Aktuálně: 2 017 inzerátů284 671 diskuzních příspěvků20 306 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 24.01.2025, 06:32:17 xxx:xxx.ff0a:2eba

asi mám doma raritu - ale manžel je schopen nejen postarat se o Yodu, ale i o domácnost i dítka všech velikostí. I proto jsme mohli vozit s sebou na dovolené vnoučata, jen co byla odstavena od mlíčka. Protože ve dvou se to pak parádně zvládá, když je zástupnost všude. V blbnutí i v péči od tehdy přebalování i třeba vaření… 

Jinak ráno se tedy nevenčilo nejlépe, neb u nás jemně sněží a bílá peřinka ukryla ledové plotny… takže na vybraných místech jsem se držela Yody - neb 4 nohy jsou stabilnější než dvě.

Xerxova
Xerxova 23.01.2025, 14:06:14 xxx:xxx.ff0a:2eba
Sarah01:

Tak dnes je tady takovej hnus, že by psa nevyhnal, takže zalezu, zamknu a fertig. 🙂

tady to ráno šlo, i sluníčko nakouklo - a protože dneska dělám doma, vyrazili jsme po ránu na delší procházku. Chtěla jsem cestu bez ledu a sněhu, tak že obejdeme lesík Opičák a přilehlé letiště. Ale nevzala jsme psovi kabát a to byla chyba. Na letišti fučelo přímo úděsně což v kombinaci s mrazem způsobilo, že jsme to otočili k autu velmi rychle. V lesíku to šlo, tak něco přes půlhodiny pes našlapal… ale holt jsem musela za počítač zasednout dřív…

Xerxova
Xerxova 22.01.2025, 18:53:24 xxx:xxx.ff0a:2eba

u nás dneska bylo krásně  slunečno už od rána - takže sice jsme po obědě procházku natáhli, ale jen o trošku. Chodí se totiž v lese moc špatně - silnička projetá lesáky je kluziště, a všude kolem je přemrzlý hroudovatý sníh. A kam zasvítí sluníčko, tak to zfirnovatí a pro změnu se to boří. Jde se blbě nám i psovi. A změna zatím vidět není - v noci dost mrzne a v lese sluníčko nemá šanci ledová koryta na cestě odstranit

Xerxova
Xerxova 22.01.2025, 18:00:57 xxx:xxx.ff0a:2eba
Doron:

Kolik váží brouček teď;)?

přesně nevím - přesunuli váhu v čekárně do rohu a on se na ni nevejde tak, aby se nedotýkal stěny. Naposled oficiálně vážen byl na 13 měsících a to měl 72 kilo. Ale snažím se ho držet štíhlého, myslím, že má něco přes 75 kilo. Night byl hubený a měl 82 kilíček… Takže bych to chtěla najednou jako puberťáky ve smečce se slevou 

Xerxova
Xerxova 22.01.2025, 17:15:45 xxx:xxx.ff0a:2eba

omluva - přes 40 kilo… chybička se vloudila - ale ono je to skoro jedno…

Xerxova
Xerxova 22.01.2025, 16:15:37 xxx:xxx.ff0a:2eba

já občas koukám na dogy na bazoši (inzerují tam i zavedené chovky…) a nejlepší je inzerát z prosince na srpnová štěňata (bez PP) s poznámkou “ při odběru více kusů sleva”. Na pěti měsících měl Yoda přes 50 kilo a představa, že si jich koupím víc…

Xerxova
Xerxova 21.01.2025, 16:12:30 xxx:xxx.b4b5:d2d6

myslím, že jim to neuplave. Orličky jsou se sněhem o trošku hůř než Jizerky - a tady je nahoře sněhu hodně. I v podhůří to zůstává, dokonce i většinu zahrady máme pod sněholedem.  Ale je to hodně zmrzlé… pojede se rychle…

Xerxova
Xerxova 20.01.2025, 15:01:58 xxx:xxx.ff0a:2eba
efe:

Já jen poznámku: do psí lékárničky bych já přibalila umělé slzy (nebo oční gel) a kapky do ucha. 

Dík za doplnění.

I když tam bude hodně záležet na plemenné příslušnosti a na osobních zkušenostech. Jak jsem psala - máme mizerně vybavenou lékáničku pro lidi i psy, neboť (ťuk, ťuk, klep, klep) ji používáme minimálně. Když jsem jela se stařičkou Betkou do Chorvatska, nebo s Nightem do Itálie, když už měl potvrzený nález na páteři… tak jsem taky měla s sebou silné léky na bolest, kdyby bylo potřeba. Naštěstí nebylo.

Mořská voda v kožichu, v očích i v uších nevadila naštěstí nikomu

Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 13:59:30 xxx:xxx.e28e:5c09
J5:

Paráda Xerxova👏! Trochu mně zarazila ta první fotka v nákladovém prostoru trajektu než jsem si všiml že auta nejsou dosud přikurtována. Jezdíval jsem často z italské Ancony do řecké Patry a vždy před vyplutím nás nemilosrdně vyhnali a uzamkli nákladové paluby, nic živé nesmělo v autech zůstat. Tak jsem si říkal, co to bylo za společnost že umožnila takto si lebedit v autě s pesanem. To mohli jen lidé parkující na otevřené palubě hned za nakládací rampou. Ale už chápu a fandím vám.

lebedila jsem si takhle celou cestu - dvakrát na Sicílii cestou tam i zpátky a i dvakrát na ostrov Pag v Chorvatsku… ale nikdy to nebylo podpalubí. A malé přívozy ve Skotsku… tam i lidi seděli v autech

na fotce je jiné auto, jiná doga… 

Obrázek
Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 12:23:41 xxx:xxx.e28e:5c09

Polákům začínají letní prázdniny stejně, jako nám.  Co může trošku pomoci, že sousední kus Německa ještě prázdniny nemá. Ale stejně počítejte s davy a ucpanými pobřežními silnicemi a parkovišti.

Jen pro ostatní - určitě má víc lidí zkušenost se zahraničím a psy. Pište - nemusí to být jen doga na cestách. Možná jsem zvolila zavádějící název - možná by byl lepší pes na cestách… Polsko i tu Itálii určitě navštívilo víc zdejších čtenářů… 

Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 11:57:45 xxx.xxx.123.100
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 19.01.2025, 11:37:16

jojo - dneska od rána úplné jasno. Stejně jako včera. Jen mě štve, že sníh ze zahrady mizí rychlostí blesku a Yodislav už nemá čistá tlapátka. Teď jsem koukla na teploměr - hezkých 8,5 stupňů nad nulou

Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 11:33:25 xxx:xxx.3ed7:4215
Daja:

Prosím a Balt PL? Vím, že jste tam byly na otáčku a tím, že teď opravdu bydlím u hranic s PL tak mám nutkáni v létě zajet.

Daja

takže Balt v srpnu 2024. Jeli jsme “puťák” Polsko, Německo, Dánsko. Pobyt u polského Baltu byl nejkratší - jen na dvě noci. A byli jsme hned u německých hranic - na ostrově Wolin - bydlení kousek od města Wolin. Naše vnoučata už jsou “velká” a hlavně ví, že válecí dovolená s námi nehrozí. Takže sice každý den koupání možné, ale i kulturou a historií živ je člověk. To píšu proto, aby bylo jasné, že pro nás pobyt na pláži nebyl prioritou. Bydleli jsme pár km od moře - v maličkém perfektně vybaveném a optimálně zařízeném dřevěném domečku s obří dobře oplocenou zahradou. To proto, aby Yoda měl možnost svobodného a neomezeného pohybu ráno i večer… Bylo děsné vedro - a přírodní zahrada s velkými stromy byla perfektní.

Ale !! Pokud chcete hlavně koupání - pak musíte bydlet v pěším dosahu pláže a mít zajištěné parkování. Protože to, co se dělo u moře (byly prázdniny a bylo vedro) bylo neskutečné. Davy, davy a zase davy. A nebylo kde parkovat. A všude se staví - silnice, obchody, ale hlavně hotely, apartmány, kempy… a tedy všude jeřáby, náklaďáky, ploty, průchody…

Moře krásné - teplé, čisté, bez medúz (ty nás trápily v Německu u Wismaru). Pláže široké, písečné za pásem borových lesů. Řada pláží je povolena psům. S tím problém není. Ale když jsem viděla ty davy, a nemožnost stínu… tak jsme se s Pepou střídali (děti byly v moři hodinu, my jen půl) a chodili s Yodou na procházky ve stínu borovicových lesů.

Jídlo báječné - proti německému Baltu levnější (a proti dánskému skoro zadarmo). Takže zkusit najít ubytování, kde se pokud možno hned vedle nestaví… a v létě s dětmi raději hned u moře. A jak jsme psala - s vlastním parkovacím místem. Ale nebála bych se ani chatek v kempech - vypadaly dobře a k moři to bylo kousek a býval tam stín borových lesů.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 10:43:31 xxx:xxx.3ed7:4215
drvodelkafialova:

Jak se chovají takoví ti toulaví psi, co se tam všude pohybují? Nesnaží se útočit na vašeho psa?

to je moje noční můra cest na jih… Toulaví psi a navíc ve smečce. Ale zatím jsme nikdy nic řešit nemuseli. V centrech měst chodí psi na vodítku. Psů na volno ve městech včetně parků jsme moc nikde neviděli. (ten Tarent kdysi byl opravdu výjimkou).

Psi kolem parkovišť u hradů a archeologických areálů (a uvnitř areálů) byli vždy nevšímaví - a to i k Yodovi (a ten zrovna ke psům moc přátelský není). Měla jsem na Sicílii obavy, když před jedinou hospůdkou se na terase válel velký pes a velká fena. A na stole ležela kočka a poskakovala ochočená kavka… A kupodivu se psi ani nehnuli - my jedli na druhé straně terasy a byl klid. Jen já byla trvale ve střehu. Asi kdyby dělali rozruch, byli by vyhoštěni a oni to ví…

Na Sicílii jsme občas autem jezdili i po místních "stezkách" - a ve vesnicích se občas vyskytli psi, kteří honili auto, a nevypadali rozhodně přátelsky. Tam bych Yodu z auta nevyndávala…

Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 07:24:29 xxx:xxx.7ad3:33fa
Daja:

Prosím a Balt PL? Vím, že jste tam byly na otáčku a tím, že teď opravdu bydlím u hranic s PL tak mám nutkáni v létě zajet.

Daja

Poprvé polský Balt byl pro nás bláznivý adventní jednodenní výlet. Neradi se mačkáme na adventních trzích, neradi se mačkáme na přeplněných plážích… a tak jsme na třetí adventní neděli vzali neteř a vyjeli k moři do Kolobrzegu. Vítr, vlny, rackové a nikde nikdo. Tam, kde se v létě stojí fronta na dlouhé molo (a platí se vstup) jsme byli úplně sami. A platební terminály měly zimní prázdniny, byly zabalené, aby nekorodovaly… Moc hezké -  ale pro vás nezajímavé, neb tam chcete v létě.  

A tak tedy časem napíšu polský Balt podruhé - loni v srpnu s Yodou a vnoučaty.

Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 19.01.2025, 06:54:31 xxx:xxx.7ad3:33fa

k cestovnímu pojištění. Když se objevilo, dvakrát jsme ho Xerxovi sjednali. Naštěstí nevyužili. Ale když jsem si zjistila, kolik by v zahraničí stál opravdu velký průšvih typu torze… uznali jsme, že by nás těch max 30 000 (a to má ještě spoluúčast) u cen za mamuta vlastně nevytrhlo…

Jezdíme autem - jsme v Evropě všude do 24 hodin doma. Vozím veterinární léky na bolest, a na zažívací potíže a alergie. A pokud by byl nutný okamžitý zásah veterináře, tak ho holt zaplatíme. A to neplacení pojistného na našich častých cestách do zahraničí už nám na zákrok dávno “ušetřilo”…

Spíš koukněte, kde je v okolí ubytování nonstop veterina. Jen v Dánsku bylo v materiálech v ubytování mezi důležitými telefonními čísly a adresami lékařů a nemocnic i kde je nejbližší veterina a ordinační hodiny a kde je nejbližší nonstop veterinární klinika. Protože ve stresu hledat něco na italských webech nemusí jít snadno.

Psice je jistě rozumná a žádné problémy si napořídí. Vždyť jedete za pohodou a ne za stresem - a ona to ví 

Xerxova
Xerxova 18.01.2025, 19:40:13 xxx:xxx.d49f:4893

tak tedy Yoda tento týden - na začátku týdne sluníčko, pak mlžno a dneska fotky hlavně z ledové hory zvané Háznburk

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 18.01.2025, 19:17:46 xxx:xxx.d49f:4893
Fatia:

Myslím, že jsem někde v propozicích k jízdence na trajekt četla, že ani nesmíme zůstat v autě. A budeme mít zaplacenou kajutu. Já obecně psinu v autě nenechávám skoro nikdy, protože je to závislák závislej a vydrží v klidu pouze na naučených místech. V létě ji nenechávám samozřejmě vůbec. 

přiznám se, že poprvé jsem v Anglii byla výjimečně bez psa ("malá" panička v té době studovala vejšku a s Xerdou se rádi hlídali). Na trajektu auto bylo v podpalubí, všude cedule, že tam nic živého nesmí zůstat, kovové roštové strmé schody, do krytých prostor pes zakázán - vyhražena venkovní paluba. Zrovna fučelo, loď se kolíbala, bylo nevlídno… a já si říkala, jak je dobře, že je dogák doma. 

Od té doby jsme v Británii se psem byli dvakrát - a vždy tunelem. Je to rychlé, pes je s námi v autě, vystupovat se nemusí - za 30 minut je hotovo… No a jinde trajekty co nejkratší. I to je důvod, proč Sardinie ještě nebyla v plánu - počkám si na vaše zkušenosti 🙂.  A doga na trajektu nikdy není bez dozoru - vždy střídáme, když se chceme podívat na moře shora. Koneckonců někde tu už fotka je - jak se kolíbáme kolem Scylly a Charybdy v bezpečí kufru.

Xerxova
Xerxova 18.01.2025, 16:04:18 xxx:xxx.d49f:4893
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 18.01.2025, 15:40:12

na venčící místo bych nespoléhala, spíš pořádně vyvenčit před naloděním a pak se uvidí. Holt to chce mít jeden hodně savý ručník na likvidaci eventuální nehody (a nějaký igeliťák na zip, aby byl kam uklidit do vyprání).

Očkování standardní, hlavně vzteklina aby byla v pase správně vypsaná včetně platnosti dalšího přeočkování.  (ale nikdy po nás nikde pas nechtěli - pochopitelně s výjimkou vstupu do Británie, tam je to povinné). Bacha na srdeční červy - určitě po návratu odčervit (to i proto, že místní “polodivocí” psíci rozhodně odčervení nejsou a můžete si přivést i škrkavky) látkou, která řeší i tu dirofilariózu.

Bohužel ze Středomoří si můžete přivést i velké průšvihy - na které naše veteriny nejsou zvyklé. Takže případné zdravotní potíže po návratu (i pár měsíců později) na veterině vždy doprovoďte zprávou, že jste byli “v teple”. Víme o fence, kde než se potvrdila diagnóza (nehlásili dovolenou, takže se vše protahovalo) a dovezl lék  z Itálie, bylo pozdě… Ty mrchy přenáší hlavně komáři - takže pokud tam jsou, pak řešit kvalitním repelentem a doufat, že si nevytáhnete Černého Petra.  Tady by asi moc pomohl komentář Bodlinky.

Bacha i na středomořskou přírodu. Takové chlupaté jedovaté housenky (co dělají “vláčky”) umí připravit svým jedem psa i o půlku jazyka či pysku. A hadi. Třeba loni v Chorvatsku se opravdu hemžili a moc mě neuklidňovalo tvrzení, že jich většina jedovatých není. 

Ale dost strašení - určitě si to užijete báječně… K pojištění se ještě vrátím

Xerxova
Xerxova 18.01.2025, 15:45:51 xxx:xxx.d49f:4893
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 18.01.2025, 14:28:43

žíhaná Arona Ruprechtice (únor 1994 - červenec 2000), žíhaný Xerxes Bonoda (květen 2000 - červen 2006), plášťová Beta Black Triumf (červen 2006 - duben 2014), černý ze Španělska dovezený Night de Garaba (únor 2014 - leden 2022), plášťový Yoda Catley Ranch (prosinec 2021)

na fotkách - Arona v Antibes, Xerxes pije v Kostnici, Betka pod Ben Nevisem ve Skotsku, Night ve skalách francouzského středohoří a na poslední je dorostenec Yoda v Andoře

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek