dneska krásná procházka - od Kosti údolím Plakánku, pak údolí Veseckého Plakánku, vesnička Vesec… a zpátky na Kost. Výhledy na Humprecht, Trosky, Vyskeř… Jen tedy ještě včera slibované sluníčko nevykouklo - bylo šedo…
Překvapivě ani jedna srnka, na poli tři jeřábi, v údolích hodně černých datlů (nějak mám pocit, že jich je vidět víc a víc), honící se krkavci, obří hejna vrabčáků a kvíčal a taky neúspěšný útok nějakého sokolovitého dravce na vrabčí hejno. Asi sám pan sokol - na poštolku to bylo velké
nebylo - na kratičkou venčící procházku ve tmě foťák nechodí… Ale jak se ty balónky převalovaly, chvíli nadnášely, měnily pozice, hýbaly se… prostě strašné strašidlo 😄 a šlo po něm
teď jsme se Yodovi smáli hodně a nahlas. Chudáčka přepadla venku děsivá věc… Svazek nafouknutých různobarevných balónků (asi 10 kusů) už se jen povaloval po trávníku. Yodu to zaujalo, šel to prozkoumat… ale zlomyslný vítr je rozkutálel velmi rychle směrem k nebohému psíčkovi… Ten zdrhal a přitom děsně vrčel… ale ocásek měl až pod bradou 😄
Sklízí jen nevděk😄 přitom nebýt jeho, tak je barák dávno v troskách, všichni mrtvý, ohrožení tady číhá ze všech stran😂 a my jsme se mu odvděčili starým dědkem, kterej má narozdíl od něj koule, a ještě všude ščije,a nedostane za to na prdel,narozdíl od chudinečky mopslíčka. Má ten život hrozně těžkej😄
vy jste si vzali toho stařešinu z libereckého útulku Archa?? Tam byl nalezený labradorský děda někde od vás a nikdo ho nechtěl…
jenomže na utrácení nechce nikdo ani pomyslet - a tak trošku tím “vydírali” přes sdělovací prostředky… že je potřeba dalších ploch.
Já si myslím, že jde i vypásaná biologicky cenná krajina zpřístupnit veřejnosti. Když si vzpomenu, jak v Anglii i Skotsku vedou turistické trasy přes ohrady plné nejen ovcí, ale i krav (s býkem - to jsem měla nahnáno, doga přeci jen není standardní zviřátko a i když vstup se psy byl povolen - jediné povinné omezení bylo vodítko, tak jsem hodně doufala, že i ten býk to ví. Věděl - ohrady byly obrovské a jen nás monitoroval)… o vysoké a srnčí a králících nemluvě… Staré ploty jsou doplněny ovčími vrátky (sranda procházet s dogou) nebo rošty na cestách (opět problém s dogou).
Pokud není v blízkosti parkoviště s občerstvením, davy v naší přírodě nebudou… A koneckonců i některé velké obory (mimochodem i se zubry) jsou lidem přístupné - třeba ne po celý rok, třeba ne úplně v celé ploše, ale lze to. Pro cyklisty i pěšáky. A dokonce (a nemyslím si, že je to nutné!) někde lze i se psem na vodítku. Byť psa mám, uznávám, že ne všude musí chodit. I když starý hajný mi říkal, že je alespoň zvěř ve střehu, když ví o “šelmě” a že jí to leda tak pomůže úplně “nezblbnout”.
jde to dělat i bez plotů. Třeba u obce Rádlo mají úžasné květné louky. Plné i orchidejek. A oplotí louku? Zakáží vstup? Ne - vysekají v louce chodníčky, aby se každý mohl kochat. A přidají lavičky na vysekaná širší místa. A světe div se - louka ušlapaná není. Všem tak nějak normálně dojde, že hamtat v kvítí se nemá.
fotky jsou z doby, kdy byl Yoda štěník, poslední jsou loňské - byly kopretiny nízké, byl horší rok… a na noze od lavičky se rodila a křídla rozbalovala krásná potvůrka
tp je maškarní v ulicích,nebo jsou tam fakt tak divní?
to je složený výběr výjimečných lidí z různých míst a různé doby. Nebojte, není to běžný obrázek newyorkských ulic - i když ty jsou podstatně “barevnější” než jsme v české (a moravské) kotlince zvyklí
Mám psa na postroji na úvazu, přes celou zahradu, abych nemusela řešit, že někdo strká ruce skrz plot, no ona Megi teda je schopná to skočit z místa… Až budu bydlet na samotě u lesa, za lesem, tak nebudu řešit blbé lidi.
Kumburk byl ve čtvrtek - bylo tam krásné ráno - fotky z něj a z Bradlece (proboha, jak je to správně česky ??) jsem dávala ve čtvrtek večer
Ta první fotka je vyhlídka na kopci Výhledy nad Horním Vítkovem - ze kterého by bez té plošiny žádné výhledy nebyly…
Tak uvidíme, jak aktivní budou aktivní sousedé. 😀 Podle “výjimka při krátkodobém uvázání pod dohledem chovatele” to vypadá, že jakýkoli jiný úvaz bude přestupek.
Návrh jsem neviděla, počítá se obojek nebo i postroj? Zrovna jsem si pořídila nové šňůry, když jsme na zahradě… o čištění kotce tam nejde…
hmm - co je to pod dohledem. Pokud u něj musím stát, pak ho nemusím uvazovat. Pokud pod dohledem… jako že dohlédnu… tak to obě úvazové situace z minulého týdne splňují 🙃
A smí tam také lidé? Protože proč by to místní měli podporovat, pokud to zasahuje do míst, kam chodili třeba na procházky apod? To je to samé jako protesty proti přeměně z chráněného území na národní park.
a to je problém - do většiny obor je vstup zakázán (čest výjimkám). I tam, kde jsou vypuštěni exmoorští koníci a další velcí kopytníci to nelze (klidně bych tam zakázala vstup se psy, ale proč tam nemůže vést vyznačený chodník…). Několikrát jsme ohrady obcházeli - koníky i zubry viděli (většinou z dálky) . Při výletech do Milovic jsme tam ale mnohem více zblízka potkali daňky, divočáky či srnčí. A bez plotu. Takže místní z velkých sídlišť chodí po rozbahněných chodníčkách, rozsáhlé louky a lesíky kolem mají za plotem.
Péče o krajinu lze dělat i přeháněním stád (holt s pasákem bez plotů) - třeba takový Oblík je ukázkový a co kytiček tam najednou kvete… a turisti tam nevadí.
taky používám “MAZEEJ” - ale přeci jen mám na vodítku skoro osmdesát v té chvíli neklidných kilíček… Takže zároveň musím být hodně ve střehu, aby to nechtěl řešit Yoda. A Pepa byl hodně vzadu (fotil, jak jinak) a tudíž se nemohl zapojit. Protože ve dvou já řeším svého psa a on odblokováná otravujícího
He, to křeslo se v průběhu času jaksi srazilo😉…pamatuju, jak Yoda hačal na tom vedle…to jsou věci ☺️ Yoda je okouzlující 👍 a ty tlapátka 😵 kdo mu stříhá drápky?? Tyhle se asi pilují?
většinou si drápy obrušuje sám - přeci jen jeho kila v častém pohybu tomu napomáhají. Takový dlouhý výlet do skal funguje jako dokonalá pedikúra. Ale neošlapává všechny stejně a tak ty delší (a palce) stříhám normálníma kleštěma na drápy (mám je od dob první dogy - obyčejné Trixie). Snad proto, že to moc neřeším, a beru to jako standardní údržbu, tak to neřeší ani Yoda, ani žádná předchozí doga. A to se mi stalo, že jsem je i zastřihla moc… Ty tmavé drápy (i Yoda nějaké má, žíhané dogy je měly všechny tmavé, černobílé dogy podle rozložení pigmentu bílé i tmavé) holt nejsou ideální, bílé jdou líp.
my se dnes vraceli k parkovišti po značené turistické cestě. Už vesnicí. A vyběhl na nás hodně velký, hrozně moc tlustý (asi i dost starý) černý pes. A vrčel a štěkal… Sice do přímého kontaktu nešel (držel alespoň dva tři metry), ale následoval nás dost daleko. Já Yodu nakrátko, a velmi svižně jsme se vzdalovali… ale taky nejsem v takových okamžicích vůbec klidná, když si představím, že by mohl ten pes být dotěrnější… pochopitelně nikdo nevylezl, nezavolal ho… slyšet ten řev museli…
jsou to příběhy ARCHY z uplynulého roku. Takže rodit měla srna v termínu… Archa myslím funguje skvěle - vždy, když jsem něco řešila, ať už to byli psi, kočky nebo volně žijící ptáci, byli pracovníci dokonale lidští a profesionální. A rychlí
Tedy, vy si umíte vybrat ! Zebínek můj milovaný ( v pozadí ). A sněhu víc než na našich horách.
Zebín?? Nevidím (ale to neznamená, že blbě nekoukám). Na té čtvrté fotce jsou z boku Trosky a ten kopec vzadu je Bezděz. Ale jinak výhled byl parádní na všechny strany a i ten Zebín asi někde najdu