Aktuálně: 2 507 inzerátů • 292 956 diskuzních příspěvků • 21 477 uživatelů

Příspěvky uživatele

sutrik

⋮
sutrik
sutrik 07.02.2026, 23:41:33 xxx:xxx.e26:56ef
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 07.02.2026, 22:32:18

To si říkám taky. Ale stejně jsem nervózní. Už jen to,  jsou tam cizí lidi, kteří na nás koukají, mi dělalo zpočátku problém. I na kurzech, když o nic nejde. Mám to tak i s jinými věcmi. Třeba když jsem si kdysi s kamarádem, kamarádkou pinkávala pinec, squash. Nesměli jsme počítat body. Asi strach ze selhání. Ale lepší se to.  RO mi v tom pomáhá, zvykám si. A určitě mi psychicky pomáhá i to, že mám malého psa nepracovního plemene. Že nikdo -ani já, ani cizí- nemá velké očekávání. Říkám si, že je fajn, že s prckem už něco umíme. U větších pracovních plemen se to bere víc jako samozřejmost. Takže mít křížence huskyho, taky budu na zkoušce klidnější než s německým ovčákem 😂

⋮
sutrik
sutrik 07.02.2026, 21:24:43 xxx:xxx.3fec:167f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 07.02.2026, 20:33:47

Jo. Někdy se soustředím tak moc na parkur, až Bonnie přestane poslouchat. A jindy nějaký cvik ošulí, je to samostatná jednotka a nemá potřebu stoprocentně poslouchat, i když ví a zná. A mě to rozhodí, zapomenu se na parkuru, znervózním (ještě víc než před startem), tím řeknu další povel trochu jiným tónem, udělám gesto jinak, to rozhodí Bonnie, a už vršíme chybu za chybou. 

Není to jednoduché. Ale je to výzva. Každý parkur, tím, že je vždy jiný. 

⋮
sutrik
sutrik 07.02.2026, 20:19:00 xxx:xxx.e26:56ef
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 07.02.2026, 18:12:07

S orientací na parkuru nemám většinou potíže. I když se mi už i na zkoušce stalo, že jsem začala cvičit jiný cvik.

Prohlídka při zkoušce pro mě znamená… Nejdřív se z plánku naučit směr chůze a zapamatovat cviky, které mění směr. Na to se soustředím i při prohlídce. Samotné cviky řeším hlavně ty, které nám dělají potíže. Cviky, které končí staticky, často využívám pro připomenutí dalšího postupu. 

Můžete si zkoušet zapamatovat trasy doma cvičně ze závodních parkurů, najdete je třeba zde: https://www.rally-obedience-just-for-fun.de/index.php/parcours/15-ueber-den-zaun-geschaut Jsou tam i české parkury, v části “Über den…”.

Na kurzu jsme hráli i hru, kdy jsme u karet cvičili cvik z předchozí karty. Třeba karta “sedni, lehni, sedni” ale cvičili jsme u ní předchozí “okolo psa”. Nezdá se to, ale pomáhá to zapamatování.

⋮
sutrik
sutrik 07.02.2026, 17:14:26 xxx.xxx.85.3

Ještě jsem nezačala s přípravou na treky. Asi ten březnový nedopadne. Chodíme maximálně 10 km, většinu procházek ale ještě méně. 

Bonnie se teď ani nechce běhat. Protože si hned nahodí podvozek. Chápu ji, taky jsem nerada chroupala bahno, když jsem jezdila na kole v terénu. Pláštěnka je dosud nutná, jako ochrana spodku. Dneska jsme to  vzaly na louky, na některých si Bonnie i zaběhá, protože si nahodí podvozek jen vodou.

Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 05.02.2026, 12:53:12 xxx.xxx.161.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 05.02.2026, 12:46:14

Myslím, že spousta bulíků to má jinak. Je jim jedno, jestli potkají psa, fenu.

Minulý týden jsem se o tom bavila s mojí veterinářkou, když byla Bonnie na očkování. Vyprávěla mi, že známá měla chov pitbulů. Její chovný pes fenu, která byla v nejlepším, přijela na připouštění, místo připuštění zabil.

⋮
sutrik
sutrik 05.02.2026, 12:45:58 xxx.xxx.161.25
Lupus4:

Koukám, že je to tu samej jábych a kdybych a “nejsem nastavená”. Kecy, kecy .kecy… Tak buď CHCI ochránit svoje psy a něco pro to udělám, nebo  budu jen jábychovat s výsledkem nula.

Ve vaší situaci, kdy nevíte dne ani hodiny….Pokud opravdu chci, tak nezbývá než se připravit, jak jen to nejlépe jde. Např. naučit své 3 psy na úrovni reflexu se 100% účiností za paty . Potrénovat tasení a střelbu. Osobně si myslím, že trefit se taserem 3x je těžší než když mám v hlavni 15 pokusů (pistole) nebo 6 (revolver)…ale vyloženě platí “jaký si to uděláš, takový to máš” 😉

howgh

Píšeme si tu o paralyzéru. 

Taser je braný jako střelná zbraň, neměl by být online k prodeji.  A taky bych se bála, že se netrefím. To už radši kombinaci na kontakt paralyzér a na dálku ta plynová pistole, o které jste psal.

⋮
sutrik
sutrik 03.02.2026, 19:12:05 xxx.xxx.161.25

Jako zvuk se dá použít i ten paralyzér. Jo, je to jiný zvuk. Ale pokud by nestačil k odrazení jeden nepříjemný zvuk, zřejmě nestačí ani druhý.

A navíc. Možná to bude třeba vytáhnout někdy blízko lidí. A vytáhnout něco, co vypadá podobně jako střelná zbraň, přitom se tím nemoci bránit… Nikdy nevíš, co má ten druhý a jak zareaguje.

⋮
sutrik
sutrik 03.02.2026, 15:20:30 xxx:xxx.754c:f671
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 03.02.2026, 14:41:39

To by paralyzér nestačil. Snad na jednoho psa, když se použije včas. Možná i na dva, když nebudou útočit naráz. Nebo když budete bránit jen jednoho psa, budete ho moci vzít do náruče a útočící pes Vás bude trochu respektovat a nepůjde hned po Vás. 

Mám jako jeden z plánů vzít prcka do náruče a útočícímu dát ránu zespod, když vyskočí. Ale taky to předpokládá, že nebude cvičený v bull sportech. 

A bránit více psů je horší i v případě, že útočí “jen” jeden. Sice přemýšlím o pořízení Clyde k Bonnie, ale tohle je jedna z věcí, která mě odrazuje. Dva psy, i když malé, do náruče v případě potřeby nevezmu.

A vůbec… použití paralyzéru vyžaduje promyšlení předem. Být rozhodnutá, za jakých okolností a jak ho použít. Na jak dlouho. Seznámit se s teorií, co pravděpodobně způsobí vteřinový kontakt, co třívteřinový.  Být srozuměná s tím, že pro útočícího to není zrovna příjemné. Neváhat, nečekat do kousnutí, pokud je to možné. Mít ho pro obranu hned při ruce a umět ho rychle vytáhnout a zapnout. To vše zvyšuje šanci, že splní účel. No, a taky je třeba, aby Vaši psi byli u Vás. 

⋮
sutrik
sutrik 31.01.2026, 20:36:56 xxx:xxx.c38c:edae

Dneska jsme se prošly na loukách u obce, pod kterou spadáme. Bonnie to tam má ráda, všude jsou psmsky. 

Druhá a třetí fotka jsou u lomu. 

Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 29.01.2026, 07:33:49 xxx:xxx.d419:41ac
»
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 29.01.2026, 02:45:18

Uf. To byl zážitek. 

O víkendu jsem znovu použila paralyzér. Jen do vzduchu. 

Šly jsme po kraji louky, mezi loukou a cestou je kraj lesíku. Na cestě se vynořil chlápek s 2 fenami (podle oslovení). Fena zřejmě německého ovčáka se na místě přikrčila, na zadku se otočila a vyběhla cvalem na nás. Na přivolání nereagovala. Narazila do plotu lesní školky, chvilku se zmítala, a zase cvalem za námi. Když byla pár metrů od nás, cvakla jsem paralyzér. Otočila se a utekla, cestou se zase zamotala do plotu.

To se k nám vydala už druhá fena, něco většího než ovčák. Taky nereagovala. Ale u ní jsem neviděla agresivitu, ani neběžela čelem a cvalem. Ale taky jsem cvakla do vzduchu, protože furt nebyla odchytnutá ta první. 

Chlápek kromě neúspěšného přivolání jen dvakrát hlesl “pardon”, ale měl značně pobavený tón hlasu.

Druhý den při průchodu jednou z okolních vesnic mi došlo, že jde o několik měsíců nové psy ze sousedství. Černá ovčanda je i za plotem agesivní. Ta druhá jen pouští bubáky tak nějak normálně, vyrovnaně.

⋮
sutrik
sutrik 26.01.2026, 19:14:40 xxx:xxx.b8b1:4b78
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.01.2026, 18:53:56

Mně to smysl dává. A taky jsem někde četla, že je to Vámi jmenovaný důvod, ne jen hra. 

Něco podobného se přece už dávno dělá třeba při prohlídce trasy agility, relíčka, před dogdancingem… Obojek a vodítko je sice navíc, ale sporty v příkladu se chodí bez vodítka (až na základní relíčko). 

Při prohlídce trasy se snažím co nejvíc přiblížit tomu, jak to asi bude vypadat. Nejen slovními povely a pohybem. I tak, že v místech, kde předpokládám pauzu pro srovnání myšlenky (jak se otočit, krokovat), se shýbnu dolů k noze (dávám odměnu imaginárnímu malému psu). Někde jdu v předklonu (tady asi budu  muset tělem pomoci při chůzi u nohy)…

⋮
sutrik
sutrik 26.01.2026, 18:34:22 xxx:xxx.b8b1:4b78

S plyšákem na vodítku cvičila na intenzivce rally obedience ze srandy kamarádka, když už měla pocit, že pesanka je unavená. Se cvikem vyslání ke kuželu pomohla trenérka, která se postarala i o “zůstaň” u kuželu a pak přiběhla s plyšákem na přivolání 😀

⋮
sutrik
sutrik 25.01.2026, 15:37:08 xxx:xxx.c37a:55a2

Tak nárt snad zlomený není. Pošmajdala jsem dneska 2 hodinky. Když se neodrážím z prstů a jdu pomalu, tak dobrý. Ulevilo se mi, fakt jsem se bála.

Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 24.01.2026, 14:02:49 xxx:xxx.bc5a:17c2

Dávala jsem si poslední týdny bacha na ledovky, náledí, sníh. A dnes mě vyřadil kůň. Lindu mám skoro 12 let, prvně mi stoupla na nohu.

V minulosti mi stouplo na nohu už několik koní, většinou na prsty, i nehet na palci mi kvůli tomu blbě roste. 

Ale  dneska to fakt bolelo jak sviňa. Asi stárnu.

Nebylo to klasické šlápnutí. Zvedala jsem Lindě  zadní nohu, něčeho se polekala, noha mi vyklouzla z ruky, narazila do holínky a svezla  se z holínky dolů na nárt, kde se zapíchla špicí kopyta přesně do té nejvyšší kůstky. Bolí to i v klidu, už i zespod chodidlo. Chodit ale můžu, drobnými krůčky bez odrazu. Tak snad to zlomené není.

Tak jsem si postěžovala, pofňukala, pesanka je dneska bez procházky, jen zahrada na vyčůraní a zpět (do kurňa prudkých venkovních schodů, bydlím na půdě bývalého kravína). A doufám, že až zmizí otok, bude to lepší.

A to jsem od zítřka, kdy má být tepleji, chtěla prodlužovat procházky, abychom byly připravené na první dogtrekking za dva měsíce.  No, jestli to je štíplé, tak dogtrek až na podzim.

⋮
sutrik
sutrik 19.01.2026, 10:07:06 xxx.xxx.161.25

Evy, gratuluju Ti i tady za první zvládnutý RO závod.

A neboj, dokážou to zkazit nejen lidi, ale i psi. Zetko jsme s Bonnie šly v jejích 16 měsících. Puberta. První parkur pročuchala. Šla prostě trvale s nosem na zemi. Čichová stopa vedla 90 stupňů vlevo, na kartě bylo 225 stupňů vpravo… 😀

Nebo jindy záhadně zapomněla lehat, vstávat, zase jindy naopak místo stání sedala, řešila zrcadlo, z lehu se místo chůze u nohy plazila… 😀Našla bych toho za těch pár závodů hodně.

Držím pěsti do dalších RO akcí. A díky za mapky parkurů, využiju je při tréninku. Stále trénuju sama doma (v 99 % bez karet), v dubnu jedu na RO kurz, už se těším.

⋮
sutrik
sutrik 18.01.2026, 18:37:54 xxx:xxx.e94f:f401
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 18.01.2026, 18:30:33

Držím pěsti. Věřím, že to spolu zase zvládnete. 

⋮
sutrik
sutrik 18.01.2026, 17:59:34 xxx:xxx.e94f:f401

Nemám fotky z víkendu. Jen jednu, kde jsem tečka s ještě menší tečkou (kamarádčin pes) a miniaturní tečkou (Bonnie). Včera jsme totiž vyšli na procházku s kamarádkou a jejím pěkným hafanem z osady. Na rozhlednu jsem nelezla, tak nám aspoň fotku.

U nás to moc pěkně taje, ani už není moc vody, stíhá se to vstřebat. Dnes bylo víceméně tvrdo. Zůstaly jen návěje (na druhé fotce je to zasněžené cesta, silně koroduje). A na některých místech led.

Dneska jsme s Bonnie daly dopoledne procházku na cca 1,5 hodinu. A odpoledne krátký běh. Teda Bonnie běží, u mě je to klus rychlostí chůze některých.

Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 14.01.2026, 18:23:35 xxx.xxx.161.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Chingis z 14.01.2026, 16:44:44

Krásný pes. I deka 🙂 Rozepsala byste se trochu, prosím, o svém životě v Mexiku?

⋮
sutrik
sutrik 14.01.2026, 10:31:28 xxx.xxx.161.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 14.01.2026, 09:21:17

Tak snad jsou to jen petechie, které se brzy vstřebají, a bude už dobře. Držím pěsti.