Tak jsem včera a dneska byla vyhánět srnčata z luk. Včera jsem neviděla žádné ani z dálky, louky čisté, dronař objevil jen jedno, to zdrhlo, když k němu šli lovci. (lovci by ho strčili do bedýnky na kraj louky, než traktor poseká, pak se to pouští) Dneska dronaři objevili na těch asi deseti hektarech (fuj!) tři srnčata, která vyháněl “můj” tým a asi pět srnčat, která po přeletu dronu ani nepočkala na druhý tým. Tentokrát jsem dvě srnčata viděla vyskočit ze zálehu a parťačka zkušená srnčochytka je hnala ze sekané louky na vedlejší pastvinu, kde jim nic nehrozí. No, akce se odehrála mezi půl pátou a půl sedmou ráno, teď už je posekáno, snad není posekáno moc srnčat… Do bedýnky se nedával žádný kopytník nakonec ani jeden den, protože srnčata už jsou veliká a pohyblivá a pěkně zdrhají, není šance chytit, lze jen vyhnat a doufat, že se nevrátí. No zítra zřejmě jdeme zase, přemýšlím, že tentokrát vezmu koňa, abych nemusela capat pěšky v trávě po prsa… jsem tam málem duši vypustila.
Jinak se mi včera povedlo posekat kus louky a dokonce ještě i hodinu a půl vyjížďka se zadařila, takže včera úspěšný den! Dneska mi přijede sedlář s opravenými sedly, kamarádka přijde s koníkem popracovat k nám na jízdárnu a pak budu zprovozňovat obracečku na seno, to jsem zvědavá, jestli to po zimě rozchodím.
Děkuji! 🥰 Hlavně mě úplně dostává, jak profesionálně oni jezdí v přepravníku, to čumim. Jako že oni si tam prostě během cesty různě pospávají, žerou si tam, naprosto no stress, ještě mají čas se různě okusovat a hrát si… Z přepraváku vystupují pozorně a klidně, do přepraváku zrzavej málem skáče s rozběhem, jak se těší na žvanec, co tam mají vždy připravený. Černý už pochopil, že přepravák taky znamená práci, takže ten už se tam tak radostně nehrne, jako v začátcích, ale stačí pobídnout, jsou to borci.
Workout by mi taky nevadil (dneska jsem od 4:30 do 6:30 vypouštěla duši v trávě vysoké po prsa, když jsme vyháněli srnky před senosečí), ale nemám na něj úplně čas… Potřebuji posekat další dvě plochy, loňskou a letošní pohnojenou hnojem, a tam rostou různé plevele, takže je třeba, aby se to nevysemenilo (pozdě….), no a nějak mi to nejde. Zítra přijede sedlář, pak kamarádka s mladým strakatým huculem potrénovat, pak snad budu mít čas věnovat se té obracečce. Ve hře byl ještě odpolední výjezd za srnkama s koněm, ale naštěstí ty louky budou posekané (nebo naneštěstí, podle toho, jestli seknou nějakou srnku nebo ne…), takže zase až zítra před svítáním… Už jsem si sundavala ze zad klíště… No a normálně přijdu z práce rovnou ke koním a od 3 do 6-7 se věnuji oddílovým holkám, ty udělají takové ty denní rutinní činnosti, ale musím je dozorovat na koni, mezitím stihnu koním připravit krmení na další den, obstarat slípky, v sedm odcházejí holky, já pak ještě tu hodinu stihnu něco lehce podělat (pozavírat koně na noční výběhy, nasíťovat seno, zalít kytky…)a pálím na osmou domů. Mám milion kytek k přesazení, stojí to tam v těch kořenáčích, jak jsem to koupila. Potřebovala bych vyprázdnit nádrže s vodou a nalít tam novou vodu, pořád čekám na nějaké delší sucho, abych to nevyplácala zbůhdarma, ale zalila s tím aspoň užitečně brambory… no.
Já včera konečně hodinu strávila na sekačce a dneska je v plánu hodina s hráběma. Nebo se pokusím rozchodit obraceč sena, to bude zase operace… Ale tak před dvěma lety se dával nový motor, loni to běhalo pěkně, na zimu jsem vypustila PHM, jak se to má správně udělat, tak snad to pojede… to by bylo fajn, místo hodiny s hráběma čtvrt hodiny s obracákem. A taky nám zemědělec, až to teda domluvím, poseká traktorem postupně zase ten náš hektar, takže pak bude obracák nutnost (nebo zdechnem). Tak jo, odpoledne se pustím do rozjezdu techniky, přemluvili jste mě 😀
Jinak jsme se o víkendu opalovali v Semicích, fakt tam bylo teplíčko, ale chlapci nám udělali radost, z pěti představovaných koní WPBr. se posuzovatelce jevili jako druhý a třetí nejlepší. Takže potvrdili výsledky z minulé výstavy, to máme radost 🙂 Posuzovatelka u zrzavého prohlásila, že má “velmi lehký pohyb”, to naprosto chápu, protože se v podstatě po polovinu doby předvedení doslova vznášel (a kopýtka kladl různě do prostoru, přední, zadní, jak to zrovna přišlo…). Vyhrál to ovšem hřebeček, který předváděl ještě lepší kreace, a na závěr si ještě při finálním seřazení účastníků pro jistotu stáhnul uzdečku, takže i chvilka napětí byla.
Kdyby mi pak rysavka megaklan nedělal hnízda s dětma v dekách na koně a podsedlovkách a podložkách pod sedlo, nerozebíral helmy, nedělal díry do sedel, tak prosím, ať tam bydlí. Díry v pytlích nějak přežiju, beztak mám všechno už pouklízené v barelech. Ale ty deky nějak není úplně kam zabednit, aby se k nim rysavka gang nedostal… a to je potíž.
Normoš bych se zeptala na možnost nechat se do té Karviné odvézt sanitkou. Však to vypadá, že ani před ani po operaci nebudeš schopná samostatného přesunu.
Já mám rysavka family, resp. rysavka megaklan momentálně po celé stáji, plnokrevník je statečně krmí ovsem a slepice různými zbytky, co vyhrabou z misek… Tuhle jsem našla nějakou asi zašlápnutou nebo odhozenou kočkou… hodila jsem ji slepicím, a to byl hukot. Kéž by se to slepice naučily lovit, to by bylo perfektní 🙂 Živochytka se mi nějak neosvědčila, asi moc podezřele vysoký kyblík, nechodí tam. Budu asi muset stražit mrtvochytky, nějak se mi do toho nechce, pak tahat rozplizlé hlodavce zpod drátu (a občas si nechat přiskřípnout pár prstů, při mojí šikovnosti…). Ale zase nebudu je muset slepicím zabíjet… Jen vyklepnu pastičky. Jů, teď mě napadlo, třeba by se slépky naučily ty pastičky vybírat samy! Musím dát pozor a nastražené pasti dát někam, kam slípka nestrčí hlavu, aby nebylo zaděláno na polívku…
Bobčo, to znamená, že bys mohla mít operaci ještě před rehabkami? Když na ně máš nejzazší termín až v půlce září? A nebo (nechci ani domýšlet) to mají tak, že nejprve rehabky (na co by pak byly, kdyby to po nich rozfrcali zase…) a pak operace?
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 24.06.2025, 09:10:49
A co chcete dělat? Nějaká rada?
Já jednoduše vím, že ho nikdo z nich nezruší, tak nemám z tohohle úhlu pohledu s těmi stranami žádný problém 🙂 Stejně tak nerozlišuji strany podle toho, jestli slibují nebo neslibují důchodovou reformu, protože to je něco, to se tady prostě neprosadí, tak mě to nechává chladnou. Eventuálně mě zajímají investice do zbrojení, protože to je něco, co se (jak vidíme) dá ovlivnit během jednoho funkčního, pak taky mě zajímá digitalizace třeba (podala jsem si přehled na OSVČ elektronicky, jsem zvědavá, jestli ho vůbec dostali), docela i politika zaměstnanosti. Taky nevím, zda i přes velkohubé sliby politici umějí něco udělat s maržemi řetězců, spíš to upe nevidím.
Jako člověk jen okrajově se zajímající o politiku (a možná spíš se vyhýbající) nemám komu co radit… A navíc sama nevím, koho bych volila. Takže musím počkat, s čím se kdo vytasí. Současná garnitura by měla obhájit svoje akce a nastínit, co teda chce dělat příští roky, ale mi přijde, že nějak svoje dosavadní působení prezentují jako přípravku na ty čtyři další roky, ale on jim asi ty čtyři nikdo nedá… Opozice zase vykřikuje, jak tam udělají málem revoluci, ale páky na to taky nemají.
Nakonec jsem z té vládní debaty (kterou jsem s jazykem na vestě dokoukala včera) nejsympatičtěji vnímala tu Konečnou, ta mluvila věcně a srozumitelně a nedělala si tam šašky, neskákala do řeči a vůbec mi přišla taková kultivovaná. Zbytek hospoda hadr. No jenže ona je jeden člověk, a co dělá její strana, vůbec netuším. Ani bych se nedivila, kdyby to bylo stejné hulvátstvo, jak ti všichni dokola. To se dnes asi nosí nebo co.
Já bych se spíš divila, kdyby do té politiky teď strčil nos někdo slušný. To by ho mezi sebou ani nenechali.
Když nekrmíte kočky venku a jen je ven pouštíte, tak není důvod, aby vám tam cizí kočky lezly. Co se kastrátů týče, neříkala jsem, ať jsou ty kočky kastrované. Byla to nadsázka, jestli to někdo nepochopil. Je mi jasné, že kočkoodpůrce si nepořídí hned několik koček domů, aby mohl odstrašovat ty cizí.
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 24.06.2025, 00:44:27
Přesně. Těším se, až ti, co vykřikují, že zruší, odmítnou, obejdou green deal, si tam sednou ke korytu, a za čtyři roky prohlásí “no víte, ono to nešlo, ty smlouvy a zákony už byly dávno podepsané vládou před námi, s tím se nedalo nic dělat” 😄 Ale teď jim na to lidi skáčou…
Můj taky igelity miluje a nekoná na ně potřebu… Dala jsem mu bublinkovou folii do jedné krabice, do druhé igelit zrovna takový, jako je na té posteli, nechápu, co se mu na tom líbí, strašně to elektrizuje a pak chodí s igelitem nalepeným na boku…