Abych nekecal, ale je to rekonstrukce zubu. Tedy dvou a nic divného na tom není, protože její sousedka vyplázla před dvěma měsíci za jeden skoro “pade”. 🙂 Tak holt mamče dám jako dárek dva zuby.😀 Jinak v době co jsem byl ještě v ČR, tak jsem já chodil do lékárny pro léky. Je to na dlouhé povídání a měl bych těch zkušeností na hodinu vyprávění,ale když to zkrátím,tak jsem většinou odcházel z lékárny bez dvou litrů.😀 Jestli tohle je zdarma? Musíte si uvědomit, že mnoho léků, které potřebujete v jejím věku a zdravotním stavu je bez receptu. A na mnoho s receptem doplácíte.😐
My ale nevíme, co je to za zubaře. Pokud je soukromý, tak tam se pochopitelně platí všechno. Moje mamka teď přecházela taky k soukromému a za vyspravení všech zubů bude platit cca 200 tisíc.
No tak pokud někdo myslí školu zdarma, jakože dostane učebnice i sešity zadarmo, tak to už u nás nebylo ani za komunistů, sešity jsem si na gymplu musela kupovat. Ano, učebnice jsme dostali, ale zase jsme je na konci roku museli odevzdat a pokud jsme je zničili, tak jsme je taky museli zaplatit. Dnes si musíte některé učebnice koupit, to je fakt, ale na VŠ si je třeba vůbec kupovat nemusíte, pokud si něco stáhnete na netu nebo vám to půjčí na oskenování kamarádi. Synovi jsem tudíž žádný učebnice nekupovala. Školství zdarma je ale myšleno to, že neplatíte za studium. A to na veřejných školách opravdu neplatíme.
Co se týká zdravotnictví, tak prostě nadstandard vám pojišťovna nezaplatí. Spousta výkonů se ale do standardu vejde. Třeba takovej porod. Proč asi Češky ze zahraničí jezdit rodit sem? A pokud vím, tak např. v USA je zdravotní pojištění dobrovolné a je hodně drahé. Není to zas tak dávno, co jsem četla info, že někteří zubaři tam pořádají akce, že poskytují ošetření chudým lidem zdarma ve stanech na veřejných místech a ti lidi mají často zuby v katastrofálním stavu. Jo, taky mně občas udělá čáru přes rozpočet, že si musím zaplatit bílou plombu, protože to pojišťovna nehradí, ale pořád si myslím, že je to určitě lepší, než kdybych měla hubu vymlácenou a neměla na to si ji nechat spravit, nedejbože trpět bolestí. Žádný systém asi není ideální, ale ten náš je pořád lepší. Zajímalo by mě, kde na světě je zdravotní ošetření úplně zdarma, tzn. že ho veškeré zaplatí stát, aniž by mu na něj lidi přispěli v odvodech. Protože ani v tak bohatém státě jako je třeba Dubaj, zdarma není.
babička dělala výborné bramborové placky na sporáku.
Moje babička takhle dělala “amolety”. Něco jako palačinky.
Asi se tomu říká místně různě, ano, byly vyválené natenko jako palačinky a byly úžasný. Moje tchýně sladké skoro nedělala, neměla to ráda, říkala, že nejlepší buchta je maso, manžel byl pravej opak a když ochutnal ty bramborový placky, tak byl v sedmým nebi.
To by mě taky zajímalo, jaký jiný to byl rybí tuk. Já jsem dávala dětem vitamín D a ten byl bez chuti. Já jsem dostávala jako dítě klasický rybí tuk v té větší lahvičce a nevadil mně, naopak jsem ho měla ráda, chutnal mě. Každýmu prostě chutná něco jinýho.
Aspoň že tak. Já žádný takový horor zážitek nemám… Naštěstí se asi dětem nedávalo tlusté maso, protože to vím, že bych jim to tam slušně vymalovala… S ničím jiným jsem moc problémy neměla, jinak nejím mleté a takovou tu masovou kaši, jak se tomu říkalo, blé, dneska se to snad už nedělá a ta kaše se strká do nějakých polotovarů, to byly tenkrát nějaké rozmixované vnitřnosti s nějakým masem třetí jakosti, smradlavé, ble ble ble. To vím, že jsem teda odmítala i dostat na talíř, tak to jsem se asi zavděčila, soudružky si to mohly vzít domů, nebo nevím, proč jsem z toho tak snadno vyvázla. Občas z té kaše koukalo něco nedomletého a rozhodně to nevypadalo jako svalovina, fůůůj, úplně jsem se osypala 😨
Myslíte asi hašé. To si nepamatuju, že by to ve školce někdy bylo, možná jo a nevadilo mně to. Jo, vadilo mně to tlustý maso, ale to se ve školkách nedávalo. Moje tchýně byla velká milovnice bůčku a podobných jídel, manžel takhle jako dítě vyhodil takový oběd doma, takže pak už do špeku a podobných lahůdek nebyl nucen. 😀
No nevím, my sháněli po svatbě bydlení a řekla bych, že tehdy to bylo horší, než dnes. Dnes je to drahé, to ano, ale před rokem 1989 prostě byty nebyly. My jsme byli v pořadníku po svatbě, to byl rok 1987 a bylo to beznadějný. Mohli jsme si postavit domek, pozemek by byl zdarma od rodičů, byly výhodné novomanželské a bezúročné půjčky, stavěla tak spousta mých spolužáků. Ale my jsme tam tehdy bydlet nechtěli. Nezbývalo, než odejít do pohraničí, kde byty byly, protože sem nikdo nechtěl. Vím, že dnes by byl domek dávno zaplacený a byla bych úplně bez starostí. Ale nelituju toho ani trochu.
Co se týká školství a zdravotnictví, to přece máme pořád zdarma (kromě nadstandardů). Moji synové oba studovali VŠ a platili jenom za koleje, za studium nic. Platí se studium na soukromých školách, ale na veřejných je stále zdarma.
Já jsem tak vděčná, že v naší jídelně nejelo “dojídá se a na to, že někdo něco nejí, se nehraje”!
Moje macecha dodnes nemůže sýr. V jejich jídelně teroristky kuchařky a učitelky naprosto bezmozkovitě nutily děti dojídat, a po obědě tam s nimi byly ochotné sedět hodinu a rvát do nich něco, co ty děti nezvládaly. Macechu nutili dojíst nějakou sýrovou omáčku, studenou, ztuhlou, když to vyzvracela, tak ji posadili o stolek vedle a donesli jí novou porci, jako mám to jen z jejího vyprávění, ale věřím… to muselo být mučení! U nás se učitelky a vychovatelky spokojily s tím, když si dítě vzalo ještě za maminku a za tatínka, a když to fakt nešlo, tak ho nechaly to odnést… (asi měly taky své zkušenosti)
Brrr…
Já to ve školce taky zažila, seděla jsem u odpolední svačinky, dokud jsem ji nesnědla, zatímco ostatní děti si už hrály venku. Po tom, co jsem to jídlo vyhodila doma ihned po otevření dveří, tak mamka učitelkám řekla, aby mě do jídla nenutily. Takže pak už jsem asi nemusela, protože už si nepamatuju, že by se to opakovalo.
Já prostě neuznávám argumentaci “dneska je to taky blbý, tak proč nadáváte na komunismus” - stejně jako neuznávám argumentaci “emérika taky dělá chyby, tak proč nadáváte na Putina”. Mám za to, že je to i některý z argumentačních faulů…
Jo, říká se tomu whataboutismus.
Já komunisty nebudu volit ze zásady a můžou slibovat hory doly. Tyhlety stesky po době minulé…ono to stejně už nikdy vrátit nejde v takové podobě, jak to bylo, naštěstí. Moje prababička zase říkávala, že nejlíp bylo za Rakouska a taky by to nikdo nechtěl.
Reagovala jsem na inzerát trpasličího jezevčíka a co mě zarazilo, byla cena 6000kč. Nabídka je ze Šumperka. A dnes mi přišla podivná odpověď, nabídka dovozu z Itálie. Prostě podvod jako Brno…a když už jsem u toho Brna, v inzerci je tatáž nabídka za 6 tis. z Brna a tady už něco smrdí. Máte někdo zkušenost? Samozřejmě nemám v úmyslu už reagovat. Na uvedeném tel. čísle to nikdo nezvedá.
Klidně jim napište, už jsme to my zdejší zkoušeli několikrát. Napíšou vám, že pes přiletí letadlem nebo ho přiveze kurýr a vy musíte zaplatit různý poplatky. Když napíšete, že si pro něj přijedete, tak už se neozvou.
Já taky prokazatelně nikoho neznám a jen jednou jsem četl o vývařovně u Vietnamců (to bylo myslím ve Varech). Jenže třeba v Plzni to dost lidí ví a je to i cítit kolikrát i na ulici. Je docela zajímavost jak jsem zmiňoval ty restaurace tak jedna vietnamská je asi 50m od mého bytu. Jídlo se pohybuje kolem 110-120Kč (pomalu v centru krajského města), restaurace snad permanentně prázdná - ano, jezdí tam dost rozvážkové služby, ale stejně by mě zajímalo jak asi 6 lidí s několikma dětmi uživí tak dobře taková restaurace, že mají novou X7 od BMW a Volvo XC90 když obecně gastro je tak v tragickým stavu. Buď gastro v tak hrozném stavu není a nebo mají příjem ještě z něčeho. 😀 Je to samozřejmě jen teorie, ale vůbec bych se nedivil kdyby za těmi dveřmi vaří něco dalšího než jen moje smažené nudle s kuřecím masem, ale v restauraci jsem zatím nic necítil kromě nudlí. 😀
U nás mají jedni Vietnamci restauraci i klub a na velice slušné úrovni, jídlo tam nejde pod 200, chodím tam tak jednou ročně. 😀
Z čeho usuzujete, že pro 50+ je běžné umět ovládat počítač?
Ta kolegyňka, co mi nastoupila do práce, to neuměla. Třiadvacetiletá žába. Jsem se jí ptala, jestli měli počítače na střední. Tak že jo, ale od školy to už zapomněla. Když ten počítač vypínala, tak nechala všechna okna minimalizovaná a zmáčkla čudlík.
Kolegyně uklízečka o počítači ví, že na tom hraje její syn. Padesát jí ani není.
Máme šedesátiletého pokrývače, který si nechává účetnictví o třech papírech za měsíc draze zpracovávat účetní, protože on není schopný si ani přečíst e-mail. Povinnost mít datovku ho dostala málem do hrobu.
Jojo, takových lidí je spousta. Možná by bylo lepší, kdyby hráli ty hry, naučili by se snad i to ostatní. 😀
Z toho co vím třeba z Plzně tak přes 20% Vietnamců (resp. jen večerky) v tich drogách jedou. Neberu v potaz vietnamské restaurace - tam si myslím, že je to lepší zázemí na vývařovnu takže možná to procento by bylo větší. 😀
Tak pokud jde o procenta, musela bych napsat 100%, protože já nikoho takovýho z této komunity tady u nás neznám, kdo by byl prokazatelně odsouzenej za drogy. Zato u jiné komunity už je to prokázaný a i se to všeobecně ví, že se tam vaří.
Většina vietnamských vesnických večerek je jen prádelna černých peněz, vietnamští migranti jsou napojení na mafii, která jim zaplatí cestu do Česka a pak za to chce služby. Pro běžného Vietnamce je cesta do ČR dost drahá a pokud tady nemá rodinu, tak prostě spadne pod křídla mafie, která ovládá naší drogou sféru. Zrovna toto je komunita, která je naoko hodně pracovitá a v ČR oblíbená, ale přitom páchá tu nejhorší trestnou činnost.
Nesmysl, ti lidi tady často žijí už z dob, kdy tu pracovali za minulýho režimu, a dnes už podnikají jejich děti. Většina jich je slušných a normálně pracujících. Zrovna u nás na malým okresním městě ovládá drogovou sféru úplně jiná komunita.
No tady pak je ještě další problém…ty ženský, který mají potřebnou kvalifikaci a praxi mi nenastoupí, protože si představujou trochu jiný peníze, než co my nabízíme…takže já potřebuju někoho, kdo umí dobře provozně s počítačem a ideálně má zkušenost s nějakým účetním programem….zbytek jí naučim, ale musí se chtít učit…nemám problém se podělit o můj balíček vědomostí😎, ale když je ten můj balíček příjímámjako nevyžádaná zásilka, tak to je potom těžký.
Jak mi říkal můj manžel…"a co jsi si myslela, když si příjmala mladou holku, ta si to k vám přišla za ty prachy odsedět".
No a zase s ženskými v mém věku..50+ co se mi hlásily, tak tam byl zase problém s počítačem…když nemají dobrou uživatelskou úroveň, tak to je pro mě pasodoblé…nemůžu učit vše od základů…prostě když dotyčná neumí ani zkopírovat a vložit, tak může být i snaživá, ale na tohle já nemám čas ani prostor učit to od píky.
Hm, blbý, přitom si myslím, že mezi 50+ musejí být lidi, kteří PC ovládají perfektně. 🤔Pravda, ti asi práci už mají.
Taky jsme tady jednu takovou měli, dělala kvalitu, ačkoliv ji nevystudovala, ale na přijímacím řízení se uměla skvěle “prodat”. Odešla před dvěma lety po cca dvou letech a od té doby už má třetí zaměstnání. A to není úplně mladá holka, už má děti školou povinné. Ono to teda nebude úplně věkem, i mezi mladýma se najdou lidi, kteří umějí a mají i výbornou pracovní morálku.