Děkuji…kdepak, jsem středočeška. Nějaký botky doma mám, když měl operovanou nohu mezi polštářky, tak jsem koupila rovnou 4 ks. S jednou botkou na zadní ( ne mushgo) chodil tenkrát dobře…no ale na všechny 4 😴 taková chůze.. to je zatím scifi. Sháním pawz návleky, ale nějak nejsou.
A co takový ten samolepící barevný obvaz? Třeba by se mu chodilo lépe než v botkách a nemuselo by to hned prosáknout solí, dokud nebude tát. Igelit jako mezivrstvu si netroufám navrhnout.
Sněhové koule se ratloraptorovi nedělají. Nemají na čem. Takže jednu výhodu má.
Jindro, děkuju za uklidnění. Bonnie to udělala prvně. Je ale fakt, že ukazovat packy, když něco “bolí” (je nalepené) se naučila teprve před asi rokem a kousek. A i když je pocitově větší zima při teplotách lehce pod -5 a silném větru, jde furt jen o pocitovou teplotu vzduchu. Ten sníh na tom bude asi jinak. A byla čerstvě vylezlá z postele, kde spí samozřejmě i pod dekou (i v létě). No, vyvenčila jsem kolem poledne zase jen pár minut a na procházku půjdeme za chvíli.
Bonnie zima je. I když se s oblečkem na těle zahřeje, furt jsou tu nožky. A pak ještě… Když si vezmu, jak je těžké pro mě chodit sněhem. A co takový 26 cm vysoký drobek, musí to být hodně náročné.
Venčíme teď krátce, maximum za poslední dny byla hodina, když jsem to vzala částečně po “polní asfaltce” (tj. šly jsme aspoň polovinu trasy po uježděným sněhu).
U nás taky tak Fiono, bělouš se snaží být co nejdříve vytentovaný a co nejrychleji po třech doma, protože sídliště je posoleno, kam se jen podíváš a už má popálené tlapky a mezi polštářky už puchýřky, i když mažu mastí určenou na tlapky. Včera večer bohužel hopsnul nožkou do solné louže a zaječel, nohu vytrčenou….tak jsem ho šupla do sněhu…Nožky mu doma pokaždé procbázce myji ve vaně, aby sůl dál nedráždila. Bude na to po procházce dobrý sudokrém, nevíte někdo?
Auto a řiďičák nemáme, nepopojedeme nikam. Jiné roky házeli štěrk nebo písek a teď solí o stopéro 😣 jáá nevím, kdo to zase vymyslel, že letos “vyhrála” ta sůl….my chceme sucho a nebo rovnou jaro 🙏
To si přímo říká o botičky. Máte to blízko do Brna? Pokud jo, doporučuju https://www.mushgo.cz/
O víkendu kromě kosy silně foukalo, tak procházky byly krátké a zakuklené. Jednu hodinovou Bonnie zvládla a tvářila se docela spokojeně (až na začátek a konec).
Dneska ráno mi nepřipadalo, že je pocitově větší zima, protože nefouká. I když předpověď ukazovala -14 (teploměr nevedu). Po pár minutách na zahradě, kdy Bonnie šla klidně, bez běhání, vývrtek, jsem měla ale pocit, že zakulhala jeden krok na zadní nohu. Pak už nic. Došla v klidu ke mně, významně zvedla přední nohu a s výrazem “bolí” ji stále držela ve vzduchu. Tak jsem Bonnie zvedla a šlo se domů. Doma zázračně nic, žádný problém, nic na ťapce jsem nenašla. Tak doufám, že to byla jen reakce na mráz. Bonnie takhle ukazuje tlapku s výrazem trpícího psa, i když se jí na polštářek přilepí něco malého.
První fotka je z týdne, než začalo sněžit. “Hromadné” jsou čerstvé.
Dopoledne Bonnie nechtěla na procházku. Já ji fakt asi budu muset ušít kapuci, aby měla při sněžení a dešti něco na hlavě.
Odpolední procházka, byť krátká, se povedla. S jednou slečnou, která má u nás koně, začal občas jezdit tatínek se dvěma fenkami. Tak jsem se přidala.
Fakt jsem ráda. Už jsem si říkala, jestli se Bonnie stále umí mezi psy chovat. Za poslední rok se změnila. Těch mnohem větších psů navolno, co k nám bez kontroly páníčkem přiběhli a samou radostí by ji udupali, bylo moc. Nemluvě o 3 bulících, kteří zaútočili. Už to někdy nedává. Ale jo, umí. Akorát to musí být dobře socializovaní, neagresivní, vychovaní psi. Jako ti dnešní.
Dopoledne jsme si s Bonnie užily první letošní procházku na necelou 1,5 hodinu, odpoledne jsme vyšly na kratší. Kolem poledne jsme pokecali u kafe s dalšími od nás od koní, pěkně venku u stolu (se psem na klíně v oblečku a pod dekou). K večeru jsem ještě vytáhla na pár minut kobylku pod sedlo, jen do haly.
Vyšel nám moc pěkný první den. Kór když vezmu v úvahu teplotu (dopoledne lehce pod nulou) a hlavně stále silný vítr. Před 2 lety by se na to v tomhle počasí Bonnie vybodla, ale teď už si dokáže užívat i v takovém nečasu. Roli určitě hraje to, že včera bylo znatelně hůř, tak to možná vnímala jako oteplení 😀
Koně na fotce jsou z vedlejší stáje, je ve stejné vsi. Je tu tuším 16 popisných čísel, ne ve všech domech se bydlí, ale koní tu máme asi 40.
Když bylo do -2, -3 a bez větru, ještě to šlo. Od včerejška venčím cca jen půlhodinovky. Dneska odpoledne ani to ne, Bonnie nechtěla, v půlce aleje jsme to otočily domů. Je sice tepleji než včera (teď jen -3), fouká taky o něco míň (nárazy 40 km/hod), ale do toho začalo sněžit a i při jen pár centimetrech má pidižvík místy hodně zabořený nožky. Pocitová teplota nic moc, vytáhla jsem i šálu a rukavice.
Tak si počkáme, až bude o něco tepleji a hlavně bez vichru. Pak budou i hodinové procházky ve sněhu. Podle předpovědi počasí nás čeká ještě několik větrných dnů. Možná zítra běh. Nebo běžky? Na krátký běh by se Bonnie nechala překecat i při tomhle počasí, běžky nemáme spolu vyzkoušené.
Přeji vám všem v novém roce mnoho zdraví, spokojenosti i úspěchů.
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 22.12.2025, 16:29:34
Prosím, prosím, pořiďte si a noste kvalitní přilbu. Kašlete na “kůň je hodný, jdete jen krokem atd.” Nejhorší pády jsem měla z kroku nebo stání. A kůň je pořád kůň, stačí, když blbě brkne, smekne se.
Nedávno u nás jedna slečna ve stáji zkoušela porazit hlavou strom. Strom vydržel, přilba na kousky (nepochybně jí zachránila život), kompresní zlomeniny 8 obratlů. Znám i jiné hnusné případy.
Vánoční inspirace.Ten jelen kývá hlavou a medvěd nahlas chrápe.Kdo by chtěl a nemá to daleko,zahradnictví Mikan Chrudim.Spousta krásných věcí a nejenom květin.
Tak vám povím, osmimetrová flexi je sice super zbraň kdyby vás při večerním venčení někdo přepadl, ale když se vám do psa zakousne "pitbull", je vám ta flexina úplně k 💩. Naopak dosti překáží.
Naštěstí je bully skoro poloviční oproti Balúovi a borderák se nechal okřiknout. Těmhle dvěma samovenčičům jsem se úspěšně několik let vyhýbala, hlídají tu neobývaný statek a mají rozptyl tak dva kilometry.
Tak to jsem ráda, že nejsem v “poznávání” lidí rarita.
Mně stačí, když potkám někoho z práce mimo práci. U některých mi to nesepne. Horší je to u žen, hlavně když si změní účes a tak.
A poznávání na fotkách. Dokonce jsem se přistihla, že na některých novějších fotkách si nejsem jistá ani ségrou, vídáme se málo. Potřebuju k obličeji vidět i chůzi a gesta, abych si dotyčného (možná) spojila. Naštěstí ségru poznám, když ji vidím v reálu. To by scházelo, abych při osobním setkání nepoznala ani ji 😀
Nástup do cizího auta, zdravení “pro jistotu” atd. taky znám.
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 09.12.2025, 05:02:12
Dafi, jak píše Kilian, agility je v tomhle těžší. RO máte napsané na kartách, co máte udělat. Jde to jít i bez prohlídky.
A těch pravidel je jen pár. I pro mezikroky ve složených cvicích je jedno jednoduché pravidlo, jen to chce na něj při chůzi myslet.
Věřím, že i to se časem zautomatizuje, zatím těch parkurů za sebou moc nemám.
Pravidelné tréninky jsem měla jen před Z, pak ještě pár tréninků a několik víkendových kurzů. Takže nové cviky pochytím na kurzu, pro 3 jsem si i koupila i návod na webu a cvičím sama doma na prostoru 1x 5 metrů. A na některých procházkách, stejně jako Vy.
Pamatování příjmení a jmen mi taky nejde. A co hůř, tváří.
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 08.12.2025, 20:54:34
Mně se to video fakt líbí a už teď byste udělali Ztka.
To pamatování karet… Cvičí to mozek, ale na zkouškách to není třeba. I když Ztka se dají. Na pamatování dvojek kašlu. Hlavní je pamatovat si směr chůze (otoček) a místa se cviky, které dělají starost.
A jak píšete, je 10 minutová hromadná prohlídka. Kde může rozhodčí provádět parkurem cvik za cvikem a říkat, co se má udělat. To snad při Z při zkoušce dělají všichni rozhodčí. A když je to závod, kde rozhodčí neprochází cviky (i když i to jsem zažila), můžete se ho vždycky zeptat, když si nebudete nějakým provedením jistá. Já to teď v neděli taky využila. Během prohlídky je tam rozhodčí pro všechny z nás.
Plánek parkuru je vždy vyvěšený ještě před hromadnou prohlídkou, většinou je už při prezentaci.
Čtyři minuty taky platí. Už jsem to přetáhla, ale rozhodčí limit všem prodloužil kvůli počasí (velké oteplení a téměř všichni šli pomaleji mezi 3,5 až 4 minutami, a to měli větší psy).
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 08.12.2025, 00:50:51
Jedničky můžete mít už na jaře. A pokud to vás oba bude bavit, nezůstanete u nich. Máte výhodu, že umíte perfektně chůzi u nohy, to je základ.
Nebojte se, jste na tom stejně jako jsem byla já a většina dalších. Zahlcená pojmy, pravidly. To se vstřebá. Přestup do každé vyšší třídy bývá stejný. Jejku, co to je? Vždyť si zamotám hlavu, nohy. A po čase si to sedne.
Já s oblibou říkám, že je to sport proti Alzheimerovi. Fakt to chce přemýšlet.
..děkuji a co to je to CNDC..no já jsem z každého tréninku tak vyflusaná, že tedy nevím… zlatá sportovka…ne ne tanec jsem nedělala nikdy…diky za tip s tou pravou stranou, to zase bude…
CNDC začnou už v jedničce. Jsou to složené cviky. Více cviků na jednom místě, mezi nimi je i určený počet mezikroků. Je to makačka na hlavu. Ale když docvakne princip v mezikrocích, pravidlo je jednoduché, tak je to už “jen” o soustředění. “Jen” v uvozovkách, protože to soustředění je záhul na hlavu.
Podle mě trojky znamenají tak 200, 300 tisíc možných kombinací. A to dělá RO tak ojedinělé, můžeš závodit roky, přitom bude každý parkur jiný. A umět jednotlivé cviky neznamená, že sedne člověku nebo psovi každá kombinace.
Na fotce je CNDC na začátku dnešního závodního parkuru, celý parkur je o pár příspěvků výše.
Včera spustili registraci na "letního Čerta", tak jsem se rovnou přihlásila, snad to přežiju, ale mám z toho respekt.
Poběží se z Housky přes Bezděz a Ralsko až na Hamr na jezeře. Tak jsem dneska byla rovnou obhlédnout start a první kousíček z trasy (Houska - Vrátenská hora). Dali jsme s Efíkem 22km a 600m stoupání. Chvílemi i vylezlo sluníčko a skoro byl vidět Bezděz, ale byl dost v mlze, (tam mám v plánu taky vyběhnout jen musím vymyslet rozumnou trasu zpět). Efík si teď hraje na mrtvolu a my asi vyrazime na Vánoční trhy.
Před lety jsem sportovala. Tak si umím představit, kolik je v tom dřiny. Jste dobrá! I pesan.