konipasi bílí už tady jsou - včera jsem na ně koukala v Českém ráji
konipasi bílí už tady jsou - včera jsem na ně koukala v Českém ráji
Ladd:Husy už nějaký čas na rybník létají, ale fakt si nevybavím od kdy (přijde mi, že snad ani neodletěly. O víkendu jsem slyšel jeřáby; jsou za vedlejší vesnicí. Benátky nad Jizerou.
letos jsme jeřáby potkali kousek od Žabakoru (u Příhraz), ale k Valtinovu na ně jezdíme “na jisto” - a dneska po řadě let poprvé nic. Ale většinou jsme tam jezdili až na přelomu března a dubna, takže si ještě procházku zopakujeme
lupus4:hanba (moje) 😉
v lese jsme mj. “potkali” motýla (Lepidoptera) žluťáska
žluťásci a už i babočky lítali v borovicových prohřátých lesích kolem Hamru na Jezeře, když jsme tam procházeli v pátek. Ale vyfotit se nedali - přinesl Pepa spoustu rozmazaných žlutých fleků… 😄
my dneska obešli čtyři Valtinovské rybníky (Hrubý, Nad Hrubým, Zaječí a Valtinovský) - zatím ani jeden jeřáb, jen volavky, labutě, kačeny a potápky a pak spousta dravců - od poštolek, přes káňata a luňáky a jednoho mořského orlíka. A krkavci nesměli chybět. Ze čtyřnožců jen občas srnčí a pak tedy ovečky s jehňátky a kravky s telátky
a teď hromada těch nepsích - když ono je fotogenické jaro… Sníh je z neděle a pondělí v lese za humny, kytičky jsou naše zahradní, Lemberk a Zdislavina studánka z úterka, potok je v lese za humny a pak je dost fotek z pátečního hledání zaniklých obcí vojenského prostoru Ralsko - Černá Novina, Medný a Holičky… Poslední fotka je dnešní ráno nad Libercem
tak tedy Yoda tento týden - za humny stále bílo, a tak jsme byli za jarem venčit i u Lemberku či Ralska.
tak ať jde vše podle plánu a brzy se vrátíte do procházkového režimu. Psisko se bude těšit - i když to určitě doma zvládnou všechno v pohodě
my to dneska trošku natáhli - asi 14 kiláčků po zaniklých obcích Ralska… Kvetou bledule, krásné louky, lesy, skály… občas srnčí a spousta ptáků. A k tomu pití venku… Nechávám ho pít venku, a zrovna dneska to nebylo nic moc. Vody tam všude bylo málo - bledule ve velkém a potoky nikde… a já nevzala misku a vodu - a tak psisko pilo z pochybných louží… uvidíme, většinou jeho zažívání přežije všechno
mohla to být i nějaká viróza… Je to jako u lidí - člověk většinou neví, kde k tomu přišel a brzy je zase dobře
Bambule jde vzít naštěstí do náruče… to Yoda si v takových místech myslí své a není nadšen… co všechno musí občas prolézt a zvládnout, když chodíme cestou necestou
dala jsem Bravecto v neděli… blbý je, že pijáci obsadili už i Český ráj, kam to nemáme daleko a chodíme tam. A jsou infikovaní, loni poprvé tady byly blbý nákazy i s úhyny psů
tady je taky krásně - v lese ještě měkoučký sníh, sluníčko svítí, ptáci řvou… teď jsme se vrátili z lesa
Orionka:Jednak po funuse, ale hlavně opačně. Šafrány na jaře, ocúny na podzim.
měla to dobře. Ony sice krokusy (= šafrány) kvetou na jaře - ale mají výjimku - a to je ten šafrán setý (známé koření) který kvete na podzim. Psala o výjimkách…
Orionka:Doufám, že ty krásné penízovky jste si odnesli.
neodnesli. Jak by řekl můj tatínek 😉 “tohle nejsou houby do hrnce”. A já jsem holka poslušná… Mimochodem znal přírodu opravdu hodně a znal i houby a věděl, že jsou jedlé… ale byl konzervativec a já to zdědila.
Bobca:váhala jsem nad krokusem…co je teda vlastně ocún?Pamatuju si to ze skautu-ocún naháček..měla jsem za to,že je to ono🤭nechci plevelit venčení,ale když už jsme u toho?byla jsem hodně vedle?dík za odpověď.
ocúny kvetou na podzim. Jsou si podobné - liší se počtem tyčinek - ale nepamatuju se, kolik jich který má. Takže ocún podzim, krokus (šafrán) jaro. ehmm většinou, i výjimky se najdou 😄
Bobca:teda,k vám se zase vrátila zima👍ty ocúny to přežily?.. ty máte na zahrádce? a to žluté-to nebudou blatouchy,hm?
to žluté je talovín zimní. Ale úplně vedle jste nebyla - jak talovín, tak blatouch jsou příbuzní z čeledi pryskyřníkovitých…
Krokusům (šafránům) zima nevadí - kvetou si vesele dál. Velké barevné kultivary s velkými květy kvetou později. Tohle jsou málo šlechtěné skoro divoké - menší, štíhlé a jen růžové nebo fialové. Přišly k nám od sousedů… a pomalu migrují směr spodní sousedka. Je to takový náš místní jarní plevel - na který se těšíme my i první hmyzáci
z těch cestovatelů, co už dorazili : špačci se živí na lojových koulích, hřivnáč se včera nacpal do krmítka a měla jsem strach, že z něj nevyleze…
Jinak obří hejno kosáků zmizelo - zůstali jen dva páry - klasika, ostatní odletěli zpátky do lesů. Zůstali vrabčáci - máme víc těch domácích, ale i polní chodí do "bufíku” pod magnolii. Sýkory, červenky, hrdličky, strakapoudi, výjimečně brhlík, dlask a hýl. V zimě byly málo k vidění, ale teď o sobě dávají hlasitě vědět - straky a sojky.
A v lese za humny je zřejmý silný nárůst krkavců (zcela běžná věc na každé procházce) a nově i černých datlů. U nás bývali strakapoudi a žluny, datla jsem poprvé u nás v lese viděla před pár lety. A dnes taky běžný pták lesa.
doga je skladná. S pěti dogama (postupně, máme vždy jen jednu) jsme projezdili nejen republiku, ale i Evropu. V Yarisu s námi byla Beta třeba ve Skotsku, v Toyotě CH-R máme s dogou psem sježděny opravdu dlouhé trasy (třeba Sicílie). Ale nic jiného se do kufru nevejde - jen kvalitní měkký pelech v celé ploše kufru.
Není to jen o prostoru… Jsou věci podstatnější, než optimální velikost zavazadlového prostoru
a teď nepsí… jen z lesů kolem Liberce - většinou z jizerskohorské strany (to máme za humny) a něco je z ještědské strany (to musíme na druhou stranu města). A kytičky jsou ze zahrádky
nejprve Yodislav tento týden - tedy bez pondělních Jizerek, ty už tu byly… Od sněžné neděle, pak sníh mizel a byla obleva a teplo… až po dnešní návrat zimy