Aktuálně: 2 045 inzerátů284 919 diskuzních příspěvků20 316 uživatelů

Příspěvky uživatele

Fiona.Praha

Fiona.Praha
Fiona.Praha 14.06.2026, 11:47:38 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.06.2026, 11:15:10

Nebo jsou náhody, kdy je fena omylem nakryta stejným jakoplemenem. A stane se to výjimečně, max jednou za rok.

Vadí mi štěňata bez PP, protože u 95%  jsou to fakt wořeši a možná ani prodávající to prostě nevidí. Těch zbylých 5% jsou opravdu štěňata po neuchovněných rodičích s PP, ale to musí člověk fakt znát majitele a jejich psy.

Přijatelnější než čistokrevné štěně bez PP je pro mne přiznaný kříženec. Taková štěňata se většinou narodí z čiré blbosti majitelů, nikoli jako produkt pro výdělek. A kupující může tušit, jaké povahy se můžou projevit.

No a množení ultrawořechů, v kterých je 3 a více různých plemen, je hazard s genetikou. Všem, kteří takové štěně namnoží schválně nebo z blbosti, bych dala soudním rozhodnutím bez možnosti odvolání povinnost se o svá roztomilá štěňátka dobře postarat do konce života těch štěňátek.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 14.06.2026, 10:34:39 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 14.06.2026, 09:37:29

JRT x PRT.. jedna rodina jsou 🙂

Vím, že by si to museli milovníci/bojovníci jednotlivých plemen vyrobit sami, ale zatím jsem nenarazila na podobné. Tyhle dva letáčky RR znám už pár let. A dnes by na to asi stačila i AI, ale to by museli ti milovníci/bojovníci chtít nebo tušit, že takový příklad lze v rámci osvěty PP/bezPP vyrobit.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 14.06.2026, 09:08:49 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.06.2026, 20:52:04

Když je těch bezpapošů tak málo, protože musela až na Slovensko, tak budou štěňátka, ne? 😠

Fiona.Praha
Fiona.Praha 14.06.2026, 09:06:18 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 13.06.2026, 18:03:50

Když dcera kdysi vybírala, jaké bude další plemeno, které si pořídí, padla volba na lagotto, protože máme známou CHS. Pochlubila se u našich veterinářů, manželů. Oba ji “pochválili”, že je to “super nápad”, ale ať si dcera k lagottu pořídí také nového veterináře 🙂Prý jsou to labilové, chodí jim tam 3 a to jim naprosto stačí. Začaly jsme s dcerou tedy víc sledovat. Zjistily, že ta známá má celkem vyrovnané psy, protože se snaží vybírat nelabilní jedince a tím pádem má přetlak zájemců. Asi před rokem jsme potkaly lagottku v Alze, obdivovaly jsme ji, bavily se s paničkou a ta řekla, že lagoťáci jsou dost vokální. Netušila jsem, co si mám představit, za chvíli to lagottka předvedla. Jáááááá se nudíííííím, kdy už půjdeeeemeeeee, dělej něěěěcoooooooooo. Kňourala, pískala, štěkala, zpívala, zívala…… Do paneláku ideální pes. Panička se rychle rozloučila a šla s fenkou ven 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 14.06.2026, 08:44:06 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 14.06.2026, 08:14:35

Tenhle Váš letáček mám ráda. Škoda, že neexistují takové letáčky pro všechna plemena. 

Vím, že každý má svého psa rád, ať mu z jeho štěněte vyroste cokoli, ale nevěřím tomu, že tam není trošku zklamání. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.06.2026, 17:19:25 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 13.06.2026, 15:29:10

Jsem úplně hotová z lidí, které potkávám pár měsíců nebo let a jméno psa nevím. Jasně, když se s nimi zastavím a zeptám se, určitě se jméno a k tomu i nějakou litanii, jak je blbej, nevychovanej, strašnej….. dozvím. Je pro mne nemyslitelné, že bych při vycházce, nebo i krátkém venčení, nepojmenovala žádnou svou pesu jménem. U spousty psů, které v okolí potkávám, to jméno vím, aniž bych se musela ptát.

BOCek tu už moc nemáme, stárnou a evidentně už to není tak módní plemeno. Co je pořád v kurzu jsou různí kříženci bullů, ale ti mizí stejným fofrem jako se objevují (nevím jestli i s lidmi nebo jen ti psi). A k tomu parodie na čivavy a yorky a k tomu různí poo (pudlíci, bišonci, boloňky, maltézáci a havaňáci), ale to je takový stále stejný výběr na sídlištích asi po celé republice. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.06.2026, 17:07:44 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 13.06.2026, 14:20:18

Poslouchám to často, jak někdo říká svém psovi o mé některé pese - podívej, jak je pejsek vychovaný, poslouchá a může chodit na volno. A já si tak vždy říkám, jestli si ti lidi fakt myslí, že ten jejich pes rozumí a vezme si to k srdci a sám se tak nějak vychová. Nebo jestli je to jedna z těch zbytečných vět, kterými ho celý život zatěžují, že se naučil je nevnímat. Nebo jestli je to jako pro mne, že oni si uvědomují, že jejich pes neposlouchá a já to taky vidím. Tahle věta je mi ze srdce protivná, stejně tak lidi, takže se otáčím a poslušnost pesy pro 100% jistotu podpořím mňamkou v ruce, což oni nezaregistrují.

Kniha pro mne byla fakt odstrašující, že jsem na druhou neměla morál. Četla jste?

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.06.2026, 10:01:18 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.06.2026, 09:54:19

Prosím číst celé - vychovat, nabrat kondičku nebo nepořizovat. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.06.2026, 09:55:59 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.06.2026, 09:15:26

Kdysi jsem četla knihu Bude dobrej. Je to příběh, jak si pejskařka (účetní, která dělala z domova) vzala mladého obrovského nevychovaného agresivního psa, křížence už nevím čeho, u kterého byla asi 5.majitel. Líčí tam, jak měla byt se zahrádkou, jak nejdřív byl pes na té zahrádce, ona uvnitř, pak byl uvnitř a demoloval byt, bála se ho, vycházeli z domu tak, že procházeli společnými garážemi pod domem, aby nikoho nepotkali. Monitorovala a obcházeli okolí, protože šel po psech i fenách, po malých i velkých, bála se, jestli se za rohem neobjeví jiný pes, mockrát ji pokousal….. Pro mne pes za trest, ona psala, že je to její vysněný pes a tohle je prostě výzva. Kniha končí, že se jakž takž sžili. Existuje i druhá kniha jako pokračování, myslím, že se jmenuje Je dobrej, ale na to už jsem neměla morál. Předpokládám, že to dopadlo “dobře”, když napsala i pokračování. Je dobrej je pro mne spíš odrazující než motivující, člověk má prostě přemýšlet o tom, jakého psa zvládne a teprve pak si ho pořídit. Na druhou stranu by měl člověk přemýšlet, co s čím nechá nakrýt.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.06.2026, 08:54:16 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 13.06.2026, 08:34:30

Gratuluji.

Kdysi jsem četla, že ten, kdo miluje boxery a nemůže si ho kvůli velikosti pořídit, má si koupit bostonka 🙂 A vy jste to vzali opačně 👍

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.06.2026, 08:47:50 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.06.2026, 07:02:12

Co je platný rodokmen do 5. kolena, když panička musí omotat vodítko kolem sloupu, aby ji pes nestáhl na nádraží ze schodů, protože v podchodu jde jiný pes.

Taky asi jde o to, aby si panička používala rozum a pořídila psa, kterého “ustojí”, tzn. 50 kg panička se bude blbě přetahovat s 80 kg psem. Buď ho musí vychovat, nabrat kondičku nebo si ho prostě nepořizovat. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 19:17:16 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 12.06.2026, 14:10:22

Já to tušila, ale chtěla jsem naprosto zbytečnou jistotu 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 19:15:48 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.06.2026, 18:31:07

A nakonec teda byl pes odkud? Z útulku Troja? Hodonín ne a RR (impact) asi teda taky ne.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 19:06:44 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.06.2026, 18:59:33

A odkud je merle?

Vidím, že je pro mne krysařík možná cesta. Líbí se mi merle čivavy, merle obecně, ale u čivav s PP merle neexistuje. Takže možná někdy až budu fakt stará, vetchá babička, je merle dlouhosrstý krysařík možná volba. To už mi asi bude putna, že tutově děsně líná.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 19:04:25 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.06.2026, 16:03:10

Velký jorkšír se spadlýma ušima nebyl popis nějakého psa, to bylo označení bílého psa s nažlutlýma ušima, u kterého jsem stála a ptala se, co si to pořídili za pejska. Náhodně se k nám přimotala další pejskařka a ta dřív než jsem stihla zareagovat na sdělení majitelky, hodila dotaz: co to máte za křížence? Majitelka velkého yorka se urazila, odkráčela a dodnes s námi nemluví (je to cca 3 roky).

V prvním odstavci mi v podstatě odporujete a v posledním přitakáváte 😉

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 18:53:57 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 12.06.2026, 15:54:23

Já taky ne, ale dlouhosrstá vipetka bydlí proti nám. Když byla malá, zjišťovala jsem to, jestli mi majitelka nekecá 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 15:08:17 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.06.2026, 14:51:17

Kdysi jsem četla, že pražský krysařík může být dlohosrstý. Připomínalo mi to ruského toye. Tak jsem teď našla na ČMKU standard a info, že Pražský krysařík (zkratka PRAK - to mne pobavilo) a Chodský pes byly v 2019 konečně aspoň prozatímně uznáni FCI. 

“OSRSTĚNÍ TYP SRSTI: 1) Krátká, lesklá, přilehavá, hustá bez lysých míst. Na hlavě je srst obvykle řidší a kratší než na těle. 2) Polodlouhá s praporci delšími než srst těla na uších, končetinách, ocase, mírně otevřená na hrudi. 

ZBARVENÍ SRSTI: Černá, hnědá nebo modrá se znaky a jejich zesvětlené varianty (ve všech odstínech, od světlé do syté). Žlutá recesivní barva (se světlým pigmentem) a červená v sytých odstínech. Tyto dvě jsou bez pálení. Černá s pálením merle, hnědá s pálením merle a jejich zesvětlené varianty. Pálení je nejžádanější tmavočervené, kromě modrých variant, kdy je bledší v závislosti na genetickém základu. Vyskytuje se nad očima, na tvářích, na předhrudí, na záprstí a tlapách, na vnitřní straně zadních”

Tak ti nevím, Karle 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 14:57:48 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 12.06.2026, 14:29:53

No, asi to je “plemeno” a teď je tady něco extra. Vypadá to jako foxteriér/PRT řízlý pinčem, podobně vypadá nějaký foxněco z Emeriky (zapomněla jsem název), kterého si pořídila jedna známá. Kdysi jsem o něm neslyšela, za těch třeba 5 let už jsem o něm párkrát četla nebo slyšela.

Hrubosrstého vendeéského baseta znám, je pro mne krásný, ale moc velký/těžký. Pořád je málo známý a tutáč stejně brutálně drahý. 

Taky jsem kdysi dostala vynadáno, když jsem se zeptala, co je to za krásného křížence. Pak jsem se ptala, jestli je to plemeno nebo krásná hříčka přírody. No dnes se ptám, co je to za plemeno. Blbouni začnou něco blekotat o něčem bez PP a normální lidi buď odpoví, že to je plemeno nebo že je to wořech/kříženec. 

Čím dál víc mi vadí majitelé psů, pro které je pojem wořech nebo kříženec zřejmě sprosté slovo a mají potřebu tvrdit, že je to ten velký jorkšír s těma spadlýma ušima (8 kg fenka s dlouhýma nohama, bílá s nažloutlýma ušima). Taky jsme měli neidentifikovatelnou ultrawořešici (početí muselo být fakt mejdan celé vesnice, každé štěně jiné a žádné se nepodobalo mámě) a měli jsme ji rádi stejně jako naše ostatní pesy s PP.   

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 14:19:29 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 12.06.2026, 14:00:28

Nevím, pomíků vídám celkem málo a vždy mají nějaký problém se srstí. Nevím, jestli je to alopecie či čo. Četla jsem, že je nesmí stříhat jen tak někdo, protože když se to někdy někde nějak ostříhá, přestane srst růst, vypadává. Četla jsem o nějakém sporu majitelky s psí kadeřnici, právě o srsti pomeriana. Máme tady asi 3 letého, vypadá ukrutně, takové opelichané kuře, ptala jsem se - blbá kadeřnice ho blbě ostříhala, tak ho jiná kadeřnice dává dohromady. No nevím, nic o nich nevím, ale to stříhání vím. Proč to neví někdo, kdo si pořídí psa za víc jak 50tisíc? Roztomilý a malý je, to jo, ale to je asi vše.

Co si pamatuji, tak němečtí špicové, co sportovali nebo nechodili na výstavu, byli někteří holeni strojkem a holá místa neměli. Jestli to bylo/nebylo hezké nebo správné, nekomentuji.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 12.06.2026, 13:46:48 xxx:xxx.c962:b8e8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 12.06.2026, 13:38:19

Musím se zeptat, neměla jste dřív na profilovce bílého polomáčeného psa?