Aktuálně: 2 018 inzerátů284 667 diskuzních příspěvků20 301 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 19.02.2025, 15:12:14 xxx:xxx.e602:73c4
lupus4:

Dnes na toulce se psem kolem Otavy, volavky, kormoráni (na vodě), hoholové…atd. najednou velký neklid - orel mořský na inspekci 😉

v tom z lesa vylítl a napadl ho pár káňat - ke kontaktu nedošlo ,( nejblíž byla tak na cca m) otravovali ho tak dlouho než mi zmizeli za obzorem…

to je krása - stejný zážitek jsme měli loni kousek od Jablonného v Podještědí.

Jinak v Liberci na krmítku včera špaček… A dneska skorec u místy zamrzlé Černé Nisy (ale oni tam nejsou vzácní) 

Xerxova
Xerxova 19.02.2025, 06:18:08 xxx:xxx.e602:73c4

u nás dnes už “jen” mínus dvanáct. Hvězdiček plný nebe a měsíce ubývá den za dnem… Krásně bylo ráno venku.

Xerxova
Xerxova 18.02.2025, 19:46:32 xxx:xxx.f18:7b13

takže dnešní popolední. Chrastenský vodopád je jasný. To stoupání na vyhlídku vůbec nevypadá tak děsně, jak blbě se šlo… i počátek sestupu je vidět. Jinak bylo překrásně - těsně pod nulou, takže se psí kabát nesl celou cestu v batohu.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 18.02.2025, 16:33:04 xxx:xxx.f18:7b13

to zase byla procházka 😄  Plán byl jasný - za krásného poledne obejdeme okruh Děvínský rybník, Chrastenský vodopád, Krásná vyhlídka a pod Širokým kamenem se vrátíme pod Děvín - zříceninu nad Hamrem na jezeře. Celá cesta je po rovině, jen na Krásnou vyhlídku se musí vyfunět 70 výškových metrů (na dvěstěmetrové trase). 

Děvínský rybník byl vypuštěný. Chrastenský vodopád nezklamal - vypadal skoro jako dokonalý ledopád. Ale stráň na Krásnou vyhlídku vykáceli. A tudíž jsme nahoru lezli (přiznám se, že já často po čtyřech) mezi pařezy, rozrytou strání, větve ukryté pod sněhem… pes se na nás smál shora - ten to vyběhl svižně. Cestu dolů jsem volila po větších skalnatých blocích po pozadí. Šlo to rychle a bylo to snad i bezpečnější, než držet v těch vývratech balanc… Psík už si užil - celou dobu na volno. Kupodivu jinak hodně zazvěřený les byl zcela pustý - asi je mráz vyhnal někam do bočních údolí

Xerxova
Xerxova 18.02.2025, 11:26:01 xxx:xxx.1:25

ještě k pipinám. Před Silvestrem jednu kosici zranil asi krahujík. Z rány koukalo hodně prachového peří, nevypadala moc dobře… ale postupně kosice začala víc lítat, její stav se  hodně srovnal. Aktivní a dost dominantní, většina ostatních kosic jí šlo při krmení z cesty (máme kosáků na zahradě asi 15). A najednou mi v těchto dnech přišla taková podivně hrbatá, vůbec se mi nelíbila… a až dneska mi došlo, že jí chybí spodní peří na velkém kusu zad a jak je velký mráz a ona se načechrá do koule - tak na rozdíl od ostatních kosáků není koule, ale křivule… neb nemá co čechrat. Uvidíme, jak bude vypadat až se oteplí

Xerxova
Xerxova 18.02.2025, 10:35:29 xxx:xxx.1:25

my ráno mínus šestnáct. Dělám dneska aktualizace studijních plánů z domova, takže jsem ráno jen vyhodila Yodu na zahradu (šli jsme spolu nasypat na všechna krmná místa pipinám) a vyrazíme ven “za teplíčka” hned po obědě. Prostě si užijeme sluníčko - a k práci se vrátím až začne zase teplota významně klesat. Jsem ráda, že si můžu práci rovnat podle potřeby.

Xerxova
Xerxova 17.02.2025, 20:14:19 xxx:xxx.dd5a:da80
Elisak:

Já objevila v Decathlonu se sundavacíma  prsty a palcem. A jsou celkem fajn. Když člověk potřebuje na chvíli s něčím manipulovat…

https://www.decathlon.cz/p/turisticke-hrejive-a-vetruodolne-palcaky-mt-900/_/R-p-339297?mc=8738803&c=%C4%8CERN%C3%81_%C5%A0ED%C3%81

podobné má manžel na focení. Já používám slabé jezdecké - ale stejně je na vyndávání pamlsků většinou sundávám. Ale já jsem exot - pokud není hodně pod nulou, rukavice nosím jen k vodítku a stejně je často i v zimě sundávám. Pokud nemám v ruce oslintané vodítko (ano - je to špatně, ale já se s Yodou občas o vodítko tahám) a kovové karabiny obalené sněhem (mám dvě spojená vodítka - jedno s amortizérem), tak rukavice nepotřebuji vůbec

Xerxova
Xerxova 17.02.2025, 18:23:23 xxx:xxx.dd5a:da80
Coudas:

Na Jizerce bylo v noci -27, psali. Kolik asi musí bejt na Smrku…

Obrázek

tepleji - Jizerka jako mrazová kotlina mívá tradičně nejmíň širokodaleko… U nás bylo tepleji než u vás - ráno “jen” mínus čtrnáct. Teď už je pod sedm… a klesá to rychle.

Xerxova
Xerxova 16.02.2025, 15:55:04 xxx:xxx.b7e6:9eb6
Coudas:

Třeba našim směrem Orionka nebyla 🙂 Konec konců já take nevím, odkud je 🤫 Ale to nevadí.

Orionku jsem poznala jako paničku od dvou úžasně vychovaných (a upravených) středních kníračů. Já byla v majetku dogouna Xerxe. To je pětadvacet let, co jsme sdíleli venčící prostor. Já zůstala, ona se odstěhovala ke kozám 😉 za kopec. 

Pak mě podle dogy a procházek poznala na ifauně… a proto vím, kde sídlila i sídlí… A Jizerky a okolí zná jak své boty

Xerxova
Xerxova 16.02.2025, 13:39:58 xxx:xxx.b7e6:9eb6
Orionka:

Vy máte doma kromě rybníku i rozhlednu? Nebo se touláte a je to Okurka?

Orionko, to jste ještě ze všech těch náznaků neodhalila, kde má Coudas koníky?? A kravky a zbytek hospodářství??

Kolik sněhu je za kopcem kolem Osečné? Přemýšlím, kam se vydat, až u nás cesty komplet pohltí led… kde by mohlo být o něco méněsněžno. 

Xerxova
Xerxova 16.02.2025, 11:42:26 xxx:xxx.ccf5:d7e
efe:

Sluníčko je u nás za kopcem 😉

u nás už je taky krásně 🙂

Xerxova
Xerxova 16.02.2025, 09:14:14 xxx:xxx.ccf5:d7e

u nás ráno skoro jasno - ale teď se začíná natahovat oblačnost a sluníčko mizí. Mrazivá jasná noc, sněhu máme asi nejvíc za celou zimu. Na procházku do lesa nafasoval Yoda kabát, přeci jen mínus osm už je dost. A nešli jsme na dlouho, slabá hodinka to byla

Xerxova
Xerxova 16.02.2025, 07:01:26 xxx:xxx.ccf5:d7e

osmiměsíční fenka (nevím jak velká) už není malé štěňátko, už se taky může připravovat na první hárání. A hormonální bouře je umí vykolejit a chovají se často jinak… 

Obecně platí - hodně zaměstnat, naučit ji po důkladném řízeném vyřádění odpočívat. Dát něco na uklidnění (lízací podložka, pamlsek žužlací…) a až bude umět být v klidu a pohodě ve vaší přítomnosti, aniž by vás všude sledovala… tak věřím, že postoupíte o kus dál.

Ale taky než se útulkáči rozkoukají, trvá to nějaký čas. Možná, že opravdu trpí silnou separační úzkostí a teď se to naplno projevilo. Pak není od věci zvážit vrácení do útulku s vysvětlením situace - aby někdo další věděl, do čeho jde…

Xerxova
Xerxova 15.02.2025, 19:50:49 xxx:xxx.d551:e3c2
lupus4:

Proč to lano, oni nemají přivolání ?

jsou to všichni relativně čerství adopťáci - a z ne úplně dokonalých podmínek. Navíc Efe bydlí v jedné z nejvíc zazvěřených částí republiky (bývalý vojenský prostor Ralsko)

Xerxova
Xerxova 15.02.2025, 18:55:48 xxx:xxx.d551:e3c2

a ty nepsí - hlavně sněžné a potoční… i na pipiny dneska došlo

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 15.02.2025, 16:05:57 xxx:xxx.d551:e3c2

sůl neřeším - maximálně před návratem domů nechám psa na zahradě vylítat v čistém sněhu. A volím co nejméně nasolené trasy (i když se ráno ani večer nasoleným chodníkům úplně nevyhnu). A koneckonců nástup a výstup do auta u lesa je také nasolený.

Xerxova
Xerxova 15.02.2025, 10:24:05 xxx:xxx.d551:e3c2
Ph:

a me by zase zajimalo, jak jste prisli na to, ze je to F1 🤣

nevím, jak je na tom ten původní pes zadavatelky, ale stále ještě jsou to nejčastěji “designoví kříženci" dvou čistokrevných plemen. Ono to křížení v dalších generacích má zatím veliký odpad netypických jedinců nejen v povaze… 

Xerxova
Xerxova 15.02.2025, 07:07:16 xxx:xxx.3d61:ca11

obliba F1, která přišla z Ameriky je jasná. Šlechtí se na roztomilý vzhled, příjemný omak i povahu. Ideální mazlíci. A díra na trhu tam je. Jen se moc nemluví u nás o tom, že se z vrhu vyberou ti, kde se vyplnil předpoklad vzhledu a typu srsti - zbytek vrhu se utratí. I proto jsou drazí - prodávají se ti “splňující ideál”, zbytek je nutný odpad. Dál F2, F3 se nemnoží, odpadu by bylo mnohonásobně víc… F1 se prodávají na mazla - ne na chov, protože ten v tomto případě postrádá smysl. Spokojení jsou všichni.

Ale přenést to sem?? S tou neselekcí (utratit nesmí ani veterinář) to dopadne tak, že každý kříženec bude jakýsi "oodl" či "poo"…

Potřebuji nutně vyšlechtit malou dogu. Psa venku veselého, temperamentního, neagresivního a doma klidného mazlivého povaleče. Psa, který zvládne vyrazit kamkoli bez nutného drilu a výcviku, kterému stačí rozumná výchova. Lidumila, kterému nevadí žádné děti či lidi… Prostě nacpat dogu do malého balení a přitom to nesmí být bull (chci cestovat) a nesmí to mít krátký čenich (nechci aby se to dusilo a chci cestovat - už i krátkočeniši mají někde hranice zavřené). Roky nám přibývají a ono těch pětasedmdesát či osmdesát kilíček je dost… A nerada bych byla našemu dalšímu psovi přítěží a on aby byl přítěží a ne radostí pro nás… Co radíte ??

Xerxova
Xerxova 15.02.2025, 06:46:03 xxx:xxx.3d61:ca11
Sarah01:

Po tom, co od kamarádky pes skončil po kloubových kostech na veterině totálně zacpaný, se bojím je dávat, taky radši mletiny.

Tady je tak hnusně vlezlá zima a a všude kolem nachcípaných lidí, jak v práci, tak v busech, že v rámci zachování zdraví už 3 dny nevenčím. Ale na příští týden hlásí jasno a mrazy, tak snad to vyplní a konečně vypadneme i na nějaké to cvičení. 

já si nemyslím, že by vlezlá zima způsobila nemoc. Jsme venku za každého počasí a naopak si myslím, že nás obou imunitní systém je zvyklý, že mokré ponožky se neřeší, rifle urousané ke kolenům se neřeší a promáchané rukavice od slintů taky nee. Teď jsem vyházela připadlý trošek sněhu - v mikině přes tričko a starých keckách (teda kalhoty jsem taky měla) … bez rukavic, bez čelenky. To Yoda se tvářil ublíženě, že je sníh a mráz a chce domů k radiátůrku…

Nachcípaní lidé - to je něco jiného, a hromadné dopravě se vyhýbám a používám ji zcela výjimečně.