla a stíny tak ostré…..vodopád už jsem viděla v lepší kondici. Ale severní buky jsou krásné vždycky……..Těším se na fotky 🙂)
údolí Velkého Štolpichu… Já bych raději asi vodopády na Jedlové
tady už napršelo přes 30 mm. Mám pár dní dovolenou, tak si myslím, že bychom zítra mohli někam k tekoucí vodě - myslím, že vodopády v horách potečou na maximum… Uvidíme, podle předpovědi.
paráda - je fajn, že jste se ozvala, jak vše dopadlo. Psice pózuje zcela profesionálně
stihli jsme s Yodislavem procházku v lese na poslední chvíli - ještě bylo dusno, vedro… a jen jsme dorazili s vyvenčeným a vyběhaným psíkem domů, zatáhlo se, začalo bouřit a už přes hodinu intenzivně leje (19.8 mm v tuto chvíli)
když já na bramborových plackách ujíždím… na sucho dělané na plechu v troubě a pak lehce omašlované máslem… A nebo nám naše maminka dělávala "krokety" (nevím, kde ten název vzala) - z těsta na bramborové placky vyválela plát, podle dezertního talířku vykrojila kolo. Na něj položila kolečko velkého měkkého salámu (ano, často gothaj) a nebo dokonce kolečko šunky. Pak se placka přehla napůl, prsty se umačkal okraj, aby se nešklebila… a dalo se to osmažit z obou stran na trochu oleje či sádla na pánev. Na pánev se vešla dvě “déčka” - dvě plněné placky. A kupodivu i moje zmlsané vnoučata mohou jak placky suché, tak tyhle plněné.
A ty suché jdou dělat různé - “holé” jen s máslem či povidly na vrch, s bramborákovou příchutí (přidaný česnek a majoránka), se salámovou příchutí (přistrouhaný tvrdý salám či klobása), s bylinkama… prostě do základního těsta lze přidat kdeco a mít různobarevnou (a různochutnou) misku placiček. Jsem hračička - takže i ty v troubě nasucho pečené vykrajuji a je jedna jak druhá.
a ještě bramborové placky a bramborová kaše 😉
a teď Yodislav - z mokrých procházek tohoto týdne. Na poslední kvalita dnešní cesty…
tak nejprve fotky nepsí z uplynulého týdne - na osmé fotce je vidět, jak je ráno celé město v mlze, ale kolem “našeho” kostela už je krásně. Na 13 už je rozkvetlý kruštík - z dnešních Lužek - u nás za humny mají teprve poupata
podle chuti a hladu krmit Yoda nejde… byla by to koule na nožičkách. Je děsně nenažraný a může úplně všechno - a skvěle i tráví… Ale když má větší výdej - přihodím…
Jo takový Night byl něco jiného - ten si klidně i v misce nechal, když měl dost… A Aronu jsme občas přesvědčovali (hlavně u falešky), aby alespoň něco snědla. Ta byla děsněj nežravec.
acher:Také krmím podle toho, jak pes vypadá.Množství,ale i složení.Jeden pes měl více masa,jiný zase více příloh,občas přidám mleté skořápky zakápnuté citrónem, občas Irish Cal ale pravidelně a dlouhodebě vlastně nic nepřidávám.
a ještě krmím i podle aktuální zátěže. Takže u nás přesně odvážené či přesně nabalíčkované porce nehrozí. Když je dlouhý výlet - jde s sebou i svačina pro psa a večer dostane větší večeři. I když teď by Yoda větší večeři asi dostávat neměl, mám pocit, že trošku víc nabral