Arosek: Asi mozna i jo, ale urcite nejen ony. Tech extremistu je cim dal vic …
Na druhou stranu - kdyz vidim ceho jsou nekteri “chovatele” schopni, tak se mi taky otvira kudla v kapse. A to nejen u prvochovatelu, kde sice miminka jsou rozmazelna a vymazlena, ale chovatelsky zamer nula, vidina nejakeho chovu a posunu plemene do budoucna nula, zkusenosti nula, ale poradit si nenechaji, kryjou stylem “cim vic titulu, tim vic adidas” a za stenata si reknou jak za import z Australie. Nebo jako ted co resim - letity chovatel, stene v nove rodine problemy ne vinou rodiny a on ruce pryc, prachy zpet nedam a stene si strcte ☹️
To je právě to, že někteří lidi si dnes řeknou: OK, tak jo, půjdu do papírové feny, ty peníze teda dám, ale ta mně to pak musí vrátit na štěňatech. Tam žádnej chovatelskej záměr nikdy nebude, krýt bude první pes, kterej je napadne. Říkala mně teď kamarádka, že na poslední OVVR jim přišli tři lidi absolutně nepřipravení, vůbec nevěděli, co je čeká, o disciplínách i o tom, co by pes měl umět, povědomí nula.
A letití chovatelé, kteří jedou na kvantitu, si fakt štěňata zpět neberou, pro ně to končí inkasováním peněz při odběru štěněte. Ještě si možná, když má pes úspěchy, dají info s krásnou fotkou na stránky. Však už to znáš, to je ten styl “Já už jsem otočil/a abecedu, mám zkušenosti, tak co mě má kdo co poučovat”. A ono se stačí podívat do databáze psů, jedna a ta samá CHS kryje opakovaně max 4 psy podle toho, jaká je tam příbuznost. Pokud je tam příbuznost ve 4. koleně, tak už se to ani neřeší. Tady žádnej chovatelskej záměr nevidím a ani tam ve skutečnosti žádnej není. A nakrýt 3 feny, který mně doma zrovna právě hárají, jedním psem. 🙄
Ad ti extrémisti, taky mám pocit, že je jich čím dál víc, už se infiltrují i do skupin vyloženě jen s nabídkou PP štěňat. Z nekupuj adoptuj se stala jakási mantra, někdy bych řekla, že až fanatismus.