To už tvrdím asi 10 let, kdyby se nemohla prodávat “čistokrevná plemena bez PP”, ale pes, podobající se pudlovi/jezevčíkovi/NO/….., prodávala by se štěňata podstatně hůř. Mám takový dojem, že jsem kdysi četla, že snad ve Francii označili názvy plemen jako ochranou známkou (nebo podobně) a tím pádem se bez PP prodávat nesmějí. Ale čecháčci by okamžitě zakládali nějaké organizace/kluby a vydávali PP a bylo by to ještě zavádějící. Protože většina lidí, co má trošku povědomí, očekává, že pod pojmeme PP jsou PP FCI. Jak to teda definovat v nějakém zákoně? Průkaz původu FCI? Není to diskriminace jiných organizací? Vždyť už takhle vznikla nějaká organizace - viděla jsem od nich PP na pomeriana i černého biewera 🙂
Příspěvky uživatele
Fiona.Praha
Mně jako "sani" ani nevadí, že má psa bez PP. Mně vadí, že když je pes bez PP nemocný, tak to vlastně byla množírna a kupující se bije v prsa, jak s ní zatočí. Kdyby byl pes zdravý, klidně by si tam za třeba za rok jela pro dalšího.
No, dělat “osvětu” na pejskařské diskusi, je trošku mimo. Nevím, kde a jak jste doposud žila, že jste o množírnách asi neslyšela nebo neřešila, ale množírny, stejně jako podvody se psy, se už řeší cca 15 let. Nic se zatím nevyřešilo a nevyřešíte to bohužel ani Vy.
Hlavně, když vidí u PP cenu 30+ nebo dohodou (už se to tu řešilo) a proti tomu možná roztomilejší fotky bez PP s cenou 12+, tak je volba jasná. Nechci výstavy, nepotřebuji výstavy, nechci sportovat, nejsem myslivec, nechci hlídače, na gauč mi stačí ten levnější. Dám tu tu lásku a to je nejdůležitější. Ani se jim nedivím, mazlík za 30+ je pro spoustu lidí prostě nemyslitelné. U nás byli jeden čas všichni “zachránění”, když jsem se ptala, jak a kým, tak vlastně nevěděli, důležitá byla ta opakovaná mantra - on je zachráněný, byl týraný (to neva, že ho má od 3 měsíců)
Já se vyhýbala jen kuřeti, hovězí nevadí 🙂 Wořešice měla projev alergie vždy na stejných místech, na bocích a kolem očí. Nikde jinde.
Když jsem hledala pro alergickou na kuře dietu (po kastraci), není vyloženě tlustá, ale 1 kg by postrádat mohla. Nechtěla jsem, aby ještě tloustla jako kastrát. Všechny nízkotučné granule jsou postavené na kuřeti (dieta jako u lidí), nakonec jsem objevila Marp fit and slim - bílá ryba. Není tam kuře, ani kuřecí/drůbeží tuk a je málo % tuku, myslím, že 8 (nechce se mi to hledat).
Může je mít projeté na internetu, nikoli fyzicky. Já mám taky projeté útulky/spolky/depozita a štve mne, že neexistuje jedna databáze, že musím prohlížet mraky FB a příspěvků. Brala bych psa, který odpovídá vzhledovým požadavkům (tím pádem jde o křížence jednoho z mých oblíbených plemen), barvě (bílou, bíloněco), typu srsti (nelínající), pohlaví (fena) a věku (od cca 1 do 6 let). Nemusím mít útulkačku za každou cenu, chtěla bych takovou nebo nic. Když na takovou narazím, za posledních 6 let jsem narazila asi na 4, bylo nemožné vůbec vstoupit do procesu adopce. Nepojedu na blint 300 km, jestli se se mnou někdo nebude o psovi bavit, chci to nejdřív vykomunikovat.
Poslední pokus byl, že jsem podle pokynů napsala na messenger něco o nás, asi po týdnu byla odpověď, ať napíší na email. Napsala jsem něco podobného na email, po nějaké době přišel email, ať napíši sms, poslala jsem sms, dostala odpověď, ať napíši na messenger. Takhle jsme to asi 2x zopakovali. Pak jsem se konečně dočkala, na FB byla informace, že se po 15. bude psát inzerát, že hledá domov. Napsala jsem na mess a odpověď byla, ať teda po 15. zavolám. Uff. No a 15. večer se na FB objevil příspěvek “Bobina má konečně domov”. Co si o tom mám myslet? Protože jsem asi naprosto blbá, stalo se mi to u toho konkrétního spolku podruhé, vlastně úplně stejně. Neříkám, že jsou takoví všichni, ale já jsem poučená. Koukám a až vhodnou objevím, nevím, jestli to zase budu zkoušet. Moje první zkušenost byla obrovské zklamání, jak to vlastně s tou “záchranou” je. Další zkušenosti mne utvrdily v tom, že nemusím mít za každou cenu další útulkačku. Jedinou útulkačku už nemáme, ostatní jsou s PP a další asi taky budou s PP. Ani by mne nenapadlo hledat “plemeno” bez PP a koupit ho za cenu skoro jako s PP, od neznámé odněkud z Horní Dolní.
Nechci tvrdit, že takhle to je ve všech útulcích/spolcích a depozitech. Ale já mám takové zkušenosti. Chápu, že tím, že nechci jakéholiv psa, to mám “těžší”.
Nic méně, zadavatelku vůbec neospravedlňuje, že nenašla vhodného psa v útulku, tak začala lovit “jezevčíky” bez PP a teď skučí, že je nemocný. Prodávající evidentně neereaguje nebo ji popslala světem, to jsem přesvědčená. Kdyby dostala část peněz zpět, “osvětu” by nedělala a do “boje” by se pouštět nechtěla.
Neobsahuje vet dieta lepek? I to je častá alergie. Naše wořešice ji měla a reagovala na to tak, že měla vylysané fleky na bocích a kolem očí. Oči i boky ji svědily. Jen, co jsme na to přišli, bylo po flekách. Jiná je alergická na kuře, takže se u všech vyhýbáme kuřeti a pšenici.
Na první dobrou jste neměli od cizí baby kupovat “jezevčíka” bez PP. Když vám bylo plemeno asi jedno (chtěli jste útulkáče), měli jste si koupit přiznaného křížence za pár stovek.
kometa:A já jsem zvědavá, jestli přibudou psi v útulcích.
Proč by měli? Kvůli očkování vztekliny? To je léta povinné. Kvůli poplatku veterináře za registraci do CEP?
Jsem zvědavá, kolik za to budou veterináři chtít. Máme naočkováno, takže až rok.
Fiona.Praha:Možné to je, ale na běžných inzertních serverech se určitě barbet, ten švédsko-dánský farmářský pes a ještě jsem si vzpomněla na fríského ohaře (taky nepejskaři, první pes k domu na zahradu, musela jsme googlit, nikdy jsme o něm neslyšela), neinzerují.
Všichni jsou divní, jenom já jsem letadlo 🙂
Jsem letadlo 🙂
Vyskočil na mne nějaký příspěvek na FB od naprosto neznámého člověka, který psal, že další pes bude dánsko-švédský farmářský pes a dlouhý popis, jak je to skvělý pes. No a bylo přiloženo video ze zpráv na Nově, že se u nás narodilo raritně 9 štěňat a tím se navýšil počet českých dánsko-švédských psů o 25% a jsou tam vzácná zbarvení a byl o ně obrovský zájem. Mám podezření, že jedno z těch štěňat ze zpráv je to štěně, co jsme s dcerou potkaly. V reportáži jim bylo 7 týdnů, ten kluk ho má říkal týden.
Video neumím stáhnout a přidat (příspěvek s videm je z 23.05.2026)
Říkala jsem to už dávno, ať opakují v TV často o čipech a pokutách. Pak rozdat pár pokut kupujícími, aby se kupující začal zajímat, od koho má vlastně psa, jestli má čip a pro jistotu požadovat kupní smlouvu s číslem toho čipu. A zase rozvířit v TV, že dostali pokuty ve výši za to a to a to. Opakovat to měsíc každý den v TV, možná by to mělo efekt.
Pokuta 300tis je max a je to moc, to jen tak někdo někomu nedá, stačily by třeba 10tis pokuty. Co jsi ušetřila na psovi z množírny, hned zaplatíš na pokutě za čip a pak možná několikrát tolik na veterině.
Co systém eviduje? Hned jako první: identifikační údaje psů (číslo čipu, tetování, petpas). Jestli je “petpas” jen petpas nebo i žlutý očkovák (ani nevím, jeslti jsou ještě žluté), netuším. Já to pochopila jako modrý petpas. No, může mi to být jedno, všechny naše pesy mají modrý, náš veterinář automaticky vystavuje modré, snad jen kdybych se hodně bránila, tak vystaví žlutý (nevím, musela bych se zeptat). A každý další pes bude mít modrý.
Možné to je, ale na běžných inzertních serverech se určitě barbet, ten švédsko-dánský farmářský pes a ještě jsem si vzpomněla na fríského ohaře (taky nepejskaři, první pes k domu na zahradu, musela jsme googlit, nikdy jsme o něm neslyšela), neinzerují.
Všichni jsou divní, jenom já jsem letadlo 🙂
Je víc možností: 1) zavřou ordinace, aby nemuseli úřadovat (varianta na prd), 2) začnou úřadovat, 3) zaplatí někoho, kdo bude úřadovat za ně nebo 4) budou posílat na čipování a registrování “ke kolegovi”. O 5.možnosti, že se na to vyprdnou a pojednou postaru, ani polemizovat nechci.
No a už vidím ty babky na vsi, co mají obyčejné očkováky a měly by si zaplatit pasy (my platili u štěňátek před skoro 11lety 1000,- za jeden), jak skákají radostí, když ten jejich Punťa neopustí rodnou vísku ani omylem.
Nevím, máme čipy i očkování proti vzteklině, ale přijde mi to na hlavu. Vzteklina je povinná. Majitel přijde se psem bez čipu a vet řekne, psa bez čipu nenaočkuji, i když je vzteklina povinná. Poruší zákon jen jeden a pes je bez povinné vakcíny. Vet naočkuje, poruší tím zákon oba, ale pes má vakcínu. Kdo vymyslel takový blbákov by mne fakt zajímalo.
Ne, může vymyslet ještě lepčejší super formulář a systém :-) Teď jsem četla, že se připravuje novela zákona o účetnictví a v podstatě se pojede podle IFRS, aby měly mladé účetní šanci (staré je asi nechtějí pustit k lizu 🙂) Ale už dost, jsme na psech.
Přitom stále existují milovníci špiců, nechápu, že o ně není zájem a někdo si radši pořídí třeba šiperku (z mého pohledu neznalce skoro to samé, ale málo známé). Za mne je špic takový univerzální psík, může sportovat, ale i jen procházkovat. Co jsem kdysi zažila, tak dokáží být i ostří, takže žádné ořezávátko. Mně se bohužel nelíbí jeho výraz, mám ráda jiné a ukrutně by mi vadilo to línání (ano, jsem prostě líná 🙂)
Asi jsem fakt divná, lidi chtějí fakt asi něco extra za každou cenu. No jsem divná, nebudu to zastírat 🙂
U nás v paneláku si máma s dospělou dcerou pořídili barbeta, musela jsem si to najít. Prý je jediná CHS v ČR, na psa čekaly, stál je před cca 3-4 lety cca 35tisíc. Je hnědý, takže možná vzácná barva. Pořídily si ho a pak se máma divila, že tak vyrostl, že myslela, že bude do poloviny lýtek? Nic ho nenaučily, nevěnovaly se mu, byl furt sám, takže to štěně opravdu dokázalo výt a štěkat 8-10 hodin téměř bez přestání a vydrželo mu to 1,5 roku než šli všichni dělat společnost do jiného paneláku, já myslela, že šli do RD, ale ne. Potkávám je, řeší to tak, že pes v podstatě bydlí u chůvy, mladé holky, která ho trénuje, hlídá, venčí……. To si ty dvě káči o tom plemeni nic nenastudovaly? Jak je jako napadl barbet? Kdoví co navykládaly CHS, že jim ho prodaly. Dnes by možná chovatelka plakala, nevím. Proč jako chtěly psa? A proč neznámé plemeno? Stejnou službu by udělal jakýkoliv malý kudrnatý kříženec.
Minulý týden jsme se naším jelitem (štěně) potkali jiné štěně s mladým klukem (cca 22 let). Kouknu na štěně a říkám - to je parson? 3x se mně zeptal, co to parson je. Říkám si ok, je to asi wořech z útulku a vypadá jako parson russell teriér/jack RT na dlouhých nohách. S páníčkem jsme si povídali, štěňátka si hrála. Nakonec jsem se dozvěděla, že je to švédsko-dánský farmářský pes. Četla jsem o nich, je to takový jako parson russel terier (bicolor nebo tricolor) střižený pinčem. Nikdy jsem to neviděla v reálu. Páníček vlastně ani nevěděl přesný název plemene a ani nic o plemeni. Dcera (generace neustále připravená googlit) vygooglila, abychom si udělali všichni, včetně páníčka, jasno. Na cenu jsem se neptala, říkám si, abych nevypadala, jako že chci psa lohnout a tak zjišťuji cenu 🙂 Ale….jak se k tomu jako dostal? Kde ho vyšťoural? Proč ne toho hladkého parsona nebo podobného wořecha? Proč neznámé plemeno? Proooooooč?
Uff, to jsem se rozvášnila. Třeba mi někdo odpovíte
On si to neeviduje, koho naočkoval? Ani na kus papíru? Já teda nikdy neviděla vesnické očkování, ale trošku bych čekala, že si v ordinaci vede nějaké karty, knihy, prostě evidenci, naočkuje, odškrtne v seznamu a pak to přepíše do těch karet. Třeba aby naočkoval nebo nenaočkoval 2x. Ne? To musí mít, ne? Když na ně hodili, že vzteklina je povinná, ale nesmí naočkovat psa bez čipu.
Na to by nám asi dokázal odpovědět Bodlinka, ale tu jsem teda dlouho neviděla. Dlouho jsem neviděla Meggie a Fíkovnici.